Author Topic: Здравейте, има ли някой от с. Долно Осеново  (Read 26399 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Dilmana

• Editor
Справедливост???
Много са ми интересни тази порода Българи, емигрирали по една или друга причина навън и мъчещи се да убедят сънародниците си колко сме деградирали...
Като човек с отлично образование и прекрасна реализация именно в България - аз се присмивам на това!
Колко примери искате да ви дам за т. нар. "справедливост" в световен мащаб? Няма да избирам историята на България, но нима откриването на Новия Свят е съпроводено от справедливост? Нима Версайският договор, подтикнал народите към още една Световна война е такъв? А Берлинският конгрес от 1878 г. и Великите сили участвали в него? Използването на ядрено оръжие върху цивилно население в Япония? ...
Пренебрежително отношение към определени групи хора - само в България ли се среща???
Специално Холандците имат репутацията на хора, които най-много обичат да обиждат другите и да се сържат пренебрежително с тях. Нима там няма Националистическа партия, чиито лидер (не мога да си спомня името му сега) не бе застрелян публично?
Хората са различни - но инстинктите са им общи - за да защитят това, което харесват, обичат или просто заради собствените си интереси - няма да се замислят за страданието, което биха причинили на останалите. Един английски политик бе казал " Англия няма вечни приятели, а вечни интереси".
Дотук със справедливостта...!

Аууу...защо така, драги ми  El Cruzado? Според собствените ви думи сте човек с "отлично образование", а се изказвате като недообразовано, но устато  гаменче, на което като го спре полицаят в САЩ за превишена скорост, той му се зъби: "а вие защо биехте негрите преди век, следователно аз сега имам право  да газя хората по пътищата."
Или образованието ви не ще да е било дотам отлично, или нещо с "прекрасната реализция" куца, защото тази омраза към емигрантите, малко на комплексарщина понамирисва.
Иначе - изобщо не смятам да защитавам, пред когото и да било, свещеното си право на свобода и на избор - ще живея, където искам и където ми харесва.
Ако, не дай си Боже, в Холандия  се появи опасност от липса на справедливост, ще я напусна, без да се двоумя.
Достатъчно дълго съм живяла в тоталитарни и посттоталитарни общества (цели 26 години) и мисля да не живея никога повече в такива, поне, докато имам избор.
 И една забележка, пишман родолюбецо: думата "българи" се пише с малка буква. А думата "порода' се употребява за порода кучета, не за...БЪЛГАРИ.  :)

Offline daczo

• Forum fan
Dilmana,hubavo e da iadesh chuzhd hliab,a da uchish bednite bylgari.Az kato chovek kojto zhivee 30god.zad granicata moga da kazha che bylgarite v Bylgaria imat pravoto da bydat rodolubci.Pishman rodolubci sa emigrantite koito zabravili ot koia koliba sa izlezli.Ne-vseki e pisatel i ne dryskachi sa stroiteli na dyrzhava.

Offline Сидхарта

• Historian
Справедливост???
Колко примери искате да ви дам за т. нар. "справедливост" в световен мащаб? Няма да избирам историята на България, но нима откриването на Новия Свят е съпроводено от справедливост? Нима Версайският договор, подтикнал народите към още една Световна война е такъв? А Берлинският конгрес от 1878 г. и Великите сили участвали в него? Използването на ядрено оръжие върху цивилно население в Япония? ...
Пренебрежително отношение към определени групи хора - само в България ли се среща???
Специално Холандците имат репутацията на хора, които най-много обичат да обиждат другите и да се сържат пренебрежително с тях. Нима там няма Националистическа партия, чиито лидер (не мога да си спомня името му сега) не бе застрелян публично?
Хората са различни - но инстинктите са им общи - за да защитят това, което харесват, обичат или просто заради собствените си интереси - няма да се замислят за страданието, което биха причинили на останалите. Един английски политик бе казал " Англия няма вечни приятели, а вечни интереси".
Дотук със справедливостта...!
Прав е El Cruzado относно липсата на справедливост и примерите му са верни, именно от липса на справедливост ,ефекта на доминото доминира и е в сила и днес, защото миналите грешки водят до бъдещи катастрофи и справедливостта си остава само на думи.
Разбира се обаче, стремежа към справедливост трябва да е водещ в съвременните общества, друг е въпроса дали ще се достигне абсолютната такава-утопия е по скоро да се надяваме на такава справедливост.
Миналото и  реалността ,показват една устойчива тенденция ,едни общества са добре за сметка на други, но без да вземат под внимание ефекта на бумеранга и капана които сами са си заложили.
Та според мен, посоката към справедливост се движи в прогресия, но субективизма[егоизма и други такива ''добродетели''] често и слага прът в колелата.

