Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122610 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
mirvam, изобщо прочетахте ли какво сте написал, или пишете по инерция, моабет да става?
Моабет да става Пепи, моабет да става.

Offline fotakiev

• Forum fan

Quote from: pomak BG link=topic=3318.msg60137#msg60137  date=1273696537

Добре е като си задаваш въпроси, по този начин човек стига  до някаква истина. Аз също често съм си задавал въпроси за неща които не ми са  ясни и когато съм нямал някакъв шейх около мен, който да ми отговори, съм ги  намирал по много странни за мен места, сред събрали се случайно хора, които са  отворили някакви книги или в джамията след молитва, когато някой по-учен  разяснява нещо от исляма на събрали се хора. Често отговорите съм ги срещал  случайно и в нета и пр., с което съм осъзнал, че Аллах никога няма да ме остави  без отговор на въпросите ми и по всяко време на деня ме напътства.  
Никой не е всезнаещ и никой няма отговори на всички  въпроси.Затова  търсим истини и дискутираме  заедно.Ако обаче си затваряме очите или си заравяме главата в пясъка  истината  ще ни подмине и ще се радваме  на лъжата, като на пълна истина.Затова за първи път приветствам тонът ти ,  макар и отново да се плъзгаш от неудобните въпроси .Сега вече ще навляза в  същността на въпросите,защото  те не са  малко,а и досега не  са били с конкретен отговор.Надявам се да не се сърдиш и да си  честен на сто процента.

Обикновено, когато човек иска да се вслуша във „вътрешният  си глас” или да се допита до съвестта си,чува примерно 20 различни гласа,от  които много трудно може да отсее от правилният и истинският.Без да се  разпростирам на дълго и на широко,защото и аз нямам никакво време,ще ти дам  пример с убийците,които никога не са искали да станат  такива,а просто са се вслушвали  и доверили на мислите си. 

Та..като духовен човек би трябвало да знаеш,че има само два  вида сили.Това са силите на доброто и тъмните сили.Трети вид сили няма.Тъмните  сили са известни с това,че трудно се различават ,защото галят сетивата и се преструват  на добри.Да се различават трябва много голям предимно духовен опит и вътрешна  работа.Следователно не всяка мисъл ,която ни хареса е правилна и не всеки  отговор на въпросите ни е правилен.Затова и не всеки завършил теолог  е богослов,както и не от всеки астронавт  става космонавт и не всеки вярващ отива в рая.

Някога на Моисей се е наложило да доказва пред египетските  жреци силата на истинският Бог,като се саревновава с тях.Тъмните сили са  играели ролята на Бог при египтяните и хората са ги почитали, като Бог.Жреците  са имали силата да правят чудеса.Никога никой египтянин не си е и помислял,че  това всъщност не е Бог , а дявол във вид на загрижен такъв за тях.Моисей  доказва силата на истинският Бог и тогава ставя ясна лъжата.Това показва,че  даже и чудесата не са винаги от Бог, и че никога не трябва да се доверяваме от  първият път,защото тъмните сили може да ни се представят като ангели или Бог.
Да си много вярващ е едно,а да си глупав е друго.Повечето  хора отиват в ада не заради  умишлени  грехове,а от глупост.Ако нещо е от Бог то е благо,меко,сладко.Няма страх и  насилственост.Има свобода и мир. Нещо, което Мухаммед не е намерил когато за  първи път е бил посетен от архангел Джибрил(Гавраил),както разказва самият  Мухаммед,че е бил той,защото така ми се  представил.Ето какво се е случило:

Послепредпочиташе да се уединява и да се  усамотява в пещерата Хира и дни и нощи
оставаше да се занимава с благочестиви дела – тоест да служи  на Аллах – преди
отново да се върне при семейството. За целта се запасяваше с  необходимото. После
се връщаше при Хадиджа и пак се запасяваше, докато в  пещерата Хира го споходи
истината. При него дошъл Ангела и му казал:
– Чети!
– Не мога да чета– отвърнал той.– Сграбчи ме – разказва  Пророка, – притисна ме,
докато останах без сили, после ме пусна и повтори:
– Чети!
– Не мога да чета – отвърнах аз. – Пак ме сграбчи, притисна  ме отново, докато
останах без сили, пак ме пусна и каза:
– Чети!
Отвърнах:
– Не мога да чета.– Хвана ме, притисна ме за трети път,  после ме пусна и каза:
– Чети в името на твоя Господ, Който сътвори – сътвори  човека от съсирек!
Чети! Твоят Господ е Най-щедрият, Онзи, Който научи чрез  калема, научи
човека на онова, което не е знаел. (96:1–5)
След това Пророка на Аллах се върнал вкъщи и целият  треперел. Влязъл при
съпругата си Хадиджа бинт Хуайлид, Аллах да е доволен от  нея, и извикал:
„Загърнете ме, загърнете ме!“
Загърнали го; ужасът му отминал и той казал на Хадиджа:
– Страхувах се за себе си.

