Author Topic: Здравейте, има ли някой от с. Долно Осеново  (Read 26398 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline VOGEB

• Member
  • **
 Здравейте, бил съм няколко пъти в Долно Осеново на свадба и на Рамазан Байрям. Ще се радвам, ако има  някой в сайта от там.

Offline VOGEB

• Member
  • **
Поводът да седна и да пиша е случка от днешния ден. В новинарски сайт се съобщаваше за човешка трагедия, разиграла се с жителка на село Долно Осеново. Трагедията си  трагедия. Няма да я коментирам. Това, което ме възмути и изуми бяха нечовешките и нецензурни  коментари на част от четящата аудитория. Запитах се как става така, че и най-далечната тема се свежда до грубиянски обиди и нападки, до глупави националистичски постове и откровена лексикална агресия. Нали уж ние, българите, сме търпеливи, толерантни, хрисими и благи? Може, но май само на думи.
А най-странното е, че се коментираше селото, жителите му, произхода на хората там, но май никой не е стъпвал в Долно Осеново. За него, за това село ми е думата.
Посетих го случайно преди две години. Как стана? Бях на обучение, ръководителката разбра, че не сме виждали помаци, издейства ни автобус и спонтанно отидохме там. Бяхме група от около 45 човека, напълно непознати на никого от селото или околността. Пристигнахме около 10,30 часа сутринта. Автобусът ни стовари в центъра, слязохме и тръгнахме.. Отначало се чувствах неловко и неуютно - непознато място, непознати хора, дори непознати селски улици. Скоро чух, че ни подвикват. Помислих, че ще чуя познатите подигравки или подмятания, но скоро разбрах, че се лъжа. Подвикваха ни жените. Тъкмо бяха приключили със закуската и ни спираха, за да ни дадат домашна баница, топли мекици или орехи и баклава. Кой каквото имаше ни предлагаше и дори се обиждаше, ако не вземем от него. Канеха ни и в дома си, просто така - на раздумка. Посетихме джамията, пустаха ни, въпреки, че бяхме жени, разказаха ни историята на селото. Съобщиха ни, че след ден-два ще има сватба и дори ни поканиха в къщата на булката да видим чеиза. Заведоха ни и до там. Разгледахме всичко и пак повтарям - бяхме 45 напълно непознати хора. По-голямата част от мъжете бяха на гурбет в Португалия и Испания, но всичко припечелено се изпраща в България. Къщите са нови, големи и шарени, накацали по планинските хълмове. Дори над реката и построена къща. Поставени са колове над водата и отгоре е вдигната къщата. Такова чудо виждах за първи път в живота си. Водачи из селото имахме доста - почти всеки ни придружаваше и стига да искахме научавахме всичко. В селото има няколко кафенета, които в сезона н тютюна работят денонощно,  Защо ли? Защото тогава и работата е денонощна. Така ни обясниха. Гледката на планината е прекрасна. И досега не мога да се начудя как някои се катерят до къщите си. Толкова високо са издигнати.
Всички жени се обличат почти еднакво - не защото нямат какво да облекат, а защото така се създава чувство за принадлежност към общността. Ще видите свекърва и снаха как ходяд доволни, въпреки че са еднакво облечени.
Когато си тръгнахме, на изхода на селото, автобусът ни беше спрян. Бъдещата свекърва дари всички ни с чусдесно изплетени терлици. Пазя ги като мил спомен от приятни, дружелюбни и истински хора. Разбира се, че бяхме поканени и на сватбата, но по разбираеми причини не можахме да се отзовем.
Не видях нищо лошо в тези хора - съхранили са душите и сърцата си. Те са отворени за другите. Ако имате път в тази посока посетете Добло Осеново, моля!

musov

• Guest
Не разбрах какъв е смисълът на тоя пост. Нима очаквахте да видите маймуни в това село и установихте, че не са и решихте да споделите с нас. Или какво!?

Offline Rahmie

• Charter member
Не разбрах какъв е смисълът на тоя пост. Нима очаквахте да видите маймуни в това село и установихте, че не са и решихте да споделите с нас. Или какво!?

Prez godinite ot postoyannite kritichni ataki tuk v nashiyat sayt www.pomak.eu kam nas pomacite, napisanoto ot musov me kara da se zamislya, dali nasitina ne-pomacite mislyat za nas, che naistina ne sme i nie hora, kato vsichki ostanali.
Hora sme i to normalni, trudolubivi, savestni... ne prechim nikomu, ne vredim... :)

Videli sme tolkova otricatelni kritiki, dali nasitina ne ni smyatat ostanalite za ravnostoini s tyah hora...

Mnogo kritika, mnogo neshto se izlya hele tuka, kak taka ne se nameri ot tezi kritikuvashtite tuk ot nashte chlenove na sayta, da kaje i neshto hubavo za nas pomacite...

