Author Topic: Забрадката - аксесоар, символ или задължение  (Read 173270 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Силвия

• Advanced member

Много хубаво изпълнение.

(Колкото до сценичния тоалет, и по-добър можеше да бъде.)

Offline muti6

• Adviser
ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ЗАБРАДКИТЕ ПРЕВЗЕХА И ФЕЙСБУК

Защитниците на забрадките превзеха и социалната мрежа „Фейсбук„. Интернет потребителят Реджеп Гюлтекин е създал групата „Мюсюлманките да се снимат забулени за паспорт!“, която за два дни е събрала 310 участници.

Членовете на групата са изключително активни и коментират почти всички статии по темата, които излизат на страниците на по-сериозните български издания. Колегите от в. „Труд“ вчера попитали мюсюлманките от ДПС Нигяр Джафер и Емел Етем, дали биха искали да се снимат със забрадки за документите си. Ханъмата Етем отговорила, че позицията на нейната партия е ясна, а Джафер твърди, че трябва да се спазват общоевропейските правила. Изказванията на членовете на групата във „Фейсбук“ обаче са доста по-интересни: „Тръгнали да питат хора, които представа си нямат от Ислям, дали биха се снимали за документи със забрадки… СубханАллах, на къде е тръгнал този свят…„; „Не мога да разбера защо за ислямски въпроси се питат две депесарки – нима те са завършили Теология? Ние много добре знаем какво ще кажат – те мислят само за личните си икономически интереси. Нима мислите, че ги боли за Исляма и мюсюлманите?“ или „А на всичкото отгоре г-жа Етем е омъжена за християнин и синът й се казва Илиян!!! Намерили са най-подходящия човек в БГ…„.

Гордостта на групата е „силната Фатме“, която е известна и като „революционерката от смолянския икономически техникум „Карл Маркс“, защото преди 4 години тя защити „правото“ си да ходи на училище забулена. Момичето държи на всяка цена в паспорта си да е със забрадка и пита: „Кое е важното? Моите биометрични данни или забрадката?“.

Странното е, че към групата се е присъединила и македонка, която живее в Скопие и дава следния съвет: „Ние в Македония се борихме за правото си да се снимаме със забрадки за личните си документи и успяхме.

http://www.razkritia.com/43928/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D1%85%D0%B0-%D0%B8/

Offline Силвия

• Advanced member

Нямам нищо против това жените да ходят с покрити глави (ако това е тяхното е вътрешно убеждение, не насилвано от когото и да било правило). Бих се радвала все пак ако който и да било мюсюлманин или мюсюлманка не се страхува да мисли върху канона за т.нар. мюсюлманска забрадка (дали пряко от казаното от пророка Мохамед в Корана идва или не точно оттам).

Нямам нищо против, а и кой ли въобще би могъл да има, към жените, които излъчват вътрешна красота. Към онези жени и момичета, чиято скромност и сдържаност не е външно докарана, а е вътрешна и естествена и си лични като такава за всеки, който има очи да го види. Имам против обаче да се смята, че вътрешната скромност и красота може е винаги естествена в страни, където религиозна полиция гони и наказва жените, ако не са облечени точно по определен начин. Имам против някои мюсюлмански водачи да се правят на „по-правоверни” от Мохамед. Още повече да изземват правото на Всевишния и вместо него да да съдят и да наказват.

И понеже по-нагоре в тази тема стана дума и за културни различия, за различни традиции, определени от начини на живот, бит, климат и пр., в различни страни, може би си струва човек да се замисли защо в арабския свят например, или в страните, в които има обширни пустини и пясъчни бури, не само главите на жените, но и главите на мъжете са увити, според традиционния им начин на обличане. Представете си само какво би станало ако във всички тези векове преди да се появяват коли, джипове, климатици и в арабския свят; във всички времена на керваните, които са пресичали пустините; във всички времена, когато и много хора с традиционно номадски начин на живот са се движели всеки ден по земи, чиито климат и ландшафт е такъв, представете си ако хората не увиваха, за да се предпазят, главите си сред пясъците на пустинята, какво би ставало. Когато вятърът разнася пясък навсякъде, ако косите, устните, ушите, носът на човек не са покрити и предпазени, то дали няма да има пясък дори и между зъбите си.

И понеже, от друга страна, ако се върнем пак към Корана, където никъде не се казва, че ушите, челото или някой косъм задължително не трябва да се виждат (още по-малко, че устните и носът на жените не трябва да се виждат), да се опитва по всякакъв начин да се доказва, че скриването на устните и носа е традиция, повелена от пророка Мохамед, от вярата, е догма, не вяра, според мен. Догма, която впрочем, като фокусира погледите върху себе си, пречи на мнозина да видят истински духовно красивите неща в исляма. 

