Скъпа Мариана, ти заслужено си получи критиката ми, защото нито дума не си казала против този циничен провокаторски филм, с който се цени подигравка и унижаване на една цяла религия. Ако някой се подиграва и то цинично със съкралните чувства на даден народ или религия, последствията никой не може да ги предвиди.
Нима хората в София бяха виновни за нещо когато ги нападнаха и ако нямаше полиция можеше да се стигне и до смъртни случаи. Трябва да си чувала за психология на тълпата, и затова всички ние трябва да сме против всякакви провокации било то на етническа или религиозна основа. Тези провокации са игра с огъня и никой да не квичи когато се опари. Жалко за убитите Американци, но все пак някой трябва да им напомни че отдавна са прекрачили границите на търпението. Против съм всякакви провокации, убийства , унижаване на човешкото достойнсво, погазване на човешките права и пр.
Аз този филм не съм го гледала, за да кажа какво мисля за него. Мога само да предположа, че не е и филм, който си струва да се гледа.
Но съм гледала карикатури на Мохамед, както и карикатури на Христос.
И мога да кажа, че и двата случаи не съм ги одобрявала.
Но това, което продължаваш да не разбираш или да не искаш да разбереш, курт,
е че никой филм или карикатура не дават право да убива.
Никой не може да обиди чувствата ти, никой, когото не познаваш, ако не позволиш на обидата да влезе в сърцето ти.
Пак казвам, не бива да се убива заради идеи.
В името на светлото бъдеще на пролетариата комунистите убиваха "врагове на народа".
В името на идеята за чиста раса, която превъзхождала всички други, нацистите в хитлеристката Германия пращаха хиляди хора в лагери на смъртта.
Бог сам може да види греховете и грешките на всичките си създания.
От Неговия съд никой не може да избяга.
А "в името Божие" са били извършени толкова престъпления в историята на човечеството, че няма докъде.
Какво да ти кажа, изпитах вътрешна покруса, когато видях в едни сайтове гротескни карикатури на Иисус Христос.
Струва ми се даже, че душите на тези хора, които ги бяха нарисували, са застрашени, понеже са си позволи своего рода богохулство, за което изобщо не си дават сметка.
Но не си представям, че авторите на тези карикатури, за които споменавам сега, трябва да бъдат физически ликвидирани, не си го представям.
Същото се отнася и до онези, които се подиграват на някакво евтино ниво с пророка на исляма или със самия ислям.
Но пак ще си позволя да кажа - ако мюсюлманите вярват, както има изглежда достатъчно такива, които вярват, че заради филми или карикатури може да се убива, така те няма да защитят своята вяра в очите на останалия свят. Напротив, ще има хора, както и има, които ще си казват: ето тези са способни заради филми или заради карикатури да убиват. Както нацистите или както комунистите са били способни. Това не е добра защита на исляма, а напротив, това е риск много немюсюлманите да си съставят представа за него като за религия, нямаща никакви спирки през насилия и убийства. Риск, за който предполагам много мюсюлмани въобще не си дават сметка.
С бомби и с куршуми не се стреля по подигравки, колкото и долни са били те, както се случва да са.
Както не се стреля с топ по муха.
Никоя идея, никой религия не може да спаси душите на хората, ако те едва ли не в нейно име са способни да се превръщат превръщат в тълпа, искаща кръв и насилие.