Не смятам , че само един или два источника могат да се приемат за вярни, а останалите - не. Може още десетки да се покажат или "изфабрикуват" Моите данни може да са ограничени, защото ползвам малко езици - български, руски, турски и италиянски, а част от екипа с който работя ползват и персийски.
Който се съмнява в датите на тюрбето в Смолян да иде и сам да види, че изписана годината 1385 и да разпита за Арапския мост на изхода на града.
Източниците, посочени в материала, не са 2-3, а повече от 20: от византийски, арабски, унгарски, турски, немски, италиански и пр. изследователи. Самата статия е от 1931 г., което изключва да е "комунистически фабрикат". Вярвай в каквото си искаш, Мечта, промивай мозъците на тези, на които им харесва! Отдавна съм разбрала, че този, който казва: "Търся истината", обикновено търси конкретна "истина" и я вижда дори там, където я няма. Валидно е за много дискутиращи тук. Не исках да се намесвам в непрестанното размахване на някакви години, изписани на надгробни паметници.
" В един от най-старите квартали „Каптажа” се намира Смолянското тюрбе. Вътре се помещава семейната гробница на шейх Юсеин и съпругата му Ейва /Хавва/. Ако погледнем надгробните им камъни, ще разчетем годините на тяхната смърт – 1385 за шейха и 1380 за съпругата.
Кои са тези хора? Какви са? От къде са се появили? Каква е връзката им с месното население, исляма и пр.? По Хиджри, или по Християнският календар са датите? Ако са по Хиджри и прибавим още 644г. – ще е 2029 г., което не се връзва. По Християнския календар са. Тогава тези ислямски паметници са от края на 14 век, а шейха и съпругата му не са случайни личности, защото тюрбета са се изграждали само на силно вярващи, които притежават свръх естествени сили и способности."
Е, нямам сили!!! И питам: Кой през ХІV в. би изписал годината 1385 по този начин? Византийското летоброене отчита времето от "Сътворението на света", а не от Рождество Христово; това летоброене се ползва от православното християнство в България и западните ни православни съседи. Няма аз да ви уча какво е мюсюлманското летоброене. Та обяснете ми за каква 1385 г. става реч. По Григорианския календар? Или по Юлианския?