Author Topic: Pomaklar Türk ırkındandırlar tezi üzerine  (Read 111482 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Re: Pomaklar Türk ırkındandırlar tezi üzerine
« Reply #75 on: May 15, 2010, 23:42 »
Hani şöyle profesör mertebesindeki zat-ı muhteremler konumuza iştirak etse söylenecek çok söz var da ...

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Ynt: Re: Pomaklar Türk ırkındandırlar tezi üzerine
« Reply #76 on: May 16, 2010, 00:06 »
"1959 yılından itibaren Türklerin kendi dilleriyle eğitim yapabilmeleri imkânı tamamen ortadan kaldırıldı. Bulgar Komunist Partisi Merkez Komitesi Politbürosunun 1969 yılında yayınladığı 549 sayılı " Terörle dil, din, milliyet değiştirme" kararı ile bütün azınlıkların isim ve dinlerini değiştirme kampanyası başlatılmıştı."http://www.bulturk.org/site/index.php?option=com_content&view=article&id=25:bulgaristandaki-ter&catid=26:bulagristan-teri&Itemid=65. Sizin dediğiniz 1989'dakidr. Şoparlar peceneg olarak tanımlandığı halde sırpçaya yakın bulgarca ile konuşabiliyorlarmış. Karakoçan lafı benden çıktı. yazarken yanşıi girdim.  :(biraz da nükte oldu  ).8IO arada bunlar hep internet  ilgileri.İnternet bilgileri ile ancak bu kadar olur. .................(herke bir yerlerden kopy paste alıp alıp yapıştırıyor çünkü.. Önemli olan kitapda da bir şeyler yazması vce buraya aktarmak değil. Kabul edilmiş kaynakçalı referans varsa anlamlıdır her zaman.
O arada bu Slav etkisinin kanıtları var mıdır?
sevgiler saygılar

Kumaner, ben copy-paste yapmamaya özellikle itina ederim. Çok kullanmam. Evrensel doğruları kendimce yorumlarım. Psikolojik travmaları asla ama asla etnisitenin bir ögesi olarak görmem. Siyah veya beyaz vardır. Beni siyah ve beyazın karışımı olan gri renk ilgilendirir. Gerisi boş... Ha delil mahiyetinde o kadar çok şey var ki başkaca konu açılmasını gerektirir.

Offline daylek

• Adviser
  • pomakinka gorda sam jena... SorguluYorum
« Reply #77 on: May 16, 2010, 00:50 »
ya çok üzgünüm çok hoş güzel saygılı , seviyeli harkulade bir muhabbet bu anlıyorum kaç gündür okuyorum ve sesimi çıkarmıyorum zira burda ki abilerimden çok çok çok daha kıt bilgi birikimim ama artık duygusal boyuta geçmiş durumdayım ve yeter artık lütfen... ! ne dememiz bekleniyor acaba ben onu merak ediyorum asıl ? yunanistan da yaşayan pomaklar "ha tamam biz yunanız ?" , bulgaristan da yaşayan pomaklar "ha anladım biz bulgarız ?", türkiye de yaşayan pomaklar "oldu biz türküz ?" mü demeli ? . o bunu kabul etmez, şu bunu hazmetmez, buda bunu yemez... vs E YETER AMA YANİ ! BİRAZDA SEZMEYİ DENESENİZ ARTIK NASIL ZIVANADAN ÇIKMAYA BAŞLADIĞIMIZI !
Sayın Kumaner!

bir bizim adımız neden POMAK ?
iki 89 da neden bulgaristan da ki pomaklar ve türkler arasında türkiyeye giriş konusunda çifte standart uygulanmış ?
üç bulgaristan türkleri ve pomakları ayrı kefelere koyarak neden kendinden olduğunu idda ettikleri ve kendinden olmadığını idda ettikleri ile aynı muameleyi göstermiştir ?
dört herşeyi geçtim aynı soruyu ikinci sorudanda dem vurarak tekrarlıyorum madem okadar türktük niye atalarımız sınır kapılarında helak oldu ?
altı bırakın artık kardeşim herkes türk olmak zorunda mı ya ?

BÜTÜN DÜNYA YI TÜRK YAPSANIZ NE OLACAK DAHAMI BARIŞÇIL BİR YAŞAM SAĞLANACAK ? YAŞANANLARIN HİÇBİRİ YAŞANMAMIŞ MI OLACAK ? 

Offline daylek

• Adviser
Re: Pomaklar Türktür tezi üzerine
« Reply #78 on: May 16, 2010, 02:30 »
ya ne oldu ? niye yazmıyorsunuz ? çok mu uzaklaştık merak konusu olan bilimsel verilerden ?

