Author Topic: Cпомените на една жена от с. Селча  (Read 42825 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline isa71

• Forum fan
Re: Cпомените на една жена от с. Селча
« Reply #45 on: April 22, 2010, 11:10 »
Скоро смятам да публикувам спомените на Хаджи Арап от Селча, които по достоверен и неоспорим начин доказват, че село Селча е било негърско село. Неговите жители са дошли от сърцето на Черна Африка и са се заселили в китните родопски барчинки. Там подробно се описва преселението от Африка- родовете от Бенин, Того, Руанда и Конго. Много добре е обяснено как поради хладния климат кожите им са

раздел-научнафантастика е някъде другаде,   ,,объркал си реиса ,пич,, ;D

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #46 on: April 22, 2010, 11:12 »
раздел-научнафантастика е някъде другаде,   ,,объркал си реиса ,пич,, ;D
Точно тука е раздел научна фанатастика, защото писанията на Мечта спадат към нея. ;)

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #47 on: April 22, 2010, 11:13 »
маи взехме много да спамим :P

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #48 on: April 22, 2010, 11:40 »
Балканджия, какво стана с устната традиция,дето постоянно ни набиваш в чата? Май само ,когато ти изнася ,а? ;)

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
« Reply #49 on: April 22, 2010, 11:40 »
Скоро смятам да публикувам спомените на Хаджи Арап от Селча, които по достоверен и неоспорим начин доказват, че село Селча е било негърско село. Неговите жители са дошли от сърцето на Черна Африка и са се заселили в китните родопски барчинки. Там подробно се описва преселението от Африка- родовете от Бенин, Того, Руанда и Конго. Много добре е обяснено как поради хладния климат кожите им са станали бели- справка Майкъл Джексън. Показва се там как Османската империя и България със всички сили са се стремили да прикрият негърското минало на Селча и да изкарат населението турско или българско. По Османско време негрите, са били принудени да говорят на турски и са забравили родния си език, а след това забравят турски и проговарят на български. Именно това ги отличава от съседнито Фотиново, което и по време на Османската империя и по време на България си е говорило и винаги ще си говори на турски и няма как да забрави родния си език. Но в Селча наблюдаваме този необясним феномен. Интерсно четиво е и е достоверно точно толкова това на Мечта.
Много съм заинтригувана, Балканджи. Чакам с огромен интерес. Аз работя по друга теория - за пришествие на въпросното население от звездната система Сириус, по-точно от съзвездието Голямото куче. От там е и далечният спомен, запазен в отбелязването на "кучешките (песите) дни.  Това, разбира се, е хипотеза, която се нуждае от още доказателствен материал. ;D

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #50 on: April 22, 2010, 11:43 »
Балканджия, какво стана с устната традиция,дето постоянно ни набиваш в чата? Май само ,когато ти изнася ,а? ;)
Гелина аз също се позовавам на устна традиция- спомените на хаджи Арап!

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #51 on: April 22, 2010, 11:46 »
Много съм заинтригувана, Балканджи. Чакам с огромен интерес. Аз работя по друга теория - за пришествие на въпросното население от звездната система Сириус, по-точно от съзвездието Голямото куче. От там е и далечният спомен, запазен в отбелязването на "кучешките (песите) дни.  Това, разбира се, е хипотеза, която се нуждае от още доказателствен материал. ;D
Остави ти песите дни. Погледни кукерските маски- неоспоримо доказателство за негърския произход на населението!

Offline muti6

• Adviser
« Reply #52 on: April 22, 2010, 11:50 »
Твърдението, че помаците са говорели друг език и после след 1912г.са го забравили е не само НЕВЕЖЕСТВО ,независимо за кое помашко селище се отнася-за мен това е не само свободно съчинение ,ами и дебелашки опит за изкривено представяне на факти -който нямат нужда от доказване-според мен естествено-всеки си има право на теории дори и фантастични.
Всеки съфорумник може лесно да открие доказателства безброй, за да обори тази теза.
Това че някои съфорумник потдържа дадена теза, мисля не дава право от гледна точка на елементарният морал и духа във форума ,да бъде квалифициран като Невеж.
За езика има отделни теми а и не виждам смисъл да доказваме нещо за което има  безброй факти.
Интересно къде го прочете това твърдение,че го приписа на мен.Или четеш между редовете.Явно съм те подценил, като мислител.Всеки уважаващ себе си човек,  който е запознат с историята, не трябва да твърди, че ВСИЧКИ помаци са потомци  на българи, които НАСИЛСТВЕНО са приели исляма. Господа, кога ще изживеете този  пет вековен комплекс? Смешно е!Просто да престанем да повтаряме едно и също нещо по сто пъти,че се изтърка тезата,ще вземем да ви повярваме. По-добре е да се говори малко, но на място, а думите да “тежат” със смисъла си,  отколкото да се бъбрят неуморно несъществени неща.Истината е  доста субективно понятие(тя зависи от гледната точка), особено по интернет форумите.И гледайте  триизмерно за да видите игрите с маниполационна цел върху етносите и религиите.Ние  сме различни, но в това е очарованието на този свят. 
    И пак искам  да повторя. "Всеки човек има право на самоопределяне". Това е над  всичко.

