Колко ти писах в този форум, че Левски никакво дете не е убивал?
“Ръгнах го с камата на смърт”. Покрусен, Левски разказва всичко на Любен Каравелов в писмо от 25 август 1872 г. И възкликва: “Жялно! За невинното момче”.[/b]
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И като вади ръката, тя до лакът в кръв и кръвта гъста и капе…Туй не е сън… гледам Васил какво с българските деца прави… как Васил бърка в момчето, детската му душица търси… Васил дете заклал… кат яре заклал… разпорил… батърдисал… дете корми… българче закла… Иванчо от Ловеч… Васил деца коли… българчета убива… убиец съм кътала под сърцето си… кръв сигурно е бозал от гърдите ми, щом така се е настървил… толкова мръсна му излезе душата… Аз ли съм го раждала… Може и да не съм му майка… Аз такъв син не съм раждала… очите, мама, да ти издера… нямаш очи да ги гледаш ти хората… хляб нямаше да ти дам… кой помагач на пладнешки разбойник ще стане… народ срещу народ изправяш… народ срещу народ насъскваш… Кръстосвал камата с пищова и така ги кълнял… Демек, ако не мога с пищова да ви избия, с кама децата ви ще заколя… всички горе са мъртви и няма чие дете да заколи… ако се сега върне, пак ще го обесят, ама тоя път карловци… ако те бяха оставили турците жив, какво ли още на главата ми щеше да докараш… Ако знаех, че убиец ще раждам, можех при знахарка да ида… да пометна… Те само мен още не са ме към бесилото емнали… като куче ме гонят… кой ще съжали… на детеубиеца Васил майката… А ти и монахиня си бил задирял. На монахиня да посегнеш, дете да убиеш… И от срам потъвам в герана.”
2. Кое е това чудовище, този убиец на 14-годишно момченце, този кръволок? Кой е този касапин, “хукнал малки българчета да коли”, дето “са му ръцете с детска кръв кървави” и “с невинна кръв стъпките пълни”? Кой е този извършител “на планирано предумишлено убийство по особено жесток начин”? Кой е този бандит, този студенокръвен детеубиец,който “хората обира и децата им трепе”, пък сетне чакал народът да го освободи, ама народът се не помръднал, щото “никой не помагал на такъв, дето деца коли”? Кой е този гнусав похотливец, “на монахиня посегнал”? Кой е този низък тип, скверен и порочен, дето майка си посрами и тя го прокле и от срам се хвърли в герана, та се уби? Кой е този наглец, този “безплътен идол”, дето душата българска изпи и народа опозори, а ние като светец почитаме, наместо да го осъдим и низвергнем из олтара на народната памет? Кой?
“Дяконът Левски, дето всички в него се били клели”. “Тоя, дето за баш българин го броят”.
Бел. авт. – по повод “романа” “Другият Левски”. Авторът е Христо Стоянов
------------------------------------------------------------------------------------------------
NO COMMENT!!!
/
Komentarite sa izlishni. Toy sam si e priznal. V sluchaya may che ti ne samo lyjesh no i manipulirash