Lütfen okuyup geçmeyin !

ben size bilimsel veri sunmuyorum evet tarihle ilgili çözümlerim yok kabul ! en az sizin kadar sorular mevcut kafamda ! ama günümüz üzerinden yada yakın geçmişten bir pencere aralamayı niye denemiyorsunuz onuda ayrıca merak ediyorum... tarihi uzaktan yakına değilde yakından uzağa doğru aralamayı bir deneseniz belki daha çok faydalı olur. Tarih neden sonuç ilişkisi ise eğer (ki hep öyle öğretile gelmiştir) pek ağla yakından uzağa doğruda okuna bilir.

Bununla ilgili bilimsel verimi istiyorsunuz buyrun size net rakamı hala olmayan bilmem ? kaç yüz bin POMAK ? neden var bu insanlar bi sebebi olmalı herhalde alın size ilk halka okuyun geçmişe doğru... illaki bunu pat diye tepeden ırka bağlayarak mı okumak zorundasınız ?

Offline recep memis

• Avarage member
« Reply #79 on: May 16, 2010, 05:04 »
Sevgili Dilek; moderatör olarak sinirlerin boşalınca, moderasyon işlevi bana düşer sanırım biraz da...

Bir tartışmayı akamete uğratan temel nedenlerden biri değişmez dogmalarla masaya oturmaksa eğer; diğeri de duyguların akla ket vuracak derecede ortaya dökülmesidir.

Dogmalar değişmez bilgi kalıplarıdır. Bilgi diyoruz, sırf öğrenildikleri için.  Aslında tersini kabule hazır olmadığımız bilgilere "inanç" demek daha doğru. İnanır ya da inanmazsınız ama asla inanan biriyle inançlarını tartışamazsınız.  Bütün çabanız kendinizi harap etmenin ötesinde sonuç doğurmaz. Hiçbir nedenselliğe bağlı olmaksızın karşınızdaki inanmaya devam eder. Bu beyhude çabalar bir tartışmayı verimli kılacak enerjinin hoyratça tüketilmesine neden olur. Tartışma masasının ayaklarını taşıyan zeminin çatırdayarak çöktüğünü hissettiğiniz anda yapılması gereken tartışmayı kesmektir. Birileri zail olan emeği umursamaksızın, kendi inanç akidelerini haykırmaya devam ediyorsa hala; yapılacak şey duygusal feveran olmamalıdır. Ne tartışmanın bir tapım ritüeli ne de ortamın bir  ibadethane olmadığını kesin bir dille hatırlatmaktır yapılacak olan. İnancı masaya sürmek te, duyguyu tepsiye sermek te aklın pencereden uçup gitmesine davetiye çıkarır.

Aynanın sırlarını gözyaşıyla yıkamak zamanı değil şimdi. Kendi resmimizi daha iyi görebilmek için aynayı kurulamak lazım. Farkındalığımızla eksileceğine inandırıldığı için aynayla aramıza girip korkularından kurtulmaya çalışan o sevimli hayal/etlerin, aklına kavuşabilmesi için de azıcık çaba, sevabına...  Belli mi olur; ışığa duyarsız varlıklarıyla  etkisiz eleman muamelesi gördükleri aynadan sıkılıp dönerler belki, kendi küçücük dünyalarına...

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #80 on: May 16, 2010, 10:23 »
- Vazarova Ž. Slavjani i prabălgari po dannі na VI-XI v. ot teritorijata na Bălgarija. 1976.

- Grundmann K. Ausgrabungen auf der Magula Hadzimissiotiki im Karlasee, Mitteilungen d. Deutschen Archäologischen Institut in Athen

- Koleva R. Slovenské osidlenie

- Vryonis Sp. Jr. The Slavic Pottery (Jars) from  Greece, Byzantine Studies. Essays on the Slavic World and the Eleventh Century

- Aupert P. Ceramique Slave a Argos (585 ap. J.C.); Bulletin de Correspondance Hellenique. Supplement VI. 1980

Etnografyanın bir ögesi olan dilide geçelim acaba bu peçenekler rodoplar bölgesinde arkeolojik bir eser bıraktılar mı? Mesela pomak köylerinde balbal 'lar bulunmaktamıdır? Yukarıda adı geçen kitaplarda slavların 6. yy 'dan başlayarak  11-12. yy lara kadar rodoplar bölgesinde bıraktıkları arkeolojik izler incelenmektedir.   

