Еvropomak, не е ли малко архаично да градим историческата наука върху теорията на "вероятностите" и "предположенията" и "може би"-тата. Време е да се оттърсим от тези комунистичвски методи на мислене и тъкуване. Истока, Запада и нашите съвременни историци, отдавна посочват, че историята е факти и анализи. Дори и за тези, които не са ни удобни. А ти приятелю, не се бъркай в историята на селата, които познаваш по атласа.
Дори и по атласа и BG-TR справките може да се познае, че село Селча е било Помашко село, а съседното село Стоманово е турско село, без да се водим от "теорията на вероятностите", защото това е почти цяла наука и е доста сложна дори и за любителите на висшата математика, а всяка наука преди да стане такава е едно обикновено "предположение" и една случайна "вероятност" !
Даже, преди години от тамошни познати по възрастни български турци съм чувал, че една от версията за етноса в турското село Стоманово е, че то преди много години е било помашко село, но като по-изолирано от останалите села в него се запазва османо-турският говор който останал да съществува и до днес и се приема за роден език на тамошните людье!
Казвам, че това е само една от версиите, и не оспорвам никоя от всичките коментирани по всички въпроси на тукашните сфорумци и посетители изявяващи се като "Помакомразци", "Туркомразци", "Българомразци" или секви други комшийски "Смирненскогаврошоидни" велики исторични исполини, както някой тук някъде, беше дал подобно определение!
А, за версията по разказите на старата жена от Селча, относно "помашкото" и "турското" съм склонен и да повярвам за съществуването на "турската" общност, че това се отнася по-скоро за Стоманово отколкото за Селча, но всичко е възможно и не може да се изключва и това твърдение!
Не съм нито атеист, нито някакъв националист или нацист, каквито често има и се появяват тука, но съм склонен да приемам всяка различна версия за всичко по-различно от моето мислене, дори и за това в което съм или не съм напълно убеден!
Отделно от това, мисля, че по-голяма яснота по тази тема могат също така да внесат и да я допълнят и други хора, ако има посетители от тези села! А, май, че тук има доста посетители от Селча, да очакваме и някои посетители от Стоманово да направят допълнителни коментари или да представят документи и разкази на по-възрастни хора от там, и винаги са добре дошли с каквито и да е спорни тези да са те, стига да не ги прогонят някои местни скандалджии и нациошовинисти без значение от тяхната религия и народностна или етностна принадлежност!
От познати съм чувал, че от Стоманово има две доста образовани, компетентни, културни и възпитани дами, които имат издадени малки книжки (мисля, че се казваха г-жа Балъкчиева на която съм чел нейни разкази и г-жа Газиева на която съм чел нейни описания и спомени за селото), които могат да допринесат с нещо повече, за да се разбере повече за историята на тези села или от записаните спомени, ако съществуват нови такива или пък стари все още непубликувани в сайьятьа!
На слука и сполука!