За Месията Иисус/Иса не се споменава само в Новия Завет на християнската Библия. За него се споменава, както е известно, не веднъж и в Корана. Иисус/Иса е единственият пророк, от всички Божи пророци, родени на земята, който идва на този свят без земен баща. За това свидетелестват и Евангелията, и Коранът. Нито един от пророците и светителите на трите световни монотестични религии, нито Ной/Нух, нито Авраам/Ибрахим, нито Иаков/Якуб, нито Йосиф/Юсуф, нито Мойсей/Муса, нито Аарон/Харун, нито Давид/Дауд, нито Соломон/Сюлейман, нито Мохамед/Мухаммад са дошли на този свят без свои земни бащи. (Както разбира се и всички останали хора.)
Според евангелските свидителства Иисус се родил в ясла, според Корана - под една палма. Според християнската вяра Месията е Син Божи, според исляма - само един от знаменитите Божии пророци. Така или иначе няма друг човек, дошъл на земята, друг Божи пророк, за който две от световните монотеистични религии да свидетелстват в текстовете на своите свети писания, че той е дошъл като Слово от Бога, че зачатието му не е било като всички други зачатия. Архангел Гавраил/Джибрил съобщава на майка му Мария/Мариам, че тя ще зачене и ще роди син, а Мария/Мариам пита как ще стане това, след като тя мъж не познава. (Този разговор между Гавраил/Джибрил и Мария/Мариам е засвидетелстван и Новият завет на Библията, и в Корана.)
Евангелие от Йоана (Библия, Нов завет):
"Съществуваше истинската светлина, която просветява всеки човек, идващ на света.
В света беше, и светът чрез Него стана, но светът Го не позна.
Дойде у Своите Си, и Своите Го не приеха.
А на всички ония, които Го приеха - на вярващите в Неговото име, - даде възможност да станат чеда Божии;
те не от кръв, ни от похот плътска, нито от похот мъжка, а от Бога се родиха.
И Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина;
и ние видяхме славата Му, слава като на единороден от Отца." [Йоан, 1:10-14]
Коран, сура "Ал Имран":
"Когато ангелите рекоха: "О, Мариам, Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса , синът на Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените [на Аллах].
И ще говори на хората още в люлката, и като възмъжее, и ще бъде от праведниците." [3:45-46]
Сура "Мариам":
"Рече [Джибрил]: "Аз съм само пратеник на твоя Господ, за да те даря с пречисто момче."
Рече: "Как ще имам момче, щом не ме е докосвал мъж и не съм блудница?"
Рече [ангелът]: "Тъй каза твоят Господ: "Това за Мен е лесно. И за да го сторим знамение за хората, и милост от Нас. Това е предрешено дело." [19: 19-21]
Евангелие от Лука, Нов Завет:
"И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога;
и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.
Той ще бъде велик и ще се начере Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;
и ще царува над дома Иаковов довеки, и цаството Му не ще има край.
А Мариам рече на Ангела: как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" [Лука, 1:30-34]
Коран, Сура "Ан-Ниса":
"Защото нарушиха своя обет и не повярваха в знаменията на Аллах, и убиваха пророците без право, и изричаха: "Сърцата ни са в броня.", да, Аллах ги запечата [сърцата] поради тяхното неверие и не вярват освен малцина,
и защото не повярваха и изричаха срещу Мариам огромна клевета,
и изричаха: "Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах". Но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.
Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, премъдър." [4:155-158]
Библия, Книга на пророк Исаия:
"Той настина понесе печалта ни и със скърбите ни се натовари: А ние Го счетохме за ударен, Поразен от Бога и наскърбен. Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието, докарващо мир, и с Неговите рани ние се изцелихме." [Исаия, 53: 4-5]
Коран, Сура "Ал-Маида" ("Трапезата"):
"И изпратихме по следите им Иса, сина на Мариам, да потвърди Тората, която бе преди него, и му дарихме Евангелието, в което има напътствие и светлина, и е потвърждение на Тората, която бе преди него, и напътствие, и поучение за богобоязливите.
[...] И ако желаеше Аллах, щеше да ви стори една общност, но [така стори] за да ви изпита в онова, което ви е дарил. И надпреварвайте се в добрините! Завръщането на всички вас е при Аллах и Той ще ви разкрие онова, по което бяхте в разногласие." [5:46, 48]