Author Topic: Здравейте, има ли някой от с. Долно Осеново  (Read 26400 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Rahmie

• Charter member
Е.... Ние не сме от днес тука ;) ...

Добре де, намерат се и такива... Hе всички и не винаги ни критикувате... Тук-там се намира и някоия хубава дума за нас
Виноват... :)

Offline fotakiev

• Forum fan
Добре де, намерат се и такива... Hе всички и не винаги ни критикувате... Тук-там се намира и някоия хубава дума за нас
Виноват... :)

:)

Offline Dilmana

• Editor
Мила Рахмие, ето за това говоря - това капсулиране и делене на "ние" и "вие". :)  ::)
Цитирам: "Hе всички и не винаги ни критикувате... Тук-там се намира и някоя хубава дума за нас."

Аз не  деля хората на българи, турци, помаци, роми, холандци, финландци.  8)
Нито общувам с всички българи, нито подкрепям всички българи, нито пък ще си общувам или ще подкрепям всички холандци, или турци, или помаци.
С едни хора общувам, защото ми е приятно, с други хора избягвам да общувам, с трети съм приятел, с четвърти- мога и да воювам.
И тук принадлежността към някаква етническа или религиозна общност няма нищо общо. Деля хората на почтени и непочтени, на умни и глупави, на интересни и скучни и т.н., а не на помаци, турци, холандци.  Като е българин Първанов да не би да трябва да го подкрепям в безобразията му? ::)
Сигурна съм, че и ти не искаш да си приятел с някого, само защото е помак, а иначе не струва пет пари.
Говориш за критики, но проблемът е, че хората у нас, в България не умеят да спорят - вместо да се аргументират и изслушват, стават агресивни и се обиждат бързо. 
Тук, в тоя форум се джанкат българоезични християни (или поне определящи се за такива) с    българоезични мюсюлмани ( помаци).
Известно ми е, че за хората от вашия район, думата "българи"  се свързва  по-скоро с религиозната принадлежност към християнството,  което е причина за куп недоразумения и от двете страни.
Едните (българите) се дразнят, че не искате да ви наричат българи, вие пък смятате думата "българи" за свързана с християнската религия. Не забравяйте обаче, че първо: далеч не всички българи са християни (да не говорим че и тия, които се определят за християни, особено за православни, ако ги поизпиташ, ще вземе да се окаже, че хал хабер си нямат от православие и изобщо от християнство.:) 8)
Второ, далеч не всички помаци споделят това - повечето помаци от Смолянския край се смятат за българи, аз познавам много хора оттам и имам много приятели.
 От научна гледна точка приказките за помашки етнос са смехотворни -  има си точно определение какво е етнос, какво е език и пр. Помашки етнос няма, няма и помашки език. :)
 Говорите на чудесен български език, на един прекрасен мелодичен диалект, който е различен за всяко село.
 То ако "етноси"-те се създаваха по форуми и форумчета, щяхме да  цъфнем и вържем с 8 милиона етноса в България  :) - понеже у нас всеки се мисли за капацитет по всичко.
 Така че - и в двете посоки ("ние","вие"   ;)) няма чуваемост.
 От една страна сума ти българи-националистчета и кандидат- нацистчета от глупост и невежество се ежат и се държат агресивно спрямо помаци, турци, роми, евреи и т.н., които са точно толкова част от българската нация, колкото и "чистите " арийци, пардон - българи  :).
От друга страна помаците, особено от гоцеделечевския край, които са свръхчувствителни заради насилието в миналото, са започнали да се държат недоверчиво, мнително и да се капсулират, което не  е на добро. :(
 Ето и този форум като огледало на всички тези процеси.  :)

Offline pomakos_ a

• Avarage member

Dilmana e posochila mnogo istini po gore,kato che li obache mnogo hora tuk ne chetat mejdu redovete kakvo iska da kaje.
Izglejda po dobre e da se pravim na veliki vmesto da se zamislim nad faktite.
Dobre e,che ima takiva kato  jurnalistka i chovek D.Gorcheva koqto izrazqva otkrito poziciqta si v zashtita na istinata.
 Chel sym publikaciite i za Zeinep Ibrahimova ot s.Kornica,kakto i zapisi s hora prinuditelno izseleni v Turciq.Pozdravlenie Dilmana.

