Светулката да чете ето това по-долу написано от българин и да си справи часовника че постоянно вони
....... това е за българските български деца, ами българите от турски произход? Тези деца как се възпитават? Сигурно с патос рецитират как турчин беснее над бащино огнище... ....
***И какви са последствията? Средният българин от турси произход, разбрал-недоразбрал историята, се втурва да гласува за етническа партия, защото от малък е закърмен с идеята, че е различен и по-малко български гражданин. Другият "чист българин" пълни урните с бюлетини на всеки смахнат вожд яхнал шовинистичната вълна. Дали ще е болен лидер или банско чучело няма значение - важното е да е срещу врага! По-добре да крадат тези, отколкото онези. Накрая - всички бедни, но за сметка на това байганьовци на власт....
Мисля, че въпросът е много сложен и дълбок и е редно знаещите и можещите да се изправят срещу недомислиците в учебниците и образованието. Ето и мой личен опит.
От мъничък съм слушал разказите на родителите ми и роднините за робството, учили са ме и на стихотворенията и песните на Възрожденците. На 4 годинки вуйчо ми ме е качавал да масата в хоремага да рецитирам "Хаджи Димитър"...И "Опълченците на Шипка" знаех. Чудесно, ама на 6 годинки в английската забавачка се случи някаква учителка с по-разкрепостено мислене и направи сценка, в която децата представляваха различните европейски народи. Облечени в носии трябваше да предствяме някаква държава. Познайте на кого се падна да е "турчин" и каква беше реакцията?... Не, не съм ревал, просто заявих, че няма да стане. И след дълги разговори и увещания с родители и учителки пак не стана. Толкова от едно дете. Не им набивайте тъпите си комплекси. Гордост - да. Ама, гордост се основава на постижения, а не с размахване на робството под път и над път. Децата трябва да се индоктринират с достижения и позитивни емоции, а когато узреят да анализират другото. Тъпо и безсмислено е да развяваш баташкото клане пред първокласник. Голяма гордост, няма що! Сега си спомням, че точно в Батак ми завързаха чавдарската връзка. И точно така тъпо и безсмислено е да набиваш в главата на дете, че страданието безчет години в робство е нещо забележително. Не е. Срам е дори по Вазов. Затова по-кротко с патриотарското тупане в гърдите. Оставете на децата щастливото детство и им дайте правото да оценяват когато могат.
Казват ти, че трябва да сме единни, ама ти натриват носа с националния празник, с поезията на Ботев и Вазов, непрестанно вменяване на вина за 500 години робство.
Значи, ако се опитваш да обединяваш хората без дискриминация (в случая по произход), нужно е да търсиш общото. Какво е това общо, което можем да празнуваме, отбелязваме или с което просто да се гордеем заедно с българските турци? 3-март определено ни разделя. Няма как да е обединяващ. Нужно е нещата които ни обединяват да са по-ценни за всички ни, отколкото тези които ни разединяват. Тогава единството е истинско и "съединението" не е само дума на стената на НС.
Забележете, никой не казва да изкараме Левски и Ботев от учебниците, а 3-ти март да изпратим в забвение. Просто си спомнете дали Левски се е борил да съборим турската власт или да построим чиста и свята република. С кое е останал в историята? Защо е негодуванието на хората от поясненията, че той все пак е нарушавал османските закони? Защото хората усещат, че се подменя идеята за чиста и свята република с баналното събаряне на турската власт. Чистата и свята република е съзидателното в подвига на Левски. И последно, чистата и свята република Левски не изключва населението с турски произход. Ха, сега да се огледаме колко чиста и свята република сме построили за 135 години
http://www.segabg.com/article.php?id=612727