Author Topic: Cпомените на една жена от с. Селча  (Read 42830 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline isa71

• Forum fan
Re: Cпомените на една жена от с. Селча
« Reply #75 on: April 22, 2010, 16:57 »
,,Когато обаче не й дават   възможност да напише онова, което е събрала и   научила, анализирала и   осмислила от архива,,

Интересно кои не и дава?

,,Образът на “турчина” в българската проза   от XIX и XX век: Тема и вариации по един мит на балканската национална   идентичност
http://www.veramutafchieva.net/comment_bg.php?newsID=117

“Летопис   на смутното време”
Чели ли сте тази   книжка? Говоря за “Летопис на смутното време” от Вера Мутафчиева.   Невероятна книга, според мен, но не това е причината да напиша този   текст. Просто всички събития от най- новата ни история около прехода ми   напомнят за тази книга. Постоянно забелязвам приликите между Османската   империя от този период, края на 18- началото на 19 век, и нашата мила   родина. Ако и вие се вгледате по- внимателно, сигурно ще ги забележите.
Какво имам предвид?
Ами имаме си “рая” и   каста на “спахиите”, “еничарите” и “огланите”. Тази служебна   “еничарска” каста беше формирана, за да служи безрезервно на държавата,   точно като в Османската империя. Но “държавата” започна да отива по   дяволите, една от причините за което беше именно разпуснатостта и   самозабравата на “еничарите”, точно както в Османската империя.   “Еничарите” пък като видяха, че държавата отива в небитието, решиха да   направят всичко възможно, за да запазят привилегиите си и дезертирайки   от службите си, които вече не им носеха престиж и печалби, поставиха   началото на голямото “размирие”, ставайки “кърджалии”- точно като в   Османската империя, само че няколко века по- късно. Началото на 90-те   беше времето на “дивото размирие”, когато “кърджалийските дружини”   грабеха и разделяха “империята”. Държавата не можеше, а вероятно и не   искаше да им противостои, нали знаете, винаги се намират корумпирани   “везири”, които да провалят походът срещу “размирниците”, както е   случаят с Османската империя при Селим III.   Та държавата, като не можа да ги смири, ги остави да правят каквото си   искат. Нещо повече, тя сметна за изгодно да разреши проблема, точно   както е постъпил Селим III- узаконявайки   размирието, давайки им титли. За “кърджалиите” това също беше изгодно,   защото узаконяваше придобивките им. Така те станаха “аяни” и придобиха   власт над заграбеното. Дойде времето на “уседналото размирие”. То   продължава и до сега. “Аяните” са си същите вече повече от 17 години. От   време на време теглят куршума или ножа на някой от тях, но това не   изменя картинката. За  “двореца” положението е   удовлетворително, защото се е инкорпорирал в системата и няма визия с   какво може да я замени за разлика от Селим III,   който все пак е имал желание за реформи.
А “раята”? Тя си е “рая”. Гледа да не се   навира много в очите на “държавата” и “аяните”, ако успее да скрие   няколко “гроша от джизието”, е щастлива. На тези, които не им отърва,   емигрират, но този път не към Бесарабия и Русия, а на запад. Двете касти   на “еничарите” и “раята” си съществуват паралелно и сегрегирано, точно   като в Османската империя. Вероятно “раята” тайно се надява, че ще се   появи някой Мустафа Байрактар и Махмуд хан II,   които да сложат край на “еничарският” произвол, от време на време ги   припознава в лицето ту на някой “цар”, ту на някой “бат”, но уви.
Най- страшното е, че май   на “раята” днес й липсва възрожденски плам и идеал, каквито е имала   преди два века, за да се самоорганизира.
http://suzercatel.blogspot.com/2007/07/blog-post_19.html

Offline dim56

• Forum fan
« Reply #76 on: April 22, 2010, 17:27 »
Османската империя  е владяла всички европеиски държави, без   Франция и Англия, но те не се считат за робо по време на османското   управляние.

