Явор Читаков от с. Бабяк: И на българомохамеданите родина е България
21 юни 2010 Явор Читаков 18 коментара 692 прочита.
Християни и мюсюлмани да живеят заедно е съдба, а не хрумване на политик, от столетия едни синори делят нивите им, споделят празници, ученически години, войниклък
Българомохамеданите /помаците/ през последните няколко години са обект на засилено “внимание” от страна на определени кръгове в нашата страна, които често пренебрегват добрия тон.
Отдавна се каня да взема отношение, но се колебаех, защото, за да доказваш истината и да опонираш на хора, силни на деня, се иска кураж, и то голям. Аз не търся конфликти с никого, защото не съм конфликтна личност. Но когато става реч за истина и справедливост, съм готов да споделя мнението си, макар че в днешно време това може да се окаже опасно.
След прословутия призив преди няколко години на един мастит политик: “Турците в Турция, циганите на сапун”, макар и по-късно във времето, в общественото пространство се подхвърли и друг политически бисер: “Родопите си отиват от България”!. Доколкото си спомням, тази зловеща мисъл за пръв път бе изказана от лидера на партия “Атака” на област Шумен г-н Румен Русев. По един или друг повод по телевизията и в някои печатни издания не пропуснаха да го подкрепят и други суперпатриоти. В едно от предаванията на “Паралакс” по телевизия “Скат” от април 2008 г. гост беше г-н Живко Сахатчиев от Якоруда, който наговори такива неща, че направо се изплаших. Че помаците се турчеели, че слагали на децата турски имена. И тук г-н Сахатчиев не пропуска да отбележи, че Родопите си отиват от България, че ни чака косовски вариант и пр., и пр.
Та нима младите християнски семейства не слагат на новородените си деца италиански, френски, английски и какви ли не още модни имена? Просто модно увлечение. Е, вярно, срещат се някои нехарактерни досега имена, като Амина, Ясмин, Енис и др., но преобладават характерните за нашето население арабски имена, които се предават от поколение на поколение. И нещо повече, болшинството от родопчани върнаха наставките “ов” и “ев” на фамилните си имена. Според мен тяхното премахване преди години беше увлечение и груба грешка, защото по този начин след едно-две поколения безвъзвратно ще се изгуби родовата памет на цели фамилии /родове/. И тук е мястото да попитам кои са тези като господин Румен Русев, Живко Сахатчиев и сие систематично да правят внушения, че Родопите си отиват от България?!
Къде отиват, бе, господа, в кой край на планетата Земя или на коя друга планета?! И защо това неразбиране и недоброжелателност към помаците? Не разбирате ли, господа, че с тези внушения вие нанасяте голяма вреда, че тези внушения са деструктивни и много опасни. И вместо да изпишете вежди, ще извадите очи.
А това, че се построиха много джамии в годините на демокрацията, е факт, и то неоспорим. Но този факт не трябва да дава повод на някои политици и кръгове да изпадат в истерия. За тяхно сведение, джамиите не се пълнят и наполовина в повечето села, където има такива. В гр. Белица например джамията се посещава в петък от 10-15 вярващи. А в моето родно село само петима правят редовен намаз. Доскоро ходжата на селото Усаин Читаков сам-самичък посещаваше джамията за намаз и много хора са го виждали да плаче от мъка, че млади и стари пълнят кафенетата и кръчмите, а в джамията никой не влиза. Той чистосърдечно признава, че при комунизма много хора са извършвали намаза, а на Байрамите тогава джамията едва е побирала желаещите. Може да прозвучи невероятно за някого, но това факт.
И още нещо - рядко има селища, където младежкото присъствие в джамиите да е осезателно. Защото младите хора предпочитат по-свободния живот пред ограниченията, които биха били принудени да правят при едно по-сериозно навлизане в лоното на исляма.
Впрочем аз съм мюсюлманин, но не посещавам джамия и не извършвам задължителните 5 намаза /ежедневни/. Но чета Корана и се удивлявам на всичко, написано в него. И не вярвам да е плод на религиозната и политическата приницателност на пророка Мохамед. Явно в създаването на Корана има Божия намеса, каквата има при създаването на Тората и Библията. Знам, че тя има Стар и Нов завет, за 40-годишното пътуване на евреите от Египет до Ханаан - Обетованата земя, за скрижалите /десетте Божи заповеди/, които водачът им Моисей получава от Бога на планината Синай. Знам много неща за юдеизма. Мога още да говоря за Библията, но смятам, че засега това не е необходимо. Само ще споделя, че се отнасям с почит и уважение към религиозните чувства и вярвания на християните и тяхната свещена книга - Библията. Свещените книги, независимо фундамент на коя религия са, никой не трябва да ги хули и отрича, защото ще изпадне в заблуда и в дълбок грях. В дълбок грях изпадат и онези, които обругават и оскверяват гробове, църкви и джамии.
Аз не отричам, че има помаци, дори групи от тях, които имат крайни схващания, но те са малцинство. И не е ли по-добре да оценяваме хората не по техния верски и етнически признак, а по техните човешки достойнства и добродетели.
Продължение......