Това разбиране или неразбиране, впрочем (неспособността или нежеланието да се види или въобще и да се мисли кои неща, кои подробности ако щеше, са свързани или се дължат на традиционна култура или климат, кои на духовни закони и послания) освен, че не подлежи на никакво съмнение в страните, за които споменах (в които не само за главите на жените, но и за главите на мъжете има всякакви кърпи, покривала, чалми в традиционното облекло), но се опитва да се пропагандира, рекламира по всякакъв начин и в страни, където никакви пясъчни бури и пустини няма. А аз поне не съм срещала досега никъде текстове или коментари, в които някой мюсюлманин или мюсюлманка да са се осмелили да кажат, че увиването на главите на хората при арабите и при някои други народи е свързано с климатични особености. Или да се усъмни в това, че ушите, челото, носът и пр. на жените не са въобще едно и също нещо като т.нар. телесни гънки. А когато пък някой мъж, никой мюсюлманин каже, че няма как човек като мен да разбере красотата на бурката например, това, че с тях жената напълно се скрива от света и това е нещо много красиво - това, което си мисля е, че той освен, че не е жена (и никога не може да има опита на човешко същество, облечено в бурка), това пълно скриване на жените, особено когато е задължително, няма как да не доведе до обратни последици.

Да доведе например до известната практика много арабски жени да си купуват крещящи, шармантни тоалети в Европа, да кажем, с които като не могат да се покажат в родните си страни, се утешават да покажат някъде другаде, в други страни, или пък сами вкъщи, пред огледалото. Крайните забрани имат обратен ефект, водят до естествен бунт срещу тях. Те и до много драми могат да доведат и водят там, където доведените до крайност забрани  са задължителни. (И те впрочем, могат да се отнасят не само за облеклото, а и за какво ли не – като примерно за това дали можела да шофира жената, дали не можела. Да не говорим, че жените от Саудитска Арабия примерно изобщо не могат да пътуват където и да и е сами, те нямат човешки права за много неща, и някак си не искам да приема, че ислямът е причината за това. Че въпреки, че Мека и Медина се намират точно в Саудитска Арабия, това е ислямът, точно това.)

Offline muti6

• Adviser
Силвия,до някъде те разбирам какво искаш да кажеш,понеже-защото  ти се оглеждаш от страни и се намираш в бурката(която не отговаря на твоите разбирания) ,но ти липсва най-важното“вярата“ на мюсюлманката.Казах ти и повтарям,един човек не може да взима правилни решения по какъвто и да е проблем,когато подхожда с предубеждение  и  малко познание за Исляма. Всъщност, когато някой иска да види нещо като добро, той го вижда като такова. Човек възприема нещо като лошо, тъй като той вече е решил то да бъде такова.Тези предубеждения-презумпции в повечето случаи произтичат от самия индивид внушени  му от обществото(телевизия,медии притежаващи изключителна способност да обуславят човешките становища по отношение на определени въпроси) в което живее.От тук насетне мога да кажа,че този човек губи своята индивидуалност. С една дума, обществото, в което живеем, е създало безброй предубеждения за религията. Всеки, който има намерение  да опознае Исляма, е необходимо първо да разбере съществуването на Аллах. Ако не вярва в Аллах, той просто ще изследва Корана и мюсюлманите от гледна точка на своето собствено ограничено виждане за живота. Нищо лично!!Така,че драга Силвия  времената се менят ,та да не се окаже  ,че  всичко онова което сме смятали за неправилно  и неморално за  вбъдеще да стане приемливо! :)

Offline Силвия

• Advanced member

Силвия,до някъде те разбирам какво искаш да кажеш,понеже-защото  ти се оглеждаш от страни и се намираш в бурката(която не отговаря на твоите разбирания) ,но ти липсва най-важното“вярата“ на мюсюлманката.Казах ти и повтарям,един човек не може да взима правилни решения по какъвто и да е проблем,когато подхожда с предубеждение  и  малко познание за Исляма. Всъщност, когато някой иска да види нещо като добро, той го вижда като такова. Човек възприема нещо като лошо, тъй като той вече е решил то да бъде такова.Тези предубеждения-презумпции в повечето случаи произтичат от самия индивид внушени  му от обществото(телевизия,медии притежаващи изключителна способност да обуславят човешките становища по отношение на определени въпроси) в което живее.От тук насетне мога да кажа,че този човек губи своята индивидуалност. С една дума, обществото, в което живеем, е създало безброй предубеждения за религията. Всеки, който има намерение  да опознае Исляма, е необходимо първо да разбере съществуването на Аллах. Ако не вярва в Аллах, той просто ще изследва Корана и мюсюлманите от гледна точка на своето собствено ограничено виждане за живота. Нищо лично!!Така,че драга Силвия  времената се менят ,та да не се окаже  ,че  всичко онова което сме смятали за неправилно  и неморално за  вбъдеще да стане приемливо! :)

