ДАНИЕЛА ГОРЧЕВА=============================
Уважаема,Дилмана.
Радващо е,че в днешно време все са останали хора като теб с позиция на желанието за истина и обективност,както и за ежедневните проблеми свързани с нас,гласът на народа.
За онези дето се рег всеки ден тук ще припомня,че Дилмана е тук сред нас!
Даниела Горчева завършва българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". От 1990 г. живее в Холандия. Издател и редактор на "Диалог" - списание за политика, култура, история, замислено като мост между две култури; излиза от декември 2003 (10 книжки годишно). Списанието се разпространява на абонаментен принцип и е ориентирано най-вече към българите в Холандия и Белгия, но се получава и от българи в почти всички европейски страни, а също така - в САЩ и в Канада.
ЕЛЕКТРОННО ИЗДАТЕЛСТВО LITERNET
=============================
КРИТИКА ЗА АВТОРИТЕ
Даниела Горчева. Басат, Емил
"Идеалистите са най-големите практици". Интервю с Даниела Горчева" : Bg .- Вече пет години издаваш и редактираш списание “Диалог”, което излиза на български и чийто юбилеен 50-ти брой готвиш в момента. Издаваш по десет книжки на година и списанието има ярка антикомунистическа позиция.
- Вече има и антинационалистическа насоченост (смее се), понеже популистите сега навлякоха одеждите на национализма. Но когато започнах да издавам „Диалог” през 2003-2004 тъкмо се беше появила една носталгия по комунизма, умело поръсена с криворазбрана толерантност, а всъщност точно отказ от толерантност: „дайте да не ровим в миналото, каквото било - било”.
И тогава никак не беше популярно да декларираш, че си антикомунист. Но за да няма после настъпени по червения мазол, аз заявих предварително, че изданието ще е антикомунистическо и който иска да чете и получава такова списание, може да се абонира. Абонаментът е 3 евро на месец, тоест струва, колкото да изпиеш едно кафе в заведение. Идеята ми беше, че ако българите в Холандия искат да имат списание на български, могат да заделят една дребна сума на месец, а ако не искат - значи няма нужда от такова (некомерсиално) издание и проблемът е решен. Моята задача беше списанието да е прилично, да е интересно, без да е евтино-сензационно, да бъде писано на разбираем език, но не улично-просташки, и в същото време езикът да е жив, а не административно-скован или надменно-елитарен - защото никой не е длъжен да владее професионалния жаргон на икономисти, филолози, историци и пр.
- Езикът е едно от най-големите достойнства на списанието ти, доставя истинска наслада - много богат български език.
- Благодаря. Веднъж една моя читателка, преподавател в Университета в Чикаго каза, че „българският на „холандския” Диалог е по-добър от българския на повечето български вестници” и ми стана драго, признавам си. Но винаги има още какво да се желае.
- Как се реши на тази стъпка, защо се захвана с толкова трудно дело, как се издържа списанието, изобщо как се издава подобно списание от Холандия?
- О, аз ако знаех с каква работа се захващам, доста щях да се замисля, но сега като съм се хванала на хорото, няма накъде (смее се)... Истината е, че такова списание се издава само с много мерак и с известна доза здрав инат. Инатът е нужен, защото не е лесно - нито финансово, нито психологически. Издържа се от абонамент и реклама - „Диалог” излиза вече 5 години без една стотинка субсидия, ако изключим едни 500 евро през 2005 година - награда от холандското посолство в България за списанието като мост между две култури. Много се гордея с това - и с наградата, и най-вече с това, че списанието излиза без субсидии. Никога не съм искала субсидии - от ЕС, защото не ми се занимава с дълги бюрократични процедури, а от България не искам, защото държа изданието да е независимо и защото смятам за неморално в тази ситуация да виснеш на врата на българските данъкоплатци. През 2003 казах това на една българка в Холандия, която ме съветваше да искам пари от България и тя ме изгледа с неподправено презрение: „Ти да не си нек’ва идеалистка!” Ама го каза с тон все едно „жаба да бях видяла, нямаше да ме е толкова гад”. (смее се)
..............повече за Дилмана и нейното списание " Диалог " ТУК.
http://liternet.bg/publish22/e_basat/d_gorcheva.htm