Author Topic: Какви се чувстват помаците в душите си?  (Read 95402 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Сидхарта

• Historian
Не всички фамилии носят началото си от лични имена,както твьрдеше тук един наш сьфорумник.Много от тях са резултат от наименованията на местностите,които са населяли помаците.Произхода им от лични имена не буди сьмнение казваш и може би си прав но има едно голямо Но което много хора не искат да видят и прочетат.В този ред не са изброени много типични фамилии за Велинградско а са посочени само тези,които биха могли да будят някакво сьмнение.
Интересно ще бъде да изброиш типични фамилии защото тези са си типични за раиона.
Със сигурност някои от тях са по стари от ред исторически събития довели до това някои да носят нетипични фамилии за региона впоследствие.
Но всичко е въпрос на гледна точка нали така-уважавам всяко мнение дори това противоположно на моето- различното мислене по една и съща тема е градивно- все пак  в спора се ражда истината -колкото и изтъркано да звучи тази реплика.

Offline Hadj

• Adviser
Имам приятел и сьученик от Барутин напьлно ми е ясно как стоят нещта там.Такива истории обикновенно можеш да чуеш и да видиш само в Смолянско.Никаде другаде.
   Грешиш,има го и при циганите.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Фамилиите са от Велинградският район и ги има точно така по начина на изброяване темата за Велинградско.
Произхода им от лични имена не буди съмнение.
По това лесно може да се разбере дали един човек принадлежи към визираната общност или не -изключвам физическият тип разбира се.
Ако и фамилията е пр.арабска трудно може да се разбере този човек пр. арабин ли е турчин  или помак и тн. ако се гледа само името.

И аз така мисля.

И бих допълнил,че самобитността е в религията ,а не в имената!

Защото имена като Иса и Мехмед не носят самобитност-доста често срещани са извън България ;D ;D ;D ;D ;D

Offline Hat

• Moderator
Знам,че го има при циганите и умишлено не го споменах защото щеше да се разсьрдят някои хора.Има тьнко обидчиви наши сьфорумници.

Offline Hat

• Moderator
Интересно ще бъде да изброиш типични фамилии защото тези са си типични за раиона.
Със сигурност някои от тях са по стари от ред исторически събития довели до това някои да носят нетипични фамилии за региона впоследствие.
Но всичко е въпрос на гледна точка нали така-уважавам всяко мнение дори това противоположно на моето- различното мислене по една и съща тема е градивно- все пак  в спора се ражда истината -колкото и изтъркано да звучи тази реплика.
Абсолютно сьгласен сьм за уважение на мнението,ако разбира се то е плод на здраво мислене.Ето някои фамилни имена типични за Велинградско:
Клюнцев
Ленгачов
Бодин
Джандарски
Клянцев
Трончов ит.н.

Offline Hadj

• Adviser
Знам,че го има при циганите и умишлено не го споменах защото щеше да се разсьрдят някои хора.Има тьнко обидчиви наши сьфорумници.
  От истината няма защо де се обиждаме.Около мен е пълно с такива примери в т.ч. и с мои близки.

Offline Петя

• Senior member
Верно,че го има и бая от агуптене носет каурски имена.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

За кой ли път да обяснавам,.че колективен и еднозначен отговор на това как се чувстват помаците НЯМА,няма и да има.!
Ако чакаме някой отнякъде да изкара даден исторически документ да каже и покаже." ей вие сте такива или онакива.." -Няма и да чакаме или се надяваме на такъв.С една дума колективно определение за история,произход..никой  с точност НЕ може да ни определи,можем единствено ние сами за себе си да се самоопределим като помаци и да не позволяваме други да се опитват да ни налагат тезите си,да ги задържат за себе си пишман историци като Божидар Димитров.
Освен това има и ДНК тестове за всеки,така че аз съм си помак и това е,за другите ме интересува дотолкова доколкото има взаимно уважение във всяко отношение!!!

Offline deniz7

• Senior member
Прав си  Назми еднозначен отговор няма, ималое някога не и сега ,сега кой какавто иска да се чувства, можем да се самоопределим в единствено число само човек за себе си, но какъв той си знае, нека да не натякваме нашите тези на другите, по важното е да бъдем истински мюсюлмани а не само на хартия, колко от нас незнаем вратата на джамията? незнаем оруч? намаз? незнаем мезхеба си дори? сунити ли сме? шиити ли?

sirrio

• Guest
Верно,че го има и бая от агуптене носет каурски имена.

Какво ще рече "каурски имена"???

• Senior member
Български–без значение дали са християнски или не.

Offline Hat

• Moderator
Български–без значение дали са християнски или не.
Според мен това е вьзможно най глупавото обяснение.

• Senior member
Според мен това е вьзможно най глупавото обяснение.

А ти "каурски" на кои имена казваш?

Offline deniz7

• Senior member
да чуем какви се чувстват помаците в душите си;Hовото Робство - 1 - Филм На Скат

Offline Hat

• Moderator
 От цялото интервю льсва неграмотноста на репортерката и наглостта на телевизия Скат да изкара помаците бьлгари.Народността ми казва човека е помак родопчанин.Помака си е помак от хиляди години.Няма как да стане друг вьпреки огромното желание на някои бивши другари.