Всеки бяга от Доган, а той стои в сарая като в бурканС Касим Дал, член на ръководството на ДПС, в оставка, разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА
- От основател на ДПС, втори човек в партията и най-близък до лидера днес сте изключен от парламентарната група, а скоро и от движението "клеветник". Представяли ли сте си някога, че ще се окажете в такава ситуация, г-н Дал?
- Не само съм учредител на ДПС, а и един от основателите на нелегалната съпротива срещу възродителния процес във варненския регион през 1985 г. Не съм си представял, но явно и това е трябвало да дочакам. А определено не съм го заслужил.
- Защо се стигна дотук?
- Казах вече. Преломният момент беше досието на Доган. За съжаление аз 25 г. съм живял в заблуда.
- Какво толкова прочетохте вътре?
- Едно ще кажа и то стига. Доган е донасял за най-близките си хора. Такава гадост няма, чувствам се омърсен. За хората може да е непонятно, но аз познавам всеки човек, останал в аналите на ДС заради него.
- Познавате се от деца, как сега се изненадвате?
- Когато законопроектът ни за отваряне на досиетата започна да действа, разсекретиха и неговото. Аз разбрах детайлите от него чак след конференцията ни от 2009 г.
- 13 г. не прочетохте досието на Доган?
- Вярвал съм на мъжката у дума, че за никого не е донасял и никой не е пострадал от неговите действия. А и чисто технически нямаше как да го прочета. Сигурно е наивно, но това съм аз - държa на думата.
- Вас предавал ли е?
- Не става дума за мен. А за такива, които сам е определял като свои най-близки хора. Аз - за добро или лошо - не съм от тях.
- В писмото си до структурите добавяте още обвинения - ДПС е за лично обогатяване, лидерът не спазва устава, ползва хората си като салфетки.
- Стоя зад всяка своя дума. Председателят и посоченото от него ръководство не си спазват устава. Ето, Централният съвет (ЦС) трябва да се събира поне веднъж на 3 месеца. Това не се случи нито веднъж за последната година.
А и друго, не може да ме изключват от групата. Това се решава от ЦС, аз съм негов член. Тук прозира друга цел - да ми попречат да отида и да говоря пред съвета, както обещах.
- Защо не говорихте пред Централното оперативно бюро (ЦОБ), което напуснахте?
- Защото ЦОБ не се избира от членовете на ЦС, а се посочва от лидера. Ако исках да говоря там, щях да го направя за 1 г.
- Излезе, че се криете.
- От какво да се крия? Ето заявлението за напускане, ето писмото до структурите. Знаете ли, че от централата са опитали да го спрат? Затова предупредих, че ще го изпратя лично. В него няма клевети, а истина, която боли. Хората по места трябва да знаят защо го правя, те си говорят същите неща.
- Аргументите за нередовния ЦС звучат формално. ДПС никога не е държало на процедури, защо сега те ви стават важни?
- Явно не разбирате за какво става дума! Председателят бяга от свикване на ЦС именно защото не желае дебат. Върнете се година и половина назад. Той каза, че трябва дебат за бъдещия лидер, че ще се оттегли. Аз мислех, че на изборите наесен ще отидем с нови лидер и ръководство, които да отпушат партията, да дадат перспектива. Колко ще чакаме?
- Това не е първа заявка на Доган за оттегляне.
- Ами стига с лъжите. Затова казвам, че няма кауза ДПС, а лъжа и далавера - това са негови думи.
- Какво значи това?
- Всички видяха какво значи. Лидер на партия, мандатоносител на правителство, взема 1,5 млн. лв. хонорар. Ние си заровихме главите в пясъка, а говорителите му го защитават едва ли не от името на избирателите. Няма избирател на ДПС, който да одобрява този хонорар. Резил е, казват хората. Не говорим дали е законно, а за морал.
- Питат ви вие имате ли право да говорите за морал, след като над 20 г. сте на същата софра?
- Аз на ничия софра не съм бил.
Сигурно имам много грешки и знам каква помия ще се излее по мен. Но тези истини трябва да се кажат. Иначе просто няма да има истинско ДПС.
В такава вътрешна и външна изолация партията никога не е била. Кой днешен лидер не бяга от Ахмед Доган? Кой външен политик е поискал среща с него? Станахме олицетворение на безпринципност и търгашество. Никой няма да иска да преговаря с нас открито за местните избори. Вероятно за първи път президентът ще бъде избран без подкрепата на ДПС. За всичко това е виновен председателят. Не стъпва в парламента, не идва в партийната централа, не приема хора. Хиляда пъти съм му го казал. Стои като в буркан горе, в сарая.
- Атаката ви идва, когато ДПС вече не е на власт, а вие вече не сте зам.-шеф. Как да ви повярваме, че не ви водят реваншизъм и наранено самолюбие?