Offline Сидхарта

• Historian
Мила Рахмие, ето за това говоря - това капсулиране и делене на "ние" и "вие". :)  ::)
Цитирам: "Hе всички и не винаги ни критикувате... Тук-там се намира и някоя хубава дума за нас."

Нито общувам с всички българи, нито подкрепям всички българи, нито пък ще си общувам или ще подкрепям всички холандци, или турци, или помаци.
С едни хора общувам, защото ми е приятно, с други хора избягвам да общувам, с трети съм приятел, с четвърти- мога и да воювам.
И тук принадлежността към някаква етническа или религиозна общност няма нищо общо. Деля хората на почтени и непочтени, на умни и глупави, на интересни и скучни и т.н., а не на помаци, турци, холандци.  Като е българин Първанов да не би да трябва да го подкрепям в безобразията му? ::)
Сигурна съм, че и ти не искаш да си приятел с някого, само защото е помак, а иначе не струва пет пари.
Говориш за критики, но проблемът е, че хората у нас, в България не умеят да спорят - вместо да се аргументират и изслушват, стават агресивни и се обиждат бързо. 
Тук, в тоя форум се джанкат българоезични християни (или поне определящи се за такива) с    българоезични мюсюлмани ( помаци).
Известно ми е, че за хората от вашия район, думата "българи"  се свързва  по-скоро с религиозната принадлежност към християнството,  което е причина за куп недоразумения и от двете страни.
Едните (българите) се дразнят, че не искате да ви наричат българи, вие пък смятате думата "българи" за свързана с християнската религия. Не забравяйте обаче, че първо: далеч не всички българи са християни (да не говорим че и тия, които се определят за християни, особено за православни, ако ги поизпиташ, ще вземе да се окаже, че хал хабер си нямат от православие и изобщо от християнство.:) 8)
Второ, далеч не всички помаци споделят това - повечето помаци от Смолянския край се смятат за българи, аз познавам много хора оттам и имам много приятели.
 От научна гледна точка приказките за помашки етнос са смехотворни -  има си точно определение какво е етнос, какво е език и пр. Помашки етнос няма, няма и помашки език. :)
 Говорите на чудесен български език, на един прекрасен мелодичен диалект, който е различен за всяко село.
 То ако "етноси"-те се създаваха по форуми и форумчета, щяхме да  цъфнем и вържем с 8 милиона етноса в България  :) - понеже у нас всеки се мисли за капацитет по всичко.
 От една страна сума ти българи-националистчета и кандидат- нацистчета от глупост и невежество се ежат и се държат агресивно спрямо помаци, турци, роми, евреи и т.н., които са точно толкова част от българската нация, колкото и "чистите " арийци, пардон - българи  :).
От друга страна помаците, особено от гоцеделечевския край, които са свръхчувствителни заради насилието в миналото, са започнали да се държат недоверчиво, мнително и да се капсулират, което не  е на добро. :(

Уважаема Дилмана ,хубави думи.
Но дано, репутацията ти тук да не пострада .

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
                  Откъде ти хрумна ,Сивин !???
                 Дилмана  е тук отдавна,има над 200 постинга и винаги нашите съфорумници с интерес четат написаното от нея. 
Освен това има и тема за Дилмана ,която е една от най-четените има близо 14 000 прочита   http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2193.0.html

Както и факта ако не знаеш, че Екипа на сайта pomak.eu единодушно избрахме Дилмана за почетен член на Екипа.
Друг е въпроса,че не и остава много време,но тук няма никакви пречки или заплахи за репутацията и,напротив..

Offline Сидхарта

• Historian
                  Откъде ти хрумна ,Сивин !???
                 Дилмана  е тук отдавна,има над 200 постинга и винаги нашите съфорумници с интерес четат написаното от нея. 
Освен това има и тема за Дилмана ,която е една от най-четените има близо 14 000 прочита   http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2193.0.html

Както и факта ако не знаеш, че Екипа на сайта pomak.eu единодушно избрахме Дилмана за почетен член на Екипа.
Друг е въпроса,че не и остава много време,но тук няма никакви пречки или заплахи за репутацията и,напротив..
Извини ме Admin.
Дано да не съм прав -искренно се надявам.!