За мен лично няма много богове, Мутиш. За мен Господ (Аллах) е един. Не вярвам в това, че има няколко Създатели на света, един за хора от едно вероизповедание, друг за хора от друго, трети за трето и пр. И думата „Аллах”, както е добре известно, не е нищо друго, освен Бог (единственият Бог) на арабски. Ако ти примерно смяташ, че трябва тепърва да разбирам, че Господ/Аллах съществува, това едва ли се дължи на мои някакви предубеждения. Това първо.

Колкото до това, че съм искала да видя еди какво си като лошо, затова съм го виждала като лошо, боя се, че едва ли имаш представа как гледам аз. Ако гледах както ти гледаш, може би „всичко щеше да ми бъде ясно”, щях да вярвам може би, че разликата между добро и зло е дадена на готово, и че всяко елементаризиране на вярата е едва ли не в нейна полза.  Щях да имам пълния рахат, така да се каже, да не виждам разликата между спекулативно нагаждащия се към едни или други пред-разсъдъчни оценки, тълкувания, тези разум (който, впрочем, е всичко друго, само не и искреност към Твореца и милост към неговото творение), и разумът, който има смелостта да бъде искрен. Щях да бъда един прекрасен фарисей, ако знаеш какво е фарисей - използвам това понятие в широк контекст, както се е и наложило то отдавна – и в този широк, символичен контекст „фарисеи” може да има и сред мюсюлманите.

Когато впрочем изразяваш своята твоята увереност, че не разбирам, че носенето на бурка може да бъде плод на вяра (нещо, което никъде не съм казвала, че не може), че не съм разбирала въобще, че има мюсюлманки, които вярват, че това е най-доброто поведение за тях - разбирам го, представи си. Знам, че има такива мюсюлманки. Както има и мюсюлмани, които твърдо вярват, че която жена не ходи така облечена, с бурка, е грешна пред Всевишния и заслужава не само презрение, но и наказване. И ти също, ако си способен на поне малко искреност, знаеш, че има такива. Не точно тук, в тази страна, но в някои други страни – да. За насилието, което може да последва едно или друго фанатично използване на вярата, за жените с отрязани носове примерно, понеже са си позволили да излязат с открити лица, или за жените с изгорени лица (каквито случаи има и те са достатъчно жестоки само да види човек снимките на подобни обезобразени жени), ти впрочем не казваш нищо. Не казваш, че това е изкривяване, злоупотреба с исляма. Не си способен дори това да кажеш, че има злоупотреби с твоята вяра. Ако твоето мислене, бидейки неограничено, за разлика от моето нали, не е такова, може съвсем спокойно да гледа нещата само в розово и бяло; ако си способен да си затваряш очите т.е. за едни или други неща, то тогава преспокойно можеш да кажеш, както си и казвал, че в исляма няма насилие. Е да няма, или не би трябвало да има, но след като се случва, и факти за това колкото искаш, то значи, че има и злоупотреби, има превратно използване на твоята вяра. И ако ти не можеш да търсиш причините, корените за тези злоупотреби, ако всичко ти се вижда така розово и прекрасно, че само моето нали ограничено мислене не може да го схване, то какво да ти кажа – „щастлив” човек си.

Не ми се спори впрочем повече с човек, който не търси отговори, с някой, който смята, че всичко знае. Остани си със здраве; но ако случайно решиш, че твоята съпруга или сестра и пр., ако имаш такива, трябва да бъдат облечени в бурки (даже ако може след време хиляди жени в Европа да ходят по този начин); то значи, че въпреки, че си родил на този континент, нищо от неговата култура и цивилизация не ти е нужно. На този континент доста време е минало, преди всяка догма да престане да се приеме като абсолютна истина. Преди разумът да се научи да забелязва своите предразсъдъци, а вярата да освободи себе си поне от най-важните си злоупотреби.

