Author Topic: Какви се чувстват помаците в душите си?  (Read 95493 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
 ;D
Поставих този въпрос за имената тъй като говорите за имена наложени с исляма и християнството-ако погледнем имената наложени с християнството,това са:Йоан,Петър,Павел,Теодор,Наталия,Мария,Данаил,Гавраил,Михаил,Самуил,Аарон,Сара,Ирина,Авраам(Ейбрахам),Симеон,Ана и т.н.
С мюсюлманството са първо арабските:Сюлейман,Ибрахим,Мохамад,Мустафа,Мириам,Айша,Рамадан и пр.,на втопро място тюрко-персийските-Курт,Гелина,Нихал,Мюрен,Гюлен,Ерджан,Ертан,Фикрет,Орхан,Осман,Неджиб,Сезгин,Сакин,Зюлкер,Хасан и т.н.

Типично етно-българските имена са Божидар,Богдан,Камен,Яне,Борис,Крум,Кубрат,Аспарух,Персиян,Асен,Владимир,Боримир,Ивайло и т.н.

Аз смятам да се отървем от наложените привнесени от вън порядки и да си кръщаваме децата с типично етно-български  имена.Защо да е Теодор,а да не бъде Божидар,Защо да е Петър,а да не е Камен и т.н. Като в подобен смисъл да се запази и при мюсюлманите.
Защо да кръщаваме децата си с имена на които не знаем смисъла.

И накрая един въпрос към всички мюсюлмани:
Българите някога извоюваха правото да проповядват християнството на собственият си език,за да бъде разбираемо от всички,защо това да не се направи и от мюсюлманите-незнае ли бог български,че трябва Имама и ходжата да проповядват неговото слово на арабски.С какво арабският език е по привилегирован от българският? ;)

Този въпрос се отнася и до католиците по отношение на латинския!

И значи ли,че една молитва на латински или на арабски от човек,който не го разбира е по богоугодна от една молитва извираща от сърцето на собственият си език?

И до Хадж-значи според теб арабските и тюрко-персийските имена са повече богоугодни от не арабските-значи Господа бога,когато дойде съдния ден и почне да раздава правосъдие ще го раздава по имената на хората,а не по делата.
И ти мислиш ли,че бога прави разлика между Мюрен,Мария и Мира и едната е по богоугодна от другите заради името?!

Offline Шали

• Advanced member
...
     Нещо не те разбирам обаче са християнските имена ,данеби Богомил и Божидар да са свързани с Буда .Да не би Кръстана да е свързано с исляма или пък Благовест да няма нищо общо с благата Божия вест.

Честно казано, не знам как да ти го обясня, но пък ще се опитам :) Всичко зависи от заряда, с който натоварват името на детето, неговите родители при кръщаването му. Т.е. до колко са изобщо вярващи и т.н. Ако Йоан е кръстен на Св. Йоан Кръстител (примерно) е едно, а ако е дадено това име, защото харесва на родителите е друго. На моя приятелка сина и се казва Димитър, но съвсем не би казала, че му е дала християнско име (на Св. Димитър Солунски), а просто го е кръстила с красиво българско име. Както преди време имаше дума дали името Марина е християнско, защото се носило от инославно момиче. В конкретния случай Марина няма нищо общо със Св. вмчц Марина и името не може да бъде определено като християнско.