Нека да наблегна на тези три момента:” Сграбчи ме –  разказва Пророка, – притисна ме,
докато останах без сили, после ме пусна и повтори” ,  „Пак ме сграбчи, притисна ме отново, докато
останах без сили
, пак ме пусна и каза” , „Хвана ме,  притисна ме за трети път, после ме пусна и каза” Та..въпросите ми са:
1.Има ли насилие от страна на представилият се за ангел?
2.Има ли тук мир,свобода,любов?
3.Има ли принуждение за подчинение?
4.Как Мухаммед е бил сигурен,че това е ангел, а не демон?

По принцип сме  задължени да се молим по посока Мекка, но понякога, когато сме във самолет,  кораб или на неориентирано място не се молим към тази посока, тъй като Аллах е  навсякъде. В молитвите си винаги казваме Аллахумме раббена или Я рабби Аллах и  пр. или казано на български боже Господи. Не казваме ей черен камък и пр. И при  молитвите си не се обръщаме по посока Мекка, а само по време на петкратния  намаз.  
Казваш ,че в молитвите си не се обръщате по посока Мекка,а  само по време на петкратният намаз,ами това не е ли най-важната молитва и то  най-важната?
Примерът със самолета е хубав за друго.Да покаже,че посоката  на молитва не може да има значение.Посоката е вътре към дълбините на сърцето  .Тази посока е най-вярната и истинската.Всичко друго е маловажно и губене на  сили.
В задължителните молитви не казвате:”ей черен камък”, но са  насочени към същият черен камък  в  Кааба.Храм и камък почитан и пазен от езичниците  и родът на Мухаммед, знаеш го това и ти,а и  го обсъждахме вече.

Освен това тези които  са в Мекка, те обикалят храма, а тези които се кланят те са зад обикалящите и  са около храма, не са наредени срещу черния камък, който е един от всичките  изградили храма.  
Дали са срещу камъка или зад камъка,какво значение  има?Посоката към него ли е?Към него е!

Тук ще ти вкарам  едно изказване на халифа Омер и ще престана да те убеждавам в противоположното,  тъй като както виждам от многото доводи в спора ми с теб няма файда.
“Аз знам, ти си само камък, и не можеш да допринесеш нито  полза, нито вреда. Ако не бях видял, че Пратеникът на Аллах те целува, аз  нямаше да те целувам.” Ако пратеника на Аллах ни беше повелил да му се кланяме,  Омер нямаше да казва това.  
Хюсейн Мехмед (pomak BG),аз не видях нито един довод!Даже и  това което ми даде сега тук с този ми цитат не е довод.Виж защо..
От думите на Омар излиза,че самият той ,като един от  най-добрите приятели на Мухаммед и близък   с него не знае защо се целува камъка.Думите му разкриват обаче една  любов към тзи камък от страна на Мухаммед.Тоест всички последователи на  Мухаммед  и Омар включително трябва да  обичат камъка и да го целуват ,само защото така Мухаммед го е правил.

Въпросът е Бог ли му е казал да го прави или той сам е решил  да го направи.Никога няма да разберем,защото самият Мухаммед  никога не е казал  защо го целува камъка,  или защо молитвите са насочени към  него.Въпроси  нямаше да има,ако нямаше  съвпадения като това,че родителите на Мухаммед и целият му род са били пазители  и покровители на същият този езически храм Кааба.А и ,че всички араби са  правили същият хадж по време на годината към същият град Мекка,към същият храм  Кааба и със същият камък вътре, докато са били езичници и продължават да правят  същото и след това като мюсюлмани.А и доколкото си спомняш съвременникът на  развитието на исляма роден през 680-та година ,арабина Йоан Дамаскин казва:”  А тоя, дето наричат камък, е глава на Афродита, на която се покланяха  [по-рано], която наричаха Хавер; върху него и досега при внимателно наблюдение  се вижда слаба следа от релеф".