Offline Gelina

• Forum fan
Абе на вас двамата не ви ли омръзна да пишете едно и също нещо,само че с различни думи. Разбрахме ви и двамата още с първите постинги,а вие и до сега не се разбрахте! :D

Offline muti6

• Adviser
Силвия, деликатното ми  мълчание по някои въпроси  означаваше,че имах надежда да активирам  прозорливостта ти и  да стигнеш сама до определени изводи,да ама не.Ние с теб еднакво говорим различно се разбираме,но да не навлизам в празнословия,ще ти го кажа в прав текст.
Това твоето  е типично „стадно“ журналистическо мислене и  всичките опити да се  даде оценка за религията ни от нерелигиозни  хора  ще си останат напразни,защото  те не могат да разберат дори и едно на хилядна от това, което знае за религията един човек, който наистина  живее  религиозно.
Напъните с които се опитваш да покажеш знанията си  и да се правиш  на многознайко,  ми доказват за сетен път,че си "невежа",така че престани да се излагаш с дългите си смехотворни писаници.Да не навлизаме повече в словоблудство,съгласен съм да спрем неползотворния дебат.
Абе на вас двамата не ви ли омръзна да пишете едно и също нещо,само че с различни думи. Разбрахме ви и двамата още с първите постинги,а вие и до сега не се разбрахте! :D
Гелина поеми си въздух и се усмихни! ;DЛека вечер желая!

Offline Силвия

• Advanced member

Силвия, деликатното ми  мълчание по някои въпроси  означаваше,че имах надежда да активирам  прозорливостта ти и  да стигнеш сама до определени изводи,да ама не.Ние с теб еднакво говорим различно се разбираме,но да не навлизам в празнословия,ще ти го кажа в прав текст.
Това твоето  е типично „стадно“ журналистическо мислене и  всичките опити да се  даде оценка за религията ни от нерелигиозни  хора  ще си останат напразни,защото  те не могат да разберат дори и едно на хилядна от това, което знае за религията един човек, който наистина  живее  религиозно.
Напъните с които се опитваш да покажеш знанията си  и да се правиш  на многознайко,  ми доказват за сетен път,че си "невежа",така че престани да се излагаш с дългите си смехотворни писаници.Да не навлизаме повече в словоблудство,съгласен съм да спрем неползотворния дебат.Гелина поеми си въздух и се усмихни! ;DЛека вечер желая!

Личните нападки не са аргумент, Мутиш.
Можеш да наречеш някого ограничен, можеш даже към някакво „стадо” да го причислиш, може като всякакъв невежа да се вижда, но личните нападки не са аргумент, те обикновено са белег на слабост, на липса на аргументи.

Колкото до това, че се опитваш да ме наречеш и нерелигиозна, само защото не можеш да надмогнеш собствените си предразсъдъци, не съди за вярата или за религиозността на друг човек. Защото дори ако допуснем, че не си казал това, понеже смяташ, че християнството или православието никаква вяра не е; ако допуснем, че си го казал, понеже вътрешният ти свят е такъв, че изобщо не иска или не може да разбира други мисловни, други вътрешни светове, пак недей да пишеш подобни неща. Защото, каквото и да ти се виждам, онези, които се опитват да изградят пътечки през междурелигиозните предразсъди не само външно, „политически коректно”, въобще не са толкова много. Когато хора, които са вярващи християни, и не смятат, както изглежда смяташ ти, че хората от друга вяра са неверници; и са се опитвали да градят мостове (а мостовете, драги ми Мутиш, могат да бъдат градени най-вече от частите на съборени предразсъдъци), и са попаднали на някой като теб, който като не може изобщо да ги разбере, толкова лесно ги обявява за неверници, за нерелигиозни, това не е добър знак.

Хората като тебе, впрочем, винаги са били повече и ще бъдат повече, но те нито един предразсъдък не могат да съборят, нито собствен, нито чужд. Те могат да стъпват само на пътища, които до нищо друго не водят, освен до сегрегация, или пък до желание да се завладее духовно и ментално онази част от света, която не мисли като тях. Това непрекъснато се е случвало и още се случва в световната история. Може би и те биха отворили някакви малко по-други сетива у себе си или биха се научили да използват разума си не така услужливо, че никакви съмнения да не изникват пред него, ако някой от тяхната вяра, не от някоя друга, им помогне за това. Не знам дали ще срещнеш такъв човек, Мутиш, но ако не друго, не се изкушавай да смяташ хора с различно вероизповедание от твоето и с различен начин на мислене от твоя за неверници.

Offline Силвия

• Advanced member

Не може да бъде човек едновременно и зрител, и участник, Gelina.
Ако е бил само зрител в някакъв спор или дебат между други, без да се намесва в него, без да изрази своето мнение за бурките примерно или за налагането на определен начин на обличане не доброволно; или за това какво точно значи културни различия, какво религиозни; и да напише накрая нещо от рода на това, че вече не му е интересно да е зрител, че всичко е разбрал от самото начало, това не е въобще като да се осмели да напише какво той самият мисли по възникналите между други хора въпроси.

