Ахмед Башев през 80-те: Възродителният процес е правилен, религията в Рибново е вредна
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1419765"Заявление от Андрей Башев - информация за неудачите на Възродителния процес с дата 27.11.1987:
"Мога да кажа, че вина има както партийното ръководство, така и учителите. Те са основните фигури, които трябва да ръководят Възродителния процес в неговия зародиш, а те не спят в селото. Всеки ден бързат за автобусите и си тръгват още на обяд. Учителите не възпитават ученици, готови утре да работят за Възродителния процес, а хора, които ще завършат 8 клас и ще останат на село със своите фанатични идеи. Няма го личният пример у партийното ръководство. Много мъже се събират вечер в къщата на Атипови, които работят в Пернишко и имат москвич. Там играят комар."
На 15 март 1988 г. Башев донася:
"Възродителният процес така и не върви. Мисля, че още дълго време ще тъпчем на едно място, ако ръководителите не са хора от селото. Сега тези ръководители нямат никакъв принос за Възродителния процес. Директорът на училището и партийният секретар продължават да си тръгват по обяд. Така не се решават проблеми от национален характер, какъвто е Възродителният процес."
Сведение от 24 ноември 1989 г:
"Обстановката в Рибново след пленума и митингите започва да се усложнява. Настроението видимо се е повишило особено сред вражеския контингент. Издигат се лозунги, без да се съобразяват с властта. Така например Милен Миленов Менков спокойно и открито заявява: "Дойде и вашият ред, край на червения терор. Смърт на червените." Други като Иван Турдалов, Николай Гурдалов, Митко Цънгов, Сашо Кадриев, Алтаи Киселов, Росен Чекалов, Филип Киселов и др. въпреки разговорите на местното ръководство с тях да проявят благоразумие и да не отварят джамията, да спрат да разпространяват слухове, подстрекавани от Иван Гурдалов отговарят, че едва ли не сега им е позволено всичко.
Повечето от хората все още проявяват благоразумие, допитват се до ръководството как да постъпят, не се поддават на подстрекателствата на Иван Гурдалов."
--------
"През 2008 година Ахмед Башев, вече кмет на Гърмен, е отведен за разпит в ДАНС заедно с учителя по ислям Мурад Бошнак. Той е същият, срещу когото Башев пише доноси през 1991 година, че поддържа връзки със стари хора - религиозни фанатици. За акцията на ДАНС през 2008 година Башев говори и по време на честванията на майските събития през 2012 година."
-------
Ахмед Башев в Пристое, май 2012: Малко знам за Възродителния процес
"Идвам за първи път тук и съм приятно впечатлен от топлината на хората. Аз съм от онова поколение, което знае малко за Възродителния процес. Искам да се обърна към младите хора. През последните години се бяхме втурнали да правим пътища, водопроводи, вкарахме много средства в общините, но като че ли забравихме за това, което се е случило преди 20 и повече години по помашките райони, какви неща са се случвали..."
Ахмед Башев на Демир баба теке, май 2012:
"Много от нашите противници ни казват - стига с този Възродителен процес, изтъркахте я тази тема вече. Не, уважаеми приятели. Ще я търкаме дотогава, докогато България стане истинска демократична държава... Трябва да се разбере от всички - проблемите не са от вярващите хора, а това, че са малко. Особено мюсюлманите - никога не могат да навредят на държавата с това, че са вярващи.
Методите на онзи Възродителен процес продължават. Страхът е актуален и днес. Ние ще продължим да споменаваме Възродителния процес, ще се борим, докато не постигнем равноправие, тази родина е и наша, тя е обща, можем да управляваме много по-добре от някои други..."