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #81 on: May 22, 2010, 21:06 »
E hadi birisi çıkıp dökümanları ortaya koysun güzelce tartışalım. Yoksa Edouard Selian'ın burada http://www.americanchronicle.com/articles/view/134152 yazdığı gibi çıkış noktası sağlam  allah korusun sonucu çok sakat teoriler üretilebilir. Çıkış noktası sağlam ile ilgili saptamam Recep arkadaşımızın pavliyanizm ile bağdaşım kurduğu yazılar ve burada http://www.bttadk.org/TR/default.asp?P=NewsRead&id=77 rodoplar bölgesinde ilgili olabilecek mahiyette yerlerin mevcudiyetine dayanmaktadır.     

Offline recep memis

• Avarage member
« Reply #82 on: May 23, 2010, 10:22 »

Bu başlık altında söylenecekler yeterince söylendi sanırım.  Verdiğin bağlantıda yer alan "Edouard Selian" makalesi, Pomaklar ve Paulikan/Bogomil ilişkilerine dair bazı verilere vurgu yapıyor. Google çeviri aparatının olanakları ölçüsünde görebildiğim kadarıyla üzerinde tartışmak ilginç olacaktır. Mümkünse metnin temiz bir çevirisinin aktarıldığı yeni bir konu başlığı altında yapalım derim  bunu...

sevgilerimle...

Offline AlperenKIRIM

• Advanced member
« Reply #83 on: May 23, 2010, 10:28 »

Haklısın Önder, Gagavuzlar bu kesimin en önemli bakiyesidir denebilir. Yalnız Gagavuzya'da değil; homojen adacıklara dağıldıkları bütün Rumeli coğrafyasında kuzey Türkçesinin Osmanlı dönemine aktarılarak izlerinin bugüne taşınmasını sağlamıştır bu kesim... Rumeli aksanının tipik bazı özellikleri onların mirasıdır. Anadolu Türkçesinde kullanılmayan uzun "a" (karnım aç/karnım aaç) ile sert sessizle biten hecelerde sesli uyumunun bozulması (kapçık/kapçik) gibi gramer özellikleri Gagavuz Türkçesine özgüdür mesela...

Konu dışı olucak ama, Gagauzca Kuzey Türkçesi değildir.

Offline AlperenKIRIM

• Advanced member
« Reply #84 on: May 23, 2010, 10:33 »
Şoparlar peceneg olarak tanımlandığı halde sırpçaya yakın bulgarca ile konuşabiliyorlarmış.

Bu tür hatalar ile beni korkutmaya başladınız. :)

Offline recep memis

• Avarage member
« Reply #85 on: May 23, 2010, 10:35 »
Haklısınız AlperenKIRIM, Balkanlara kuzeyden gelenlerin konuşma özelliklerine vurgu yapmak isterken farkında olmadan başka bir dilsel özellik grubuna işaret edecek terim kullanmışım. Hatırlattığın için teşekkürler...

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
Ynt: Pomaklar Türktür tezi üzerine
« Reply #86 on: May 23, 2010, 10:48 »
Recep, söylediğin gibi ilgili tezi başkaca bir konuda tartışırız. Şimdi konumuzla dolaylı ilgisi olacak bir hususu araştırıyorum. II. Bulgar devletinin son hükümdarları ve Bulgaristan'ın osmanlılar tarafından ele geçirilidiği dönem.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #87 on: June 10, 2010, 20:16 »
Rafine edilmemiş tarih yapraklarına hoşgeldiniz demek gerekliliği ile başlayıp devam edelim. Şimdi bazıları çıkıp efendim son bulgar devleti çarları ve çariçeleri kuman asıllı diyecek bakalım bunlar nasıl kumanlarmış ?

Bulgar çarı İvan-Alexander'in kızı Tamara ile Sultan I. Murat Hudavendigar'in evliliklerinin… Sultan Murat ile Tamara'nin hikâyesi, ve esas ilginci bu konuyla ilgili yakılmış Bulgar türkülerinde çok ilginç bakış açılarıyla anlatılmış. Bir bakıma Batı’yla Doğu’nun, Hıristiyan dünyasıyla Müslüman dünyasının çatışmasının hikayesi olan bu türküleri, paylaşmak istiyorum.