По принцип не всички  откровения биват низпоскани чрез архангела. Някой са под други форуми, а някой  са дадени и направо от Аллах, като тези през нощта Мирадж. Архангелите нямат  свободна воля, но пък и молитвите и покаянията са за това да се отправят към  Аллах. А дали Аллах ще ги приеме и как ще постъпи с теб това си е Негова  работа.

Интересно!Коя сура от Корана казваш не е от архангела?

Муса и Мохамед са  били пророци на отделни семитски и пр. племена. Това е като да имаш много  синове и да искаш всички да са добре, ама някой от тях не си успял да ги  уредиш, не че си нямал възможност, ами че те не са го поискали и на теб да ти е  мъчно за това. Мисля че ме разбираш.
Разбирам какво казваш   да, но в този случай нещата няма как да стоят така.Моисей е Божии пророк  и като такъв,той  е направил това което  се е искало от него.Евреите са изведени от Египет и стигат до обещан момент ,в  който имат собствено царство и от тях се раждат много праведници и следващи  пророци.Мисията му е изпълнена и той няма за какво да плаче!Тоест неговият  народ(неговата умма) е  постигнала  желаното от него.
 Още повече,че тук не  се споменава нищо за християните.Те чия умма са?Не ли исляма твърди, че е  религия след християнската?

Не мога да знам дали това е хадис или не, не всичко знам, а  пък това е от природата на човека.
Как следваш и вярваш в нещо,което не знаеш и не си  сигурен?Защото това за което спорим е от основите на исляма и би трябвало да се  знае от всеки,нали?

Този езически храм е бил някогашния Бейтуллах съграден оът  Аврам подобно на Ветил или Бетил в Палестина съграден от Яков след като се  завърнал от Месопотамия. За него се заговори и през VI век, когато старите  богове на арабите губели влияние, а властта на жреците била подкопана, тъй като  проникнало иудейството и християнството. Постепенно иудейството взело надмощие  и последният савейски цар се опитал да го обяви за държавна религия. За  християнска Етиопия този акт се оказал удобен предлог, за да завземе Южна  Арабия, като през VI век чрез йеменския пълководец Абраха, савското царство  престанало да съществува. След падането на савското царство, през 570 г. Абраха  се отправил и към Мекка, с известния в историята поход на слона, поради  желанието му местните също да приемат християнството, но бил сломен от Аллах  поради възнамерението му да оскверни храма Каба. Защо според теб Аллах защитил  този стар езически храм Кааба в Мека от християните, а не защитил иудаизма при  савейците?
Казваш,че това е храм на Авраам,но това е само една от  версиите.Няма никакви доказателства затова,следователно може и да е измислица  или натамънизмица.
Питаш ме ,защо според мен Аллах е защитил този стар езически  храм Каабе в Мекка от християните и аз ще ти отговоря с  два въпроса.
Защо мислиш,че тази сила която го е защитил е Аллах и  вторият ми въпрос е, защо храма е бил разрушаван от нехристияни и се е наложило  да се съгражда наново?

Фотакиев поради това, че Библията съдържа много книги е  пълна с противоречия. Ако тръгна да ти ги посочвам, ще са около 100 такива.  Докато в Корана се посочва следното:  2:  79. Горко на онези, които с ръцете си пишат Писанието, после изричат: “Това е  от Аллах.” ­ за да го продадат на нищожна цена! Горко им заради онова,  което ръцете им написаха и горко им заради онова, което придобиха!

Хюсеин Мехмед(pomak BG),това,че Библията съдържа много книги  и всичките до една нямат и едно противоречие,показва хармония и единство.Те  взаимно се цитират.Много лесно се сравняват, като както казах се разлисти всяка  книга и се провери.Една такава последователност показва Божие слово.А това,че  книгата Коран се различава от Библията го знаеш и ти.Не давай 100 различия  между книгите в Библията,ами дай една,че да ти повярвам.

