Author Topic: НОВИНИ - NEWS - HABER  (Read 1073020 times)

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Ynt: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #2550 on: February 05, 2013, 14:05 »
Улисани в оцеляването си ден за ден, в полуизтритата ни от световната карта страна, вероятно мнозина не забелязват, че на юг от нас се случват събития, които ще диктуват ситуацията на Балканите не просто за години напред, а за следващите няколко десетилетия.
Продължението: http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=751
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Когато европейците се развиват на това му викат международно сътрудничество. А когато Турция се развива каурето му викат ''експанзия'' или ''неоосманизам''.На автора му треперят гащите и се е омаял от икономическия подем на Турция. Щели да свалят портрета на Ататюрк. Жалки наивници, пишат онова което им се иска да стане. Да ама не!!! ;)

Offline Rahmie

• Charter member
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #2551 on: February 05, 2013, 20:36 »
Защо едни българи воюват срещу други българи?

05.02.2013 D.W

Случаите на чиновническо и административно бездушие, с които българинът се сблъсква почти всекидневно, неизбежно ни карат да се запитаме: защо едни българи воюват срещу други българи? Невъзможно ли е да живеем заедно?

Коментар на Мирела Иванова:

“Съдът върна три деца на баща, обвинен в насилие” - из новините на Дир.бг

“Социални служители принуждават бременна жена да роди и изостави детето си” - из новините на в. “Труд”

Личният опит винаги ни провокира да се вгледаме сериозно в големите обществени проблеми. Ако ги потърсим в медиите, ще ги съзрем раздробени на сензационни новини, малки гадни скандалчета, които гаснат като евтин фойерверк в шумните светлинки на следващите малки гадни скандалчета.

Личният опит обаче ни провокира и да се възприемаме като единствени жертви, уникални в сблъсъка си с една или друга обществена система; провокира ни да се капсулираме в обидите и нихилизма си, превръщайки се в немилостиви и несолидарни същества, индивидуални единици, впрегнати в поредната си битка с бита, съда, чиновниците от всякакъв ранг и калибър, с държавата изобщо. Трудно се обединяваме и включваме в организирани и невиртуални системи и групи, решени да се преборят с административното бездушие в различните му форми.

Отвъд фасадата

Причините да се блъскаме навсякъде в недобронамерено чиновническо отношение и откровена безчовечност не са една и две. Мнозина са сковани от страх да не изгубят постовете и работата си. Или пък са окаменели от рутината на задълженията си. Или - недоволни от трудовите си възнаграждения, не желаят да си мръднат и малкия пръст. Една фасадна и преувеличена бюрокрация сякаш се възправя срещу всеки порив на нормалността и личностното достойнство и това е най-видимо в работата на съда. Законовите казуси съществуват сякаш сами за себе си и без пряка връзка с действителността, човешката логика и моралните и ценностни измерения. Неслучайно българските граждани са категорични в твърдението си, че не разчитат на справедливо и бързо правораздаване, затова и непрекъснато се стига до саморазправи.

Боли, защото се разпадаме

Последният пример е с връщането на три деца на обвинен в насилие баща, а мотивът на съда е, че “в нито едно от съдебните производства не бил открит друг проблем, освен недопускане на децата до училище”. Става дума за деца между 13 и 17 години, държани под ключ в селска къща, и това ни кара да се запитаме: нима под насилие разбираме само грубите му физически форми? Нима тромавите процедури и пречки при осиновяването на деца или при кандидатстването за приемно семейство, където детските участи са също разменна монета в бюрократичната битка, са за подценяване? Нима закостенялата система на средното образование, която “не забелязва” децата и психологическите им потребности, е безобидна?

Списъкът на бездушието

Не ми се иска да продължавам списъка на чиновническото и административно бездушие, в чиято малка или голяма жертва може да се превърне всеки от нас, все едно дали е бедна и самотна бременна жена, заможен и осигуряващ стотици работни места предприемач или дъщеричката на мои близки, чийто млад живот бе обърнат като ръкавица от луда директорка. Не ми се иска да проумея защо едни българи воюват срещу други българи, само изпитвам страшна болка от нашата разпадаща се, невъзможна общност, за която не са ни виновни нито Бойко Борисов, нито международното положение.

