Author Topic: НОВИНИ - NEWS - HABER  (Read 1063425 times)

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Offline sultan selim

• Forum fan
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #1245 on: May 07, 2012, 18:28 »

Offline Mihluzin_87

• Member
  • **
« Reply #1246 on: May 07, 2012, 18:41 »
Български и гръцки помаци въртят 30 чевермета
http://rodopchani.eu/Balgarski-i-gratski-pomatsi-vartyat-30-chevermeta

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1247 on: May 07, 2012, 18:48 »
Викове "Аллах акбар" по улиците на Скопие

http://islqmrudozem.ovo.bg/load/novini_ot_sveta/vikove_quot_allakh_akbar_quot_po_ulicite_na_skopie/10-1-0-348

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
Ynt: Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #1248 on: May 07, 2012, 22:17 »
Викове "Аллах акбар" по улиците на Скопие

http://islqmrudozem.ovo.bg/load/novini_ot_sveta/vikove_quot_allakh_akbar_quot_po_ulicite_na_skopie/10-1-0-348
Тия дето иде умрат, ще тежат и на твоята кръв - МАЛОУМНИК!!!!!

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #1249 on: May 07, 2012, 22:41 »
Ердоган скандално обеща военна помощ за Косово
07.05.2012
by observer

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще помогне на албанските си братя, дори и във военно отношение, ако е необходимо, и каза, че албанците имат право на самоопределение и формирането на по-голяма държава, пише „Bota sot“.

Армията за освобождение на Косово не е терористична бунтовническа армия, а отразява желанието на албанците  да защитят страната си – каза Ердоган.

Той допълни, че е възможно  разпадането на Македония  ако те не се спазват правата на албанците.

http://30dumi.eu/2012/05/erdogan-skandalno-obeshta-voenna-pomosht-za-kosovo/

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1250 on: May 07, 2012, 22:45 »
Алоо гръмналият чети какво пише и какво те чака пак щяли да те гърмят. ;D

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #1251 on: May 07, 2012, 22:54 »
Отварят Фанагория
Прабългарското селище във Варна започва новия сезон с обновена експозиция
http://tv7.bg/news/culture/8870622.html

Offline sultan selim

• Forum fan
« Reply #1252 on: May 08, 2012, 23:33 »

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #1253 on: May 09, 2012, 20:29 »
В Издателство Жанет 45 излезе новата книга на Хюсеин Мевсим «Пътуването на Чудомир в Турция (1932)».
Предлагаме встъпителната част на книгата.
В периода от 27 април до 11 май 1932 г. 80 български учители по история, география, рисуване и ръчна работа от различни краища на страната под ръководството на инспектори от тогавашното Министерство на народното просвещение и присъствието на академичните светила Б. Филов, В. Златарски и Св. Примов участват в научна екскурзия в съседна Турция, която включва посещението на Истанбул, Бурса и Одрин.
Целта на екскурзията е българските учители и инспектори на място да се запознаят с новостите и реформите, които се провеждат в съседната страна през годините на републиката, да установят контакти с турските си колеги и да се запознаят отблизо с просветно-образователна им система, а така също да опознаят културно-историческото наследство в споменатите градове.
Отлично организираната екскурзия преминава много добре, любезните домакини съставят наситена програма, която предоставя възможност на българските учители да посетят десетки различни училища и музеи в трите града, както и да правят интересни наблюдения и заключения върху републиканската действителност. С една дума, проявата постига своите цели и учителите се завръщат изключително удовлетворени.
Сама по себе си тази екскурзия, разбира се, представлява съществен интерес от гледна точка на турско-българските културни връзки през 30-те г. на миналия век, но едва ли тя щеше да попадне в изследователското ми полезрение, ако един от участниците в нея не беше учителят по рисуване и ръчна работа в тогавашното Смесено педагогическо училище в Казанлък Димитър Христов Чорбаджийски.
Скоро след завръщането си от екскурзията 42-годишният тогава учител и музеен деец е съкратен по бюджетни причини, но по-важното е, че под псевдонима Чудомир започва да обнародва карикатури и разкази във «Весела страница» на в. «Зора», което му открива пътя към високото признание за талантлив майстор на хумористичния разказ в българската литература.