isa71, извинявай ама много са ти нефелни източниците  ;D  То ако безразборно копи-пействаме и представяме всичко за истина от последна инстанция, май става само каша.
Този твой източник дали е чувал за Испания, Португалия, Германия, ... да не изброявам поред; дали е чувал къде и кога е било спряно настъплението на османците в Европа?

neru

• Guest
« Reply #77 on: April 22, 2010, 18:23 »

Попадайки под „Османско робство„Б-я наброява около 4,5 милиона души,колкото Англия по това време.Излизайки от„Влади4еството„-пак толкова -а Англия ве4е наброява 45милиона.Колко хубаво са живели е пове4е от ясно.Сега по въпроса дали е било турско или отоманско,аз твърдя,4е е било турско.Османлиите са били така наре4ената „Османанска аристокрация„.Живеели са в сърцето на империята.Думата тур4ин са я  употребявали в смисъл на селяндур ,4овек от провинцията,каквато е била и България.

Информирай модератор    84.126.80.81

Offline Adrenalin

• Senior member
« Reply #78 on: April 22, 2010, 21:25 »
Ти намери с кого да сравниш България  ;D ама Англия с робите или без робите е била толкова?!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #79 on: April 22, 2010, 21:42 »
По спомените за Селча и от различните български и други известни на досегашната история източници за този район, би трябвало да се счита, че днешното село Михалково ("Махалькьой", "Махалькьово" и др.) винаги е било посочвано в източниците като чисто помашко село, което след войната, пожарищата и кланетата през 1912-та, онази част от оцелялото помашко население бяга през Родопите и Бяло море и се заселват в земите и отчасти в планините на днешната Туркия!  ???
Много е вероятно в Селча да е имало и единици турски семейства, тъй като то е било почти със сигурност помашко село, в което както обикновено по онова време повечето хора са говорили няколко езика - османо-турски, славяно-български, гръцки, помашки или смес от всичко това имайки предвид свободното движение в пределите на Османската империя, където льюдетье са работили на различни места и са търгували с различни езикови групи общности! Но, възможно е било и да има тук таме единници турски семейства преселници или смесени бракове между Помаци и Турци, изключая юрушките поселища! А, отделно и от това, че по времето на "Османлийството" всичкото народонаселение в империята основно се е считало, брояло и числяло на две основни групи "турско"-"мюсюлманско" и "християнско"-"немюсюлманско"  ???
Това съжителстване, би требвало да го имаме предвид и от почти известният факт, че защо в пределите на по-старата и сегашна Болгария и Тракия, Помашките села винаги са били почти на 100% населени с чисто помашко население и не е имало наличие и смесване на населени места, на Помашка общност с Турска, или на Помашка общност с Етнобългарска общност!  ::)
Докато в някои населени места има съжителстване на Турска и Етнобългарска общност, то Помашката общност винаги е съществувала като самостоятелна в селата без никакво наличие на друго етноприсъствие от другите два основни етноса, незнайно защо, но може би и от това, че Помаците винаги са се смятали за по-големи мюсюлмани и от турците и вярващи от етнобългарите, а и по-близо до теорията на Дорсунски !  8) 
Но, тука май, че има доста посетители от Селча, които могат да ни осветлят нас невежите форумци по тези местни все още неразбрани загадки, ако разполагат с краеведчески писания и спомени, каквито и да са те, удобни или неудобни за трите спорещи етногрупи тук и 1-2 присъствуващи мирни атеисти!  ::)
Иначе, интересно и похвално, че за толкоз кратко време за една страничка спомени от Селча се разпалиха толкоз много горещи страсти и спорове, че и то без да падне нито една форумна писалка в жертва на надзирателите и тъмничарите на сайятья!  ;D   ;)

neru

• Guest
« Reply #80 on: April 22, 2010, 21:56 »
Адреналин4о,4е без роби България  е била по-велика и от Англия по това време.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #81 on: April 22, 2010, 22:39 »