İkinci Bulgar Devleti'nin son hükümdarı ivan Şişman’ın kız kardeşi de olan prenses "Tamara", "Marya" ve daha çok da "Mara" olarak anılmaktaydı. 1370 yılında Sultan I. Murat ile siyasi bir evlilik yapmıştı. Bulgar kaynaklarında bu evlilikte, Tamara'nin asla Müslüman olmadığı savunulur. Tarihsel Bulgar halk türkülerinde, Sultan I. Murat ile Tamara arasında, genelde inanç eksenli olmak üzere farklı toplumsal yasam biçimlerinden kaynaklanan Doğu-Batı karşıtlığı gözlenmektedir. Tamara'nin ülkesini egemenliği altına alan, üstelik karşıt dinden bir sultanla evlenmek zorunda kalmasına karşın inançlarını koruması, onu halk gözünde “azize” kılmış. Osmanlı sultani I. Murat ise bu türkülerde; "geleneklerine bağlı ve tarihsel sorumluluğunun bilincinde olan soğukkanlı ve hoşgörülü bir devlet yöneticisi olarak gösterilir. Ancak bazen sevdiği kadın uğruna bedeli ağır olabilecek tavizler vermekten çekinmeyen veya çaresizlik içinde kıvranan, bazen de kuralcı, acımasız bir hükümdar" olarak gösterilir.

Bu Bulgar türküsünün asırlar içinde, halkın, devrin politik ve ideolojik yapısına göre de değiştiği görülür. I. Murat ile Tamara evliliği 14. yüzyıla tarihlendirilen bir Bulgar kaynağı olan Palauzov Elyazması’nda şöyle yazılı: "Ulu çar İvan-Aleksandir'in kızı ve ulu Emir Murat’ın esi Tamara ki, Murat'a Bulgar halkının kurtuluşu için verilmişti; oraya gidip Ortodoks dinini korumayı başararak kendi soyunun günahlarını üstlenen, dindar ve namusluca yaşadıktan sonra huzur içinde teslim etti." 15. yüzyılda yazıldığı varsayılan Anonim Bulgar Kroniği’nde ise şu bilgi verilir: "Ve çarlığa Alexander oğlu çar Ivan Şişman getirildi. O zaman I. Murat, kız kardeşi çariçe Tamara'yi kendisine vermesi için Şişman’a elciler gönderdi. İstememesine rağmen, Şişman İvan kız kardeşini verdi.

Bulgaristan’ın Sofya'dan Eski Zağara, Daridere, Tirnova, Gabrova, Razgrad'a kadar çok farklı coğrafi bölgelerinde söylenen, Sultan Murat ile Tamara'nin tarihsel halk türküsünün yazılı ilk kaydı, 1846 yılında bir Bulgar gazetesinde yer almıştı. "Bulgar tarih bilimcilerinin arasında, bu evliliğin bir boyun eğme ve Osmanlı’ya bağımlılığı koşulsuz kabul etme anlamında algılanması gerektiğini savunanlar olduğu gibi, bunun Bulgar cari Ivan Şişman ile I. Murat arasında varılan politik birliğin diplomatik bir ifadesi biçiminde yorumlanmasının daha doğru olacağını öne surenler de var. " Tamara bu evlilikle bir bakıma kendini kurban ederek Bulgar topraklarının bütünüyle Osmanlı egemenliğine geçmesini çeyrek yüzyıl kadar geciktirmiş olur. Bundan dolayı halkın gözünde yücelerek adeta azizeliğe erisen Tamara'nin başkent Veliko Tirnovo'dan ayrılışı yürek dağlayıcı sahneler biçiminde anlatılır.

Bu türkülerde, güzel bir Bulgar kızı kimliğiyle karşımıza çıkan Tamara ile Sultan Murat’ın evlenmesi, bazı siyasi ve dinsel tavizlerle gerçekleşebildiği anlatılmakta. Kendisine yapılan baş döndürücü öneriler karşısında Tamara, genellikle zaman kazanmak kaygısıyla kararını birilerine danıştıktan sonra verebileceğini söyler. "Bazen danıştığı kişi yaşlı annesi veya dayısı olarak gösterilen Kralı Marko veya Selanik piskoposu kimliğindeki ağabeyidir. Danışılan kişiler Tamara'ya sultandan asla kabul edemeyeceği şeyler istemesini öğütlerler. " Hatta türkülerin bazı varyantlarında; kırmızı şarap içmesi ve her turlu yemek yemesi istenir ki, domuz etine göndermede bulunulduğu anlaşılır. "Bu noktada dini inançların yeme ve içme geleneklerine getirdiği
bazı kısıtlamalardan kaynaklanan bir başka Bati-Doğu karşıtlığının vurgulandığına tanıklık ederiz."