Offline VOGEB

• Member
  • **
Здравейте  Дилмана, привет от слънчевия и горещ Пловдив.
Благодаря за хубавите думи и подкрепата!
Аз по принцип не съм конфликтна личност и искренно съжалявам,че в опита си да представя тези мили хора от Д. Осеново се получи това недоразумение. А Вие сте права ,че тук в този сайт има хора,които са далече от добрия тон,както и такива които не приемат мнения различни от тяхните. Аз не се сърдя на никой и се опитвам да ги разбера,но и моето мнение е ,че капсулирането и затворената общност не работи в полза на помаците. На няколко места във форума поподнах на предупреждения,че помаците са много чувствителни относно някои теми и го разбирам,но намирам,че някои са прекалено обидчиви и търсят подтекст там където го няма. Моите познати и приятели живеят доста либерално и въпреки  това един беше казал по мой адрес" Хубав човек ама каурин". Аз не се обидих и им отговорих ,че това го приемам като различен от тях,а  кой е по праведен ще реши БОГ. Обръщам се към всички съфорумци. Каква е ползата от спора коя вяра е по по най когато джамийте и църквите са празни а ходжи и попове станаха чиновници?
Желая здраве на всички,а който си няма работа по скоро да си намери,че сега това е най важно!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!

ДАНИЕЛА ГОРЧЕВА=============================

Уважаема,Дилмана.
     Радващо е,че в днешно време все са останали хора като теб с позиция на желанието за истина и обективност,както и за ежедневните проблеми свързани с нас,гласът на народа.
 За онези дето се рег всеки ден тук ще припомня,че Дилмана е тук сред нас!

Даниела Горчева завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". От 1990 г. живее в Холандия. Издател и редактор на "Диалог" - списание за политика, култура, история, замислено като мост между две култури; излиза от декември 2003 (10 книжки годишно). Списанието се разпространява на абонаментен принцип и е ориентирано най-вече към българите в Холандия и Белгия, но се получава и от българи в почти всички европейски страни, а също така - в САЩ и в Канада.

ЕЛЕКТРОННО ИЗДАТЕЛСТВО LITERNET
=============================
КРИТИКА ЗА АВТОРИТЕ

Даниела Горчева.     Басат, Емил
"Идеалистите са най-големите практици". Интервю с Даниела Горчева" : Bg .

- Вече пет години издаваш и редактираш списание “Диалог”, което излиза на български и чийто юбилеен 50-ти брой готвиш в момента. Издаваш по десет книжки на година и списанието има ярка антикомунистическа позиция.

- Вече има и антинационалистическа насоченост (смее се), понеже популистите сега навлякоха одеждите на национализма. Но когато започнах да издавам „Диалог” през 2003-2004 тъкмо се беше появила една носталгия по комунизма, умело поръсена с криворазбрана толерантност, а всъщност точно отказ от толерантност: „дайте да не ровим в миналото, каквото било - било”.

И тогава никак не беше популярно да декларираш, че си антикомунист. Но за да няма после настъпени по червения мазол, аз заявих предварително, че изданието ще е антикомунистическо и който иска да чете и получава такова списание, може да се абонира. Абонаментът е 3 евро на месец, тоест струва, колкото да изпиеш едно кафе в заведение. Идеята ми беше, че ако българите в Холандия искат да имат списание на български, могат да заделят една дребна сума на месец, а ако не искат - значи няма нужда от такова (некомерсиално) издание и проблемът е решен. Моята задача беше списанието да е прилично, да е интересно, без да е евтино-сензационно, да бъде писано на разбираем език, но не улично-просташки, и в същото време езикът да е жив, а не административно-скован или надменно-елитарен - защото никой не е длъжен да владее професионалния жаргон на икономисти, филолози, историци и пр.

- Езикът е едно от най-големите достойнства на списанието ти, доставя истинска наслада - много богат български език.

- Благодаря. Веднъж една моя читателка, преподавател в Университета в Чикаго каза, че „българският на „холандския” Диалог е по-добър от българския на повечето български вестници” и ми стана драго, признавам си. Но винаги има още какво да се желае.
- Как се реши на тази стъпка, защо се захвана с толкова трудно дело, как се издържа списанието, изобщо как се издава подобно списание от Холандия?

