Author Topic: НОВИНИ - NEWS - HABER  (Read 1066327 times)

0 Members and 15 Guests are viewing this topic.

Offline Mariana

• Forum fan
Re: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #2535 on: January 26, 2013, 19:12 »

Да се говори за македонско малцинство в България е кощунство.
Но не всеки е добре запознат с тази тема и знае защо е така.

Що се отнася до помашкото малцинство, да, има такова, има общност, която има специфична идентичност, но тази общност се опитва да се представи за етнос, етнос от 10 или 12 века, да се представи за етническо малцинство т.е., а това е възможно само чрез митологични исторически компилации.

Offline Svetlina

• Forum fan
  • Опознай родината, за да я обикнеш!
« Reply #2536 on: January 27, 2013, 13:47 »
http://www.cross.bg/1346407

Нар. представители гласуваха ПОВИШЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ СИ.

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #2537 on: January 27, 2013, 14:02 »
http://www.dnesbg.com/obshtestvo/po-poratchka-na-ban-tarnovets-izmisli-mashina-s-koyato-toplim-s-3-leva-50-kv-m-zhilishte.html

По поръчка на БАН търновец измисли машина, с която топлим с 3 лева 50 кв. м жилище (видео)

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #2538 on: January 27, 2013, 14:05 »
Препаратът е разработен в Институт по органична химия при БАН от колектив с ръководител проф. Петър Недков, тел. 02/96-06174;02/96-06-192.
Имат и сайт: www.orgchm.bas.bg/cdpe_bg.html
Прекрасни учени, прекрасни хора, които БЪЛГАРСКИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА пускат задължително в неплатен отпуск, защото за НАУКАТА няма пари, но за за СиБанк, Св.банка, МВФ... има.

Уникални лекарства на БАН спасяват пациенти от ампутация
www.24chasa.bg

Екип от учени при БАН са разработили два вида вида препарати, които лекуват трудно зарастващи рани и така спасяват пациенти от ампутация и от фатален край. Начело на изобретателите е професорът по биохимия Петър Недков. Той разказва пред Дарик, че почти няма случаи, когато препаратите да не са помогнали.

Учените продават лично или в портиерната на института препаратите на смешни цени. Най-скъпият от тях струва 19 лева.

Една от причините тяхната разработка да не се разпространява от големите фармацевтични компании, е че цената им би станала тройно по-скъпа.

Законът за БАН позволява да се продават разработки на учените по заявка. Това позволява на професора да помага на нуждаещите се.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #2539 on: January 27, 2013, 17:14 »
В ИСТАНБУЛ СЕ ДИСКУТИРА ПРОБЛЕМЪТ С ИСЛЯМОФОБИЯТА...
В Истанбул започна организираният от Дирекцията за Младежта и Спорта симпозиум на тема Ислямофобията....

Участниците във форума,на който се дискутира проблемът с ислямофобията,отправиха съвместното послание,че за да бъде победена ислямофобията е необходимо медиите да променят езика си.

В речта,която произнесе,Министърът на Младежта и Спорта Суат Кълъч отбеляза,че медиите трябва да направят анализ на езика който използват и на грешките,които правят по въпроса с ислямофобията. Той каза,че проявите на ислямофобия в медиите не може да бъдат окачествени вече като грешка,тъй като са се превърнали в систематични нападения.

Участниците също подчертаха,че медиите трябва много внимателно да подбират изразите и езика,който използват при предаването на новините тъй като тези новини оформят чувствата и мислите на хората по различни въпроси.

Съветникът към Министерския Съвет Ибрахим Калън подчерта в тази връзка,че журналистите и медийните работници носят много голяма отговорност и трябва да бъдат много чувствителни по въпроса с ислямофобията.

Журналистите от различни страни присъстващи на форума също осъдиха ислямофобията.

Едиторът на Дъ Нюз Стейтсмен Даниел Триллинг каза,че подобно на целия свят и във Великобритания има предръзсъдъци относно мюсюлманите,но това не се дължи на ислямската религия,а на недостатъчните контакти с мюсюлманските общности.

Кореспондентът на Гардийън Сани Хъндейл подчерта,че по въпроса с ислямофобията трябва да бъдат предприети още много стъпки и посочи,че Турция е важен пример за Европа като страна лишена от предразсъдъци.

В рамките на срещата бе проведена и гала прожекцията на подготвения от ТРТ Хабер документален филм на тема ислямофобията назован "Изпит за Свобода".