Offline Rahmie

• Charter member

:-*

Offline Dilmana

• Editor
Здравей Сивин, не вярвам репутацията на някого  да пострада, ако е искрен и не крие задни мисли. :)
Като казвам, че няма помашки етнос и език от научна гледна точка, това не значи, че хората нямат право да се определят като помаци, а не като българи. Това си е тяхно  право и никой няма право да ги гледа накриво и да ги притиска.
Ако някой се грижи за националната несигурност, това са националистите.  Защото насилието и агресията водят единствено до насилие или в по-добрия случай - до капсулиране и отчуждаване. Пак ще повторя: българската нация се състои от българи, турци, помаци, роми, евреи, арменци, власи, каракачани  и т.н. България е толкова родина на етническите българи, колкото и на етническите турци, които живеят от векове тук.
А  т.нар."възродителни" процеси, провеждани последователно от комунистите от 60-те години насам, започнали с насилствената сяна на имената на помаците и забрана да практикуват религията си, да носят традиционното си облекло и да свирят с традиционните си музикални инструменти, бяха отвратително престъпление  срещу човечеството и  жалко че никой не беше наказан за тях. Както и никой не беше осъден за концлагерите, в които загинаха хиляди българи, нито за избитите след 9 септември без съд и присъда близо 30 хиляди души, нито за  т.нар. "възродителен" процес през 1984/5 срещу турците. 
А общество, в което няма справедливост, деградира. 

Offline El Cruzado

• Candidate member
  • *
Справедливост???
Много са ми интересни тази порода Българи, емигрирали по една или друга причина навън и мъчещи се да убедят сънародниците си колко сме деградирали...
Като човек с отлично образование и прекрасна реализация именно в България - аз се присмивам на това!
Колко примери искате да ви дам за т. нар. "справедливост" в световен мащаб? Няма да избирам историята на България, но нима откриването на Новия Свят е съпроводено от справедливост? Нима Версайският договор, подтикнал народите към още една Световна война е такъв? А Берлинският конгрес от 1878 г. и Великите сили участвали в него? Използването на ядрено оръжие върху цивилно население в Япония? ...
Пренебрежително отношение към определени групи хора - само в България ли се среща???
Специално Холандците имат репутацията на хора, които най-много обичат да обиждат другите и да се сържат пренебрежително с тях. Нима там няма Националистическа партия, чиито лидер (не мога да си спомня името му сега) не бе застрелян публично?
Хората са различни - но инстинктите са им общи - за да защитят това, което харесват, обичат или просто заради собствените си интереси - няма да се замислят за страданието, което биха причинили на останалите. Един английски политик бе казал " Англия няма вечни приятели, а вечни интереси".
Дотук със справедливостта...!

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Da ne mislite che Gospod niama da napravi tova za spravedlivosta otnosno vas taka kakto mislite.
'' Дотук със справедливостта...! '' :)

Offline dim56

• Forum fan
А  т.нар."възродителни" процеси, провеждани последователно от комунистите от 60-те години насам, започнали с насилствената сяна на имената на помаците и забрана да практикуват религията си, да носят традиционното си облекло и да свирят с традиционните си музикални инструменти, бяха отвратително престъпление  срещу човечеството...

Здравей, Дилмана, въпреки че постът ти е адресиран до друг, ще си позволя да се намеся.
Лично мене, много ме дразни, когато обяснението на всеки проблем в България започва и свършва с комунистите.
Защото да се твърди, че "възродителните процеси" над помаците са провеждани от комунистите от 60-те години насам, означава или непознаване на историята (което не ми се вярва), или некоректното ѝ представяне.
Трябва ясно да се знае: "Възродителните процеси" над помаците започват буквално още след възстановяването на българската държавност след Руско-турската война!
Първоначално с десетките хиляди прокудени от родните им краища помаци в посока днешна Турция (модерният термин е "етническо прочистване", нали?), след това "кръстилките" и пр.

