Author Topic: Какви се чувстват помаците в душите си?  (Read 95467 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline muti6

• Adviser

Offline muti6

• Adviser
 Не се пукай,Нери,оти ке ти мине.Не се чуди пич,то не е очебиещо,а очевадещо.Понякога май и сам не си вярваш на онова, което пишеш ...
Чудя се, защо изопачаваш всичко ... защо се правиш на такъв, какъвто всъщност не си ...
Но ... ти си знаеш най-добре   ;) На мен си ми интересен всякак ...

Offline Hadj

• Adviser
Общо взето наравно са мюсюлмани и християни в Смолянско. Но нека видим как стоят нещата по етническа група, което е по-важният въпрос свързан със заглавието на темата:

http://www.nsi.bg/Census/Census.htm
   Три  плюс две си е пет а не четири.58758  мюсюлмани си е доста повече от 41599 християн  ,А                  "  болшинството "ви  "осъзнати" смолянски помаци ги търсете  в онези 39003  които си нямат религия.Нямам претенциите на знаещите да определям кой е малцинство и кой болшинство ,ако имат акъл нека да  анализират резултата.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
   Три  плюс две си е пет а не четири.58758  мюсюлмани си е доста повече от 41599 християн  ,А                  "  болшинството "ви  "осъзнати" смолянски помаци ги търсете  в онези 39003  които си нямат религия.Нямам претенциите на знаещите да определям кой е малцинство и кой болшинство ,ако имат акъл нека да  анализират резултата.
Хадж, за съжаление ще требва да те разочаровам отново. Според преброяването  на населението в Смолянско общата му бройка е 140066 души като от тях като българи са се самоопределили 122806, като турци 6212 като роми 686, не се самоопределят 9696. От тези хора источноправославни са 41599. За тях е ясно че са се самоопределили като българи. Вадим ги от общата бройка на българите и получаваме- 81207 българи които не са православни. Според теб тези които не са се самоопределили по религия са помаците имащи се за българи. Тези които не са самоопределят по религия са 39003. Вадим и тях от общата бройка и остават- 42204 българи с друга религия. Мюсюлманите в смолянско са 58758. Всеизвестно е че турците са мюсюлмани. Като ги извадим от общото число на мюсюлманите, остават точно 52546 мюсюлмани в смолянско, които не са турци. Очевидно хората неоопределили се по етнос са помаци, които се самоопределят като такива но нямат възможност да се впишат поради липсата на такава графа. Вадим и тях от общата бройка на мюсюлманите и получаваме 42850. Вадим от тях агуптите и остават 42164 мюсюлманина които са почти съвпадат с броя на българите които не са православни и без религия. Другите бройки до 42204 очевидно са българи с други религии.  От всички сметки до тук излезе че 42164 души в смолянско са се декларирали като мюсюлмани по вероизповедание и българи по етнос. Така, че колкото и да ти е неприятно огромното мнозинство от смолянските помаци се самоопределя като българи. Анадън му?

http://www.nsi.bg/Census/Ethnos.htm

http://www.nsi.bg/Census/Religion.htm

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Смолянско - Ахъчелебийски вилает !   8)

75 %   : 25 %    ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Смолянско - Ахъчелебийски вилает !   8)

75 %   : 25 %    ;)
Какви са тия проценти?

Туркопомак

• Guest
Чустваме се турци, но и българи, в крайна сметка сме помаци, но не си го признаваме. Сложно е

Offline Seiko

• Global moderator
Помаците са един красив но исттрадал в душите си народ...

Pomashki himn

Offline Adrenalin

• Senior member
Туркопомак,   добре казано,умееш да се изказваш ;)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Помаците са един красив но исттрадал в душите си народ...

Pomashki himn

Севим,знаеш ли,че автора на Химна е помак !

Pomashki himn

Offline Seiko

• Global moderator

Севим,знаеш ли,че автора на Химна е помак !

Pomashki himn

Назми разбира се че знам той е мои селски и се казва Мехмед Касапов- от 40 години живее в Америка.