Автор: М. Иванова; Редактор: Д. Попова-Витцел

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #2552 on: February 07, 2013, 12:20 »
Улисани в оцеляването си ден за ден, в полуизтритата ни от световната карта страна, вероятно мнозина не забелязват, че на юг от нас се случват събития, които ще диктуват ситуацията на Балканите не просто за години напред, а за следващите няколко десетилетия.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Когато европейците се развиват на това му викат международно сътрудничество. А когато Турция се развива каурето му викат ''експанзия'' или ''неоосманизам''.На автора му треперят гащите и се е омаял от икономическия подем на Турция. Щели да свалят портрета на Ататюрк. Жалки наивници, пишат онова което им се иска да стане. Да ама не!!! ;)

Това ти изказване показва ТОЧНО КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАШ - един евтино платен плямпач.
Речникът ти е достатъчен, за да си направи човек изводите - циганьорско мислене, възпитано от биячите на ДПС.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #2553 on: February 07, 2013, 14:01 »
Това ти изказване показва ТОЧНО КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАШ - един евтино платен плямпач.
Речникът ти е достатъчен, за да си направи човек изводите - циганьорско мислене, възпитано от биячите на ДПС.

И на вас ви плашат със стотинки ама за друго. Вместо да ми подскачаш като ущипана мома вземи та се пообразовай малко та да заслужиш повече. :D

Очевидно е че долната извадка от статията те е вбесила. Беснейте, така ви се полага, защото такива като тебе още си мислят че са богоизбрани и че са нещо повече от другите етноси в БГ. Побеснявате когато чуете нещо положително за Турция. Завистта и простотията ще ви довърши. Такива са природните закони, които още не можете да cxванете и затова съдбата ви е '' УМРЕШКА''

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #2554 on: February 08, 2013, 03:09 »
Истински талант

Запознайте се с фотореалистичните картини на Диего Фазо

Само 22-годишен италианският артист Диего Фазо е развил таланта да създава уникални фотореалистични картини, рисувайки единствено с въглен.

Неговото последно творение, се превърна в същински хит в интернет, като предизвика вълна от позитивни коментари из социалните мрежи.

Произведенията на Фазо са удивителни с това, че те са толкова прецизно и реалистично нарисувани, че изобщо не е за вярване, че това са картини.

Когато част от работите му се появили във фен страницата Deviant Art във Facebook, много от членовете отказали да повярват, че това не са високорезолюционни фотографии, което наложило художникът да публикува няколко снимки от самия работен процес.

Всъщност, гледайки тези изумителни шедьоври, не бихме могли да виним никого, че се е усъмнил каква е тяхната природа.

http://inews.bg/Няма-да-повярвате-но-това-не-са-снимки_l.g_i.259466_sogi.796865.html#title

Поздрави

Offline Suleyman.45

• Advanced member
« Reply #2555 on: February 08, 2013, 07:07 »
Ya rasate ponyakoga bil normalen i dobır çovek.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #2556 on: February 08, 2013, 16:34 »
Отношенията между Япония и Русия се обтегнаха.

Япония заяви, че два руски самолета са нарушили въздушното й пространство край северния остров Хокайдо.

Япония, която протестира Русия поради нарушението оповести, че незабавно след нарушението е дала нареждане за излитането на бойни самолети за да бъдат прихванати руските самолети.

Руската армия на свой ред опроверга твърденията на Япония. В изявлението направено от Русия се отбелязва, че бойните самолети са осъществили рутинен полет около спорните Курилски острови.

Териториалният спор относно Курилските острови между Русия и Япония датира още от Втората световна война.

Няколко часа преди на дневен ред да бъдат поставени твърденията относно нарушението на въздушното пространство премиерът на Япония Шиндзо Абе бе заявил, че вече е настъпило време за разрешаването на този проблем с Русия.