...Помня, че още през студентските си години в Пловдивския университет бях твърде заинтригуван от кратката бележка в съответния том на «Речник на българската литература», че в 1933 г. (всъщност 1932) Чудомир посещава Истанбул и Бурса, но с каква цел, индивидуално или служебно и за какъв срок – тези въпроси останаха да висят в съзнанието ми.
Не след дълго неведомият (и непредсказуем) вятър на съдбата щеше да ме отвее именно към Бурса и Истанбул, но завръщането в литературните води щеше да стане след едно принудително откъсване от десетина години.
Онези въпроси от студентството придобиха актуалност преди няколко години, по-точно, през 2008-а, когато в един юлски ден се оказах в Литературно-художествен музей «Чудомир» в Казанлък. Основната ми цел бе да уточня подробностите около подетата от Фондация «Чудомир» похвална инициатива за превеждане и издаване на Чудомировите разкази на балканските езици, за която бях научил от моя добър приятел, журналист в местния вестник и талантлив писател Петър Марчев. Желаех да преведа и да представя цялостно на турски Чудомир, имах афинитет към неговите разкази, още повече, че присъстваше в учебната програма и се изучаваше от студентите ми в Анкарския университет.
В колегиално-дружеската беседа с Пеньо Терзиев в музея, помещаващ се в къщата на писателя, а и в предварителната кореспонденция, поставих въпроса за Чудомировото посещение в Истанбул и Бурса, и каква беше радостта ми, когато домакинът откликна, че в архива се съхранява бележник и ръкописен доклад за тази екскурзия. Записките в бележника все още не бяха разшифровани, а докладът бе разчетен вече от П. Терзиев. Помолих го да ми предостави този ценен материал, тъй като имах желанието да разчета някои неразчетени места в доклада, да разшифровам записките в бележника, съответно да ги преведа и публикувам на турски, защото, освен всичко друго, те представляваха интерес като погледа и оценката на един български интелектуалец и творец върху турската обществена действителност, бяха свидетелство за републиканската история от 30-те г. на миналия век.
П. Терзиев отзивчиво ми предостави споменатите архивни материали, за което още веднъж му изказвам сърдечна благодарност. Още същата вечер в хотелската си стая под «Тюлбето» и следващия ден в автобуса за София вникнах в специфичния почерк на автора и разчетох записките, а частта от доклада за Истанбул и Одрин преведох и включих в сборника с разкази и картини Amerikan Mercimeği («Американска леща»), който издадох в Анкара през март 2009 г.
Книгата бе представена в Казанлък по време на Чудомировите празници през същата година. По такъв начин, отчитам с удовлетворение, докладът на Чудомир за пътуването до Истанбул, Бурса и Одрин за пръв път видя бял свят именно на турски.
Малко по-късно, със съответните обяснителни бележки, П. Терзиев го публикува в «Казанлъшко слово» (бр. 33, март 2009), «месечен свитък за литература и изкуство» на в. «Искра». След два месеца, през май в Анкара, съвместно с Фондация «Чудомир» и участието на представители от Министерството на културата, служители от общинската администрация в Казанлък и репортери във фоайето «Фараби» на Факултета по език, история и география на Анкарския университет открихме изложбата «Нашенци». Преди това имаше представяне на сборника с разкази в залата на Факултета, последван от коктейл. Проявата бе уважена от академичните среди, от тогавашния посланик на Република България в Анкара Бр. Младенов, съветничката Д. Петрова, дипломати и местни журналисти. Мои студенти от първи курс поставиха на сцена разказа «За Бог да прости», въобще чрез тази прекрасна проява авторът достигна до турската публика.
В настоящата книга се публикуват за първи път с всички необходими пояснения и коментари записките (по-нататък Бележник), които Чудомир си води в един бележник с бледорозови корици и карирани листове през цялото пътуване; докладът (по-нататък Доклад) «Пътуване до Цариград», изнесен пред учителската колегия в Казанлъшкото педагогическо училище на 19 май 1932 г.; трите пощенски картички, които изпраща на съпругата си Мара Чорбаджийска от Истанбул, Бурса и Принцовите острови, акварела «Св. Ирина», а също така фотографии, скици и пр.
Разбира се, тази научна екскурзия, проведена с участието на няколко десетки учители, инспектори, видни български учени и един народен представител, не може да се разгледа само като едно обикновено пътуване в съседната страна. Без съмнение, тя се явява резултат на процъфтяващите турско-български отношения в културната сфера от началото на 30-те г. на миналия век. Затова реших, че би било добре тя да бъде видяна и оценена не като случаен и откъснат акт, а именно в контекста на тази добросъседска атмосфера и приятелство.
В основната част на книгата си, като се осланям и на писмените свидетелства на други участници в същата екскурзия, а така също черпейки информация от български и турски държавни архивни фондове, централни и провинциални вестници, се постарах максимално подробно да възстановя хронологически цялото пътуване, както и да изложа впечатленията на Чудомир от турската просветно-образователна система и въобще републиканска действителност през въпросните години.
Тази книга за пътуването на Чудомир в Турция през 1932 г. можеше да се появи на бял свят поне преди три години, но пространствената ми отдалеченост от изворите, и обстоятелството, че се налагаше да се работи с различни архиви и библиотеки както в София и Анкара, Пловдив и Истанбул, а така също в Стара Загора и Бурса, Казанлък и Одрин, сериозно ме възпираше във времето.
Сега, когато тя вече е факт, бих искал да изкажа искрена благодарност на всички онези близки и далечни приятели и съмишленици, които жертвоготовно споделяха с мене вълнението от осветляването на една непозната страница както в творческата биография и литературно наследство на Чудомир, така и в турско-българските културни отношения в началото на 30-те г. на миналия век.