В Коран 2:79 се казва,че горко на този ,който с ръцете си  пишат Писанието, а нима да е писано с друго?Всички знаем,че Библията е писана с  ръце както и всички знаем ,че и Корана е писан с ръце.
Между впрочем Корана наистина не е ли писан с ръце и после  не се ли казва,че е от Аллах?

Ако са на лице тези  50 сигурно най-точни ще да са тези на еврео-християните от І и ІІ в., като  ученици на апостолите и като последователи на учението на Иисус, които в същото  време се придържали и към левитските закони за религиозната чистота.
А какво те кара да мислиш,че тези 4 сегашни евангелия,които  са били същите и по времето на Мухаммед   са по-неистински от тези на евреите християни?Да ти напомня ли стиховете  от Корана,където се потвърждава Писанието,а то е било същото като това и днес?

Апостол Павел може да  не е толерира разврата, но чрез дадената ви религиозна свобода вие сами си го  толерирате. И тъй като това общество е живяло в разврат, който не само в  Помпей, а и навсякъде другаде из империята, не е имало нужда от такъв апостол с  такива разбирания.  
Радвам се ,че вече не мислиш за виновник за разврата Апостол  Павел.Впрочем религиозната свобода е път към саваршенство, защото чрез закона  не може да стане това.Преди да  се стигне  до сегашният разврат е имало и здрави християнски общества,които са достигали  голяма чистота и праведност.Светците доказват това.Наречени чудотворци или  прозорливци  и т.н. те са критерият за  здравината и присъствието на Светият Дух.Днес все по-малко има такива хора и  даже последните известни такива починаха преди няколко години.Самото време на  края на света при християните се говори за този момент,в който  духовните и харизматични хора ще намаляват.

А това ,че сега има разврат по света и  обвиняваш точно християните е меко казано  наистина неуместно.

Несъм писал, че  Православната църква е участвала в инквизицията, а че е свиквала църковни  събори, кадето на подсадимите им били прилагани обредни усъкатявания, като  режене на усни, уши, носове, езици, ослепяване с нажежено желязо и изгаряне на  кладата. Това се прилагало на еретици, докато за разврата нямало закон.

Пак си объркал православието с католицизма.Няма такова нещо  като писаното по-горе.
Имало е царе  с  подобни наклонности да,но Царят не е църквата ,нали?
За разврата е нямало нужда от закон,защото са четяли Новият  Завет,а там се казва достатъчно.

Ние не се съобразяваме с откровението на Йоан, а с хадисите  на пророка Мухаммед за Антихриста. Каквото и да пише там за християните нас  това не ни засяга.
Ако мюсюлманите са наистина последователи на християните,би трябвало  да признават за вярно и истинско всичко тяхно. Най-малкото тяхната книга  Библията , а откровението на Йоан е от Библията и е пророк.А ти казваш,че не те  засяга...интересно..

Тъй като стана късно,  пък и съзнанието ми е изтущено ще ти вкарам един цитат от една книга за жените  на Мухаммед четисиго и си отговори на зададените от теб въпроси.
......

Наистина  цитираното  от теб дава отговори ,като  един  заслужава  интерес:” Повечето от  браковете на Мухаммед (с.а.с) са политически или от съчувствие. Чрез тези  бракове той осъществил роднински връзки с множество хора, които всеотдайно са  работили за исляма.

Това ли е примера от Мухаммед?

А къде остана любовта и желанието на жената?

Поздрав Хюсеин Мехмед povmak bg

Поздрав и на теб  и ти  желая рая на небето и земята!

Offline zizu9

• Member
  • **
S va6e pozvolenie iskam i az da se vkliu4a v diskusiqta.Parvo koeto iskam da kaja e,4e nito edno ot evangeliqta ne e pisano po vremeto na Isa(Isus),a vsi4ki sa pisani sled nego i v tqh sa dobaveni mnogo 4ove6ki sajdeniq i misli,koeto obezcenqva bojestveniqt im smisal.Dokato Korana e bil nizposlan to4no po vremeto na Mohammed s.a.v. i se e zapazila negovata bojestvena sa6tnost ot togava do dnes,tova e dokazano.Mnogo vajno e da se znae talkuvaneto na znameniqta,a ne da se razbirat bukvalno.ALLAH kato kazva,4e te sas sobstvenite si race promenqt bojieto pisanie se ima predvi,4e horata dobavqt svoi misli i sajdeniq.Korana sa6to e pisan na raka,no sled kato e bil nizposlan,kato predi tova e bil zapisan v Sveshteniqt skrinjal i ot tam posredstvom arhangel Djebrail e bil nizposlan bukvalno i direktno na Mohamed s.a.v.,no za da bade po dobre razbran ot horata se nalaga talkuvane i e sazdadena takava disciplina "Tefsirul Koran"(talkuvane na korana).Zatova 4ovek ne trqbva da se bazira bukvalno na edno znamenie,bez da znae negovoto talkuvane.Tova e ot men za sega.Jelaq na vsi4kivi vsi4ko dobro.ALLAH e dal na vseki razum i vseki sam da razmi6lqva koe e istina i koe zabluda,nakraq sam vseki 6te nosi otgovornost za sebe si.