- О, аз ако знаех с каква работа се захващам, доста щях да се замисля, но сега като съм се хванала на хорото, няма накъде (смее се)... Истината е, че такова списание се издава само с много мерак и с известна доза здрав инат. Инатът е нужен, защото не е лесно - нито финансово, нито психологически. Издържа се от абонамент и реклама - „Диалог” излиза вече 5 години без една стотинка субсидия, ако изключим едни 500 евро през 2005 година - награда от холандското посолство в България за списанието като мост между две култури. Много се гордея с това - и с наградата, и най-вече с това, че списанието излиза без субсидии. Никога не съм искала субсидии - от ЕС, защото не ми се занимава с дълги бюрократични процедури, а от България не искам, защото държа изданието да е независимо и защото смятам за неморално в тази ситуация да виснеш на врата на българските данъкоплатци. През 2003 казах това на една българка в Холандия, която ме съветваше да искам пари от България и тя ме изгледа с неподправено презрение: „Ти да не си нек’ва идеалистка!” Ама го каза с тон все едно „жаба да бях видяла, нямаше да ме е толкова гад”. (смее се)

..............повече за Дилмана и нейното списание " Диалог " ТУК.
               http://liternet.bg/publish22/e_basat/d_gorcheva.htm

Offline Dilmana

• Editor
Dilmana,hubavo e da iadesh chuzhd hliab,a da uchish bednite bylgari.Az kato chovek kojto zhivee 30god.zad granicata moga da kazha che bylgarite v Bylgaria imat pravoto da bydat rodolubci.Pishman rodolubci sa emigrantite koito zabravili ot koia koliba sa izlezli.Ne-vseki e pisatel i ne dryskachi sa stroiteli na dyrzhava.

"zabravili ot koia koliba sa izlezli"; "dryskachi"; "da iadesh chuzhd hliab,a da uchish bednite bylgari"

Вай, вай, каква  християнска любов лъха от тия думи, какво родолюбие,какво нещо...:)

"Чужд хляб", драги, ядат крадците или просяците, не хората, които си печелят хляба. А ако някой смята, че човек е закотвен да живее само там, където се е родил, то българите още щяха да са в Афганистан или Иран - според която теорийка за произхода е на мода. :)
Разбирам привързаността към родното място, но не вярвам Вие или форумецът с това патриотично чисто българско име El Cruzado :) да живеете в селата на дядовците си, нали? Така че като надскочите малко провинциалното си мислене и злобата си, ще разберете, че патриотизмът няма нищо общо с местоживеенето. За мен родолюбец е не този, който живее в едно и също село, откакто се е родил, а този който иска и работи за това страната му да е добре - тоест хората в нея да живеят добре.  А хората живеят добре там, където са сигурни за живота, за имуществото си, за здравето си, за името си, ако щеш. Тоест, пак до справедливостта опряхме, а тя без работеща законоопазваща и правосъдна система няма как да се появи от небитието. И да - след като едно общество е изостанало заради половинвековна диктатура и чужда ( в случая съветска) окупация, няма нищо странно в това да черпиш от опита и знанията на проспериращите демократични общества на Запад.
 А за да работиш за това страната ти да върви напред, не е нужно, особено пък в днешно време, да живееш 12 месеца в годината в нея. 
Така че "драскачи" , уважаеми, са кресльовците по форумите, които са изпълнени с омраза и с провинциална злоба към всички различни от тях хора. А пишман родолюбци -  всички, които само се надвикват да плашат гаргите, а за пет пари работа не са свършили. ::)
Поздрави!

Offline Dilmana

• Editor
Здравейте  Дилмана, привет от слънчевия и горещ Пловдив.
Благодаря за хубавите думи и подкрепата!
Аз по принцип не съм конфликтна личност и искренно съжалявам,че в опита си да представя тези мили хора от Д. Осеново се получи това недоразумение. А Вие сте права ,че тук в този сайт има хора,които са далече от добрия тон,както и такива които не приемат мнения различни от тяхните. Аз не се сърдя на никой и се опитвам да ги разбера,но и моето мнение е ,че капсулирането и затворената общност не работи в полза на помаците. На няколко места във форума поподнах на предупреждения,че помаците са много чувствителни относно някои теми и го разбирам,но намирам,че някои са прекалено обидчиви и търсят подтекст там където го няма. Моите познати и приятели живеят доста либерално и въпреки  това един беше казал по мой адрес" Хубав човек ама каурин". Аз не се обидих и им отговорих ,че това го приемам като различен от тях,а  кой е по праведен ще реши БОГ. Обръщам се към всички съфорумци. Каква е ползата от спора коя вяра е по по най когато джамийте и църквите са празни а ходжи и попове станаха чиновници?
Желая здраве на всички,а който си няма работа по скоро да си намери,че сега това е най важно!