Хюсеин Мевсим
ноември-декември 2011,
Анкара
http://www.plovdiv-online.com/component/k2/item/35419-knig%D0%B0-z%D0%B0-chudomir-ot-hyusein-mevsim

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #1254 on: May 11, 2012, 21:07 »
Hiljade muslimana protestira ulicama Skoplja
11 maj 2012 Izmijenjeno 18:00 CEST
U toku su protesti zbog optužbi da je za ubistvo pet Makedonaca kriv 'radikalni islam', izvještava reporter Al Jazeere.

http://bcove.me/kwqyx7kr

Piše: Edin Krehić , Foto: Jasmin Redžepi

SKOPLJE - Hiljade muslimanskih demonstranata, mahom Albanaca, nakon džuma-namaza počele su protest u Skoplju zbog policijskih optužbi da je za ubistvo pet Makedonaca praktično kriv „radikalni islam“.

Satima ranije, u aščinicama i parkovima u skopskoj čaršiji sve priče bile su isključivo usmjerene ka protestima, dan prije nego što će i etnički Makedonci izaći na ulice u Skoplju, u kojem se osjeti međuetnička napetost.

Deseci hiljada muslimanskih vjernika prisustvovali su džuma-namazu u Jahja-pašinoj džamiji, gdje je bila i ekipa Al Jazeere, a tokom koje imam nije spominjao proteste.

Nakon što je molitva okončana, Jahja-pašina džamija, koja sa haremom prima blizu 2.000 vjernika, postala je centar okupljanja demonstranata.

Dva plakata dominirala su žarištem okupljanja: „Muslimani nisu teroristi“ i „Sopot dva“.

Ovim drugim plakatom Albanci žele poručiti da je ubistvo pet ljudi, a potom privođenja Albanaca i povezivanje sa 'radikalnim islamom' - montirani proces.

U prvom Sopotu 2002. godine, jedan Albanac, stariji od 70 godina, uhapšen je, optužen i osuđen da je postavio minu pod vozilo NATO-a u selu Sopot, između Skoplja i Kumanova, kada su poginula dva Rumuna.

Starac je još u zatvoru, a Albanci se nisu pomirili s policijskom istragom i odlukom Suda, te vjeruju da starac nije kriv.

Ovaj slučaj vide kao znak da su Albanci dežurni krivci.

Čini se da je medije najviše privlačila zelena zastava sa arapskim slovima na kojoj je ispisan šehadet: „Allah je jedan, nema Boga osim Njega i Muhamed je Njegov rob i poslanik.“

Uvrede i generaliziranje

Brojne policijske snage okupljene su na ulicama kojima prolazi kolona na putu ka Vladi, gdje će se demonstracije okončati.