Offline Шали

• Advanced member
                        zizu9, трудно е за мюсюлманин да разбере духа на православието. Това е съвсем естествено. Ще ти отговоря, само дано не се повтаряме за отегчение на другите

Parvo koeto iskam da kaja e,4e nito edno ot evangeliqta ne e pisano po   vremeto na Isa(Isus),a vsi4ki sa pisani sled nego i v tqh sa dobaveni   mnogo 4ove6ki sajdeniq i misli,koeto obezcenqva bojestveniqt im smisal.
Това е голяма грешка в линия ти на разсъждение. Ако разбереш следващите стихове, ще си откриеш истината каква е :)

2:17. Защото ние не изопачаваме словото Божие, както мнозина, а   проповядваме искрено, като от Бога, пред Бога, в Христа.

3:1. Пак ли ще почнем да се препоръчваме? Или имаме нужда, както някои,   от препоръчителни писма до вас или от вас?
3:2. Вие сте нашето писмо, написано в сърцата ни, което узнават и четат   всички човеци;

3:6. Той ни е дал способност да бъдем служители на новия завет, не на   буквата, а на духа; защото буквата убива, а духът животвори.
3:7. И ако служението на смъртта по букви, издълбано на камъни, беше   тъй славно, че синовете Израилеви не можеха да се взират в лицето на   Моисея поради преходната сияйност на лицето му,
3:8. то как не ще бъде много по-славно служението на духа!
3:9. Защото, ако служението на осъждането е славно, то много повече   служението на оправданието изобилва със слава.
3:10. И първото прославено дори не се показа от тая страна славно,   поради надминаващата слава на второто.
3:11. Защото, ако преходното е било славно, много по-славно е трайното.
3:12. Прочее, като имаме такава надежда, ние действуваме с голямо   дръзновение, (Кор.)

Offline isa71

• Forum fan
             Абраха изпратил към Мекка Асуд бин Максуд, който   ограбил част от жителите на Мекка и отнел 200 камили на Абдул Мутталиб   бин Хашем /дядото на Мухаммед /с.а.с./.   
      После Абраха изпратил Хуната Хамири в Мекка, за да   открие лидера на племето Курайш и да му предаде, че не е дошъл да воюва   с тях, а само да разруши Кааба. И че ако арабите не защитават Кааба,   той няма да води война с тях.

Когато вестта стигнала до Абдул Мутталиб, той   рекъл: “Ние също нямаме намерение да воюваме с Абраха, защото Кааба е   храм на Всевишния и на неговия Пратеник Ибрахим (Аврам). Ако Той го   запази, запазва Своя дом, в противен случай нямаме друг избор освен да   се защитаваме.”

Абдул Мутталиб отишъл за среща с Абраха, който бил   величествен мъж с добра външност. Когато Абраха го видял, в знак на   уважение станал от своя трон и седнал на килима край него. Той казал на   своите преводачи да попитат госта му от какво има нужда.
      Абдул Мутталиб отговорил, че желае да му бъдат   върнати 200та камили, които са му били неправомерно отнети.

Тогава Абраха заявил: “Когато те видях се   зарадвах, но сега се чудя как е възможно при положение, че аз съм дошъл   да разруша храма на твоята религия и на твоите деди, ти да ми говориш за   камилите си!”

Абдул Мутталиб казал: “Аз съм собственик и   покровител на камилите си, а Кябето си има собственик, Който ще го   пази!”

