http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2237573Българка, живеща в Египет, пред "24 часа": Мюсюлманските братя са артисти, медиите изопачават всичкоВ разгара на египетските размирици една християнка от български произход живее на десетки метри от лагера на Мюсюлманските братя в Кайро. Илияна Илиева е родом от Русе, но преди 5 години заминава за египетската столица, където живее с мъжа си, който е от арабски произход, и дъщеря им. Когато я попитах дали би могла да ми разкаже какво се случва там, тя отговори, че има едно условие - да отразя казаното от нея точно, а не както ''западните и дори някои арабски медии изопачават нещата по изгоден за тях начин''. Реших да спазя условието й, като публикувам нещата такива, каквито са. В ексклузивното интервю за "24 часа онлайн" Илияна разказва каква всъщност е истината за ситуацията в арабската държава и защо според нея медиите дават ''толкова лъжовна информация''.
- Илияна, какво се случи днес? Разбрах, че е имало интересна ситуация.
- Както се очаква, започна разпръскването на поддръжниците на Морси, до момента напрежението ескалира. Едното място, където бяха разположили лагера си, беше близо до дома ми в Гиза. Тази сутрин мястото беше освободено, преместили са се още по-близо до нас. В такива ситуации аз и съпруга ми ходим да се запасим с вода и храна. И днес, когато чакахме пред супермаркета за такси, заедно с много други хора, едно тук-тук спря пред нас...
- Какво ще рече ''тук-тук''?
- Това са онези малки моторчета от Индия, приличат на калинки. Като моторизирани рикши са.
- Разбирам. Какво се случи тогава?
- Шофьорът, който беше видно мюсюлманин, с килимче за молитва и Коран до него, ни извика да се качим бързо. Каза, че Ихуаните (поддръжниците на Мюсюлманските братя) идват към църквата Хатеем Морсалим, която е близо. По пътя си били изгорили бензиностанция. Качих се на моторчето, благодарение на човека, който разбрал, че съм християнка. Мъжът ми е лекар обаче, Бог да го пази. Има един убит лекар в другия лагер.
[
u]- Днес излезе непотвърдена информация, че полицията е убила 250 мюсюлмански братя и е ранила още 5000. Истина ли е това ?
- Това е такава лъжа! Най-отговорно ти го казвам, тъй като мъжът ми като лекар получава официална информация. До обяд убитите бяха 15, включително четирима полицаи и войници. Сигурно в момента са повече, но в никакъв случай няма 250 убити. Тия са такива артисти и лъжци! Има видео, показващо как правят снимките, на които уж са убити и ранени, а кръвта не е истинска. Те не са мюсюлмани, а изявени терористи. Има толкова много доказателства, но явно на западните медии не им е изгодно да ги видят или да ги покажат.[/u]- В момента в Египет е страшно. Нямаш ли намерение да се върнеш в България? Още повече, че си християнка..
- Не, тук не е Сирия. И дума не може да става, че има опасност или гражданска война. В момента има сблъсъци между озверяла тълпа с терористични наклонности и полицията и армията. Напрегнато е в Кайро, Александрия и долен Египет, но в западната Делта на Нил е съвсем спокойно. Да се надяваме, че скоро и тук ще се успокои.
- Добре. Да кажем, че мотористът не те беше качил и Ихуаните бяха пристигнали. Нямаше ли реална опасност за теб ?
- Опасност да ме убият ли? Не! Египтяните като цяло са против Морси и протестиращите нямаше да го допуснат. Самите египетски граждани дълго време настояваха да се вземат подобни мерки срещу протестите, защото именно протестиращите МБ (Мюсюлманските братя) разрушават улиците, вандалстват и пречат на нормалния живот. Армията досега се въздържаше, понеже беше ясно, че ще има убити, но не можеше да се протака до безкрайност.
- Тоест в момента просто армията се опитва да спре вандализма на МБ, което си е съвсем в реда на нещата ?
- Да, проблемът обаче е, че МБ са въоръжени, дори с автомати, и стрелят по армията и полицията. Разрушават де що видят по пътя си витрина.
- А по медиите как ги изкарват нещата? Каза, че всичко изопачават.
- Много! Използват снимки от клането в Сирия и от други кървави места, за да изкарат нещата така, че МБ са убити от армията. Иначе аз не знам дали на света има полиция или армия, която на насочени срещу нея оръжия би стояла със скръстени ръце.
Добре. Сега беше Рамадан - свещени пости, завършващи с религиозен празник. МБ не си ли ''починаха'' ?
- Не, въобще! И точно това доказва, че не са никакви мюсюлмани, а използват религията така, както им е удобно.
- И какво следва сега ? Говори се, че нещата ще се влошат.
- Борбата с тероризма, подкрепян от МБ и Морси, няма да спре докато Египет не се изчисти от терористи. Преди години Мубарак изчисти страната, а Морси успя да ги върне само за една година. Как така ще се влошат нещата ?! Който вандалства, ще бъде арестуван. Иначе от държавна гледна точка системата си работи, има си президент, правителство. Подготвят се избори, след тях какво ще стане, един Господ знае.
- Тоест твърдиш, че нещата не са така, както са описвани ?
- Не са. С Морси е свършено, той е подсъдим за държавна измяна. Ако по някакъв фантасмагорен начин той се върне, всички египтяни ще се върнат по улиците и светът ще види още повече хора от онези милиони, които видя на 30 юни, когато беше голямото събиране против Морси. Имах видео от този ден, с мъжа ми бяхме там, но западните медии и това не отразиха. Току що пристигна ново официално съобщение от Министерство на здравеопазването, че има 56 убити и 526 ранени, огромна разлика от написаните по медиите 250 убити и 5000 ранени.
- Къде бяха МБ на 30 юни ?
- Те бяха на площад Рабаа. Една седмица преди 30-ти се бяха събрали там, след като заедно с Морси бяха апелирали поддръжниците им да ги подкрепят. Според капацитета на мястото, общо са били 300 хиляди, макар че казват, че са милиони. И пак ! Могат ли 300 хиляди да се сравнят с 30 милиона ? Между другото на този митинг на МБ, освен всички важни клечки, беше и Асем Абдел Магед, който е най-големият терорист, отговорен за убийството на около 80 египтяни в Асют през 1981 г. Той беше в затвора, но Морси го освободи. Всеки път, когато виждах тоя човек, гордо застанал на официалната трибуна до президента, ми ставаше лошо. Морси поддържаше терористите и това е ! Защо иначе поиска от Обама да освободи другия терорист, отговорен за 11 септември ?
- Казваш, че някои арабски медии също пишат това, което им е изгодно. Каква е причината да изкарват МБ жертви според теб ?
- Защото именно тия медии принадлежат на държава, чийто монарх поддържа МБ и тероризма като цяло. Всичко е навързано.