Author Topic: Обидна дума ли е "Помак" - " Помаци" , или е смела и велика гордост ?  (Read 56690 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Обидна дума ли е " Помаци".?
« Reply #30 on: May 29, 2010, 00:09 »

Защо по света независимо къде сме като че ли думата" ПОМАК" за нас звучи обидно

Крием се под формата на други имена,изселниците се претопяват сменяйки фамилии с други имена.Нормално ли е това,след като в душите ни помашкото в нас остава до гроб.Кой и каквото да ми казва сам си знае това ,че е помак в душата си!
Това е предразсъдък.
Но в случая е много право-с помаци турците се опитват да окачествят хората от тази общност като втора ръка мюсюлмани и не турци поради българския език,а българите като втора ръка българи(българи предали вярата си)-поради ислямското вероизповедание.Всичко това е втълпявано години на ред на общността и те защитавайки себе си са вкарали целия негатив в самото име.
Радвам се,че с годините тези предразсъдъци на обществото избледняват и наближава денят,в  които съвсем ще изчезнат.
Наблюдавам тази революция в хорското мислене в метрополиите-вече в по големите градове няма тази категоризация на хората по признак на произход или вероизповедание. :)

Шест хиляди

• Guest
« Reply #31 on: May 29, 2010, 00:46 »
Наблюдавам тази революция в хорското мислене в метрополиите-вече в по големите градове няма тази категоризация на хората по признак на произход или вероизповедание.
Това е много вярна констатация, но за съжаление в малките населени места действат още първобитно-стадните отношения.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
« Reply #32 on: May 29, 2010, 01:01 »
Не се притеснявай,скоро няма да останат малки населени места.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #33 on: May 29, 2010, 14:10 »
Не се притеснявай,скоро няма да останат малки населени места.
И това е вярна констатация.

Offline ProudPomak

• Member
  • **
  • Повечето истински помаци тук имат минусов Respect
Обидна дума ли е "Помаци"?
« Reply #34 on: June 08, 2010, 19:30 »
Горд съм че съм ПОМАК и тва е!

Кратко, точно, ясно и достойно за уважение.

Offline deniz7

• Senior member
« Reply #35 on: October 03, 2010, 14:29 »
Как ли са реагирали тези които преди повече от 30, 40години  са били наричани помаци? знам какво беше преди 20години да наречеш някой помак

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #36 on: October 17, 2010, 00:33 »
Как ли са реагирали тези които преди повече от 30, 40години  са били наричани помаци? знам какво беше преди 20години да наречеш някой помак

Да ви кажа честно не знам защо мислите, че някой е гледал пренебрежително на вас.. Аз никога не съм имала лошо отношение към помаците, нито към турците, виж циганите, които са ме обирали по улиците няколко пъти - не ги обичам.

Даже си спомням, че при комунизма помаци и турци влизаха с привилегии във ВУЗ или в някои специализиране средни училища...

Учудвам се, защото брат ми имаше няколко колеги от университета в Търново - мюсюлмани,  с които беше близък, пък татко общуваше като юрист с най-различни хора... Никога не сме били възпитавани в дух на омраза или пренебрежение.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #37 on: October 18, 2010, 09:13 »
Да ви кажа честно не знам защо мислите, че някой е гледал пренебрежително на вас.. Аз никога не съм имала лошо отношение към помаците, нито към турците, виж циганите, които са ме обирали по улиците няколко пъти - не ги обичам.

Даже си спомням, че при комунизма помаци и турци влизаха с привилегии във ВУЗ или в някои специализиране средни училища...

Учудвам се, защото брат ми имаше няколко колеги от университета в Търново - мюсюлмани,  с които беше близък, пък татко общуваше като юрист с най-различни хора... Никога не сме били възпитавани в дух на омраза или пренебрежение.

Ти си демократ по рождение.Дано все повече се раждат такива,като тебе и да бьдат вьзпитавани така.Смея да твьрдя обаче,че ти си поскоро изключение.Голям процент от нашите сьнародници са негативно настроени и смятам,че това е последствие от сьзнателно провежданата политика на бившите комунистически уроди,които за жьлти стотинки пренаписаха и преиначиха бьлгарската история. Много от тях за сьжаление и до днес  сеят льжи и всяват омраза сред народа ни.Новото поколение се отьрсва от тези насилствено насадени предубеждения спрямо помаците, и като че ли вече все повече се цени кой какво може а не какьв произход има.Дано така и да бьде за дьлго и занапред.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #38 on: October 18, 2010, 13:58 »
Благодаря Ви!
Не знам дали съм демократ, но едно е сигурно - човечна съм, обичам хората, и обичам родината си... Затова се подразних, че сте в сайта има форум на турски език.

