Teşekkürler Bogutevolo -Tosca ve Memiş bey.
Ben de evvelki sene bir Ataka temsilcisi ile nette bu pamir-bulgar-türk meselesini tartışmıştım bayağı.İlginç bir biçimde hem Pamir ve hem de Tataristan önemseyiciliği vardı onda. Bence Bulgarların ne ve nereli olduğu gerçekten ayrıntılı bir konu. Ama bulgaristana gelen bulgarların müslümanlıgı kabuk etmeyenler oldugu ve edenlerin de Tataristan'da mukim oldugunu biliyorum. (Bu konuda ayrıca bkz.İbn-i Batuta (Bulgar topluluklarının Avrasya'da toplumsal davranış yapılarına ilişkin.). O arada Bogutevolu arkadaşımızın dediği "Parantez içinde ben dahi bir ara Pomakçadaki bir çok kelimenin neden Pers-Fars dilinin aynı yada benzeri olduklarını düşünürdüm. " sözü önemli bir ipucu olsa gerek. (Eğer ki bu böyle ise (ki bence öyledir) araştırmak gerekir). Eğer bu sözcükler Bulgarlardan geçmedi ise ve Osmanlı'dan kalmadı ise; yeni düşünüşlere imkan vermek noktasında, linguistik-sosyolojik önemli bir yol göstericidir? O arada aklıma şunlar geliyor: (a)Tacikistan-Pamir bölgesi,Persçenin var olduğu bir alandır. b)Diğer taraftan, unutmamak gerekir; bir zamanlar orada Pers devleti vardı, belki de Persçe sözcükler,kalıntı Traklar ile ilişkiden aktarılmış olabilir (mi?).
Sevgili Recep bey
ben son mailimde yazdığım gibi, konuyu durdurmadım; samimiyetimle sizden Pomakların Türk olmadığına dair (sizin istediğiniz tarzda (sayfa nolu olarak)) bilgiyi bekliyordum.. (Forumdaki bilgileri okudum.Nefis yazılar var ancak bizim konuştuğumuz anlamda ikna olamadım.Dolayısıyla tezimi çürütemiyor,maalesef. Pomaglarda da bulgarlar gibi dil değişimi olabilir, ama slavdır diyemeyiz. Her şeyden önce nüfusu düşünürsek, pomaklık slavlık ilişkisi, 1000'li yıllardaki aydın beyliğinden gönderilen 100.000 yörüğü bile açıklamaz.Zaten rodoplarda (Potansiyel pomak bölgesi) nufus ne idi ki o zaman? Verimiz var mı ?Ben size yanbilgi olarak 1927'deki Türkiye Cumhuriyeti toplam nufusunu vereyim. 13.000.000 kişi.Peki acaba 1000'lerin başlarında Güney Bulgaristanın nüfusu ne olsa idi ki? 100.000 yörüğü siliyoruz,kumanları siliyoruz,peçenegleri gagoğuzları (gökoğuz) siliyoruz.Osmanlı ile gelenler hiç düşünülmüyor. Ve şu an diyoruz,Pomakar slav halktır. (?) Burda bir hesap hatası yok mu dersiniz? ) ) Diğer taraftan, evet doğru; ben de etnik karışıma inanıyorum, düşünce olarak. Bir farkla; ben slavların sadece dil verdiğine, kültürün ise Türk dominant olduğunu düşünüyorum. Ve hatta ilginç bir biçimde yörük özellikleri olan bir kültür pomak kültürü. Elbise işlemelerini kıyaslayın görürsünüz. (Yörük asla değil.Yörük kültürü dominant ama dili de slav ağırlıklı olan bir karışım. Türk ve slav etkisinde, Türk kültür etkisi (+ ve dolaylı olarak dinin de etkisinde) öne çıkan farklı bir kültür.Ancak kültürel olarak Türk dominant (ama Türkiye'dekinden farklı bir kültür. Etnik kabile olarak ise, artık kişiler kendini ne kabul ediyorsa o doğrudur. (Araştırmalar yapabilsek bir şeyler çıkacaktır, tabii ki.tüm bunlardan demek istediğim şu: Nasıl kafadan Pomaklar %100 Türk ırkındandır diye asla diyemez isek, %100 slavdırlar diye hiç diyemeyiz. (Bence Türktürler,bir an bile tersine ikna olamadım veriler itibariyle). Olabilir de; olamayabilir de (Irk önemli değil ki) çok büyük öneme sahip değil bence, (O araştırılır), şu an hangi atmosferdedirler bu önemlidir. Demek istediğim ana fikir bu. .)) (Saygı ve sevgilerimle).