Offline Hat

• Moderator
Пепито наистина не мога по никакьв начин да се сьглася с теб.Според мен Йоан си е Йоан,както и Марина си е Марина имената са христянски и самият факт,че са носени от светци е силно показателен.Според моите разбирания името Димитьр е християнско не оспорвам мнението ти че е красиво бьлгарско име но няма как да обясня на един помак например,който иска  да крьсти детето си така,че това не е християнско име  а някакво друго,каквото и дае .Това според мен е приспиване на сьвеста на някои хора,които по един или друг начин тьрсят оправдание на постьпките си.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Пепито наистина не мога по никакьв начин да се сьглася с теб.Според мен Йоан си е Йоан,както и Марина си е Марина имената са христянски и самият факт,че са носени от светци е силно показателен.Според моите разбирания името Димитьр е християнско не оспорвам мнението ти че е красиво бьлгарско име но няма как да обясня на един помак например,който иска  да крьсти детето си така,че това не е християнско име  а някакво друго,каквото и дае .Това според мен е приспиване на сьвеста на някои хора,които по един или друг начин тьрсят оправдание на постьпките си.
Аз познавам семейство помаци дето си кръстиха детето Димитър, а са си мюсюлмани. Жената е от Барутин даже.

Offline Шали

• Advanced member
...
Хат, според теб има ли разлика между пост и диета, между обрязване и сюнет, между кръщене и кръщение?
Всяко човешко проявление има 3 измерения - думи, дела и помисъл. Ние човеците можем относително да преценим първите две. Нямаме сетивност за третото, то е Божа работа :)
Приятен ден на всички!

Offline Hat

• Moderator
Аз познавам семейство помаци дето си кръстиха детето Димитър, а са си мюсюлмани. Жената е от Барутин даже.
Имам приятел и сьученик от Барутин напьлно ми е ясно как стоят нещта там.Такива истории обикновенно можеш да чуеш и да видиш само в Смолянско.Никаде другаде.

Offline Rasate

• Forum fan
Пепито наистина не мога по никакъв начин да се съглася с теб.Според мен Йоан си е Йоан,както и Марина си е Марина имената са християнски и самият факт,че са носени от светци е силно показателен.Според моите разбирания името Димитър е християнско не оспорвам мнението ти че е красиво българско име но няма как да обясня на един помак например,който иска  да кръсти детето си така,че това не е християнско име  а някакво друго,каквото и да е .Това според мен е приспиване на съвестта на някои хора,които по един или друг начин търсят оправдание на постъпките си.
Йоан-гръцко,Марина-латинско,Димитър-гръцко

Тези имена са заложени с християнската религия и не са български.
Български ще са Яне,Божидар,Деница,Цветелина и т.н.-те според теб християнски ли са?

Offline Hat

• Moderator
Йоан-гръцко,Марина-латинско,Димитър-гръцко

Тези имена са заложени с християнската религия и не са български.
Български ще са Яне,Божидар,Деница,Цветелина и т.н.-те според теб християнски ли са?
Грьцко, латинско,бьлгарско според мен няма никакво значение в случая всички имена са християнски.

Offline Сидхарта

• Historian
Грьцко, латинско,бьлгарско според мен няма никакво значение в случая всички имена са християнски.
Грешиш ,накой от имената макар и носени от християни и българи-християни имат по древен произход.
А древните гърци и древните българи например, не са били християни.
Примерно, част от имената на древните българи се запазват като част от именната традиция и във Волжка и Дунавска България дори тогава ,когато едната става християнска а другата мюсюлманска.

Offline Rasate

• Forum fan

Грешиш!!!
Имената навлезли с християнската религия може да се нарекат християнски,защото навлизат в България с тази религия,макар че преди християнството са се носили или от гърци езичници,или от римляни езичници или от еврей,но както знаеш римската империя приватизира християнството и го налага.

Докато типичните българските имена не са обвързани с християнската религия,а с етническия състав на населението-т.е. тези имена ги няма никъде другаде освен в България(в малки изключения).Затова като кажа че се казвам Божидар или Богдан то аз заявявам пред света,че преди всичко съм българин а след това съм християнин,мюсюлманин,будист или юдей.
Тоест в прав текст тези имена не са християнски,а български!!!

А тези,които носят арабски,гръцки,латински или еврейски имена те не държат на своя етнос поради универсалността на името си-защото с името Ибрахим(Ейбрахам) има и араби,и тюрки,и еврей,и християни.
Тоест в прав текст с арабо-тюркските,гърко-римските и еврейските имена не се позоваваш на своя етнос, а само на своята религията.