А какъв е смисъла на твоето подчинение на някаква химера?
Във варианта на безбожния "хуманизъм" биомасата един ден ще стане Бог. Безсмъртен и всесилен.
И този Бог ще носи моите идеи. :)
Твоето подчинение, освен страх и лицемерие, не носи нищо друго.
Човекът има съзнанието, че притежава това божествено съвършенство в себе си, но   го използва неправилно, желаейки винаги да има право за сметка на другите.
Всъщност най-добре да се сравняваш с някой, който е по-високо от теб,   разбирайки, че този човек умее по-добре да дава израз на своя БОГ. ;D

Когато вътрешно мислиш, че си коректен и прав в сравнение с другия, който не   само няма право, но е и напълно некоректен, ти си единственният губещ.
Внимавай с духовната надменност!

Offline Шали

• Advanced member
« Reply #82 on: April 22, 2010, 23:03 »
Човекът има съзнанието, че притежава това божествено съвършенство в себе си, но   го използва неправилно, желаейки винаги да има право за сметка на другите.
Всъщност най-добре да се сравняваш с някой, който е по-високо от теб,   разбирайки, че този човек умее по-добре да дава израз на своя БОГ. ;D

Когато вътрешно мислиш, че си коректен и прав в сравнение с другия, който не   само няма право, но е и напълно некоректен, ти си единственният губещ.
Внимавай с духовната надменност!

Мнооого добро казване, много!

Offline mechta

• Senior member
« Reply #83 on: April 23, 2010, 07:14 »
Еvropomak, не е ли малко архаично да градим историческата наука върху теорията на "вероятностите" и "предположенията" и "може би"-тата. Време е да се оттърсим от тези комунистичвски методи на мислене и тъкуване. Истока, Запада и нашите съвременни историци, отдавна посочват, че историята е факти и анализи. Дори и за тези, които не са ни удобни. А ти приятелю, не се бъркай в историята на селата, които познаваш по атласа.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #84 on: April 23, 2010, 19:41 »
Еvropomak, не е ли малко архаично да градим историческата наука върху теорията на "вероятностите" и "предположенията" и "може би"-тата. Време е да се оттърсим от тези комунистичвски методи на мислене и тъкуване. Истока, Запада и нашите съвременни историци, отдавна посочват, че историята е факти и анализи. Дори и за тези, които не са ни удобни. А ти приятелю, не се бъркай в историята на селата, които познаваш по атласа.
Дори и по атласа и BG-TR справките може да се познае, че село Селча е било Помашко село, а съседното село Стоманово е турско село, без да се водим от "теорията на вероятностите", защото това е почти цяла наука и е доста сложна дори и за любителите на висшата математика, а всяка наука преди да стане такава е едно обикновено "предположение" и една случайна "вероятност" !  :)
Даже, преди години от тамошни познати по възрастни български турци съм чувал, че една от версията за етноса в турското село Стоманово е, че то преди много години е било помашко село, но като по-изолирано от останалите села в него се запазва османо-турският говор който останал да съществува и до днес  и се приема за роден език на тамошните людье!  ::)
Казвам, че това е само една от версиите, и не оспорвам никоя от всичките коментирани по всички въпроси на тукашните сфорумци и посетители изявяващи се като "Помакомразци", "Туркомразци", "Българомразци" или секви други комшийски "Смирненскогаврошоидни" велики исторични исполини, както някой тук някъде, беше дал подобно определение!  :o
А, за версията по разказите на старата жена от Селча, относно "помашкото" и "турското" съм склонен и да повярвам за съществуването на "турската" общност, че това се отнася по-скоро за Стоманово отколкото за Селча, но всичко е възможно и не може да се изключва и това твърдение!  :)
Не съм нито атеист, нито някакъв националист или нацист, каквито често има и се появяват тука, но съм склонен да приемам всяка различна версия за всичко по-различно от моето мислене, дори и за това в което съм или не съм напълно убеден!  8)
Отделно от това, мисля, че по-голяма яснота по тази тема могат също така да внесат и да я допълнят и други хора, ако има посетители от тези села! А, май, че тук има доста посетители от Селча, да очакваме и някои посетители от Стоманово да направят допълнителни коментари или да представят документи и разкази на по-възрастни хора от там, и винаги са добре дошли с каквито и да е спорни тези да са те, стига да не ги прогонят някои местни скандалджии и нациошовинисти без значение от тяхната религия и народностна или етностна принадлежност!  ::)
От познати съм чувал, че от Стоманово има две доста образовани, компетентни, културни и възпитани дами, които имат издадени малки книжки (мисля, че се казваха г-жа Балъкчиева на която съм чел нейни разкази и г-жа Газиева на която съм чел нейни описания и спомени за селото), които могат да допринесат с нещо повече, за да се разбере повече за историята на тези села или от записаните спомени, ако съществуват нови такива или пък стари все още непубликувани в сайьятьа!  :)
На слука и сполука!  ;)