Поради този териториален спор двете страни не са подписали дори мирен договор след края на Втората световна война.
http://www.trtbulgarian.com/trtworld/bu/newsDetail.aspx?HaberKodu=96905848-1d8f-4539-96af-0b1b3cafade4

Offline Svetlina

• Forum fan
Ynt: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #2557 on: February 13, 2013, 23:18 »
Лъжите  на комунистите за "Белене" -излишни пари похарчени за референдум, излишна е и бъдещата АЕЦ, която толкова напират да строят.

Цените на електроенергията в региона падат драстично

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов пред Капитал Daily

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #2558 on: February 14, 2013, 12:56 »
Визитка: Мона Чобан е българска писателка. Родена е на 13 октомври 1968 г. в Плевен. Завършва Литературния институт “Максим Горки” в Москва. През 1999 г. заедно с група български писатели и поети създава Сдружението “Орден на трубадурите средиземноморци”, което организира първата среща на средиземноморски поети от 12 страни. От 2003 до 2004 г. е координатор в руските филмови продукции “Турски гамбит” и “Майстора и Маргарита". Автор е на първия чик-лит роман “Сексът не е повод за запознанство”, издаден през 2005 г. от издателство “Кръгозор”. Вторият й роман “Никакви мъже повече… до следващия” излиза през 2006 г. в същото издателство. През 2007 г. издава сборник с новели “Раз, два, три”. През 2009 година Мона Чобан се премества да живее в Париж и започва да твори в други литературни жанрове. 2010 г. издава антиутопичния романс "Париж 18". "Доста” е петата й книга. Живее в Париж и Киселчово.

Г-жо Чобан, разбрах, че със Сергей Горянски от Русия имате съвместен проект за филм, вярно ли е?

Да, така е.

Бихте ли разказали каква е конкретно идеята?

Преди година излезе последният ми роман “Доста”. Идеята е да се филмира роман и да се получи пълнометражен игрален филм.

Актьорите от къде ще са?

Български ще са. Историята е българска. А тези образи, които са чужденци в романа, има вероятност и да са изиграни от чужди актьори. Но в момента сме в период на подготовка и е още твърде рано да се говори за актьорите.

А мястото, където ще се снима филмът, определено ли е?

Местата на снимки са Париж и Родопите. Къде точно в Родопите ще се определи при избиране на самите конкретни локации. Но аз се надявам да е някъде в нашия си край – около Смолян.

Защо “нашия” си край? Вие от този край ли сте?

В този край аз съм приходанин. От 3 години вече. Но когато съм в България, съм само в Киселчово. Затова и за мен е нашия си край.

Как редувате Родопите с Париж и какво Ви доведе тук?

Да, редувам село Киселчево с Париж. Със съпруга ми имаме идеята след няколко години да заживеем на село. Преди три години случайно се загледахме в Киселчово и така го открихме. Или пък то нас ни откри – не знам. Купихме си къща. Ремонтирахме я и постепенно очакваме времето, когато ще сме целогодишно там.

За какво се разказва в романа "Доста"?

За любов, за прошка, за добрите селски взаимоотношения, за месенето на хляб и бабината мъдрост. За една история от времето след Кримската война, жива и до днес. За проклятия и прошки, за много неща.

Ще пишете ли нов сценарий за филма или ще се придържате към романа?

Сценарият ще е по романа. Той вече е готов. Просто без сценарий, само с литературния материал няма как да стане филм.

Актьорите, които изберете от тук, дали ще играят с родопски носии и ще говорят на родопски?

Ще се придържаме към автентичност максимално – и в костюмите, и в местата на снимки, защото сцените от миналото е задължително да са максимално достоверни. А за съвременните сцени едва ли ще са в носии. Обиколила съм много родопски домове и не видях бабите да месят или доят крава с носия.

Доколкото разбирам, намерението Ви е да създадете “прозрачен” филм. Какво означава това?