Абраха веднага разпоредил да му бъдат върнати   камилите. Абдул Мутталиб взел своите камили и известил жителите на Мекка   да напуснат града, за да  се предпазят от   агресията на Абраха.

Те се събрали около Кябето и се помолили на Господ   да го пази и да унищожи войската на Абраха.

Бог изпратил ято от птици носещи по три камъчета –   едно в човката си и по едно в краката си, които щом попаднели върху   някой войн пробивали неговото тяло, също както червей пробива листо на   някое дърво...
      Чрез тях Всевишния запазил Кябето от   разрушение...”

Attaque de la Mekke par Abraha

Offline zizu9

• Member
  • **
Ami to4no tova e priqteliu,4e pisarite na evangeliqta govor

Offline zizu9

• Member
  • **
Ami to4no tova e priqteliu,4e pisarite na evangelieto govorqt ot sobstveno ime.Dokato v Korana ALLAH govori ot negovo ime ne6tata bez da sa pre4upeni prez prizmata na 4ove6koto vijdane.Za6toto kogato ne6tata se pre4upqt prez 4ove6koto oko i saznanie stavat savsem razli4ni.Dvama 4oveka mogat da gledat edno i sa6to ne6to i da vijdat savsem razli4ni ne6ta.Ot tova koeto ti si citiral ot evangelieto ne stava konkretno qsno koga sa pisani.Te mnogo hora mogat da izopa4at dadeno ne6to i da tvardqt,4e ne sa go izopa4ili.Islqma ne otri4a hristiqnstvoto,a othvarlq nqkoi postolati na hristiqnstvoto,kato triedinstvoto na bog.Tova 4e Isa(isus) e bojii sin,sa6to parvorodniqt grqh i  nqkoi drugi ne6ta.Samiqt isa(isus) nikade ne se e provazglasil za gospod,a horata v posledstvie go izdigat v kult.A i nemoje Isa(Isus) da izkupva gre6kite na drugite,kakvo e vinoven toi za tova 4e nqkoi drug e pregre6il.Nqkak si nqma logika v tova.A imenno tezi ne6ta othvarlq islqma,koito sa v protivoves s razuma.Bog e edin i nemoje da ima tri lica,tova ne e logi4no.Islqma razgrani4ava tezi tri ne6ta po otdelno,kato vsqko edno  ot tqh e  individualno i unikalno samo po sebe si.ALLAH e Bog,arhangel Djibril e svetiq duh,a Isa(Isus) e boji pratenik izpraten do horata za da opovesti bojieto poslanie.Takova e stanovi6teto na islqma,otnosno hristqnskite postolati.

Offline Шали

• Advanced member
...A imenno tezi ne6ta othvarlq islqma,koito sa v protivoves s razuma...
Субективно   
Според разума на PETER и аз и Вие сме еднакво безумни   

...Bog...nemoje da ...

Бог може всичко  Нима не знаете това?

Offline PETER

• Forum fan
  •     Здравейте на всички пишещи тук!

За да е ясно на всички, искам да напиша!

...

71. И всеки от вас ще мине през Ада. Това е окончателна присъда   от твоя Господ.
     Йоан!

Брате Йоане,   :)
много бързо се отказа. Тук си треба упоритост и такт.
Поостани опознай народа и пиши по-кратко, но право в целта.
Така няма да те яд като те забършат заради нечия нарушена чувствителност.
И лека полека ще си постигнеш своето.

Твой неверен фен.  :)

Offline Hat

• Moderator
Брате Йоане,   

И лека полека ще си постигнеш своето.

Добьр сьвет с вплетена в него загадьчност.

Offline PETER

• Forum fan
Няма интрига, Хат

Тук дойде един теолог-християнин с хипотези които съм срещал много пъти по книги и форуми, но никога във форум където има и теолог-мюсюлманин, та сблъсъка между тях щеше да бъде много интересен.

Според мен и двамата се държаха възпитано и спора обещаваше да е на ниво.

Уви ... :(

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.

....Тъмните  сили са известни с това,че трудно се различават ,защото галят сетивата и се преструват  на добри....

Ако нещо е от Бог то е благо,меко,сладко.Няма страх и  насилственост.Има свобода и мир. Нещо, което Мухаммед не е намерил когато за  първи път е бил посетен от архангел Джибрил(Гавраил),както разказва самият  Мухаммед,че е бил той,защото така му се  представил.