На гала прожекцията присъства и главният редактор на ТРТ Хабер Ахмед Бьокен.
http://www.trtbulgarian.com/trtworld/bu/newsDetail.aspx?HaberKodu=dca39236-e952-4b1b-ab19-8c7b1ece9612

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #2540 on: January 30, 2013, 11:22 »
http://www.blitz.bg/news/article/179131

Мръсни гяури, рано или късно ще си платите за всичко и джамия в Гоце Делчев ще има, харесва ви или не. Това беше изписала на профила си във Фейсбук Фатме Адемова Койбашиева, която се оказа, че работи като медицинска сестра в “Пирогов”. Този скандален статус възмути потребителите в социалната мрежа, които призоваха “Съд за медицинската сестра (Фатме) от “Пирогов”.Бърз преглед на профила на Фатме разкрива, че жената е доста набожна и активна застъпничка на исляма. За себе си тя е написала, че е от Гоце Делчев и че говори български, английски, турски, арабски и “помашки” език. “Ислямът се появи като странник и ще се завърне като странник. Благословени да са странниците – хадис на пратеника Мохамед”, пише в информацията за себе си самата Фатме.

Отличничката от Медицинския факултет в специалност “Медицинска сестра“ позира гордо на профилната си снимка в бяла престилка, като в албумите й фигурират снимки от детското отделение на “Пирогов“. Тя работи в болницата от миналата година, непосредствено, след като се дипломира с перфектни оценки и безупречно поведение, което оставя в преподавателите си. Преди “Пирогов“, Фатме, която е родена в Гоце Делчев, си изкарва прехраната като работи в магазин от веригата за хранителни стоки „Пикадили“ в София (2010-2011).

Не е ясно от какво е провокирана етническата й омраза, но по всичко личи, че госпожицата е силно религиозна. Единствените публикации по стената й във Фейсбук са посветени на мюсюлмански проповеди, лекции за исляма на печално известния Хусейн Ходжа – „И когато застанеш до Аллах“, документален филм „Мухамед – личността на всички времена“. Изобилстват снимки на джамии и поклонения от цял свят, най-вече от съседна Турция.

Пълен шок предизвиква и друга снимка, качена в албума на медицинската сестра от “Пирогов“ – надпис вероятно от футболен стадион, който гласи: “Батак не е мит“. Така Фатме – родена и израснала в България, завършила средно и висше образование тук и работеща в България бърка надълбоко в раната на Баташкото клане – избиването на българското население в село Батак, с цел потушаване на Априлското въстание. Той е извършено от османски башибозук, състоящ се главно от помаци.

Етническата агресия отприщи бурно недоволство из социалните мрежи, а самата отличничка с бяла престилка побърза да прикрие следите си като изтри първо постовете си, а след това промени профилната и заглавната си снимка. Фатме е дъщеря на Адем Койбашиев. Справка в интернет показва, че баща й работи като секретар библиотекар в читалище “Граничар“ в родопското село Туховища, област Благоевград. Фатме има брат, който живее в САЩ и се занимава с фитнес и бодибилдинг.

Скандалният статус беше махнат.

Възмутените интернет потребители искат минимум уволнение за медицинската сестра. В коментара към вече несъществуващия статус самата Фатме пише: “Не знам кой и как е влязъл в профила ми и е писал такива грозни неща, за което много съжалявам. Това е една клевета, аз цял живот живея с християни и не съм имала никакви проблеми досега. Въпреки че не знам автора на тези думи, се извинявам на всички още веднъж”.

Ако ме питате лично мен съм по склонен да вярвам в случая, че някой може да е писал от профила й. Много често и аз например, когато съм бил в компютърна зала съм заварвал незатворени фейсбук профили. Това може лесно да се разбере от компетентните органи, кога и откъде е влизано във фейсбук. За момиче завършило в София, тази хубава професия не ми се вярва това да са нейни думи.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #2541 on: January 30, 2013, 13:32 »

Ако ме питате лично мен съм по склонен да вярвам в случая, че някой може да е писал от профила й. Много често и аз например, когато съм бил в компютърна зала съм заварвал незатворени фейсбук профили. Това може лесно да се разбере от компетентните органи, кога и откъде е влизано във фейсбук. За момиче завършило в София, тази хубава професия не ми се вярва това да са нейни думи.