Demonstranti iz ostalih džamija pridružuju se koloni, kao i oni iz dijelova Skoplja naseljenim pretežno Albancima i muslimanima.

„Samim tim što je ovoliko naroda izašlo prošlog petka i ovaj put, ukazuje da je narod nezadovoljan i duboko pogođen uvredama vjerskog identiteta na početku istrage“, kaže za Al Jazeeru jedan od demonstranata, doktor Fatmir Kovaci.

On je nezadovoljan time što su pojedini mediji prošlosedmični protest prikazali kao podršku terorizmu i protivljenje policiji.

„Mi demantiramo to i mi bismo htjeli da se policijska operacija korektno i uspješno provede u korist svih nas, ali da se ničiji vjerski ili nacionalni identitet ne vrijeđa generaliziranjem“, zaključio je on.

Izvor: Al Jazeera

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #1255 on: May 11, 2012, 21:13 »

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #1256 on: May 12, 2012, 12:15 »
Дали на Македонија и се заканува арапска пролет и верски инциденти меѓу муслиманите и христијаните?
Кој сака во Македонија да го инсталира моделот на Израел за решавање на етничките и верските проблеми?

vo centar 17 emisija-MPEG-4 .mp4

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #1257 on: May 12, 2012, 18:44 »
http://www.struma.com/obshtestvo/biznesmenut-m-mollasali-mecho-kmetut-n-kafelov-polzvashe-ofisa-mi-za_26967/

Бизнесменът М. Молласали-Мечо: Кметът Н. Кафелов ползваше офиса ми за публичен дом

Има незаконно дете от учителката по английски на сина си, взима по 40% комисиона за обществени поръчки

Уважаеми жители на община Якоруда и български прокурори,

Искам думата от в. “Струма”, за да информирам обществеността що за човек управлява Якоруда, а държавното обвинение да се самосезира за невероятните неща, които се вършат в едни от най-бедните български общини, където безработицата е 43% и за пръв път тази година раждаемостта падна под смъртността. Отрицателен прираст в район с помаци, които никога не са имали по-малко от 2-3 деца, е катастрофа.

С настоящето изявление не целя лични облаги, защото преди 3 години напуснах Якоруда и се заселих в Благоевград, а съдът реши в моя полза делото, което водех срещу братовчеда Нуредин Кафелов за 1,92 млн. лв., които ми дължи от 5 години.

Искам само да помогна на хората от моя край да се осъзнаят, да научат от мен какви беззакония се вършат в общината и как Кафелов богатее на техния гръб.

Първо - за моралния му облик.

Години наред Кафелов ползваше офиса на фирмата ми като публичен дом, за да се заключва в него с момичета, които са на възрастта на сина ми. Имам много свидетели, които ще го потвърдят. Вероятно сега, след като мен ме няма в Якоруда, прибягва до услугите на други фирми за същото. Понякога съм подозирал, че до 40-тата си годишнина този човек не е имал полов живот и сега наваксва всячески.

Кафелов има и незаконно дете. Докато беше в Комисията по финансов надзор, от него забременя учителка по английски език от Русе, която работеше в София. Жената подготвяше сина на Кафелов, който искаше да учи в Италианския лицей. Роди в родния си град Русе преди около 3 г., докато съпругата на кмета беше на фестивал в Истанбул. Така двете им деца се сдобиха с братче, което, за съжаление, се роди болно. Чувам, че Кафелов се грижел за него, обещал апартамент на майката, но това не го прави по-морален.

Приказката “Царят е гол” в Якоруда е по-различна - царят Кафелов е облечен с пари, власт от държавата и чувство за безнаказаност.

От години всеки месец кметът превежда по 500 лв. на областния лидер на ДПС, с което си купува спокойствието, и това е само върхът на “сладоледа”. Всъщност и тези преводи, и всичко, което ще разкажа по-долу, могат да бъдат проверени от контролиращите органи като Сметната палата, които, не знам защо, се задоволяват да правят ревизии само по документите на общината, но не правят насрещни засичания като преводи в банки, по сметките на фирми и т.н.

