Author Topic: Забрадката - аксесоар, символ или задължение  (Read 178647 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
   В "конкретния случай" при нас става дума за всичко,свързано с носенето на забрадка.Четете заглавието на темата.
   Със сигурност има мюсюлмани,които държат на ушите на жените си точно толкова,колкото и на бюста им.Едва ли някой ще иска жена му да е без уши например. ;D
  А относно различията между начина на носене на забрадките и предписанията в Корана-ами точно за това стана дума в предишния ми пост,само че си го пропуснала,а именно:
  Жените,които носят забрадките,сами си избират този начин на обличане и никой не им го налага,в това число и религиозните канони.Става дума за право на свободен избор и в тоя смисъл никой не бива да се опитва да ги ограничава,така,както никой не ги задължава!
  И не е необходимо да се намесва религията и в този сам по себе си светски проблем.

Offline Силвия

• Advanced member
Абе аз съм мюсюлманин, ама това със забрадките вече е платен от арабските фондации женски каприз. Дотъпява ми вече. Да са религиозни, колко да са религиозни. Това минава всякакви граници. Защо се вдига излишен шум??? Сваля си кърпата за 10 секунди за снимката и си я слага. Какво толкова кудкудякат тия от Мадан? Допълните "пенсии" ли си защитават?
Същите "религиозни" жени като идат на лекар, да не би да не събличат за преглед и т.н. Демокрация, ама и простотия..

Ти освен да хвърляш попържни и съчки за крамоли, друго не знам дали можеш. Опитай, не е толкова трудно.
Може това, което се нарича бон тон или пък добро възпитание да не е много на мода, но то все пак е нужно, не е излишно.

Offline Силвия

• Advanced member
   В "конкретния случай" при нас става дума за всичко,свързано с носенето на забрадка.Четете заглавието на темата.
   Със сигурност има мюсюлмани,които държат на ушите на жените си точно толкова,колкото и на бюста им.Едва ли някой ще иска жена му да е без уши например. ;D
  А относно различията между начина на носене на забрадките и предписанията в Корана-ами точно за това стана дума в предишния ми пост,само че си го пропуснала,а именно:
  Жените,които носят забрадките,сами си избират този начин на обличане и никой не им го налага,в това число и религиозните канони.Става дума за право на свободен избор и в тоя смисъл никой не бива да се опитва да ги ограничава,така,както никой не ги задължава!
  И не е необходимо да се намесва религията и в този сам по себе си светски проблем.

Има един израз, добре познат не само сред християните примерно. "Не чети и тълкувай нещата, както дяволът чете и тълкува евангелието".
Мюсюлманската забрадка, която в нейния плътно завързан вариант се налага все повече не само тук, но и в доста други страни, в такъв вариант именно заради  религиозен канон, дошъл с по-късни тълкувания и хадиси. Ако самите мюсюлмански духовници не подлагат на никакво съмнение този по-късно наложил се религиозен канон, обикновените ревностно вярващи мюсюлманки разбира се никак не биха го направили.

Колкото до това, че примерно има мюсюлмани, които не биха искали ушите на техните жени да се виждат, това с никаква свобода на избора няма общо. Това е свобода за избор само за едни. За други остава "свободата" на подчинението. Свобода и подчинение не са синоними, а антоними, не бива да се смесват, да се размиват толкова лесно.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Абе аз съм мюсюлманин, ама това със забрадките вече е платен от арабските фондации женски каприз. Дотъпява ми вече. Да са религиозни, колко да са религиозни. Това минава всякакви граници. Защо се вдига излишен шум??? ......
Извиневай дружье, добре че се уточни, че си мюсюлманин, щото досега заради името "Мордохай Леви" некои от назье мислихьа, че си юдеин - евреин , подобен сегашен образ по съдба на Помаците и гоненията срещу тех, и подобно на недалечните гонения на евреите от Хитлера, както и на подобните гонения на Палестинците от техните комшии!  :o  ::)
Берекять, за навременното уточнение, ако наистина е истинна!  :)

Offline PETER

• Forum fan
А бе Караибрахим, какво ограничаване на свобода какви 5 лева?
Говорим за СНИМКА

Offline PETER

• Forum fan
А бе Караибрахим, какво ограничаване на свобода какви 5 лева?
Говорим за СНИМКА ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ ОТ ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ, не за предписания кой как да се облича.
Не измествайте и не подменяйте същност на темата.

Колкото да пръстовите отпечатаци не съм чул полицай, нотариус, банкер и т.н. да имат детектор за пръстови отпечатъци и връзка с централизирана база данни за сравнение.

Айде да слезем на Земята и да не се правим на по-католици от папата и на по-мюсюлмани от арабите.  :)

Избраха "Мис арабски свят 2009" !
http://timesbg.blogspot.com/2009/11/90-2009.html

Offline Gelina

• Forum fan
Ако една жена постоянно е със забрадка,няма ли да е по лесна за разпознаване и на личната карта, ако е с нея? Разликата е огромна ако на документа за самоличност е с прическа,а в действителността със забрадка. 8) Няма да я познаят на границата! ;D

Offline PETER

• Forum fan
Верно бе. Те мюсюлманките и в морето се къпят със забрадки. :)

почти като европейките от края ня 19-ти е началото на 20-ти век.

btw, нали уж нямаше принуда в религията? А това какво е?