Scoti, дори и да е писала тези неща, те не са нищо в сравнение с други фашизоидни изказвания на българи-християни, но властта и медиите както винаги си затварят очите за тях. Проследи коментарите и ще видиш сумати изказвания от които някои със заплаха за убийство. Всички тези коментари са подсъдими, но целта е ясна- да се сплашват, подтискат и малтретират мюсулманите. От етническо напрежение всеки може да има дивиденти с изключение на общата ни родина България. Фашисти, опомнете се!!!

Offline skoti3

• Forum fan
Ynt: НОВИНИ - NEWS - HABER
« Reply #2542 on: January 30, 2013, 14:21 »
Scoti, дори и да е писала тези неща, те не са нищо в сравнение с други фашизоидни изказвания на българи-християни, но властта и медиите както винаги си затварят очите за тях. Проследи коментарите и ще видиш сумати изказвания от които някои със заплаха за убийство. Всички тези коментари са подсъдими, но целта е ясна- да се сплашват, подтискат и малтретират мюсулманите. От етническо напрежение всеки може да има дивиденти с изключение на общата ни родина България. Фашисти, опомнете се!!!

Сега не могат всички да се слагат под общ знаменател нито за християните, нито за мюсюлманите. Четох коментари, повечето са лоши, но има и някои, които се попокриват с моето. От етническо напрежение имат дивиденти само АТАКА и ДПС. Атака чакат тези моменти, ДПС също. За това ще е най-добре обикновените граждани на България без значение религия или произход да си направят партия( тези, които не са били съпричастни с минали власти и грабежи), така ще е най-добре.  Защото видяхме Костов, Царя, Сергей, Доган, Бойко , сега пък Кунева я надуват. Всички грабиха държавата за сметка на обикновения човек било то християнин или мюсюлманин. Бойко е милионер, Доган също, а за обикновените хора нищо. За т'ва май трябва да се стягаме.

Offline Suleyman.45

• Advanced member
« Reply #2543 on: January 30, 2013, 16:24 »
Çeta mejduvproçem ne samo bılgarskite forumi no i vsiçko napisano po  forumite na mladite türki jiveeşti B-ya i stignah do izvoda,çe mnogo mladi hora smyatat Ahmed Doğan za raboteşt protiv interesite na türkite jiveeşti v B-ya.Liçno az sışto mislya,çe Ahmed Doğan prez vsiçkite tezi 23 godini DPS postoyano prespivaşe svoya elektorat v rezultat na koeto dnes maltzinstvata  jiveeşti v B-ya imat nay malko çoveşki prava v sravnenie s ostanalite balkanski narodi.Zatova vsiçki prikazki za  provokatzii na DPS po otnoşenie na taka nareçeniya etniçeski mir v B-ya mi se struvat smeşni i jalki.DPS prez tzeliya prehod raboteşe i raboti v interes samo na BSP daje i kogato se praveşe na sıüznik na SDS.Vıpreki vsiçko smyatam,çe trybva vseki zdravomisleşt çovek da glasuva za DPS zaştoto vse pak nedostatıçno dobri naşi otkolkoto loşi i çujdi-na vsiçko otgore i vragove.

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #2544 on: February 03, 2013, 16:29 »

Отворено писмо до г-ца Бехар
by newswriter on 03/02/2013 12:42 PM

От около седмица българските и британските медии дъвчат една и съща тема - трябва ли Великобритания да забрани на българи и румънци да работят в страната. Найджъл Фараж, лидер на британската „Партия на независимостта“ придаде нов нюанс на дискусията като каза, че ако бил на мястото на българите, щял незабавно да напусне страната. Само няколко часа след това дъщерята на Максим Бехар - Ралица написа отворено писмо до британския политик, в което опровергава думите му, че в страната ни се живяло зле. В спора се включи още един участник - блогърът Кирил Станков. Temadaily публикува неговото отворено писмо без редакция.

http://www.temadaily.bg/

Г-це Бехар,
Казвам се Кирил Станков, българин съм.

Реших да ви пиша, защото съм силно изненадан (да не кажа и възмутен) от отвореното ви писмо до г-н Фараж (когото нямам честта да познавам). Като българин учил и живял в Израел и Канада и върнал се тук, за да поддържа родителите си, но и с някаква надежда за развитие, реших да не остана безраличен към наивните твърдения във вашия текст.

За да не досаждам на вас и останалите неколцина читатели на това скромно мое откровение, ще спестя подробностите колко факултета бих могъл да завърша – избрах само един и имам скромната титла Бакалавър по Изкуствата от Тел-Авивският Университет.