Offline Hadj

• Adviser
  Не може Мара Подробна закърмен в полите на баба Елена да не си каже думата.Ставаше въпрос за съотношени  на мюсюлнани и християни в  Смолянско.а не за разни етноси.Мен тези понятия етнос,националност не ме вълнуват.За мен хорат са две категории-добри и лоши.И няма за каково да ме разочарова защото аз бидейки помак никога не сам казвал че която и да е теорията за нашия произход е на 100 % истина.Щов има много теории естествено всяка е относително вярна и всеки  може да реши какви са корените му.

Offline mechta

• Senior member
На мен ми е болно да пиша по темата за определянето на помаците като етнос. Не че търся някакъв компромис за всеки един, а се опитвам да бъда реалист. Аз съм полу-помак полу-турчин, което не съм крил никога, по-важно за мен е било да бъда добър мюслюманин и да не се правя на българин сред българите и на помак сред мюслюманите. Май всеки почти има подобен проблем сред хората с които живее. Вчера бях на един събор в с. Могилица. Там за съжаление на видях помашко присъствие. Разбира се дядо Мехмедедмин Келешев  - майстор-семерджия бе единствен. Другите бяха побългарени човеци, но не християни,или поне видимо скриваха това. В джамията освен имама, аго Мехмедемин и още петима души - никой не присъства(по техните думи). Питам се, защо тези наши съселяни помаци се срамуват да бъдат помаци, мюслюмани, да носят арабски имена каквито са носили техните бащи и деди. Знам, те се чувстват мюслюмани само когато им е необходимо погребение, или мевлюд (за показност) Същото се отнася и за много от Смолянските села. Във въпросният събор участваше група за народни песни от селото, те бяха с що годе помашки елементи на носиите и с тестемели - онези белите изтъкани покрая с червена лента. , загърнати през раменете. Очудването ми бе голямо когато разбрах, че нямало да ги опасват на челата си за да не им се разваляли прическите - въобще една объркана дейтвителност. Питам себе си и тези, които се чувстват попитани :Кой е виновен за "срама" от всичко помашко?
Не е ли време да спрем да се правим пред българите на 'вашенски" и пред мюслюмните на "нашенски". и да се спре по някакъв начин тази двойственост на имената сред нас. Родило се дете Александра по паспорт, но за джамаата и джамийските потреби е Айлян. Е вие кажете...

Offline Петя

• Senior member
Мечта,трудно ще видиш помашко присъствие в смоленско от пръв поглед.Първо-заради имената,които май са трън в очите на доста хора.Второ- заради облеклото.Ако си очаквал да видиш забулени жени или шалвари,сгрешил си мястото. :) И определението ти "побългарени човеци" не е никак точно,защото обикновенно по съборите в смоленските села се яде и пие,пее се,играят се хора...,не се ходи в джамия.И тези "побългарени човеци" не са били християни,най-много да са станали атеисти вече,и джамийте и църквите са празни,като паметници.Мевлютите и най-вече погребенията не се правят за показност!До преди няколко години изобщо ходжите нямаха проблем с българските имена,итересно сега от къде се появи такъв ???И най-важното:в смоленско помаците не се срамуват от това което са,те не крият произхода си,но не се и "бият в гърдите",както и не се срамуват да се определят като българи!!!И може би за това тук думи като "наши" и "ваши" все по-рядко   се чуват вече. :)

Offline muti6

• Adviser
Това е болна тема приятелю,която не е от вчера.Всеки когато остане сам със съвестта си знае от къде произхожда и коя е майка му и кой баща му.Жалко само за онези(наши майки и бащи),които дадоха живота си за вярата и  арабските имена(от които в момента се срамуват определени индивиди).
Всичко зависи от самите хора, носители на дадена култура. Ако те са податливи на внушения, че културата им е своего рода по-малоценна от други, тогава те биват много лесно  манипулирани и зомбирани да се откажат от нея.Но, нека знаем едно само ,когато човек губи , не знае какво печели и обратно!!