Offline Сидхарта

• Historian
Здравей Сивин, не вярвам репутацията на някого  да пострада, ако е искрен и не крие задни мисли. :)
Като казвам, че няма помашки етнос и език от научна гледна точка, това не значи, че хората нямат право да се определят като помаци, а не като българи. Това си е тяхно  право и никой няма право да ги гледа накриво и да ги притиска.
Ако някой се грижи за националната несигурност, това са националистите.  Защото насилието и агресията водят единствено до насилие или в по-добрия случай - до капсулиране и отчуждаване. Пак ще повторя: българската нация се състои от българи, турци, помаци, роми, евреи, арменци, власи, каракачани  и т.н. България е толкова родина на етническите българи, колкото и на етническите турци, които живеят от векове тук.
А  т.нар."възродителни" процеси, провеждани последователно от комунистите от 60-те години насам, започнали с насилствената сяна на имената на помаците и забрана да практикуват религията си, да носят традиционното си облекло и да свирят с традиционните си музикални инструменти, бяха отвратително престъпление  срещу човечеството и  жалко че никой не беше наказан за тях. Както и никой не беше осъден за концлагерите, в които загинаха хиляди българи, нито за избитите след 9 септември без съд и присъда близо 30 хиляди души, нито за  т.нар. "възродителен" процес през 1984/5 срещу турците. 
А общество, в което няма справедливост, деградира. 
Права си Дилмана, за това че всеки има право да се самоопределя ,както и с това че България е родина на всички живеещи и родени тук, права си че никой никого не бива да подтиска и притеснява.
Но причините за всички негативни неща, по принцип се крият според мен в погрешно изградените и закостенели впоследствие представи и стереотипи, които пък са рожба на невярно представени исторически събития и факти, както и на неадекватно изтълкувани реалности към момента на извършването на каквото и да било грешно действие, независимо от коя страна е извършено.
Само вярното представяне на фактите и осветляването на историческата действителност такава каквато е ,освободена от тенденциозни и манипулативни моменти, би поставила здрава основа на бъдещият общ дом на всички общности не само у нас.
Опитите за невярно представени минали събития и факти, само би засилило недоверието и негативизма.
Що се отнася за казаното от dim56, то той е прав, но монетата има и друга страна.
Веднага след освобождението, дори по време а и малко преди войната в 1878г. се наблюдава преселническо движение ,което засяга освен турското население още и другите мюсюлмани татари, черкези и помаците разбира се -това е факт ,както е факт и тн. кръстилка.
Но факт е и един друг процес ,чиито най силен израз е дружбата Родина , носител на идеи по стари от нея и прокарала път за тенденции който я надживяват по време.
Та за да не деградира едно общество ,вярно трябва справедливост ,но подпряна на солидните опори на истината, защото каквото подсееш това ще пожънеш е казано.

Offline Dilmana

• Editor
Здравей dim56, напълно си прав- имало е преди 1944 година асимилаторски процеси, т.нар. "кръстилки", чела съм и книгата на Евгения Иванова "Отхвърлените приобщени", чела съм и спомените на един участник в "кръстилката" от Широка лъка, който по онова време е бил кмет на едно смесено селце, в което помаците са били принуждавани да се покръстят.
 Само че има доста голяма разлика в действията на тогавашната власт (без да я оправдавам ни най-малко, разбира се) и в действията на комунистическата власт след 1944. Най-малко времената вече не са ония диви времена преди Войната и такива деяния са недопустими!
Ако след Балканските войни е имало страхове и местни настроения към новоприсъединените територии, особено тези по границите,  ако по онова време това са били (уви!) обичайни практики не само за България, а никой не е мислил, нито дори чувал за права на човека, то какво оправдание имат извършилите това безумие през 60-те и дори през 80-те години?
Ако в началото на 20 век тези насилия са били предимно местни инициативи и насилията са били предимно(не само, но предимно  дело  на местни хора)  - било на дружбашите в Смолянско, а по гоцеделчевския край -  на разбойници от ВМРО, то как може да се омаловажи фактът да вършиш това престъпление с цялата мощ на държавната машина срещу коренно население през 60-те, 70-те и 80-те години, когато след Втората световна война Хартата за правата на човека вече е прилагана на практика в Европа?

Offline Dilmana

• Editor
Права си Дилмана, за това че всеки има право да се самоопределя ,както и с това че България е родина на всички живеещи и родени тук, права си че никой никого не бива да подтиска и притеснява.
Но причините за всички негативни неща, по принцип се крият според мен в погрешно изградените и закостенели впоследствие представи и стереотипи, които пък са рожба на невярно представени исторически събития и факти, както и на неадекватно изтълкувани реалности към момента на извършването на каквото и да било грешно действие, независимо от коя страна е извършено.
Само вярното представяне на фактите и осветляването на историческата действителност такава каквато е ,освободена от тенденциозни и манипулативни моменти, би поставила здрава основа на бъдещият общ дом на всички общности не само у нас.
Опитите за невярно представени минали събития и факти, само би засилило недоверието и негативизма.

Та за да не деградира едно общество ,вярно трябва справедливост ,но подпряна на солидните опори на истината, защото каквото подсееш това ще пожънеш е казано.

напълно съгласна