Нека да наблегна на тези три момента:” Сграбчи ме –  разказва Пророка, – притисна ме,
докато останах без сили, после ме пусна и повтори” ,  „Пак ме сграбчи,
притисна ме отново, докато
останах без сили
, пак ме пусна и каза” , „Хвана ме,  притисна ме за трети път, после ме пусна и каза” Та..въпросите ми са:
1.Има ли насилие от страна на представилият се за ангел?
2.Има ли тук мир,свобода,любов?
3.Има ли принуждение за подчинение?
4.Как Мухаммед е бил сигурен,че това е ангел, а не демон?

Това че бог е любов много се е спорело и в ранното християнство. Само примера с Демиург е достатъчен при гностиците, който представлявал бога на Стария завет, който бил бога на закона и пр. или Дявола, докато бога на Новия завет бил любов и пр. Освен това тези крилати същества в Откровението на Йоан, които буквално са като чудовища с животински образи на птици, които представляват ангелите също изглеждат страшни. 
Редактирано от модератор...Да не говорим за Светия дух, който няма нищо сравнимо с него нито в Иудаизма, нито в Исляма и който се препокрива с твоето "Тъмните  сили са известни с това,че трудно се различават ,защото галят сетивата и се преструват  на добри", тъй като в корана е извесно че сатаните са сътворени от огън.

Казваш ,че в молитвите си не се обръщате по посока Мекка,а  само по време на петкратният намаз,ами това не е ли най-важната молитва и то  най-важната?
Примерът със самолета е хубав за друго.Да покаже,че посоката  на молитва не може да има значение.Посоката е вътре към дълбините на сърцето  .Тази посока е най-вярната и истинската.Всичко друго е маловажно и губене на  сили.
В задължителните молитви не казвате:”ей черен камък”, но са  насочени към същият черен камък  в  Кааба.Храм и камък почитан и пазен от езичниците  и родът на Мухаммед, знаеш го това и ти,а и  го обсъждахме вече.

Дали са срещу камъка или зад камъка,какво значение  има?Посоката към него ли е?Към него е!

Хюсейн Мехмед (pomak BG),аз не видях нито един довод!Даже и  това което ми даде сега тук с този ми цитат не е довод.Виж защо..
От думите на Омар излиза,че самият той ,като един от  най-добрите приятели на Мухаммед и близък   с него не знае защо се целува камъка.Думите му разкриват обаче една  любов към тзи камък от страна на Мухаммед.Тоест всички последователи на  Мухаммед  и Омар включително трябва да  обичат камъка и да го целуват ,само защото така Мухаммед го е правил.

Въпросът е Бог ли му е казал да го прави или той сам е решил  да го направи.Никога няма да разберем,защото самият Мухаммед  никога не е казал  защо го целува камъка,  или защо молитвите са насочени към  него.Въпроси  нямаше да има,ако нямаше  съвпадения като това,че родителите на Мухаммед и целият му род са били пазители  и покровители на същият този езически храм Кааба.А и ,че всички араби са  правили същият хадж по време на годината към същият град Мекка,към същият храм  Кааба и със същият камък вътре, докато са били езичници и продължават да правят  същото и след това като мюсюлмани.А и доколкото си спомняш съвременникът на  развитието на исляма роден през 680-та година ,арабина Йоан Дамаскин казва:”  А тоя, дето наричат камък, е глава на Афродита, на която се покланяха  [по-рано], която наричаха Хавер; върху него и досега при внимателно наблюдение  се вижда слаба следа от релеф".

Виждам че моите доводи не ти вършат работа. И че ти не признаваш за доводи факта, че мюсюлманите още в Мека се молели по посока на Йерусалим. Също така доводи за теб не са и, забележи между канене и молене в исляма има разлика. И тъй като моленето представлява това което е и в другите религии само че не е отправено към някоя статуя или картина, а се вдигат ръцете и се отправят молитви към Аллах без значение към каква посока си се обърнал, също не е довод за теб. Освен това не е довод и не ориентацията на човек, който може да е в пустинята и в гората и в самолета и пр., тъй като Аллах в такъв случай е казал в Корана че е и на изток и на запад и пр. Също не е довод за теб посещаващите храма Каба които преди не се кланяли а само са правили таваф, т.е. ритуални обиколки, които започват от ъгъла кадетът е черния камък и на тези обиколки се изричат хвалебствия към Аллах, като в езическия период бога бил върховен и бог на всички семити, а при мюсюлманите бил монотеистичен. Освен това довод за теб не били и словата на един от най-приближените сподвижници, на който уж Мохамед не споделил сакралното за камъка и което оставил като знание само за себе си. Докато за мен не е довод, факта че само Йоан Дамаскин знае че още стояли релефите на някаква богиня на камъка, който той въпреки че не е ходил там ги е видял. Без обаче да споделя, кои и кога изтъркал образа на тази неизвестна за почитане нам богиня сред курешитите в Мека.