И накрая един въпрос например момиче с име МЮРЕН  туркиня ли е,татарка или помакиня?

Offline Hat

• Moderator
Расате нямам никакви претенции да сьм историк.Това,което мисля сьм го споделил кратко и ясно.

Offline Rasate

• Forum fan
Расате нямам никакви претенции да сьм историк.Това,което мисля сьм го споделил кратко и ясно.

Точно.
Но няма нищо лошо,ако помак или помакиня носят български-подчертавам български имена,а не християнски,защото те не са нито араби,нито еврей,нито турци.

Помашки фамилии от Еленско от преди освобождението като Рохлеви-Орцеви-Парови-Тарови-Вранчеви-Кадьови-Пилеви-Старкови-Марекови-Алендарови-Емилови-Манушев-Радкови- Трончеви са с български,а не с арабски корен и произлизат от имената Рохльо,Орце,Паро,Вранче,Кадьо,Пиле,Старко,Марек,Алендар,Емил,Мануш,Радко,Троньо и т.н.Те не са ли мюсюлмани още от османската империя запазили българския си облик във фамилното си име т.е. ако толкова предирате за традицията редно е имената на децата да носят тези имена ,а не привнесените с исляма Исмаил,Мохамед,Мехмед,Иса и т.н или християнският им вариянт-Михаил,Димитар,Исус, Христо и т.н.

Offline Hat

• Moderator
Точно.
Но няма нищо лошо,ако помак или помакиня носят български-подчертавам български имена,а не християнски,защото те не са нито араби,нито еврей,нито турци.

Помашки фамилии от Еленско от преди освобождението като Рохлеви-Орцеви-Парови-Тарови-Вранчеви-Кадьови-Пилеви-Старкови-Марекови-Алендарови-Емилови-Манушев-Радкови- Трончеви са с български,а не с арабски корен и произлизат от имената Рохльо,Орце,Паро,Вранче,Кадьо,Пиле,Старко,Марек,Алендар,Емил,Мануш,Радко,Троньо и т.н.Те не са ли мюсюлмани още от османската империя запазили българския си облик във фамилното си име т.е. ако толкова предирате за традицията редно е имената на децата да носят тези имена ,а не привнесените с исляма Исмаил,Мохамед,Мехмед,Иса и т.н или християнският им вариянт-Михаил,Димитар,Исус, Христо и т.н.

Защо мислиш,че тези помашки фамилии,които си изброил са от Еленско. Не сьм сигурен в това твое твьрдение.Недей да забравяш,че помака е мюслманин преди всички и сьвсем нормално е  да се позовава вьв всяко едно отношение на религията си.Именно силната му вяра го е сьхранла досега в такьв саморден кьс злато.

Offline Сидхарта

• Historian
Защо мислиш,че тези помашки фамилии,които си изброил са от Еленско. Не сьм сигурен в това твое твьрдение.Недей да забравяш,че помака е мюслманин преди всички и сьвсем нормално е  да се позовава вьв всяко едно отношение на религията си.Именно силната му вяра го е сьхранла досега в такьв саморден кьс злато.
Фамилиите са от Велинградският район и ги има точно така по начина на изброяване темата за Велинградско.
Произхода им от лични имена не буди съмнение.
По това лесно може да се разбере дали един човек принадлежи към визираната общност или не -изключвам физическият тип разбира се.
Ако и фамилията е пр.арабска трудно може да се разбере този човек пр. арабин ли е турчин  или помак и тн. ако се гледа само името.

Offline Hat

• Moderator
Не всички фамилии носят началото си от лични имена,както твьрдеше тук един наш сьфорумник.Много от тях са резултат от наименованията на местностите,които са населяли помаците.Произхода им от лични имена не буди сьмнение казваш и може би си прав но има едно голямо Но което много хора не искат да видят и прочетат.В този ред не са изброени много типични фамилии за Велинградско а са посочени само тези,които биха могли да будят някакво сьмнение.