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #39 on: October 18, 2010, 15:21 »
 :) Странно, ако беше на друг език дали щеше да те дразни? Забеляза ли,че има и на английски? ;)

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
  • И въпреки всичко,аз съм помак.
« Reply #40 on: October 18, 2010, 19:46 »
          Не се заблуждавайте, пред Вас всичко е както трябва,но зад гърба Ви да не Ви разправям.Три месеца бях "чист българин" още през 1984 година.Нямате си и представа какво беше когато отварях темата за помаците.Завъдих приятелки от Старозагорско и Михайловградско.На въпроса ми Какво Ви е мнението за помаците? Отговарите ме тушираха.
            Помаците се познават по това,че миришат на лой???!Помаците са си помаци,да са живи и здрави.Когато на дневен ред дойде да се назначи
директор на Банка в едно малко градче, става дума за 1989 година,един от кандидате за този пост бях и аз.След месец бяха ми предадени думите
произнесени от тогавашния първи секретар на партията."На този пост в това отговорно време не можем да сложим на този пост човек,който произхожда от помашко потекло".Примери от преди десет години в изобилие.В днещно време нищо не се е  променило с изключение на това, че има много промити мозъци.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #41 on: October 18, 2010, 22:14 »
:) Странно, ако беше на друг език дали щеше да те дразни? Забеляза ли,че има и на английски? ;)

Забелязах, разбира се.

В "Запознанства" съм изложила основните си виждания: помаците трябва да си останат помаци, да не отстъпват от родина, език, религия... да са истински - не да се турчеят, иначе ще заприличат на помаците в Гърция, които са почти с турско самосъзнание, благодарение на гръцката политика.

Защо турски език - не знам.
Защото е най-близката ислямска държава, защото обичате турски език, защото ходите там на работа, защото Турция е богата държава.. Честно Ви казвам - следя отблизо в интернет изданията на различни турски сайтове на различни езици и от чисто любопитство...
Турция не само не е демократична държава, но няма и никакъв ред - истината е, че все повече не ми харесва, когато ходя там.

Изключвам факта, че навсякъде е хубаво, когато си турист или имаш много пари- е, последния път като бях там въобще не ми хареса. Мърлява работа е навсякъде и за много пари.
Дори се разочаровах от техния толкова богат археологически музей.
Освен това са ужасни националисти и демагози.

Работила съм с турски бизнесмени с претенции на "аристократи" - ами пълни говеда са - дори се съдихме в чужбина. Никакви критерии за срокове, изпълнение, качество...Важното е "мохабета да върви" и са комплексари.

Преди в Турция беше много, ама много по-хубаво и приятно.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #42 on: October 18, 2010, 22:26 »
          Не се заблуждавайте, пред Вас всичко е както трябва,но зад гърба Ви да не Ви разправям.Три месеца бях "чист българин" още през 1984 година.Нямате си и представа какво беше когато отварях темата за помаците.Завъдих приятелки от Старозагорско и Михайловградско.На въпроса ми Какво Ви е мнението за помаците? Отговарите ме тушираха.
            Помаците се познават по това,че миришат на лой???!Помаците са си помаци,да са живи и здрави.Когато на дневен ред дойде да се назначи
директор на Банка в едно малко градче, става дума за 1989 година,един от кандидате за този пост бях и аз.След месец бяха ми предадени думите
произнесени от тогавашния първи секретар на партията."На този пост в това отговорно време не можем да сложим на този пост човек,който произхожда от помашко потекло".Примери от преди десет години в изобилие.В днещно време нищо не се е  променило с изключение на това, че има много промити мозъци.

Вижте какво - това са глупости на хора, които не са общували или приказват ей-така, приказката да върви.
Какво значи "истински българин" - за да станете такъв е достатъчно да сте добър гражданин на държавата, първо. Второ - вероизповеданието си е лично ваша работа - стига да не го натрапвате на другите и да няма показност.

Да си призная навсякъде в ислямските държави ме дразни, че мюезинът призовава публично всички да се молят...

Offline deniz7

• Senior member
« Reply #43 on: October 18, 2010, 22:34 »
Вижте какво - това са глупости на хора, които не са общували или приказват ей-така, приказката да върви.
Какво значи "истински българин" - за да станете такъв е достатъчно да сте добър гражданин на държавата, първо. Второ - вероизповеданието си е лично ваша работа - стига да не го натрапвате на другите и да няма показност.

Да си призная навсякъде в ислямските държави ме дразни, че мюезинът призовава публично всички да се молят...

capisco  Май много много не харесваш мюсюлманите или ги харесваш  само да са на полето

Offline Hat

• Moderator
« Reply #44 on: October 19, 2010, 09:30 »

Според мен по горе Хасан Исмаил е посочил конкретен пример, това е станало през далечната 1984 година,такива случаи по онова време много по жалкото е че ги има някаде и сега..Capisco  искам да те уверя,че това не са никакви глупости  и
по никакьв начин не мога да се сьглася с това твое твьрдение.Искам да ти кажа,че това,което е посочено,като пример е един от най леките случаи,има достатьчно други по фрапантни такива,които всяват дори погнуса и отвращение."Чистият бьлгарин" за някои може да е абстрактно понятие но за други не е и то се вкарва и до днес в употреба.