Tamara, daha ileri giderek "mühürlü yüzük", "vezirlik", "sultanlık" makamlarının da kendisine bağlanmasını ister. Sultan Murat’ın yanıtı su sözle reddeder: "Devletim baba yadigârı, vezirliğim dede mirasıdır." Yapılan aynı dine geçme önerilerini "İki ayrı dine inanamayız, sen kiliseye, ben camiye gidemeyiz", biçiminde yanıt verir.

Osmanlı sultanları, özellikle Balkanlardaki devletlerin prensesleriyle yaptığı siyasi evliliklerinde, eslerinin dinlerini değiştirmek için asla bir baskı yapmadığı bilinmektedir. Nitekim Orhan Gazi'nin Rum eşi Thedora ile Sultan II. Murat’la evlenen Sırbistan despotu George Brankovic'in kızı da, yaşamını yitirinceye kadar Ortodoks dinini korumuştu. 1372 yılında bir başka Bulgar (Kostendil) beyi Konstantin'in kızı ile de Sultan Murat evlenmişti. Hatta bu Bulgar prensesinin iki kız kardeşi de, I. Murat’ın oğulları olan Yıldırım Beyazıt ve Yakup Celebi ile ayni zamanda evlenmişti. Gulcicek Hatun, Osmanlı Sultani I. Murat’ın esi ve Yıldırım Bayezid'in annesidir. Bulgar kaynaklarında da, Tamara'nin Yıldırım Beyazıt’ın annesinin olduğu gösterilmektedir. Bu da aslında tarihi Bulgar halk türkülerinde gecen ve Sultan Murat'la evli Bulgar Prensesi Tamara'nin, Altıparmak’ta türbesi olan Gülçiçek Hatun'dan başkası olmadığını gösterir. Müslüman olan Tamara, Bursa'da Yahşibey'de bir cami ile bir medrese yaptırmıştı. Türbesi de buradadır. Sadece kendisi değil, Osmanlı kaynaklarında kardeşi Prens Alexander da, din değiştirip İskender adını almıştı. Daha sonra Samsun Sancakbeyi olan bu kişi, 1419 yılında da Manisa Sancakbeyi iken Börklüce isyanı sırasında oldurulmuştu.

Müslüman olup İslam bilimi için medreseler açan Tamara, Bulgar halk türkülerinde hiçbir zaman, ne pahasına olursa olsun inançları değiştirmeyecek bicimde anlatılmakta: "Bre enayi Türkler, hiç ben dinimden vazgeçer miyim, hiç ben Türk hanımı olur muyum?" Halk türküsünde, gündelik ve geleneksel yasam biçimlerindeki Doğu-Batı karşıtlığı gösterilerek Tamara'nin, doğulu bir yasam tarzına uyum sağlayamayacağını açıkça belirtilir. "Ben çardakta oturamam, altın gerdanlık dizemem. Ben sabah erken kalkamam, sana kahve yapmaya."

Bu türkülerin bir versiyonunda ise Sultan Murat, din değiştirmeyi bir koşul olarak öne sürmeyerek, Bulgar prensesi olduğu gibi kabul etme durumuna geldiği savunulur:

"Al beni, güzel Tamara iki dine inanacağız, iki çeşit yemek pişireceğiz. Bana Türk, sana gâvur yemeği. İki ayrı yerde tapınacağız Sen kilise, ben camide"

Tamara'nin Müslüman olup olmasının ne önemi var? Bence önemli olan, hangi inançta olursa olsun, herkesin inançlarına saygılı olması… Elbette halk türkülerine bakılarak tarihi yazmak mümkün değildir. Ancak Mara’nın Murat Han’la yaptığı evliliğin sonuçları itibarı ile tarihin akışını kökünden değiştirdiğini de atlamamak gerekir. Çünkü Mara ya da bizim bildiğimiz adıyla Gülçiçek Hatun’un oğlu Yıldırım Beyazıt, daha sonra Osmanlı tahtına geçecek ve Rumeli’nin önemli bir bölümünü fethedecektir.

Bizde tarih konuşulurken çok edilen iki cümle vardır. Yeri gelmişken bunların doğrusunu da yazalım:

Derler ki Osmanlı’nın Rumeli’yi fethetmesinde adaletli yönetimi ve savaşma kabiliyeti önemli rol oynamıştır. Bu faktörlere ilave edilmesi gereken çok önemli başka bir neden de Balkan ülkelerinin hanedanlıklarıyla yapılan siyasi evliliklerdir. Sözün gelişi Yıldırım Beyazıt, Bulgaristan’ın tamamını fetheden Padişah’tır; ama unutulmamalıdır ki Bulgar prensesi olan annesi sayesinde aslında Bulgar tahtının varislerinden birisi zaten kendisiydi.

