Цитатите, които ще пусна сега, съм ги цитирала и друг път в този форум.
Те са от Библията (Новия завет) и Корана.
Евангелие от Йоана (Библия, Нов завет):
"Съществуваше истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света.
В света беше, и светът чрез Него стана, но светът Го не позна.
Дойде у Своите Си, и Своите Го не приеха.
А на всички ония, които Го приеха - на вярващите в Неговото име, - даде възможност да станат чеда Божии;
те не от кръв, ни от похот плътска, нито от похот мъжка, а от Бога се родиха.
И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина;
и ние видяхме славата Му, слава като на единороден от Отца." [Йоан, 1:10-14]
Коран, сура "Ал Имран":
"Когато ангелите рекоха: "О, Мариам, Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса, синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените [на Аллах].
И ще говори на хората още в люлката, и като възмъжее, и ще бъде от праведниците." [3:45-46]
Коран, Сура "Мариам":
"Рече [Джибрил]: "Аз съм само пратеник на твоя Господ, за да те даря с пречисто момче."
Рече: "Как ще имам момче, щом не ме е докосвал мъж и не съм блудница?"
Рече [ангелът]: "Тъй каза твоят Господ: "Това за Мен е лесно. И за да го сторим знамение за хората, и милост от Нас. Това е предрешено дело." [19: 19-21]
Евангелие от Лука, Нов Завет:
"И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога;
и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.
Той ще бъде велик и ще се начере Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;
и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край.
А Мариам рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" [Лука, 1:30-34]
------------
Коран, Сура "Ал-Маида" ("Трапезата"):
"И изпратихме по следите им Иса, сина на Мариам, да потвърди Тората, която бе преди него, и му дарихме Евангелието, в което има напътствие и светлина, и е потвърждение на Тората, която бе преди него, и напътствие, и поучение за богобоязливите.
[...] И ако желаеше Аллах, щеше да ви стори една общност, но [така стори] за да ви изпита в онова, което ви е дарил. И надпреварвайте се в добрините! Завръщането на всички вас е при Аллах и Той ще ви разкрие онова, по което бяхте в разногласие." [5:46, 48]
------------------------------
п.с.:
Както може да се види от последния цитат от Корана, Всевишният изпраща Иисус/Иса да потвърди Тората (светото писание на първата монотеистична вяра) и му дарява Евангелието (което впрочем е т.нар. Нов завет за християните.) Това го пише в Корана, не в Библията.
А и в Корана, и в Новия завет на Библията се цитират думите на архангела/ангела Гавраил/Джибрил, че Всевишният благовестява Мария/Мариам със "Слово от Него", чрез което тя ще зачене и ще роди син.