Poleka, leka mai sviknahme i s tazi negativnost podnasyana ni tuka vsekidnevno :)

Offline emson

• Member
  • **
да бе верно са очаквали маймуни или извънземни...хора като хора -една общност какво толкова има да се пише...

Offline Dilmana

• Editor
Здравейте VOGEB,
и благодаря за чудесния постинг и за сърдечните ви и искрени думи.
Съжалявам че са ви посрещнали с недоверие, дори с известна неприязън, много огорчения им се натрупаха на хората и взеха да реагират прибързано и недоверчиво.
 А постингът ви не само е добронамерен, но и описва изключително точно смайването на повечето градски деца и младежи, особено от големите градове и от София, които нямат досег с хора извън своя кръг, често нямат и баби и дядовци на село и винаги, когато отидат в Родопите, са смаяни от гостоприемството на хората там.
 Наблюдавала съм многократно това смайване като студентка и то няма нищо общо с това, за което ви обвиняват тук - че сте мислели хората за маймуни.  :)
Става дума, че в големите градове хората  живеят много динамично, под непрекъснат стрес и освен това не могат да си позволят да канят хора от улицата у дома си - не го знаеш кой какъв е, а и средата, климатът и животът са съвсем различни.
 И младите хора, които за пръв път се докосват до този спокоен , приветлив и гостоприемен начин на живот са очаровани.
Приятели, защо така нападнахте човека?  Защо сте се наежили толкова, че виждате у всеки недобронамереност? Защо заради една шепа кресльовци, които през плет не са виждали ни помак, ни турчин,  ни мюсюлманин и на които престъпни политици манипулират съзнанието, се ежите на всеки?
 И преди съм ви казвала - ако се капсулирате и посрещате с недоверие всеки и то с тази обидена поза, това обслужва само политическите манипулации и не е на добро- нито за вас, нито за нас. Не губете добронамереността си и не ставайте мнителни.
Най-мили поздрави на всички ви! 

Offline VOGEB

• Member
  • **

Здравейте на всички,

Ужасно съжалявам за недоразуминието което се получи с този постинг.
Аз трудно се справям с въможностите на компютъра и това е единствената причина. А  иначе едва ли има по непреднамерен
човек към помаците от мен поне тук в този сайт.Познавам няколко души от Долно Осеново от 2006г и често им гостувам както и те на мен. Следя всички публикаций за това село . Преди около месец една млада жена от Д. Осеново почина при раждането на второто си дете.Коментарийте около тази трагедия са възмутили едно момиче от София и то е написало своите впечатления
 тук: osica.blog.bg  Ще се опитам да нача  снимките и моя коментар.

Offline VOGEB

• Member
  • **

http://osica.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/06/17/doblo-osenovo-i-oshte-neshto.563279?reply=2075619

Ето и моя коментар

Осика не разбрах откъде сте но това не е важно Важното е че сте усетили духа на селото и гостоприемството на жителите му Те са много работливи и мили хора Познавам няколко души от там от 2006 г. и съм впечатлен от уважението с което се отнасят към възрастните хора и любовта с която отглеждат децата си Затова е жалко за смъртта на Емилия и за децата които остават сирачета А иначе "ТИЯ ПОМАЦИ " съхраняват БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОР Една вечер изпяха над 100 песни без да повторятЖалко че не сте се възсползвали от поканата Те умеят да се веселят от сърце Тази година Рамазан Байрям е на 10 .09 Препоръчвам Ви да посетите Долно Осеново тогава Аз съм от Пловдив но често намирам повод да се отбия за ден два
НАЙДЕН

Още веднъж се извинявам за недоразумението,но ДИЛМАНА е права и не търсете негативното там където го няма.
На 31 07 и 01 08 тази година е събора Пирин пее на ПРЕДЕЛА . Аз ще съм там както и моите приятели от Д. Осеново

Offline Сидхарта

• Historian
Разбира се неправилно разбраха интереса към това село .
От това което чета за него обаче ,мога да кажа че се отнася и за много други села които съм посетил в Родопите.
Хората са истински.

Offline Шали

• Advanced member
... kak taka ne se nameri ot tezi kritikuvashtite tuk ot nashte chlenove na sayta, da kaje i neshto hubavo za nas pomacite...
...

Ne e bash taka :)

Offline @xmet

• Senior member

Offline Dilmana

• Editor
Здравейте VOGEB,
 Още веднъж ви благодаря, вкл. и за линка към блога на Осика, чийто коментар първоначално помислих за Ваш. На блога има и снимки от отиването на Осика и състудентите (съучениците) й до Долно Осеново.
 Поздрави на прекрасния Пловдив!

Offline fotakiev

• Forum fan

И аз мисля.че  не е така!

Offline Rahmie

• Charter member

И аз мисля.че  не е така!

Щом казвате... :)

Offline fotakiev

• Forum fan
... :)

Е....
kak taka ne se nameri ot tezi kritikuvashtite tuk ot nashte chlenove na sayta, da kaje i neshto hubavo za nas pomacite...
Ние не сме от днес тука ;) ...