Да, наистина бих искал и в БГ да е както е било в ОИ поне в правосъдието. При това положение сега когато невинни духовни лица от Мюсулманската общост в БГ се съдят би трябвало да има и комисия от Мюсулмани за да се изкаже по въпроса и да защити обвиняемите. Помислете си само за миг дали това е възможно. Ето именно поради тези обстоятелства ОИ е съществувала цели 600 години. Именно затова Достевски се е учудил като е видял как са си живуркали българите тогава. А сега, внуците на тези българи се скитат немили недраги по гурбет в чужбина като гасарбайтери.
Мариана, не е необходимо да се изживяваш излишно и да отричаш убийството на детето. Според Левски това убийство е било наложително, а според други не. А също съм на мнение че това убийство е могло да се избегне. Да беше рискувал своя си живот без да убива други. Ето тогава се става патриот, humanist i герой.
Драги Курт,
Има една гьобелсова максима, че една лъжа, повторена сто пъти, се превръща в истина.
Ти като гледам, по тоя почин вървиш... /по отношение на болезненото ти, почти психопатично вече желание убития калфа да е бил дете.../
И още нещо: хем от една страна твърдите - ти и "Марлборо" - че Левски бил осъден като някакъв криминален тип; хем от друга сега ми правиш сравнения между процеса срещу него и процеса с имамите. Предполагам, че не правиш това сравнение, понеже смяташ, че имамите са криминални типове... И, ако оставя тази шега настрана, ще ти кажа следното - не прави сравнения между Османската империя, чиито поданици изобщо не са имали еднакви права, и в чиито състав доста народи - и балкански, и други, са били завладени и подчинени в продължение на векове - и това, което е една, такава-онакава, но все пак европейска държава в наши дни. Милей си за твоята империя, мечтай си нея, но след като и без това, доколкото ми е известно, изобщо не живееш в България, нито пък ти пука за тази страна, престани да пропагандираш Османската империя, търсейки всякакви поводи и доста често спекулации във връзка с това.
Никакъв процес срещу имамите нямаше да има, ако в България не бяха пристигали, години вече, големи пари и фундаменталистки идеи от другаде. Някои много се стараят - не знам само дали го разбират или не - да превърнат и България в някакъв район, раздиран от конфликти - верски или етнически. Ама много се стараят. Стараят се и да облекат ако може всички жени мюсюлманки в България и не само в бурки, опитвайки се да заблуждават всички тези жени, че така точно Бог, Аллах е повелил. Опитват се в името на "чистота на вярата" да елементализират и профанизират, да докарат някакви традиции на изповядване на ислям, които не са били характерни за тези земи. И които са част от едно неизживяно "средновековие" на исляма, символично казано. (Защото през средновековието ислямът има къде по-сложни и дълбоки форми от някои негови сегашни форми - затова казвам символично. И защото през средновековието християнството преживява някои болести, които ислямът преживява сега, не ги е изживяло, в световен мащаб.) А това винаги - войнстващото елементаризиране на вярата - и при трите световни монотеистични вери, при всички т.нар. авраамически религии е било, е и ще бъде много опасно.
---
Аз не знам колко мюсюлмани в България мечтаят за шериат. Предполагам, че има и такива.
Знам обаче, че "В Името Божие" много духовници от различни времена, страни и вери са се опитвали да властват, да определят съдбите на други хора. И много човешки престъпления са били оправдавани по този начин.
И друг път съм писала, че ако християнска Европа не беше излязла от своето средновековие, ако християнството не беше минало през разни етапи на Просвещение и на разделяне на светската от духовната власт - никакви права на човека нямаше да има и никакви съвременни демократични системи, нямаше да има кой да ги провъзгласи и развие. (Ако не беше се случило това в християнска Европа, което разбира е било процес, и този процес още върви - нямаше впрочем и Ататюрк да има от кого да копира модели на демократични избори и институции в собствената си страна. От което ти, драги Курт, може би щеше да си по-щастлив, защото нямаше да живееш сега в Република Турция, а в една Турция, която още се управлява от султани.)