Hep tartışılır; “Osmanlı neden fethettiği topraklardaki gayrimüslim toplumlara sürgün ya da katliam gibi zulümler yapmamıştır?” diye… Düşünün, Yıldırım Beyazıt’ın annesi Bulgar idi. Neden annesinin soydaşlarına zulmetmeyi düşünsün ki? Rumeli’nin fethini sadece “bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik” dizeleriyle açıklamak ne kadar yeterlidir dersiniz?

1. Murat ve eşi Tamara

İvan aleksandar / eşi ve çocukları ivan şişman ve tamara (ivan şişman'ın ve tamaranın annesi sarah yahudidir)

** Sarah, Theodora or Sarah-Theodora is the name that the second wife of Tsar (Emperor) Ivan Alexander of Bulgaria (ruled 1331–1371) is known under nowadays. There are some Greek and French sources claiming her to be a daughter of a Venetian banker. Sources agree that she was Jewish, having lived with her family in the Jewish Neighbourhood in Tarnovo.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #88 on: June 11, 2010, 06:47 »
ya çok üzgünüm çok hoş güzel saygılı , seviyeli harkulade bir muhabbet bu anlıyorum kaç gündür okuyorum ve sesimi çıkarmıyorum zira burda ki abilerimden çok çok çok daha kıt bilgi birikimim ama artık duygusal boyuta geçmiş durumdayım ve yeter artık lütfen... ! ne dememiz bekleniyor acaba ben onu merak ediyorum asıl ? yunanistan da yaşayan pomaklar "ha tamam biz yunanız ?" , bulgaristan da yaşayan pomaklar "ha anladım biz bulgarız ?", türkiye de yaşayan pomaklar "oldu biz türküz ?" mü demeli ? . o bunu kabul etmez, şu bunu hazmetmez, buda bunu yemez... vs E YETER AMA YANİ ! BİRAZDA SEZMEYİ DENESENİZ ARTIK NASIL ZIVANADAN ÇIKMAYA BAŞLADIĞIMIZI !
Sayın Kumaner!

bir bizim adımız neden POMAK ?
iki 89 da neden bulgaristan da ki pomaklar ve türkler arasında türkiyeye giriş konusunda çifte standart uygulanmış ?
üç bulgaristan türkleri ve pomakları ayrı kefelere koyarak neden kendinden olduğunu idda ettikleri ve kendinden olmadığını idda ettikleri ile aynı muameleyi göstermiştir ?
dört herşeyi geçtim aynı soruyu ikinci sorudanda dem vurarak tekrarlıyorum madem okadar türktük niye atalarımız sınır kapılarında helak oldu ?
altı bırakın artık kardeşim herkes türk olmak zorunda mı ya ?

BÜTÜN DÜNYA YI TÜRK YAPSANIZ NE OLACAK DAHAMI BARIŞÇIL BİR YAŞAM SAĞLANACAK ? YAŞANANLARIN HİÇBİRİ YAŞANMAMIŞ MI OLACAK ? 

