Досега не исках да пиша в тази тема,защото съм крайно против подобни изблици на фанатизъм и като различно мислещ пак ще има обиди,но вече не ми пука!
Забрадката със сигурност не е ислямско задължение,но е дразнещо съвременното свободомислещо европейско общество символ.Точно затова и радикални организации шетащи из България подклаждат поводи за разногласия и омраза,като този със забрадката.
Ислям е имало в Родопа планина и преди организация "Мюсюлмански братя" да се наложи в Смолянско.Но до преди това многоженството никога не се срещаше и жените не се обличаха с арабски дрехи.
Започва един нов процес на арабизиране в Смолянско,където доскоро джамиите бяха празни и хората не се интересуваха от Аллах.Този вакуум запълнен от българчета мюсюлмани(помаци) завършили извън България спонсорирани пак от организацията "Мюсюлмански Братя",които днес са около 60 човека само в него край, активно работят под различни имена на организации.Провеждат екскурзии на младите и ежеседмични лекции.
Новият ислямски морал е вече налице и за мое учудване в Смолян много често се виждат все по-млади момичета облечени, като арабки.
Може на фанатичните мюсюлмани мед да им капе на сърцето,но аз смятам,че това не е нормално и естествено.Затова такива провокации с забрани за снимане на лични документи ,като се виждат ушите и част от косата са напълно фанатични тоест излишни...
Друг е въпросът,че мюсюлманите в Родопите не са виновни за своето арабизиране.Те бяха тотално забравени и оставени на себе си през последният век.Конкретно вярващите мюсюлмани в Смолянско не са приемали да ги оприличават на турци и затова не са приемали никога еднозначно турското Мюфтийство,това е повод да се приемат всякакви други проповедници от ислямските страни,като се приема,че това което им се носи е истинският ислям.
Подхванати от чисто и искрено чувство на вяра ,това ново поколение вярващи е придобило същият манталитет като този на учителят си.А кой е учителят?
В отговор на въпроса няма как да не спомена пак организация Ислямски или Мюсюлмански братя.Организация забранена в половината арабски страни и повечето от европойските. А, защо е забранена е предмет на друга дискусия..
btw, нали уж нямаше принуда в религията? А това какво е?
Петре недей със сложни въпроси,че се изнервят хората да мислят..и като не измислят нищо започват да злобеят и обиждат и след това пак ще си баннат...