Pustiyan Salih bez sabur, barem neçaka nedelya.. Gostine da sa razidat.. Svatbana da sa razturya.. Am setnana veçe popita… İmaşli Fatme imane, imane oşte imene ?
Fatme Salihu romoni: imah si Salih imah si.. Yüzeli jalti altone, muglensko çosto baire, Cuhansko ravno gradine, Padansko blatsko livade.. Am gi harisah ago mi, zam da mi ago kordisa do devet tovara tejak slad, Zama d ami ago izkuti do devet kravi, maldoçni s devet malki teleta !
Salih sa yatse hagroçi i si na Fatme produma:
Stani si Fatme tovari tvoeno tejko tovare, stani si Fatme poemi tvoine kravi maldoçni,
Men ni netryabvat tovari, tovari kravi mladoçni, am si mi tryabva imane.. imane oşte imene !
Fatme my nişto nereçe, krotko zasbira zasgada tovari devet tovara
İzvede kravi maldoçni.
Aga priz porti izleze Fatme Salihu produma:
Nisko naviday oçinki Salihu pırvo vençilo, oçinki da ti neostanat v moeso liste kamatno v moyasa tönka snajçitsa !!
Salih na Fatme produma:
Napreş mi varvi Fatmitse nahzad sa nemoy obrışta, Oçinki da ti neostanat vıv moeso dvore şiroko, vıv moeso byalo konaçe !
Otişla Fatme udoma na baştinimi dvorove, na porti çuka i ruka:
İzlezi ago otvori.. Mene ma Salih izpadi oti nesam mu otnela.. otnela i otkarala tovari tejko imane, imane oşte imene !
Otvıtre ago produma: ela si sestro ala si.. Baştino dvore şiroko.. İma myasto i za teb, ima myasto i za men.
Sedyalami Fatme çakala tsalimi do tri godini, dano sa Salih pişmani.. dano ya nadzad dovırne, nito be moma c momite nito be nevyasta s nevyastite!
Dohadali sa ot Taran, dohadalisa ot Tozborun.. A çe sa doşli i ot Smilyan ot Serdarovskoto konaçe da iştat Fatme nevyasta, Nah Smilyan e Fatme priela nah Smilyan şte nevyasta da ide!
Golyama sa e svatba dignala s oniki töjki tovara, s oniki yaki muleta s oniki kravi maldoçni s oniki malki teleta!
Şaminat ot de şta minat?
Prez Çokovskana mahala, prez gorno Paşmakli prez Salihovine sokatsi..
Salih si naporti sedeşe i si hagore gledaşe samiçka si duma dumaşe:
Blagatko mu toya çilyak deto deto mu vodyat nevyasta!
Kolkno blize nablijat Saliho satrse treperi, Salih si Fatminka pazvana, Fatme nai napred varveşe na byala kobila yahaşe s çerveno halişte.
Aga go Fatme nabliji silyum hi Salih produma:
Slyazi si Fatminko yala si eve ti dvore şiroko eveti byalo konaçe, Smilyan e yatse daleç, Serdarovtsi sa kavgacii, Kavgacii oşte kıskancii!
Fatme netryabva da duma oti e mlada nevesta ala Salihu produma:
Nemoga Salih nemoga.. Trisam godini sedyalana baştinene dvorove, sedyala tebe çekala.. Dano sa Salih pişmaniş.. Nadzad da si ma povırneş, sega sam veike tarnala, tornala sım şte idam!
Farnen sa kamen ne vraşta!
Salih mu balno dobalnya, izvadi nojçe srebarno i sa provode v sırtseno , silum si dumi izduma:
Prklyato da e imane.. İmane oşte imene.. Aga ti nema sevdana, sevdyana pırvo vençilo.