- Това не е атака, а откровено споделяне. Чух, че съм имал "наранено честолюбие". Да, аз имам чест. Имам достойнство. Тези хора и това нямат. Не може да говориш от името на ДПС, а да не знаеш кои са учредителите му, историята му, хората, които лежаха по затворите за каузата му. Днешните говорители са част от салфетките, за които пиша в обръщението си. Защо Доган не говори лично, а използва тях?
- И той е лежал в затвора.
- Препоръчвам ви да се запознаете с досието му. Лежал... Да предадеш най-близките си, приятелите си, партньорките си дори. Отвратен съм.
- Защо мълчахте 1 г.?
- Ако имаше ЦС на третия месец, на шестия - щях да говоря. Не ме е страх. Искам да говоря пред най-висшия партиен орган, избран от конференцията. Там са кметове, там са местните лидери, 175 души.
Знаете ли, че няма нито едно писмено решение на ЦОБ, нито един протокол от заседание? Как действа нашата партия? ЦС реши на 11 януари 2010 г. да се приеме бюджет. Все пак на година влизат близо 7 млн. лв. в касата. Да сте видели такова решение? Къде е колективният орган?
- Вие бяхте част от него. Предложихте ли опита си?
- В началото направих жестовете си. Но не мога да отида там, където не ме искат. Имаше даже желаещи посредници да ми организират среща с Доган. Но той няма сили да ме погледне в очите. Знае, че знам.
После, какъв гьонсуратлък е това - гласуваме декларация срещу посланиците с досиета, а ние какво правим? Обграждаме се точно с такива хора.
- Нормално е да подкрепите такава декларация, избирателите ви са страдали от този режим.
- Избирателите! А върхушката в ДПС не се съобразява с тях.
- Ще се разцепи ли ЦС?
- Нямам такова намерение, не искам да цепя нищо, не искам да ставам лидер.
- Няма значение дали имате намерение, проблемът е налице.
- Какво ще се получи, ще покаже времето. Не съм ясновидец. Скрити цели нямам.
- Вярно ли е, че сте опитвали да превземете ДПС отвътре, водили сте своя политика срещу лидера?
- Друга спекулация. Една година телефон не съм вдигнал на хората от структурите. За което също им дължа извинение. Да посочат един местен лидер, когото съм агитирал против Доган. Ако съм искал да превземам отвътре, да бях го направил досега.
- Изключиха ви от ПГ почти единодушно. Липсата на подкрепа стресна ли ви?
- Ръководството действа като тоталитарната БКП. И тук наруши устава.
- Валели декларации срещу вас.
- Жалка история. На ден по 100 пъти са се обаждали по областите, че и по нощите карат хората да излизат с декларации.
- Колко хора ви се обадиха?
- Апаратът ми блокира от обаждания и SMS-и в моя подкрепа. На мен добрата дума ми стига.
- Вярно ли е, че заигравате с Бойко Борисов и Цветан Цветанов пред актива?
- Не, аз не заигравам с никого и за нищо.
- Съгласувахте ли действията си с Турция? Премиерът Реджеп Ердоган се видя само с вас от ДПС тук.
- Да съгласувам? Та аз на семейството си не бях казал, че напускам.
И стига спекулации с тази среща. Тя бе за проблемите на Главното мюфтийство. Но има друга лъжа - че Доган не е искал среща с турския премиер. Искал е. Турция я е отказала. Председателят лъже. Един от заместниците му, когото приехме едва ли не вчера в ДПС, излъга нагло, че ме търсели да дам информация за срещата. Истината е, че опитах да информирам ЦОБ. Още на първото изречение вездесъщият председател ме сряза, че той такава среща не е искал и не го интересуват подробности. С това приключи участието ми в работата на бюрото.
- Оставате в парламента?
- Аз съм мажоритарно избран, за мен са гласували 32 606 души в Търговище плюс още 35 600 от Шумен. Сигурно всички ги познавам лично. Четвърти мандат съм депутат и от нищо не се срамувам. Хората знаят какво съм направил за тях и региона. Мисля, че мога да направя още.
ВИЗИТКА
Роден през 1962 г. във варненското с. Николаевка
Завършил е международни отношения
Депутат от ДПС за четвърти поред мандат, във вторник бе изключен от парламентарната му група
Заместник-председател на движението до 11 януари 2010 година, когато лидерът Ахмед Доган го понижи в редови член на Централното оперативно бюро в партията
На 11 януари 2011 г. Дал подаде оставка от ЦОБ поради несъгласие с водената от лидера политика
Автор и вносител на закона за отваряне досиетата, който действа от 2006 г.
Женен е, има двама синовe
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=749223