Сред най-големите финансови нарушения на Кафелов са комисионите, които взема от фирми, за да им даде дадена поръчка. За негова изненада аз имам доказателства за това. За да не отегчавам читателите, а и защото са много, ще ги покажа на прокуратурата, която официално каня чрез в. “Струма” да ме призове на разпит. Схемата му на рекет е елементарна и действа безотказно - получаваш поръчката, но той ти я плаща едва след като получи своите 40% комисиона.

Кои са фирмите, които са зад гърба на Нуредин Кафелов?

Първата е общинската “Строител”, чийто директор е 60-годишният бивш горски Али Хърльов. Кафелов назначи за юрист на общината сина му, който още е студент във втори курс.

Другата е “Кос Алфа” на Здравко Василев, която получи доста поръчки и вече започна да му се отблагодарява - строи бъдещите лекарски кабинети на сина на Кафелов, който още учи медицина.

Всички подробности и документи ще дам на прокуратурата. Отговарям за всяка своя дума и съм готов да се подложа на детектор на лъжата.

Надявам се, че ако някой бръкне в далаверите на Кафелов, това ще е финансовият министър Симеон Дянков - при последното си идване в Благоевград в началото на май тази година на среща между него и членове на ГЕРБ от Благоевградска област му разказахме най-общо за какво става дума и той обеща лично да се заеме със случая.

Името на Нуредин в превод на турски означава Светлина в религията. В Якоруда, откакто Кафелов е кмет, има обаче само мрак. Той води непрекъснато дела срещу частни лица и фирми, работили в общината по времето на предшественика му Исмаил Цикалов, и ги губи. Плаща, разбира се, общината. Едно от последните дела е срещу археолозите, консервирали древното тракийско оброчище в местността Калята. Те си свършиха работата, но Кафелов отказал да им плати и сега съдът го осъди 58 000 лв.

Заради същото това дело и за водопровода в с. Аврамово, за който също води дело, понеже отказва да плати 220 000 лв. на фирмата-изпълнител, му описаха колата и му запорираха сметките. Това обаче не го притесни особено, защото със заплата от 1200 лв. и щат на съпругата му като учителка от 300 лв. той си купи апартамент в София и си обзаведе къщата в Якоруда, и то 2 пъти, защото първия път жена му не хареса мебелите - едва ли е случайно, че обзавеждането и смяната на дограмата станаха по същото време и от същата фирма, която ремонтира срещу 150 000 лв. сградата на общината.

Кметът има и доста имоти заедно с Али Хальов на Белмекен, който всеки месец дава по 5000-6000 лв. на бащата на съпругата му - Мустафа Абдишков, който снабдява сградата на общината с интернет и тя е наблъскана с толкова техника, че дори чистачката си има компютър. Продаде 20 апартамента в сградата на бившата поликлиника за 200 000 лв. и обяви, че превежда половината от тях за частичен ремонт на покрива на училището в Юруково, което е абсурдно висока цена, и т.н., и т.н.

В Якоруда младите хора превеждат ДПС като Движение на парични средства, а средното поколение - Дръжте помаците в сиромашия. Както и да го наречем обаче, докато хора на Доган като Кафелов управляват общината, нищо добро не чака тези отрудени и жалки хорица.

И затова отново каня прокуратурата да ме потърси, за да й дам доказателства за всяка от думите си. За целта оставям телефона си във в. “Струма”.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1258 on: May 13, 2012, 08:59 »
ГИБЕЛТА НА БЪЛГАРСКИЯ “ТИТАНИК

През 1942 година съветска подводница потапя българския кораб “Струма” . Загиват 767 души евреи и българи.

http://www.extremecentrepoint.com/?p=5812

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #1259 on: May 14, 2012, 13:24 »
ГИБЕЛТА НА БЪЛГАРСКИЯ “ТИТАНИК

През 1942 година съветска подводница потапя българския кораб “Струма” . Загиват 767 души евреи и българи.

http://www.extremecentrepoint.com/?p=5812

Ибрахиме това за някои тук е новина, но всъщност е част от участието на българския народ в спасението на евреите.

Много се радвам, че си намерил тази подробна статия - в де-зората.де има още доста линкове на едно място.

Прочети и Рафаел Камхи, да видиш в Гърция как самите евреи са продавали свои, заедно с гърците.