За разлика от вас, Ралица, аз не произхождам от семейство с много успешен PR бизнес и не успях да се посветя на благотворителни дейности по време на образованието си, защото пристигнах в Израел с 50 долара, подарък от чичо ми и много хъс.

Наложи ми се в продължение на 5 години да спя по 4-5 часа на ден, защото трябваше да работя като куриер нощно време и като готвач в пицария за да платя образованието си (каня ви някой ден да пробвате от моите пици с билогично чисти продукти – прекрасни са!). Също така искам да спомена, че Тел Авив (както и Единбург) е град със страхотна атмосфера, особено след някой атентат. Мисля, че с това се изчерпват приликите между нас.

Моята силна връзка с България е причината да напиша това писмо. Аз обичам тази страна, природата й, и хората, които познавам – моите приятели. Избрах да живея на село, далеч от големия град. И в това село живеят около 120 души. Съдейки по моите съселяни, коментарите на г-н Фараж са доста точни.

В момента съм дал заеми и вересии за около 1000 лева на хора, които просто не могат да свързват двата края, всеки месец! За щастие имам професия (освен кинорежисурата, която в нашата прекрасна - според вас – страна не може да ми осигури нормално преживяване), позволяваща ми да живея с доходи над средните в България.

Вие цитирате данни на официални институции в България, които - априори – обслужват интересите на правителството. Тези данни са абсолютно неверни. Смея да твърдя, че средната, официално платена (тоест не сива и черна запалата) далеч не надхвърля 500-600 лева. Невероятно е, че млади лекари и учители започват и с по-малко от това.

Забравяте да споменете във вашето писмо, че по данни на същата тази статистика едно 4-членно семейство има нужда от 1 800-2 000 лева (двама родители и две деца). Тази сума не се получава дори и според „вашата” средна заплата. А и тя не включва дори и една едноседмична почивка - било то в България или съседни нам държави (за Великобритния няма какво да говорим).

Ралица, според вас – дори и да сте права – нормално ли е в една държава от ЕС 27% да живеят на границата на бедността или под нея? Това е почти всеки трети човек и дете! Аз съм изключително учуден от наивността ви да се обуславяте с информация, тиражирана от едно правителство, което прикрива импотентността си с масова дезинформация, демагогия и популизъм!

България (и управляващите я олигарси) позволят бизнес само на хора от тяхната клика. Опитайте да „въртите” честен, малък бизнес и ще видите как бюрокрацията, абсурдните наредби и нереалните данъци и такси ще ви съсипят. Голяма работа, че учредителния капитал (отскоро) е 1 евро. Какво е 1 евро в България, след като Кремиковци струва пoловината?

Какво, наистина е 1 евро, като всеки заблуден проверяващ очаква да го „почерпите” поне за 10 (ей-така, за да „не се хващаме за дреболии”). И колко евро да очакват хората от десетки държавни предприятия, неполучили заплати с месеци? Каква държава е това? Ако аз не платя заплата на моите работници до 10-то число ще ми "цъфнат" 5 инспектора и икономическа полиция...

И така... Вие, Ралица, пишете само за числа и цифри. Твърдите, че има потенциал в България. Ала това е далеч от истината. Причината тези цифри да нямат значение, е, че моралът и атмосферата в тази „държава” са непоносими. И ако аз бях на 20 години щях да си стягам багажа не по икономически (защото да – тук е възможно да се оцелее), а по човешко-морално-философки причини.

Убеден съм, че преди да имате „оферти” от 4 университета във Великобритания сте посещавали елитно училище в България, вероятно не под „шапката” на МНО. Че сте имали достъп до курсове и учители, които по никакъв начин децата от моето село не могат да си позволят. И че когато сте искали пари в брой от баща си (в съседната стая) по Скайп, малко хора са можели да си позволят компютър и интернет достъп (а и днес в моето село има максимум 10 такива).

Тоест - животът ви е минал в един кръг повече или по-малко отдалечен от живуркането, на което са обречни 80% от представителите на тази заг(н)иваща нация.

Забравяте да споменете, че България е управляна в последните години (няма да уточнявам колко) от една институционализирана мафия, че корупцията и чалгата са завладели тотално това общество, че образователната ни система бълва некадърни, самонадеяни изтърсаци.

