Повтарям: Кръстилката не е от 1944г,а от 1881г(горе сбърках годината) и това не е отделен периот.Тука е спазвано постоянство до ден днешен с девиз" Един език,един народ, една вяра" но този девиз е от преди 1000г.А сега почети мненията на твоя отбор и да видим не ни ли обвиняват колективно във вина на османската империя?То не се смята, а постоянно се пропагандира че за недъгите на мързеливите българи имат вина хората влизащи в джамия-не е ли вярно?
Гоне ни са християни но заради политически убеждения ,не заради религия по наследство.Тука няма тъждество
" милицията влизала в църквата по...." Ами досиетата показаха ,че милицията си е била постоянно в църквата.
С друга празна аксиома ще ме размееш ли
Написала ти бях в по-предишен постинг, че Синодът на Българската парвославна църква се извинява за кръстилката в началото на 30-те години на ХХ век някъде. Не знам дали въобще четеш какво ти пиша. Иначе щеше може би направиш елементарната сметка, 1944 г. и нататък е по-късен период.
Колкото до това, че комунистическата държава инфилтрира свои сътрудници в Българската православна църква, да, така е. В началото, в първите години и десетилетия, това не се отдава лесно на партията-държава и на нейната ДС. Но по-късно, вербувайки ги още като млади монаси, тази партия държава и нейната ДС успява да направи така, че и днес, толкова години по-късно, когато, впрочем, чак сега се отвориха досиетата и на висши клир, се разбра, че само трима владици от Св. Синод на БПЦ не са били сътрудници на ДС.
Владишният сан е до живот. Така е според каноните на Православната църква, не само на българската. Само в някакви изключителни случаи няка владика може да не изкара този пост до живот. Така че в момента ситауцията е такава, че самите тези 13 или колко бивши агенти и доносници (чийто отделни случаи на вербуване и на поведение като сътрудници не са еднакви разбира се), които са мнозинството в днешния Свети Синод на БПЦ, трябва за себе си да решат, дали се оттелят например някои от тях в някой манастир и да се извинят, ако щеш, по някакъв начин публично. Те едва ще направят това, да се оттеглят. И, с малки изключения, дори не се извиниха. Но има един Бог, който да съди, и духовници, и миряни, и всякакви. От неговия съд никой не може да избяга. Не е моя работа да преценявам как на този съд ще изглеждат техните дела и постъпки.
Във всеки случай някои от тези владици, съжалявам да го кажа, не само, че не благоприятстват за връщането на Христовия дух в Българската православна църква, ами са едми митрополити, които произвеждат в т.нар. архонти съмнителни бизнесмени от своето обкръжение, преместват разни свещеници от своите епархии, където им хрумне, някои път и много стойностни свещеници (като владици имат тази църковна власт да го направят) и пр.
Ти обаче не ми отговори дали самият ти не си имал някакво вземане-даване със същата тази прословута служба за сигурност. (Хрумна ми това подозрение не от друго, а от собствените ти коментари, от склонноста ти към манипулиране и инсинуации, която някак си се забелязва в тях.) На която са сътрудничили не само и днешни митрополити на БПЦ, не само, ако щеш и имами и мюфтии, не само бизнесмени разни и олигарси днешни и пр. На нея са сътрудничили и доста хора от върхушната на ДПС, както разбира се и на други партии. Много агенти и дносници се оказа, че е имало в тази страна, прекалено много за малка страна и население, което сме.
(Не, че съм дотам наивна да допусна, че би могъл да бъдеш искрен).
Има една поговорка, че стилът, това е човекът.
Твоят стил на писане, реагиране, "аргументиране" и пр. на нещо подобно прилича.
Нищо не знам за тебе, но това ми показваш.
И вероятно ще продължиш в същия дух.
Макар че никога не е късно за нещо различно...