Здравейте, напълно съм съгласна, само ще допълня-  не само чиновници, а и мутри. Не всички, разбира се, но такива като отец Иван от Нови хан се броят на пръсти в синода неканонично избран патриарх Максим, посочен за такъв от ЦК на БКП. 8) Колко са българските свещеници и ходжи, които наистина помагаха на бедните и слабите в годините на прехода и колко оттях се возеха в мерцедеси, окичили златни ланци по дебелите си вратове. :(

Offline Dilmana

• Editor
Прав е El Cruzado относно липсата на справедливост и примерите му са верни, именно от липса на справедливост ,ефекта на доминото доминира и е в сила и днес, защото миналите грешки водят до бъдещи катастрофи и справедливостта си остава само на думи.
Разбира се обаче, стремежа към справедливост трябва да е водещ в съвременните общества, друг е въпроса дали ще се достигне абсолютната такава-утопия е по скоро да се надяваме на такава справедливост.
Миналото и  реалността ,показват една устойчива тенденция ,едни общества са добре за сметка на други, но без да вземат под внимание ефекта на бумеранга и капана които сами са си заложили.
Та според мен, посоката към справедливост се движи в прогресия, но субективизма[егоизма и други такива ''добродетели''] често и слага прът в колелата.

Драги Сивин, за съжаление не мога да се съглася с Вас този път.  El Cruzado не само че не е прав, ами написаното от него е елементарно и  манипулативно. Става дума за безразборно и нелогично струпани накуп и изсипани ни в клин, ни в ръкав "факти" с цел манипулация - и то евтина: " Абе я колко насилие е имало по света, какво сме седнали ние да му берем гайле за това, което ние сме извършили".
 Само че El Cruzado с "отличното си образование" удобно "забравя", че за всички позорни страници в историята си въпросните нации (вкл. холандската) учат подробно в училище, че са изписани цели томове с изследвания и никой в Холандия не е заплашвал холандски историк или изследовател да го постави "на дръвника", защото бил направил изследване на някаква не особено лицеприятна страница от историята на страната. Напротив! 
А ние,  най- великите, най-добрите, най-толерантните българи опнахме лозунги "Балева на дръвника" заради едно научно изследване, което кресливите лумпени даже не бяха прочели, ами повярваха на лъжите на в. "Труд" и на на професионалния лъжец Божидар Димитров. А ако бяха гопрочели барем няколко реда, щяха кресльовците да видят, че Балева никога не е отричала баташкото клане.
Да не говорим за вечната песен,че всички други са лоши, само ние сме добри и само ние сме жертви.

Offline daczo

• Forum fan
Oj,Oj Dilmana,kogato napusnah Bylgaria,sigurno si hodila pod masata.V Holandria,Germania i dr.niama mutri,kradci i narkomani.Pari se izkarva,po razlichen nachin.Kato se plue na svoiata strana v medejni korporacii.Az ne zhiveja s hristiianska lubov,a po udejski,,oko za oko,zyb za zyb,,.Kogato niakoj istorik pishe,da podnese bylgarskiia duh,e lyzhec i mushenik.Popovi i kalugeri sa kradci i pianici,idealni sa odzhi.Bylgarite sa ne doucheni i divaci.Naj-dobrite sa pomaci,turci i gagauzi.Za kakva sprvedlivosht pishete.Spravedlivosht e tam kydeto niama hristiiani.Kauri,kakto gi narichate. Pisha ,dryskachi, koito sa urydia v chuzhdi ryce.Naj-dobre da se smeni bylgarskiia lyv s polumesic.Idealna e musolmanskata toleranciia v Iran,Afganistan,ArabiaSaudijska.Somalia i sysedna Turcia.

Offline isa71

• Forum fan
.V Holandria,Germania i dr.niama mutri,kradci i narkomani.
Тука удари десятката,колко хубаво си го написал само,ах къде е баи ти Ганю

Offline Dilmana

• Editor
"Oj,Oj Dilmana,kogato napusnah Bylgaria,sigurno si hodila pod masata."

Не става ясно какво искате да кажете с това. Сигурно че сте много по-стар от мен. Това пък вероятно трябва да ме убеди колко сте мъдър. За съжаление от написаното от Вас мъдрост не прозира, но глупост и невежество - уви, да.  :-[

"V Holandria,Germania i dr.niama mutri,kradci i narkomani."

Навсякъде има крадци и наркомани, но наркоманите - освен в случай, когато са извършили престъпление, не са престъпници и не се преследват от закона в Холандия. Напротив, има програми, с които им помагат да се освободят от зависимостта си.
А престъпници има, разбира се, навсякъде,  макар че точно "мутри" (или това, което се разбира под "мутри" в България - бивши ченгета от ДС и/или спортисти, толерирани от висши държавни служители) наистина няма.