За здравеопазването няма да говоря – ако искате да видите как е, идете на един преглед и лабораторни изселдвания в който и да е провинциален град. Че шансовете за професионално развитие са нулеви, защото тук наука и индустрия няма, а само далавери. Че културата и изкуството са едва ли не „табу”, а малкото занимаващи се с тях са смятани за „лузери” и откачалки. И че, София – моя роден град – далеч не е България.

Да, аз също се върнах тук след 16 години в чужбина и то доста успешни – творчески и финансово. За разлика от вас, аз съм не толкова млад и имам други причини, които ме карат да остана тук. Ала с всичката гнусотия, която ни залива в последните години – като се започне с икономиката и се свърши с екологията – аз не мога да виня нито г-н Фараж за неговите твърдения, нито всеки млад българин, който мисли да напусне тази страна.

Просто „страна” вече няма. Мафията си я привитизира и прави каквото си иска и си има официална статистика с която да замазва положението.

Искам да използвам възможността да ви поканя в моето село, и в близкия провинциален град, за да ви покажа колко много се заблуждавате. И да имам лично възможността да ви кажа как вашето самодоволство и късогледство са една от причините т.нар. елит на България да не прави нищо полезно за спасяването на тази „нация”.

И аз написах това писмо с добри чувства, но и с малко гняв. С гнева на нашето поколение, което изгуби най-хубавите си години в т.нар. „преход”. Не очаквам отговор от вас.

С умиление,
Кирил Станков

kafene.net

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #2545 on: February 03, 2013, 16:50 »
 Гоце Делчев хората гориха сметки за ток, нямало да ги плащат -

Общество   / Редактор Elica / обновено преди 17 часа

Фактурите за ток бяха запалени
Сн.: Bulphoto
Хората в Гоце Делчев отказват да платят сметките си за ток за последния месец. В града са мнение, че фактурите им са надписани, защото в последните месеци сумите са тройно и четворно по-високи при едно и също потребление на електричество. Тази вечер те се събраха на протест и изгориха фактурите за електроенергия.
"ЧЕЗ вън от България, въстание срещу ЧЕЗ, абонатите на ЧЕЗ да откажат плащането на фактурите!" Това бяха призивите на гражданите на Гоце Делчев на спонтанния протестен митинг. Над 100% по-висока от реално потребената енергия плащат абонатите на чешката компания, подчертаха ораторите на протеста.

От фактурите, които протестиращите развяваха на митинга, стана ясно, че хората плащат за непонятни услуги, които дори и служителите на местния офис на ЧЕЗ не могат да обяснят, съобщи Булфото.

Достъп до елекектропреносната мрежа, достъп до разпределителната мрежа, пренос през електропреносната мрежа, добавка за зелена енергия и особено невъзстановими загуби са услугите, които са абсурдни за които потребителите плащат, смятат протестиращите.

В услугата „невъзстановими загуби“, някои от гражданите заподозряха, че това е компенсация на загубите от ромите, които не плащат за електроенергия.

Ариф Кадиев живее със семейството си в село Дъбници. Отоплява се изцяло с парно, готви на газ, а единствените електроуреди, които ползва, са пералня, хладилник и енергоспестяващи крушки. Въпреки това сметката му от последния месец е 4 пъти по- висока в сравнение със същия период на миналата година, предаде bTV.

„Плащахме по 40-45 лв., а сега имаме фактура по 185,165 лв., което според мене монополистът натиска всеки консуматор. Ако не платиш, изключват те”, заяви мъжът.

„Реалната стойност на тока, който съм изразходвала, е 68 лв, В частта надбавки пренос и зелена енергия стига 180 лв.”, обясни Мая Семерджиева, която също беше на протеста.

Хората изгориха фактурите си за ток и обявиха, че няма да ги платят.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #2546 on: February 03, 2013, 18:31 »

"Управляващата в Турция проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) иска името на създателя на светската държава в южната ни съседка да отпадне от клетвата на депутатите в Меджлиса, предаде БГНЕС.

Предложението на ПСР към парламентарната комисия, която работи по текста на новата конституция, е тя да не съдържа повече изрази като "принципите и реформите на Атататюрк" и "светска". След като бъдат избрани, депутатите трябва да положат клетва, за да поемат функциите си на народни представители."

Read more: http://asia.actualno.com/Isljamistite-v-Turcija-posjagat-na-Ataturk--news_407060.html#ixzz2Jr2V5QXH

Offline Suleyman.45

• Advanced member
« Reply #2547 on: February 03, 2013, 19:52 »
"İ ti liBrute"Vaşa svetlost pone vie ne me razoçarovayte,zapoçvate da stavate kopie na tımnata svetlana s malka bukva.Edin sredno kulturen çovek vednaga tryabva da razliçava istinskata novina ot antiturskite izmislitzi.