Dilek Hanim,
Su ana kadar ben hic bir yerde gormemisimdir....kani kanina cani canina,  biz turkler pomaklari muakkak turk edelim ve iste bitirelim.Aslinda Turkiyede 100 seneden fazla pomak kokenleri korunmus.Pomak koylerinde pomakca konusuluyor....E eeee o zaman kim ve kimler pomaklara Turk demis yok etemek icin caba gostermis?Dedigimiz Pomak turkleri cok farklidir.Bu da ortada dolasan bir tezlerden birisidir.Aslinda yunanlarin,makedonlarin ve en ciddicesine pomaklari kana bulayan bulgarlarin tezleri daha garip ve tecavuzcudur.Hepsi su an bu tezlerini devam etmektedirler.Benim icin turk tezi cok cididir ve bana daha inandirici gelmistir.Burada  bu insanlari kazanalim ve turk yapalim demek diye bir zorum yok.Ben Pomaklar icin dedigimi tekrarliyorum.Pomak turku olsalar'da  Pomaklar bir yasayan halktir.Ve onlarin adi pomaktir.Ingilizceyi konusan cok halk vardir ve hepsi kendi ayri adini tasir!Benim diyecegim sanki turkleri burada en cok suclu gibi bulmaniz.Aslinda tarih yeni yeni izleniyor ve degerleniyor...ve tarihe baktikca Osmanali bir despot bir imperatorluk olsada benim gorusume ve bir cok bilim adamin ve dunyaca unlu universite arastirmalarina gore Osmanli HUMANIST bir yonetim'dir.Batida  veya baska yerde milonlarca insan soykirima ugramis ve kolelik yapmis.....a burada Osmanlinin Balkanlardan cekilme zamaninda Pomak diye isab edilen halk kendi kokenini ve duygusunu korumustur.Acaba niye  slav kokenli ....daha agirli olarak gosterelim?Sogleyin ,anlatin ve inandirin bizi!Bu olmadan ve Balkanlarda turk izinin fazlasinla acik bir yer oldugu   ve bir turk ismi tasidigi bir yer olan bir yerde  pomaklarin turk olmasini galiba kucumsuyorsunuz?Turk olmak kotu bir sey midir?Sanki biz batinin ne oldugunu bilmiyoruz?Veya hristiyan?Tarihi inceledikce ,ortaya cikan cok ilginc seyler goz onune geliyor.Acaba slav dedigimiz Pomaklar niye fazlasinla kendisini Bogomi-Grigorian akintisina kapilmistir?Hangi slav gurubuna veriyorsunuz Pomaklari?Yani slav halki olan,Makedon,Srib,Karadagli,Hirvatli,Slovenyal, Bulgari.....ve vesdayre .hangi guruba  giriyor pomaklar?Ve en onemlisi kimin baskisi veya etkisi altinda bu insanlar her hangi bir guruba girmek istemiyorlar?Bunlara cevap veren var midir?Tamam da nicin ozaman Pomaklar bulgarcaya yakin bir dil kullaniyorlar?Acaba turk asilli olan Bulgar Hani Boris,Bizans etkisi altinda ne diye bir baski yaratmis olmali ki.......turk devleti olan bulgar devleti tamamen "kokten kurumus" ve "slavlasivermis".Sanki hic bir zaman buralara turk gelmemis!Nasil olmus ki Sofya bolgesinde olan Soplar(Peceneg kokeninden olan) su an bulgarca konusuyorlar ve kendisini bulgar diye tanimliyorlar?Tarihi acaba inceleyebildik mi?Yani filan kisi buralara gelmis ve pomaklari slav demis konulari ....hangi tertiplere gore pomaklari slav ediyor?Ortada okadar cok baska deliller varka niye ben Pomaklarin Turk olmasi gibi tezlerden vazgeceyim?Su ana kadar konusulan sozler hic bir zaman Pomaklara Bulgar veya Yunan diyecek kadar yakinda olmamislardir?Tarihi arayalim,arastiralim ve tartisalim dostcasina.Ben kimsenin dusmani degilim!Onun icin turkleri de en suclu olarak gostermeniz burada hem gunah hem de yanlistir?
Saygilarimla

