Author Topic: Kонференция-"Помашките Турци на Балканите”  (Read 5376 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rahmie

• Charter member
От името на асоциациятa Бурса Бал-Гйоч-Bursa Bal-Göç ще се проведе научна конференция за "Помашките Турци на Балканите”. Говорителят на конференцията "Помашки Турци" е човек на науката и Автор на важни научни трудове  Проф. Доктор Хюсеин Мемишоглу-Prof.Dr. Hüseyin MEMİŞOĞLU.  Подробности за конференцията.

Дата: 17-ти март 2011 четвъртък
Час: 17:30
Вход: Свободен
Web: http://www.balgoc.org.tr/

Всички са добре дошли на тази важна научна конференция.

http://www.balgoc.org.tr/

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
Благодаря на Рахмие,че ни информира за тази конференция!

Няма да вземам отношение,но самото заглавие на темата НЕ съм съгласен
"

Помашки турци на Балканите"- такива няма.!

Има помаци днес принудени  или по собствено желание са и живеят в Турция,но се чувстват и до днес помаци,такова определение" Помашки турци" ми заприличва на онази конференция за Помаците в Смолян дето научни професори от БАН и нито един помак ни определиха какви сме.!

Труда на професора Мемишоглу е важен,но нека не се забравя че през Комунизма беше партиен член и преподавател доцент в София.
Уважавам труда му,но не приемам дефиницията някой си на една конференция да се опитва да изопачава истината- има български граждани по националност,определили са като ПОМАЦИ,с религия Ислям Мюсюлмани сунити,но помашки турци НЯМА,има турски помаци от България,които живеят в Турция днес.!

Offline Rahmie

• Charter member
Назми, най напред трябва да вземеш под внимание, че преводът ми може и да не е съсвсем точен. Така го изтълкувах, но турският ми не е префектен...
Друго, което искам да не забравяме е, че както ти, аз ... се горедеем да се наречем помак... Има други, които не им харесва това за тях е гордост да се нарекат турци, трети сащо не харесват нито помак, нито турчин те искат да се наричат балгари. Те имат това право, както ние нашето! Така , че ако ние имаме прево в деншния демократичен свят да се самоопределяме помаци, нека дадем прави на другите да не избират думата помак, а близката до тяхното сърце, било турчин, било българин... в карая на краищатa всички сме хора...
Нека кои какъвто се смятa такав да се самоопределя истиснки и публично, а не тук с най различни никове велик помак а на други места да се срамува от това, единствено срещу такива лицемери съм против да използват нашият помашки сайт "уж" са за помашкаото...но само и едиснствено, когато не са те а се крият зад никове...  лицемери...
Но има всякакви... :)

Така че да се радваме, че ние не сме от тези страхливци... :)

А които помак или друг има и иска нещо да каже, трябва да иде там на конференцията да го каже. Затова е тук информацията да осведомим хората...

Народни песни. Родопите, "Пустиен Салих"

Родопски песни. Г. Чилингиров - "Руфинка болна легнала"

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Назми, турският ми е перфектен и мога да ти кажа че имам и негова книга но ако искате да прочетете грешките и лъжите там има много от тях.  ;)

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Май, че пред време наречията и определенията за Помаците също се коментираха доста, но мислемь, че според местоживеенето и териториалната определеност се стигна до некакво общо разбиране за Помаците, че те са си Помаци, но там където живеят за по- голема точност спрямо държавата се обозначаваха като:  ::)
България - Български Помаци ;  :)
Турция - Турски Помаци ;  :)
Гърция - Гръцки Помаци ;  :)
Македония - Македонски Помаци ;  :)
Даже и в Хамериката и в Еспаната може да се гордеем, че има бая
Американски Помаци  :) и доста Испански Помаци  :) ;
Нищо чудно след време , скоро време да имаме и в космоса некой - Космически Помак  ;D, че то зерь ако чуем, там има вечь една Космическа Помашка песничка  :-*, що пък да нема е некой КосмоПомак от Маданско или от другаде, нали така и така се очаква Помаците да превземат земята и въздуха, че в туй нема ичь нищо нередно!  ;D
А, и в туй сигурь нема нищо лошо да се знае и да се коментира на различни конференции било то в Туркията, било то в Болгарията , за онейья невидими людье - Помаците, те за това нема да станат пък по-лоши отколкото са били до сьоадень или за след време, стига да могат да оцелеят като Помаци, че то и всеки си се знае, като какъв иска да съществува и да пребивава на дьюньята докатть стъпва по нея!   ;) :) ;)