Мила Рахмие, ето за това говоря - това капсулиране и делене на "ние" и "вие".
Цитирам: "Hе всички и не винаги
ни критикувате... Тук-там се намира и някоя хубава дума за
нас."
Аз не деля хората на българи, турци, помаци, роми, холандци, финландци.
Нито общувам с всички българи, нито подкрепям всички българи, нито пък ще си общувам или ще подкрепям всички холандци, или турци, или помаци.
С едни хора общувам, защото ми е приятно, с други хора избягвам да общувам, с трети съм приятел, с четвърти- мога и да воювам.
И тук принадлежността към някаква етническа или религиозна общност няма нищо общо. Деля хората на почтени и непочтени, на умни и глупави, на интересни и скучни и т.н., а не на помаци, турци, холандци. Като е българин Първанов да не би да трябва да го подкрепям в безобразията му?
Сигурна съм, че и ти не искаш да си приятел с някого, само защото е помак, а иначе не струва пет пари.
Говориш за критики, но проблемът е, че хората у нас, в България не умеят да спорят - вместо да се аргументират и изслушват, стават агресивни и се обиждат бързо.
Тук, в тоя форум се джанкат българоезични християни (или поне определящи се за такива) с българоезични мюсюлмани ( помаци).
Известно ми е, че за хората от вашия район, думата "българи" се свързва по-скоро с религиозната принадлежност към християнството, което е причина за куп недоразумения и от двете страни.
Едните (българите) се дразнят, че не искате да ви наричат
българи, вие пък смятате думата "българи" за свързана с християнската религия. Не забравяйте обаче, че първо: далеч не всички българи са християни (да не говорим че и тия, които се определят за християни, особено за православни, ако ги поизпиташ, ще вземе да се окаже, че хал хабер си нямат от православие и изобщо от християнство.
Второ, далеч не всички помаци споделят това - повечето помаци от Смолянския край се смятат за българи, аз познавам много хора оттам и имам много приятели.
От научна гледна точка приказките за помашки етнос са смехотворни - има си точно определение какво е етнос, какво е език и пр. Помашки етнос няма, няма и помашки език.
Говорите на чудесен български език, на един прекрасен мелодичен диалект, който е
различен за всяко село.
То ако "етноси"-те се създаваха по форуми и форумчета, щяхме да цъфнем и вържем с 8 милиона етноса в България
- понеже у нас всеки се мисли за капацитет по всичко.
Така че - и в двете посоки ("ние","вие"
) няма чуваемост.
От една страна сума ти българи-националистчета и кандидат- нацистчета
от глупост и невежество се ежат и се държат агресивно спрямо помаци, турци, роми, евреи и т.н.,
които са точно толкова част от българската нация, колкото и "чистите " арийци, пардон - българи .
От друга страна помаците, особено от гоцеделечевския край, които са свръхчувствителни заради насилието в миналото, са започнали да се държат недоверчиво, мнително и да се капсулират, което не е на добро.
Ето и този форум като огледало на всички тези процеси.