Това означава, че от един по-напреднал етап на подготовката всичко, което се случва във филма, ще може да се проследи в интернет. Всеки, който иска, може да види как се снима кино, да участва в снимането на филма. Т.е. ще разчитаме много на местните хора от региона да си припомнят каквото знаят от баби и дядовци, да отворят раклите си и албумите, за да възстановим времето отпреди 150 г., да ни разказват и съветват и за съвременния бит. Все пак ние сме приходани и винаги е добре да се чуе автентичен глас и съвет. За да не останат зрителите с впечатлението, че Родопите са нещо неестествено. Да, Родопите са магични, хората са изключителни, но това е един не само мистичен, но и напълно съвременен регион. Не ми се ще да го представяме с това грешно впечатление на нещо забравено и обвито в паяжини.

Как мислите да го обезпечите финансово – сами със Сергей Горянски ще се справите ли?

Филм се снима екипно. Не си въобразяваме, че двама човека ще правим филм. Но за нас на този етап е важно да направим добър филм, човешки, истински, родопски. Парите винаги стоят след идеите.

Дали друг път в България е сниман подобен “прозрачен” филм?

“Лове.нет” е филм, който също е правен с помощта на интернет, доколкото знам. Но дали снимачният процес е бил следен в интернет – не знам. Но не това е важното, просто е наше решение, без претенции за новаторство или за модернизъм. Искаме филм за Родопите – прекрасен и истински, защото го заслужават и хората, и мястото.

Задавам ви този въпрос, защото ми е трудно да си представя механизма на създаването му.

Следете ни. Когато сме готови с това, ще стане ясно и всеки ще може да го проследи.

А какво ви дава всъщност животът в Родопите, от какво сте имали нужда и го намирате тук?

Всичко. Аз си се връщам като у дома в Киселчово. Имам незаменими съседи, слънце, баир, който ми замества телевизора, богат социален живот, въздух, тишина. А ремонтирането на къщи ми е страст.

Това (ремонтирането) не е ли досадно?

Напротив – прекрасно е. Нещо старо, на което се дава живот. Майсторите са специалисти от този край и са с невероятно чувство за хумор. Много е интересно да го правим заедно, да съграждаме и от време на време някой от тях да запее. Това трябва да се види и усети. Не може да се разкаже. Макар че във филма ще опитаме и това да покажем. Има нещо общо в живота в нашето село, хората, които безусловно помагат – от ремонта до пиенето на ракия. Този общ живот не навсякъде го има. Ние си се чуваме с комшиите от Киселчево доста често. Поне няколко пъти в месеца им звъним, а по интернет си се следим взаимно. Живеем си заедно без значение телесно къде се намираме.

Какво ще кажете на всички от Родопите, които са вперили поглед към живота в големите градове и твърдят, че тук животът е замрял, че е ужасно скучно; на тези, които се мъчат да се отскубнат от корена си, за да заживеят по-хубав живот някъде другаде?

Аз такива хора в Родопите не видях. Да, мъжете гурбетчийстват навън понякога, но това го е имало във всички времена. Но без да познавам статистиката ми се струва, че родопчани са емигрирали най-малко. В Родопите хората имат прекрасен живот и ако си търсят препитание някъде по чужди краища е за малко – винаги се връщат. Видях много здрави семейства и корени в тоя край.

А научихте ли най-известната гурбетчийска родопска песен “Торнал е Тодьо на гурбет да иде”, за оня Тодьо, дето е торнал на гурбет, ама са е ворнал?

То и песента е такава – стигнал до следващия завой. Има доста различности в родопската народопсихология, които ми се ще постепенно да разказвам. Това не са съхранени неща, просто са различности. И докато си мислим, че този край е забравен и запустял, докато го обличаме в илюзии, мистерии и фантазии – остава неразбран и неопознат. Колкото повече съм в Киселчево, толкова повече разбирам и осъзнавам колко не познаваме Родопите и родопчаните. Понаизмислили сме си го май тоя край. А ми се ще да го познават, защото хората там имат една особена благост и бъбривост. Имат чувство за хумор и приказката им – приказка, и задявката им – задявка. А родопчанката е уникална – с такава кадифена ръкавица малко жени мога да ръководят мъжете си. И в същото време всичко, което има в модерния свят, го има и там. Ама в Родопите и млякото е истинско, и водата, че и душата.

