Мариана извинявай, ама има толкова материя, че не е логично да обвиняваш Subeyi Kurt, в някакъв пропагандист.
http://www.slusham.com/levski-e-obesen-zashtoto-e-ubil-dete-govoryat-pri-koritarov.html
http://www.vasil-levski.org/3-14.htm
http://www.bookpoint.bg/%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8/%D0%94%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%92-%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-45988.htm
http://svejo.net/1096820-levski-e-ubiets-na-dete-a-mayka-mu-se-samoubiva-zaradi-tova
Каква материя, какви "5 лв.", що ме занимавате с глупости??
Ако Христо Стоянов беше написал примерно роман за пророка Мохамед, в който да става дума примерно за това, че Мохамед е неграмотен (не, че не е вярно) или примерно съответният писател да изкара пророка сексуално затормозен или не знам какъв, как щяхте да реагирате?? Христо Стоянов обаче точно такъв роман не е писал. Написал е "Копелето - Евангелие от Юда". И понеже вие не сте християни, това изобщо не ви засяга. (Нищо, че за Исис/Иса се говори и в Корана, и се казва там как ангелът Джибрил дошъл при Мириам да й благовести, че ще има син, който ще бъде "Слово от Бога". Не искам да се разпростирам върху това, но какво пречи, след като не за пророка Мохамед става дума, да решите, че Исус/Иса е "копеле", прости ме Боже, както твърди този пишман писател?) Както виждате, впрочем, нищо не го заплашва Христо Стоянов, който, доколкото ми е известно е помак, заради това, че е написал книга, озаглавена "Копелето - Евангелие от Юда"... Никой християнин не е тръгнал да се саморазправя със Стоянов заради тази книга, каквото и да мисли за нея. Представете си обаче какво би станало, ако някой автор в България напише роман за Мохамед, който роман да го резили? Само си представете какъв вой и протести би имало тогава... И нямаше въобще да спомена и за тази страна на нещата, но след като толкова пъти си губя времето да обяснявам едно и също, и полза няма, се принуждавам да кажа някои неща и по този начин.
И още нещо, което е много важно. Не бива да бъркате литературата, била тя добра или лоша, с документалистика.
Ако някой дори тази елементарна разлика не може да направи, не знам какво да кажа...
Разбира се, че Левски, който толкова искате да очерните - или поне някои искат това - е убил един невинен човек. Този човек не е бил дете, но е бил невинен. Само че можете ли, драги ми господа, да си представите революция без насилие? Можете ли да си представите, че който и да било революционер, който прави тайни комитети, който пътува нелегално по съответната страната, който се опитва да събори една власт, да организира народа за събарянето на тази власт, при никакви обстоятелства не би могъл да стигне и до насилие? Няма революции, въстания, въстанически комитети и пр., в които хората, като влязат в тях, си представят, че няма да пипнат кама, револвер или пушка... И това разбира далеч не се отнася до българската история или до историята на Балканите, или на Европа. Отнася се кажи-речи за целия свят, за цялата световна история. В която има в това отношение кажи-речи само едно познато изключение - изключението Махатма Ганди, който тръгва да прави мирна революция в Индия, иска тя да се случи без насилие, без убийства и кръв Британската империя да престане да управлява Индия. Примерът с Махатма Ганди е наистина един от много малкото. Всички революции и въстания, в цялата история на човечеството, били те срещу нечие имперско владичество, или срещу някакъв местен тиран, или пък социални и пр., се правят от хора, които се въоръжават, които знаят, че си слагат главата в торбата и че могат да изгубят живота си, както и да отнемат нечий живот. Левски не е убил този 24-годишен калфа, защото е искал да убие един невинен човек. Убил е го в името на делото, на което се е посветил - за да не ги издаде глупавият калфа, за да не пропадне делото, на което са се посветили. В името на това дело, заради което и самият Левски увисва на бесилото. Дело, което се заключава в това, че Васил Левски се е борил, както той е написал и казвал, "за чиста и свята република, в която всички да са равни пред законите". Левски е събуждал един народ, чиито най-смели синове са били клани 5 столетия, а по-страхливите са оцелявали и са давали поколение; будил го е за това да не се страхува да се бори за свободата си, за своята човешка и духовна свобода. И това са едни универсални идеи, които без значение доколко са постигнали или не, остават винаги с непреходна стойност.
Мисля, че тези от вас (и най-вече субиги курт) , които упорито се стремят да очернят името на Левски, да го принизят, не го правят защото ги боли сърцето едва ли не за 24-годишния момък, наръган с камата на Левски преди 140 и не знам колко години. Правят го защото искат да възвеличат Османската империя и нейния модел. И не даже да го възвеличат, ами дори и да го върнат, ако може. Правят го пропагандна цел - т.е. за да кажат на помаците, които сами по себе си още помнят простъпките пък на българската държава спрямо тях, че дори героите сред българите са някакви едва ли криминални люде. Което е грях и престъпление, без значение дали го съзнават или не, от една страна. А от друга е просто един лош опит да се внушават чувства на пренебрежение у помаците към всичко българско.
Не посявайте, моля, такива зърна - на пренебрежение, неуважение, хули и пр. Не прегръщайте така лесно елементарните, вулгарни дори отговори и обяснения. Не се подигравайте така безпрепятствено с чувствата на другите, давайте си сметка за тях. Защото много хора има, с различни възгледи, вяра и пр., които точно това правят, такива зърна зеят. И после, ако от всички тези зърна избуят плевели и тръни, тези плевели и тръни ще пречат на всички ни - и на тези, които са ги сели, и на тези, които не са. А това са плевели и тръни в душите, за които има много повече сеячи, отколкото стригачи.