Offline mechta

• Senior member
« Reply #85 on: April 23, 2010, 20:13 »
Мога да ти кажа, че не си в час, ако беше чел книгите, които посочваш щеше да знаеш какви села са. Всъщност не ми се занимава с такива посредственички хора в сайта, които търсят къде да се развличат с някакви псевдо знания. Аз пък съм чела монографията за село Стоманово и мога да те уверя, че е от 230 страници и... прочети я и ти, за да се убедиш, че тези села не са чисто турски или чисто помашки, а смесени, като в едното превъзхождат турците, а другото помаците.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #86 on: April 23, 2010, 20:49 »
Мога да ти кажа, че не си в час, ако беше чел книгите, които посочваш щеше да знаеш какви села са. Всъщност не ми се занимава с такива посредственички хора в сайта, които търсят къде да се развличат с някакви псевдо знания. Аз пък съм чела монографията за село Стоманово и мога да те уверя, че е от 230 страници и... прочети я и ти, за да се убедиш, че тези села не са чисто турски или чисто помашки, а смесени, като в едното превъзхождат турците, а другото помаците.
Ех, до тази обемна книга от 230 стр. не съм се докосвал, а иначе мога да ти изпратя малките книжки брошури, читалищни издания и написаните извадкови материали от тези дами, за да видиш, че няма нищо страшно от накърняване на различните етнически и общностни "турски" и "помашки" чувства за етностната принадлежност на тези селища!  :o   8)
Може да изпратиш адреса на лична поща, а и с молба да ни насочиш откъде можем да се снабдим с този краеведчески материал на тази книга за да го прочетем подробно!  ::)
Ааа, забурихь и извинявай, но по реакцията ти съдя, че вероятно не си "Помак" или "Помакиня", ако не е тайна от кой Велик Етнос или Народ си!  ???
С пожелания за успехи постигнати без войнствени доспехи!    ;)

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #87 on: April 23, 2010, 20:58 »
За Селча и Стоманово не знам много- но по принцип масата от помашките села са етнически хомогенни и не мога да не се сьглася с ЕВРОТО.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
За Селча и Стоманово не знам много- но по принцип масата от помашките села са етнически хомогенни и не мога да не се сьглася с ЕВРОТО.

Да вземем за пример Сатовча и Долен-те се характеризират с една много добра етническа хомогенност ;D Виж тук за малко инфо:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Сатовча
 А ако ти опиша лично моя произход,ще се хванеш за главата!

Offline Шали

• Advanced member

Да вземем за пример Сатовча и Долен-те се характеризират с една много добра етническа хомогенност ;D Виж тук за малко инфо:
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Сатовча
...

За тази исикия си е така, спор няма. Май хомогенно - "помашките" села са по-малко от 50%  ::) Но за смолянско може и по друг начин да стои въпроса.