Pari se izkarva,po razlichen nachin.
Браво на daczo - какво откритие!:)

Kato se plue na svoiata strana v medejni korporacii.

Очевидно daczo иска да каже - "като се плюе по своята страна в  медиите", защото в случая фразата "медийни (не медЕйни) корпорации" милият daczo е употребил съвсем не на място и очевидно не знае какво се има предвид, когато се използва това словосъчетание.
Az ne zhiveja s hristiianska lubov,a po udejski,,oko za oko,zyb za zyb.

Тежък живот ще трябва да е.  ::)
Надявам се, че на daczo му е останало поне едно око и му се намират още поне два-три зъба.

Kogato niakoj istorik pishe,da podnese bylgarskiia duh,e lyzhec i mushenik.

Българският дух може ли да бъде "поднесен"? Не знам какво точно се има предвид под "български дух", но то ще трябва да е много ефирно, щом някой може да го поднесе.:) Но ако носителят на българския дух пише думата "мошеник" с "у" ("мушеник"), хм... не бих дръзнала да се перча с дух или поне с грамотност.

Popovi i kalugeri sa kradci i pianici,idealni sa odzhi.
не знам откъде daczo е извадил това заключение?  Очевидно се опитва да иронизира нещо, което е чел-недочел, разбрал-недоразбрал.

Bylgarite sa ne doucheni i divaci.

"Недоучени", драги daczo, се пише слято.  И как направихте това велико логическо заключение?

Naj-dobrite sa pomaci,turci i gagauzi.

Как мъдрият daczo е стигнал до тия обобщения не е ясно. ::)

Za kakva sprvedlivosht pishete.

За който умее да чете и мисли, е ясно за каква справедливост пиша.

Spravedlivosht e tam kydeto niama hristiiani.Kauri,kakto gi narichate.
  ???
Pisha ,dryskachi, koito sa urydia v chuzhdi ryce.
и кои са тия "оръдия в чужди ръце", мога ли да попитам?
Naj-dobre da se smeni bylgarskiia lyv s polumesic.

?!? И защо да е добре?  8)
Idealna e musolmanskata toleranciia v Iran,Afganistan,ArabiaSaudijska.Somalia i sysedna Turcia.

Толерантност, не "толеранция", мъдри ми daczo. Саудитска Арабия, не Арабия Саудийска. Що се отнася до самото твърдение - то трябва да е поредният бисер от мъдростта  дачова. На първо място, защото не може да се слагат под общ знаменател Иран, Афганистан, Саудитска Арабия и Турция. Да не говорим за умението в едно просто изречение само с  едно сказуемо  да се изхитри човек и да изтърси поне 20 глупости. Истински талант.

Offline daczo

• Forum fan
Daskalice,pravopis e tvoia rabota az sym tehnik,kojto mnogo riadko pishe na bylgarski.Tova e tvoiata sila i profesia.Po bylgarski imah uchitelka s cherven moliv,kupi si ako te napravi shtasliva.

Offline Dilmana

• Editor
Драги ми daczo,
правописът е най-малкият Ви проблем. По-големият е липсата на  познания, следващият -  отсъствието на логика,  а най-големият - агресивността и неспособността да дискутирате.
Затова, разбира се, далеч не сте виновен само Вие, а и Вашата среда, също и Вашите учители. Ако аз Ви бях учителка, гарантирам че сега поне щяхте да пишете грамотно на родния си език и тогава можехте да се наричате патриот с малко повечко основание.
Защото, съгласете се, че патриот, който не може да пише на родния си език, не звучи много сериозно.
Поздрави от сърце.
Даскалицата

Offline Шали

• Advanced member
Думата беше за убавите страни на "помаците" (а те и немат други ;) ), а вие пак се отклонихте да си ги мерите. Как па никой никъде не отстъпи. Големи пози, голема работа.

Offline Dilmana

• Editor
Думата беше за убавите страни на "помаците" (а те и немат други ;) ), а вие пак се отклонихте да си ги мерите. Как па никой никъде не отстъпи. Големи пози, голема работа.

Pepito, думата изобщо не е била за "убавите страни на помаците", а за лъжите и манипулациите, насочени срещу цели общности (между другото и голяма част от помаците не правят изключение от това правило, когато приказват едно към гьотере срещу ромите, например). Надмеността, презрението и липсата на познания, която някои българи проявяват спрямо мюсюлманите, в това число и помаците, не е по-различна от тази, която и помаци, и българи проявяват спрямо ромите.