Offline isa71

• Forum fan
« Reply #53 on: April 22, 2010, 12:15 »
поздрав за балканжията и още някои-
Тодор Колев - Как ще ги настигнем американците

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #54 on: April 22, 2010, 12:41 »
Благодаря Иса, но ако исках да ги стигам американците отдавна да съм отишъл там. Ама не съм ;)

Offline PETER

• Forum fan
« Reply #55 on: April 22, 2010, 12:56 »
И пак искам  да повторя. "Всеки човек има право на самоопределяне". Това е над  всичко.

Само дето, според някои местни цензури, не всеки човек има право на изявление.  :)

Любопитно ми е как става самоопределение без изявление?

Offline mechta

• Senior member
« Reply #56 on: April 22, 2010, 13:08 »
Аз си мислех ,че сте стегнали куфарита за Селча. Идете и разпитате родила ли се е такава жена там? Само за уведомление: нейните спомени са написани и на турски език от самата нея, тъй че има какво да научите в Селча от по-възрастните хора. Рода Порязови са племенници на бащата на тази жена Ахмед Оджак. *Сега фамилията на стария Оджак е Жекови. (много "интелегентно" звучи, нали?)

Offline Сидхарта

• Historian
Интересно къде го прочете това твърдение,че го приписа на мен.Или четеш между редовете.Явно съм те подценил, като мислител.Всеки уважаващ себе си човек,  който е запознат с историята, не трябва да твърди, че ВСИЧКИ помаци са потомци  на българи, които НАСИЛСТВЕНО са приели исляма. Господа, кога ще изживеете този  пет вековен комплекс? Смешно е!Просто да престанем да повтаряме едно и също нещо по сто пъти,че се изтърка тезата,ще вземем да ви повярваме. По-добре е да се говори малко, но на място, а думите да “тежат” със смисъла си,  отколкото да се бъбрят неуморно несъществени неща.Истината е  доста субективно понятие(тя зависи от гледната точка), особено по интернет форумите.И гледайте  триизмерно за да видите игрите с маниполационна цел върху етносите и религиите.Ние  сме различни, но в това е очарованието на този свят.
    И пак искам  да повторя. "Всеки човек има право на самоопределяне". Това е над  всичко.
Дали ме надценяваш или подценяваш ,не е важно-надали с няколко думи ,ще си съставим точна преценка, а и не е нужно.
Просто ,в предишен твой пост, цитира мой, по отношение писаното от Мечта и останах с убеж дението че леко подпираш неините твърдения.
Аз никога не съм твърдял и потдържал само тезата за насилствено ислямизиране-напротив според мен и част от изворовият материал,е ставало доброволно по разни причини, разните форми на християнство и сектански залитания никога не са хранели симпатия по между си, сещам се за думите на един византииски аристократ Лукас Нотарас които казва -''по добре чалма от колкото папска митра''.
Формите и причините са най различни и ако искаме да сме точни ,има много и то сериозно да се пише.
А относно манипулациите -ако човек е достатъчно заинтересован то може да намери корените си стига да търси истински,  абстрахирайки се от погрешни стереотипи ,независимо дали идват от близо или от далеч и за образования човек не ще бъде трудно да ги избегне.
Пък с правото на самоопределение ,съм съгласен с теб.

Offline muti6

• Adviser
« Reply #58 on: April 22, 2010, 13:15 »

Само дето, според някои местни цензури, не всеки човек има право на изявление.  :)

Любопитно ми е как става самоопределение без изявление?
И аз се чудя и се мая Петре,ама ней се!!!
    Затова ще  се опитам да разкажа съвсем субективно как чувствам нещата... Надарени сме с  най-различни сетива. Възприемаме и се изразяваме чрез всички тях. Не се  ограничаваме само с думите. Тези сетива са различно развити при нас. Примерно  аз съм далтонист(атеист) и никога не съм разбирал прехласването пред живописните  шедьоври.Не ме  дразни това, че си атеист, а това, че не разбираш ролята на религията в живота  на хората. Във варианта на безбожния "хуманизъм" животът е  безсмислено бълбукане на биомаса. Такъв "живот" не е живот; освен, че  е безсмислен, той е най-вече безсилен. Той няма енергия, бавно се разлага,  умира.
    Извинявай,  но по някой път разсъждаваш точно като мюсюлманин. Сигурен ли си, че си атеист? Е,  всъщност, вярно - преходът от атеизма към исляма, както казах, ...още, никак не  е труден!!! 

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
« Reply #59 on: April 22, 2010, 13:21 »
"Всеки уважаващ себе си човек,  който е запознат с историята, не трябва  да твърди, че ВСИЧКИ помаци са потомци  на българи, които НАСИЛСТВЕНО  са приели исляма. Господа, кога ще изживеете този  пет вековен  комплекс?" (Muti6)
Аз не твърдя, че ВСИЧКИ българи НАСИЛСТВЕНО са приели исляма. Петвековният ми комплекс влиза в шествековната си фаза и тя е отчаяние. Отчаяна съм от  факта, че 500 години българският народ оцеля при екстремни обстоятелства, а сега е на път да изчезне заради политически, икономически, идеологически и пр. -ически чужди интереси.
Просто с моята "овехтяла" романтична нагласа по-симпатични са ми българите "насилствено приели исляма" от онези българи, които са го направили заради някаква изгода. Не ги съдя. Говоря за симпатия.