Ако мислиш примерно като Мутиш, както и най-вероятно е, просто го напиши.
Или както и да е, каквото и да е мнението ти.
Това не е тема, в крайна сметка, нито за Мутиш, нито за Силвия,
нито за развлечение на скучаещи, надявам се.

Offline muti6

• Adviser
Силвия,не се опитвй да разсъждаваш вместо мен и да ми преписваш неща които не съм изрекъл.Ще го приема като плод на развинтената ти фантазия.Какъв е този феномен у теб да изопачаваш всичко казано от мен,без да искаш или с цел го правиш?Това не може да е мисленето на религиозен човек(особенно ,като се има предвид ,че днес е  християнски празник и  ден за прошка и т. н.),а колкото до това ,че " християнството или православието никаква вяра не е"и " толкова лесно ги обявява за неверници, нерелигиозни"-това си е рожба на твоята болна фантазия.Ако наистина се опитваш да правиш мостове по между ни е много хубаво като замисъл,но искам да те уверя,че  използваш доста неправилни приоми и методи които карат хората да срежат гредата ,която си поставила за сега.Замисли се над всичко което "бълваш"( сегрегация и тем подобни) и от което може да се отсее малка частица прикрита  добронамереност.Всичките твои писания обиждат религията ни и дефакто нас.Така,че ще те помоля за вбъдеще да се отнасяш по уважително ,демек да премисляш онова което пишеш тук.

Offline Силвия

• Advanced member

Силвия,не се опитвй да разсъждаваш вместо мен и да ми преписваш неща които не сам изрекъл.Ще го приема като плод на развинтената ти фантазия.Какъв е този феномен у теб да изопачаваш всичко казано от мен,без да искаш или с цел го правиш?Това не може да е мисленето на религиозен човек(особенно ,като се има предвид ,че днес е  християнски празник и  ден за прошка и т. н.),а колкото до това ,че " християнството или православието никаква вяра не е"и " толкова лесно ги обявява за неверници, нерелигиозни"-това си е рожба на твоята болна фантазия.Ако наистина се опитваш да правиш мостове по между ни е много хубаво като замисъл,но искам да те уверя,че  използваш доста неправилни приоми и методи които карат хората да срежат гредата ,която си поставила за сега.Замисли се над всичко което "бълваш"( сегрегация и тем подобни) и от което може да се отсее малка частица прикрита  добронамереност.Всичките твои писания обиждат религията ни и дефакто нас.Така,че ще те помоля за вбъдеще да се отнасяш по уважително ,демек да премисляш онова което пишеш тук.

Да, днес е денят за прошка на православните християни.
Ако този ден може да ти служи за оправдание или повод към предишни негативни определения за мен да прибавиш и нови (като например „болни фантазии” и пр.), мога да ти кажа само, че и без да е ден за прошка, ако не бях се научила отдавна да не се ядосвам на всички глупости, които чета по своя адрес, щеше да ми бъде трудно да прощавам. Прощавам ти, така че, за всички глупости, които написа по мой адрес. (А и да напишеш и още, не на мен, а на Онзи, който знае и вижда всичко, принадлежи правото да съди; да прощава или да не прощава.)

В традицията на този ден, впрочем, е да се иска прошка – за минали обиди или всякакви не особено добри неща - не да се добавят нови към предишните. Това мога да ти кажа в този ден. (Както и това, че хората, независимо какви са те, най-трудно прощават неща, които не разбират, или до които не могат да стигнат.)

Offline muti6

• Adviser
Ти ми прости Силвия,което много добре звучи,но помисли си дали можеш на себе си да простиш и дали си заслужила прошката на другите хора!!

Offline Силвия

• Advanced member

Ти ми прости Силвия,което много добре звучи,но помисли си дали можеш на себе си да простиш и дали си заслужила прошката на другите хора!!

Всеки за своята си душа отговаря.
Може би не е зле и ти да помислиш за своята.

Offline Hat

• Moderator

Личните нападки не са аргумент, Мутиш.
 Мутиш, но ако не друго, не се изкушавай да смяташ хора с различно вероизповедание от твоето и с различен начин на мислене от твоя за неверници.

Извинявайте,че се намесвам в спора ви но искренно се вьзмутих,когато прочетох това нещо по горе. От всичко прочетено никаде не сьм останал с убеждението за сьзнателна обида от страна на Мутиш.Винаги написаното от вас чета с удоволствие вьпреки,че понякога е много обемисто.Продьлжавайте в сьщият дух в спора се ражда истината.Без да сьм арбитар имам чувството,че Силвия губи по точки .За сега.
pomak