Интересно къде го прочете това твърдение,че го приписа на мен.Или четеш между редовете.Явно съм те подценил, като мислител.Всеки уважаващ себе си човек, който е запознат с историята, не трябва да твърди, че ВСИЧКИ помаци са потомци на българи, които НАСИЛСТВЕНО са приели исляма. Господа, кога ще изживеете този пет вековен комплекс? Смешно е!Просто да престанем да повтаряме едно и също нещо по сто пъти,че се изтърка тезата,ще вземем да ви повярваме. По-добре е да се говори малко, но на място, а думите да “тежат” със смисъла си, отколкото да се бъбрят неуморно несъществени неща.Истината е доста субективно понятие(тя зависи от гледната точка), особено по интернет форумите.И гледайте триизмерно за да видите игрите с маниполационна цел върху етносите и религиите.Ние сме различни, но в това е очарованието на този свят.
И пак искам да повторя. "Всеки човек има право на самоопределяне". Това е над всичко.
Дали ме надценяваш или подценяваш ,не е важно-надали с няколко думи ,ще си съставим точна преценка, а и не е нужно.
Просто ,в предишен твой пост, цитира мой, по отношение писаното от Мечта и останах с убеж дението че леко подпираш неините твърдения.
Аз никога не съм твърдял и потдържал само тезата за насилствено ислямизиране-напротив според мен и част от изворовият материал,е ставало доброволно по разни причини, разните форми на християнство и сектански залитания никога не са хранели симпатия по между си, сещам се за думите на един византииски аристократ Лукас Нотарас които казва -''по добре чалма от колкото папска митра''.
Формите и причините са най различни и ако искаме да сме точни ,има много и то сериозно да се пише.
А относно манипулациите -ако човек е достатъчно заинтересован то може да намери корените си стига да търси истински, абстрахирайки се от погрешни стереотипи ,независимо дали идват от близо или от далеч и за образования човек не ще бъде трудно да ги избегне.
Пък с правото на самоопределение ,съм съгласен с теб.