Мюсюлмански проповедник: Жени, не се снимайте без забрадки
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=558944

В проповедите на Ахмед се забранява на мюсюлманите да посещават българско светско училище.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
 Петре,замисли се!
Ако няма необходимата техника един полицай,за какво тогава е нужно на личната ми карта да има и пръстовите ми отпечатъци?!
Ясно е,че е за оскъпяване на услугата"издаване на документ",ама нека и след това издаване наличието на отпечатъци да има смисъл!Би трябвало да се закупят детектори поне за летища,гари и митници,ще да сме си ги платили с това оскъпяване.
  И,игнорирайки личните документи-остава носенето на забрадки на обществени места.Кому е нужно да забранява това?И каква е   целта на забраната?Няма значение дали е забрадка,бурка или каквото и да е там. Не мисля,че това пречи на някого.

Пак повтарям-това е необосновано ограничаване на свободата на личността.Тук,в България не прави впечатление,щото сме си свикнали.Нека живущите извън България да споделят впечатленията си.

Offline KaraIbrahim

• Moderator

Колкото до това, че примерно има мюсюлмани, които не биха искали ушите на техните жени да се виждат, това с никаква свобода на избора няма общо. Това е свобода за избор само за едни. За други остава "свободата" на подчинението. Свобода и подчинение не са синоними, а антоними, не бива да се смесват, да се размиват толкова лесно.

Силвия,схващаш ли разликата между двата цитата? :)
 И сега по-сериозно-хора,оставете на мира жените със забрадки!Това си е техен личен избор и ние нямаме право да им се месим.Не забравяйте,че те са наши майки,баби,сестри!Ако някой иска да се облича различно,това си е негово право,но нека да не пречим на нашите близки да спазват традициите, на които държат!Защото опитвайки се да ги отдалечим от тези традиции,ние всъщност ги отдалечаваме от нас самите.

Offline fotakiev

• Forum fan
Досега не исках да пиша в тази тема,защото съм крайно против подобни изблици на фанатизъм и като различно мислещ пак ще има обиди,но вече не ми пука!

Забрадката със сигурност не е ислямско задължение,но е дразнещо съвременното свободомислещо европейско общество символ.Точно затова и радикални организации шетащи из България подклаждат поводи за разногласия и омраза,като този със  забрадката.

Ислям е имало в Родопа планина и преди организация "Мюсюлмански братя" да се наложи в Смолянско.Но до преди това многоженството никога не се срещаше и жените не се обличаха с арабски дрехи.

Започва един нов процес на арабизиране в Смолянско,където доскоро джамиите бяха празни и хората не се интересуваха от Аллах.Този вакуум  запълнен от българчета мюсюлмани(помаци) завършили извън България спонсорирани пак от организацията "Мюсюлмански Братя",които днес са около 60 човека само в него край, активно работят под различни имена на организации.Провеждат екскурзии на младите и ежеседмични лекции.

Новият ислямски морал е вече налице и за мое учудване в Смолян много често се виждат все по-млади момичета облечени, като арабки.
Може на фанатичните мюсюлмани мед да им капе на сърцето,но аз смятам,че това не е нормално и естествено.Затова такива провокации с забрани за снимане на лични документи ,като се виждат ушите и част от косата са напълно фанатични тоест излишни...

Друг е въпросът,че мюсюлманите в Родопите не са виновни за своето арабизиране.Те бяха тотално забравени и оставени на себе си през последният век.Конкретно вярващите мюсюлмани в Смолянско не са приемали да ги оприличават на турци и затова не са приемали никога еднозначно турското Мюфтийство,това е повод да се приемат всякакви други проповедници от ислямските страни,като се приема,че това което им се носи е истинският ислям.

Подхванати от чисто и искрено чувство на вяра ,това ново поколение вярващи е придобило същият манталитет като този на учителят си.А кой е учителят?
В отговор на въпроса няма как да не спомена пак организация Ислямски или Мюсюлмански братя.Организация забранена в половината арабски страни и повечето от европойските. А, защо  е забранена е предмет на друга дискусия..

btw, нали уж нямаше принуда в религията? А това какво е?
Петре недей със сложни въпроси,че се изнервят хората да мислят..и като не измислят нищо започват да злобеят и обиждат и след това пак ще си баннат...

Offline KaraIbrahim

• Moderator

Затова такива провокации с забрани за снимане на лични документи ,като се виждат ушите и част от косата са напълно фанатични тоест излишни...

По твойта логика искането за по-ниско ДДС например също би трябвало да е излишно.Не че видях някъде логика,ама както и да е.

Мордохай Леви

• Guest
Старите баби от Мадан да спрат да циврят. Да не би до сега да са ги снимали с чували на личните карти, та толкова вой надигат? Айде спирайте я вече тази малоумна тема. Ще съблекат кърпата там за 10 секудни и толкова, Аллах няма да ти им се сърди.

Offline dim56

• Forum fan
Ето ви два начина на забраждане - едни се притесняват от единия, други - от другия. Та... не разбирам още къде е проблема за паспортните снимки  ;) ;D

П.П.   Снимката е от пост на Севим в темата за Рибново