Фотакиев, май ти си предубедения и незнаещия. Първо казваш, че Момчил разбил селджуките в Абдера, а после казваш, че след това селджуките за първи път дебаркирали на Балканите. Ако не си чувал Абдера и тогава и днес си е на Балканите Така че ако обичаш не квалифицирай другите, преди ти самия да си понаучил нещо, че ставаш смешен.
Балканджия,
Често повтаряш колко всички са ти смешни,а не се ли замисляш,че и ти може да си смешен.Не ,че аз съм застрахован от това,защото може и аз да съм смешен в някое незнание,но не и тук и сега.
Ти правиш ли разлика между разбиване на флот,грабежи и трайно заселване?
Селджукските тюрки се заселват трайно на балканите точно през 1345-та година от тюрките на династията на Осман(Отоман), а Айдъноглу Умур бег не е от османските тюрки.
Явно трябва да ти направя разяснение...
Айдъноглу Умур бег е емир на династията на айдънските тюрки.Като СЪЮЗНИК на Кантакузин, често се е възползвал от възможността да ограби местното население и затова е бил в Абдера.Нека ти напомня годината 1344 ,която е годината на разбиването на флота на Умур бег от Момчил войвода.Още през пролетта на следващата 1345 година Момчил е вече разгромен от Кантакузин и Умур бег.Забележи,че тази същата година съвпада с годината на заселване на отоманските тюрки на балканите 1345-та година.
Налага се да ти напиша накратко , какво е положението на тогавашните селджукски тюрки и зараждащата им се нова Отоманска държава.Някогашната Селджукска държава се разпада на 12 независими бейлика.Айдъноглу Умур бег е бил емир на айдънския бейлик,а Осман бег на османският(отоманският) бейлик.Умур бег кръстосвал моретата около балканите още от 1330 година и неслучайно Кантакузин сключва съюз точно с него в борбата му за трона, а Орхан бег(наследник на Осман бег) се появява за първи път на балканите през 1345-та година.
Тази битка на Момчил войвода с Канакузин и по-конкретно с Умур бег се смята за първата битка против селджукските тюрки.Неслучайно в народопсихологията и народните песни Момчил е запомнен, като защитникът на Родопите от турците.И точно след тази битка започва трайната инвазия завършила с пълното превземане и унищожаване на всички балкански тогавашни владетели.