Имате ли все пак свое обяснение защо хора като вас и Сергей виждат толкова много красота в нашия край, която ние като че ли не забелязваме?

Вие сте й свикнали – затова. Пък и пусто човешкото “хубаво е там, където нас ни няма”. Мъчно е да се научим да се радваме и да сме благодарни на това, което имаме. Ама дано се научим по-бързо, защото само това, според мен е рецептата да сме щастливи. Обаче в Родопите видях хора, които го могат. Които наистина си се радват на тяхното си. Колко хора сме канили от Родопите в Париж на гости и се оказва, че това не ги блазни. Онзи ден се чухме с комшията и го питаме какво да му донесем, защото скоро си идваме. Той ми вика: “Нищо не носи. Тук има всичко. И по-бързо, че съм ви запазил буркани с кисело мляко. От Париж няма какво да ми носиш насам, от тук натам ще носиш”. Това за нас е убийствено хубаво като начин на мислене.

Това трябва да значи, че само от дома се носи за там, за където не ти е дом (като квартира), а не обратното?

Да, навярно е така. А и винаги само земята е тази, дето наистина дава, не градът. Приятели, които живеят в градове, без значение къде по света, редовно ни гостуват в Париж. А родопчани се оказва, че нямат време. Ту имат картофи да садят, ту дърва да събират… Земята е тази, дето ни държи всички. А градът няма с какво да ни държи и затова се скитаме.

Прозвуча много тежко и болезнено?

Не е, ама хич. Просто не го осъзнаваме. Или поне не често.

Мислех си дали не можем да оценим какво имаме тук само защото човек сякаш така е устроен, че оценява нещо едва когато го загуби – тоест и ние ще почнем да се дивим на родната си природа само когато тя е далеч от нас?

Навярно е така, ама все ми се ще да съм оптимист и да си мисля, че макар и супер бавно, но вече има някакво завръщане към селото. В нашите села Киселчово, Кремене, Могилица, Арда, Буката и т. н. има вече доста постегнати къщи и доста хора, които прииждат. Засега сме частично, но скоро някои от нас ще заживеем и целогодишно. Та за това си мисля, че българското село ще има своето възраждане.

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #2559 on: February 14, 2013, 13:36 »

Цените на електроенергията в региона падат драстично

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов пред Капитал Daily
Извинявайте, ето връзка към интервюто:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/01/29/1993450_cenite_na_elektroenergiiata_v_regiona_padat_drastichno/

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #2560 on: February 15, 2013, 02:51 »
Шокиращо: "Мосад" стои зад атентата в Сарафово?

http://www.cross.bg/1348845

Offline Suleyman.45

• Advanced member
« Reply #2561 on: February 15, 2013, 07:19 »
Ruskite vestnitzi sışto dokazvaha tazi teza.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #2562 on: February 15, 2013, 10:58 »
SRAM I POZOR!!!

"Шалом" поиска България да поеме отговорност за македонските евреи

Организацията на евреите в България "Шалом" поиска правителството да поеме морална отговорност за депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот по време на Втората световна война. "Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население. Българското правителство по време и на място, което то прецени, трябва да поеме моралната отговорност за действията на пронацисткото правителство спрямо евреите през периода 1941 - 1943 г.", се казва в позицията на организацията.
http://www.segabg.com/article.php?id=636743

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #2563 on: February 15, 2013, 12:36 »

Когато европейците се развиват на това му викат международно сътрудничество. А когато Турция се развива .......... му викат ''експанзия'' или ''неоосманизам''.На автора му треперят гащите и се е омаял от икономическия подем на Турция. Щели да свалят портрета на Ататюрк. Жалки наивници, пишат онова което им се иска да стане. Да ама не!!! ;)

Чети, чети, вместо да приказваш на вятъра.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #2564 on: February 15, 2013, 13:37 »
Чети, чети, вместо да приказваш на вятъра.
Znam ti ranata :D I da shtesh i da ne shtesh Turciya shte prodyljava da se razviva a ti shte si ostanesh sys zlobata si nasame :D :D :D