Да, но когато аз употребя този израз за събития по Османско време, скачате и отричате, уж турци има след 1923 г по времето на Ататюрк. Двойни стандарти.
Между другото когато руският Светослав опусташава и ограбва България през 10 век, на връщане турците му направили изненада като го причакали на удобно място и ги избили до един. Самият Светослав бил заловен и също убит в отмъщение за злините които е извършил над булгарите. Турският хан прави от черепа му чаша Така пише в някои книги, вярно ли е?
Турци е народностно име употребено в народопсихологията на българите-защото през 14-15 век,мога да кажа ,че основното население на Балканите,Влашко,Молдова и Северин са именно българите(някой историци определят ,че макар и намаляло с 1/4 до 1/3 българите са около 3-4 милиона).Власите,гърците и шиптърите са се брояли на пръсти,макар и малко на брой сърбите(основно в рашка) езиково не са се различавали от българите( населението в Босна и Зета са имали българско самосъзнание-доказателство-различни средновековни пътеписи)
Кемал Ататюрк- българин по народност-четвърто поколение мюсюлманин(Доказателство-османски регистри ,както и църковната документация на село Себища,Дебърско-което напълно християнско до 18 век).Според статистика на вестник „Дебърски глас“ в 1911 година в Себища има 35 български екзархийски и 59 помашки къщи. Според Георги Трайчев през 1911/1912 година в Себища има 45 български къщи със 180 жители, като фунцкионират църква и училище.От друга страна в Солун ги знаели като себищалиите, така бил наричан и Мустафа Кемал.
Тъй като май единствен в този форум съм ходил в Албания до селата Себище,Требище и пр. в Голо бърдо ще разясня как се възприемта хората по религиозен принцип.
При въпрос към българоговорещите мюсюлманини - Като какви се възприемат-отговора е ,че са
турци.
При въпрос -какви са християните в селото- те ми отговарят -
българи.
Ако го попитам-Ако
българин приеме исляма -какъв ще бъде- отговорът е ,че ще стане
турчин- при обратният въпрос-ако
турчин приеме християнството-отговора е,че ще стане
българин.
При въпрос какви са тези,които говорят шиптърски-те ми отговарят-арнаути-т.е. нито са българи,нито турци.
Това ми пътуване в този изоставен край на Балканите ми отвори очите,как е вървяло "потурчването" на българите и то основно благодарение на народопсихологията на " простия" български народ- тъй като в средновековният човешки ум,както и сега в Дебърско- религията се отъждествява с етническата принадлежност-т.е. имаме равнопоставяне-мюсюлманин= турчин,християнин=българин ,за всички етнически българи.
Това е така,защото и двете общности отделят разноезичните албанци,като различни-арнаути.
За Светослав- не са го убили турци,а Печенеги(Баджанаци).Печенегите са имали известни взаимодействия с българите от ПБЦ,поради родствените връзки между двата владетелски рода.Печенегите са били във федерация с българите останали около Крим,като между двете владетелските фамили са осъществени династични бракове(градовете са били основно български,а времнните поселения-печенежки-подобно устроени са били българите и башкирите на Волга).
Все едно да кажа ,че *славяните,а не русите са победили хазарите и пр.И всички победи на Поляци,Руси и пр. да ги слагам под общ знаменател.
<<Тук трябва да си зададем въпроса,защо в българският език под думата "баджанак" се разбира мъж на сестрата на жената.>>
А убийстовото на Светослав е под византийски диктат(подкуп на Печенегите),страхували са се от отмъщение.Поздрави.
П-с.
*Славяни-с днешното натоварване на името.