Elbette.Şu an yeni trafi kazası sonrası ameliyat oldum.Sizlere bu konuda llkaynaklı dipnotlu sunmak isterdim ancak, tek kol ile ve kıpırdayamaz halde oldugumdan genel olarak temel bilgileri sunmak durumundayım.Ancak kaynak kitaplardan siz irdeleyebilir ve inceleyebilirsiniz. Yararlandıgım kaynaklar: Prof.N.todorov,(bulgar Bilimler Akademisi,Türkçesi var,Bulgar Tarihi), Prof.L.N.Gumilev,tüm kitapları, Ayrıca adını su an hatırlayamadıgım bir macar tarihçi,Oxford universitesinde çıkmış kitabı).Şimdi;Pomakça'daki slavca,Rsian slavca değildir.Ziyadesiyle Ukrayna ,Avrasya ağırlıklı slavcadır. (Slav etnosunun oluşumu için, Gumilev'e bakınız. Rusyadaki slavlığın oluşumunda ve Ukrayna -Avrasya slavlığının oluşumunda FARKLI ETNOSLAR SUPEROTNOSA Gidiyor,tek ana slav kütlesi adı altında değişik varyasyonlar oluşuyor.(Rusyada moskova knezinin kim olacagını M.S.9-10.yuzyıllarda (minnacık tarih kayması olabilir) Altınorda hanları belirliyorduYani Rus ya da slavv dediğiniz kitleler, tarih-i kadim ve güçlü değil her zaman.Daha yeni bir şey.Hele Türk etnosuna göre.)Pomakça'daki slavca'da Ukrayna slavcasının daha fazla olduğu belirtirler, bazı yazarlar. Ancak pomakçada sadece slavca değil, ORta Asya kökenli çok arı türkçe köklü sözcüklerin varlığından bahsedilir. Ayrıca sosyal davranış noktasında, şamanist arkaik kültür izlerinden bahsederler. Esasen pomagların, Peçeneg türk boyu olduğunu ve Peçeneglerin de Ukrayna bölgesi yerleşimli olduğunu söylerler. Peçenekler sarışın,kumral Türkler olarak bilinirler. (Tabii ki, bunda topluluğun coğrafik yer değiştirme sürecinde etnogenezik gelişimin etkisi fazla olsa gerektir.). O dönemde (MS.4-5-6 yy.lar olsa gerek)bulgar (şimdiki bulgarlar değil;şu anda Tataristanda da olan Türk-Bulgarları ile Ukrayna bölgesinde olan ve yeni Bulgaristana göç eden Peçenegler (sanırsam macar bilim adamında göç haritaları Avarlarla birlikte, haritalar verilmişti.). şimdiki Bulgarların ataları olan Türk-Bulgarlarından önce Bulgaristana,(güney Bulgaristana gelmişlerdir). (Hatta bazı peçeneg kabilelerinin Bizans için asker olarak çalıştıklarından da başka kaynaklarda bahsedilmiştir). M.S.8-9. yuzyıl ile birlikte, V(b)olga-İtil bölgesinden bulgarlar aşağıya doğru akmaya başlarlar. (Tekrarlamak gerekirse, bunlar Türk-Bulgarı anlamındadır.(Gerçi Ataka'ya göre,Bulgarları pamir (India) yaylalarına bağlıyorlar,ama bu bizim derdimiz değil şu an.)Bu Bulgar toplulukları (HAn Asparuh,Omurtag v.d.lerinin önderliğinde şimdiki Bulgaristan'da (orta ve Kuzey Bulgaristan ) yerleşmişlerdir. Ancak Bulgarların akışından bir süre sonra, Slav kabileleri de göçe başlar. Ve güçlü bir göç dalgasıdır bu. Sonrasında şu anki Bulgar kimliğini oluşturma yolunda hızlı bir etnogenez başlar. ÖZellikle ortodoks hristiyanlık din zorlaması ie birlikte. İşte tam burada Orta ve Kuzey bulgaristan'!da patırtılar kopar. Bir kısım Türk-Bulgarlar bu dinsel ayraçlı etnogeneze karşoı çıkar. Çıkar da, ya kılıçtan geçirilirler ya da bir kısmı İtalya'ya kaçar. Sonuçta,şimdiki bulgar kimliğinin ilk modeli oluşur. Pomaglar burada nerede? Pomaglar Orta ve Kuzey bulgaristanda değil zati. Güneydeler.Farklı bir iklimdeler. (Rodoplar,kuzey yunanistan ve şimdiki Makedonyanın bir kısmında gibi). Ancak bu süreçte dilleri artık ağırlıklı olarak slavcadır.(Yukarıda kan gövdeyi götürürken,bu şaşırtıcı değilki.).Ki makedonya da bolca slav kabileleri vardır. (Peçenegler onlara göre, yerlidirler,.Bizans v.s. bir farklı kulvardadırlar,slav kabilelerine göre).İşte pomagları (ki tarihsel olarak peçeneglerin dönüşmüş halidir diye düşünebiliriz. Bunu aslında antropolojik,antrolojik-coğrafik ayrımlar ile desteklemek gerekir.Ancak bu konuda doğrudan bu alanla ilgili olmadığımdan açmak istemiyorum..Bu konuda farklı fikirleri olan olursa,onlardan yola çıkarak değerlendirmede bulunabiliriz. Ya da onlar katkıda bulunabilirler.(Teşekkürler ve Saygılar)
not:Gönül isterdiki daha ayrınıtılı konuyu değerlendirelim.Ama dediğim gibi. Ekleyen ya da karşı çıkan olursa, ben de ekleme yapmak isterim.