Offline daylek

• Adviser
« Reply #89 on: June 11, 2010, 12:16 »
Dilek Hanim,
Su ana kadar ben hic bir yerde gormemisimdir....kani kanina cani canina,  biz turkler pomaklari muakkak turk edelim ve iste bitirelim.Aslinda Turkiyede 100 seneden fazla pomak kokenleri korunmus.Pomak koylerinde pomakca konusuluyor....E eeee o zaman kim ve kimler pomaklara Turk demis yok etemek icin caba gostermis?Dedigimiz Pomak turkleri cok farklidir.Bu da ortada dolasan bir tezlerden birisidir.Aslinda yunanlarin,makedonlarin ve en ciddicesine pomaklari kana bulayan bulgarlarin tezleri daha garip ve tecavuzcudur.Hepsi su an bu tezlerini devam etmektedirler.Benim icin turk tezi cok cididir ve bana daha inandirici gelmistir.Burada  bu insanlari kazanalim ve turk yapalim demek diye bir zorum yok.Ben Pomaklar icin dedigimi tekrarliyorum.Pomak turku olsalar'da  Pomaklar bir yasayan halktir.Ve onlarin adi pomaktir.Ingilizceyi konusan cok halk vardir ve hepsi kendi ayri adini tasir!Benim diyecegim sanki turkleri burada en cok suclu gibi bulmaniz.Aslinda tarih yeni yeni izleniyor ve degerleniyor...ve tarihe baktikca Osmanali bir despot bir imperatorluk olsada benim gorusume ve bir cok bilim adamin ve dunyaca unlu universite arastirmalarina gore Osmanli HUMANIST bir yonetim'dir.Batida  veya baska yerde milonlarca insan soykirima ugramis ve kolelik yapmis.....a burada Osmanlinin Balkanlardan cekilme zamaninda Pomak diye isab edilen halk kendi kokenini ve duygusunu korumustur.Acaba niye  slav kokenli ....daha agirli olarak gosterelim?Sogleyin ,anlatin ve inandirin bizi!Bu olmadan ve Balkanlarda turk izinin fazlasinla acik bir yer oldugu   ve bir turk ismi tasidigi bir yer olan bir yerde  pomaklarin turk olmasini galiba kucumsuyorsunuz?Turk olmak kotu bir sey midir?Sanki biz batinin ne oldugunu bilmiyoruz?Veya hristiyan?Tarihi inceledikce ,ortaya cikan cok ilginc seyler goz onune geliyor.Acaba slav dedigimiz Pomaklar niye fazlasinla kendisini Bogomi-Grigorian akintisina kapilmistir?Hangi slav gurubuna veriyorsunuz Pomaklari?Yani slav halki olan,Makedon,Srib,Karadagli,Hirvatli,Slovenyal, Bulgari.....ve vesdayre .hangi guruba  giriyor pomaklar?Ve en onemlisi kimin baskisi veya etkisi altinda bu insanlar her hangi bir guruba girmek istemiyorlar?Bunlara cevap veren var midir?Tamam da nicin ozaman Pomaklar bulgarcaya yakin bir dil kullaniyorlar?Acaba turk asilli olan Bulgar Hani Boris,Bizans etkisi altinda ne diye bir baski yaratmis olmali ki.......turk devleti olan bulgar devleti tamamen "kokten kurumus" ve "slavlasivermis".Sanki hic bir zaman buralara turk gelmemis!Nasil olmus ki Sofya bolgesinde olan Soplar(Peceneg kokeninden olan) su an bulgarca konusuyorlar ve kendisini bulgar diye tanimliyorlar?Tarihi acaba inceleyebildik mi?Yani filan kisi buralara gelmis ve pomaklari slav demis konulari ....hangi tertiplere gore pomaklari slav ediyor?Ortada okadar cok baska deliller varka niye ben Pomaklarin Turk olmasi gibi tezlerden vazgeceyim?Su ana kadar konusulan sozler hic bir zaman Pomaklara Bulgar veya Yunan diyecek kadar yakinda olmamislardir?Tarihi arayalim,arastiralim ve tartisalim dostcasina.Ben kimsenin dusmani degilim!Onun icin turkleri de en suclu olarak gostermeniz burada hem gunah hem de yanlistir?
Saygilarimla

Bu sayfa üzerinden konuşarak diyorum ki burda ilk hatayı ben yaptım. Sayfa içeriği tarihle ilgili bilimsel verilerden yola çıkılarak oluşturulmuştur ve ben kendimi tutamayarak fazlaca duygusal bir tepki verdim ve olayı daha fazla duygusal bahanelerle uzatmak istemiyorum.

Sadece şunu bilin istiyorum Sayın Teo ! Pomaklar'ın Türk olmasıda, Slav olmasıda yada herhangi başka birşey olmasıda beni germez. Benim tepkim bu sayfayı ilk açan kullanıcının Türkiye'de çokça rastladığım ırkçıların ben söylerim biter gider gibi bir dille açması beni farklı şeyler düşünmeye itmiştir (ki bu kullanıcının böyle bir yaklaşımı olmayadabilir varsada çoktan sustum gitti) . Çünkü "Türktür" yada değildir yaklaşımları sadece Pomaklar için değil başka herhangi bir topluluk için bana hiç bir zaman samimi gelmemiştir ve tamamen günü kurtarmaya yönelik söylemlerdir. Ben hiçbir yerde gerçekten şu şudurla ilgili gerçekçi ve ispatlı söylemlere rastlamadım. Şu olabilir bu ollabilir gibi yaklaşımlardır bunların hepsi bu noktada bize sadece sezmek kalıyor.
Tepkilerim Türk olan herhangi birine yada Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan herhangi birine Kİ İKİSİ BİRİBİRİNDEN FARKLIDIR! değildir. Oldum olası koyu kafatasçı söylemlereden ve yine bu koyu kafatasçı söylemleri HATIRLATAN BAHİSLERDEN nefret etmişimdir, bunun sadece Türklükle, Türk olmakla yada Türklerle alakası yoktur... Kimseyede ayrıca bir düşmanlığım yoktur, beni tanıyan herkes insan denen yaratılmışı ne kadar çok sevdiğimi ve tahammül ettiğimi billir...  Söylediklerim iki satır üstte büyük harflerle yazdığım cümlelerle ilgilidir.

Umarım konuyu kapatabilmişimdir. Benim düşüncelerimle iligili daha fazla meramınız varsa lütfen mesaj atın ki ben bu sayfayı daha fazala bölmeye devam etmeyim.