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #2548 on: February 05, 2013, 12:05 »
Всяка трета пенсия инвалидна

05.02.2013 07:41; Лиляна Филипова; 2961; 0;
Големият брой инвалиди изисква не само много средства за пенсии, но и повече разходи за изграждане на модерна инфраструктура и адекватни социални услуги.

880 575 пенсии, или над 1/3 от всички пенсии в държавата, са инвалидни. Това показва равносметката на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2012 г. Те са погълнали 1,4 млрд. лв. - 1,2 млрд. от държавното обществено осигуряване и 260,2 млн. от републиканския бюджет.

Пенсионерите инвалиди са 671 635, но сумите са повече, защото по закон един човек може да взема до 4 инвалидни пенсии едновременно.

Най-много - 503 575, са т.нар. нетрудови инвалидни пенсии, които се дават за увреждане, без човек да има достатъчно трудов стаж, обясни Антоанета Ганчева, шеф на дирекция "Анализ, планиране и прогнози".
Антоанета Ганчева, шеф на дирекция "Анализи, планиране и прогнози" в НОИ твърди, че най-много са нетрудовите пенсии, които се дават за увреждане, без човек да има достатъчно трудов стаж.

Огромният дял от тях са социалните инвалидни - 500 176. Новоотпуснатите през 2012 г. на болни хора с недостатъчен трудов стаж са 3255 - средно по 141 лв.
Добавки за над 70% инвалидност са получили 37 500 души. Сумата е 25% от социалната инвалидна, или 28 лв. Тя се комбинира както с друга инвалидна, така и с основна пенсия за осигурителен стаж и възраст. За това НОИ е дал 300 млн. лв.

Входящият поток не е по-голям в сравнение с предишни години, но не е и по-малък, което формира трайна тенденция към натрупване, коментира експертът.
Инвалидите поради общо заболяване са се увеличили за последните 12 месеца с 27 000 и вече са 363 112. В зависимост от процента увреждане месечната сума, която вземат, е между 201,60 и 246,71.

Причина за увеличаващия се контингент на НОИ е главно системното увеличаване на хората с тежки заболявания, коментират от НОИ. Топлистата на медицинските показания за инвалидизиране оглавяват раковите, психиатричните болести, съдовите увреждания - мозъчни и сърдечни, диабетът и хипертонията.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1755370

Offline Svetlina

• Forum fan
« Reply #2549 on: February 05, 2013, 12:11 »
"Управляващата в Турция проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) иска името на създателя на светската държава в южната ни съседка да отпадне от клетвата на депутатите в Меджлиса, предаде БГНЕС.

Предложението на ПСР към парламентарната комисия, която работи по текста на новата конституция, е тя да не съдържа повече изрази като "принципите и реформите на Атататюрк" и "светска". След като бъдат избрани, депутатите трябва да положат клетва, за да поемат функциите си на народни представители."

Read more: http://asia.actualno.com/Isljamistite-v-Turcija-posjagat-na-Ataturk--news_407060.html#ixzz2Jr2V5QXH

В своя статия от 2010 г. Валентин Фъртунов предрича тези събития:

ТУРЦИЯ – ТИХАТА РЕВОЛЮЦИЯ
16 септември, 2010 Fortunov   

Анализ на динамичните процеси протичащи в турското общество и политика и бележещи краят на една цяла епоха, започнала със създаването на новата турска република след краха на Османската империя и опит за средносрочна прогноза.  Анализът се състои от две части, първата бе публикувана през юни 2010 г., а втората през септември в седмичника „Десант“.

Валентин ФЪРТУНОВ

Част І

ЕРДОГАН СВАЛИ ПОРТРЕТА НА АТАТЮРК
Турция прави завой на 180о и вече води политика на безкомпромисен експанзионизъм във всички посоки

В момента в който Европа е със свалени гащи от сриващото се евро, Гърция се гърчи в улични бунтове пред надвисващия банкрут, а вече фалирала България дори и това не прави, Анкара е в икономически възход, а ислямисткото правителство изпраща на бунището на историята изолационизма на кемалистите, ведно с недосегаемостта на армията и съдебната система.

Продължението: http://valentinfortunov.com/wordpress/?p=751