Интересно!Коя сура от Корана казваш не е от архангела?

Разбирам какво казваш   да, но в този случай нещата няма как да стоят така.Моисей е Божии пророк  и като такъв,той  е направил това което  се е искало от него.Евреите са изведени от Египет и стигат до обещан момент ,в  който имат собствено царство и от тях се раждат много праведници и следващи  пророци.Мисията му е изпълнена и той няма за какво да плаче!Тоест неговият  народ(неговата умма) е  постигнала  желаното от него.
 Още повече,че тук не  се споменава нищо за християните.Те чия умма са?Не ли исляма твърди, че е  религия след християнската?

Трябва ли някъде да пише в корана че тази сура е с посредничеството на архангел, а тази не е?  И когато имало някакво взаимоотношение на Мойсей към Мухаммед, невиждан някаква връзка тук с християните които си споменал.
Но тъй като вече си ги споменал, плачът на Мойсей може да е свързан и с думите на Иисус за лицемерието им, което им било характерно и за време на Мойсей.  Не еднокатно то е отбелязано и в Библията и в Корана по време на изхода, за което те били предизвикали не еднократно и гнева на Елоах. Можели тази умма да се сравнява с уммата на Мухаммед, която не само преоткрила Обетованата земя, наречена арабски халифат, ами и създала такава цивилизация в нея, за която евреите може само да си мечтаят чрез спускането от небесата на някакъв си нов Йерусалим, който по някаква случайност е отбелязан и в Новия завет.

Как следваш и вярваш в нещо,което не знаеш и не си  сигурен?Защото това за което спорим е от основите на исляма и би трябвало да се  знае от всеки,нали?

Казваш,че това е храм на Авраам,но това е само една от  версиите.Няма никакви доказателства затова,следователно може и да е измислица  или натамънизмица.
Питаш ме ,защо според мен Аллах е защитил този стар езически  храм Каабе в Мекка от християните и аз ще ти отговоря с  два въпроса.
Защо мислиш,че тази сила която го е защитил е Аллах и  вторият ми въпрос е, защо храма е бил разрушаван от нехристияни и се е наложило  да се съгражда наново?

Хюсеин Мехмед(pomak BG),това,че Библията съдържа много книги  и всичките до една нямат и едно противоречие,показва хармония и единство.Те  взаимно се цитират.Много лесно се сравняват, като както казах се разлисти всяка  книга и се провери.Една такава последователност показва Божие слово.А това,че  книгата Коран се различава от Библията го знаеш и ти.Не давай 100 различия  между книгите в Библията,ами дай една,че да ти повярвам.

В Коран 2:79 се казва,че горко на този ,който с ръцете си  пишат Писанието, а нима да е писано с друго?Всички знаем,че Библията е писана с  ръце както и всички знаем ,че и Корана е писан с ръце.
Между впрочем Корана наистина не е ли писан с ръце и после  не се ли казва,че е от Аллах?

А какво те кара да мислиш,че тези 4 сегашни евангелия,които  са били същите и по времето на Мухаммед   са по-неистински от тези на евреите християни?Да ти напомня ли стиховете  от Корана,където се потвърждава Писанието,а то е било същото като това и днес?Ако мюсюлманите са наистина последователи на християните,би трябвало  да признават за вярно и истинско всичко тяхно. Най-малкото тяхната книга  Библията , а откровението на Йоан е от Библията и е пророк.А ти казваш,че не те  засяга...интересно.

Това са предание, не съм го виждал под формата на хадис, защото пак повтарям не може всичко да знам и да прочета. Казваше един имам в нашия край че науката била като море, кой грабнал от нея с лъжица, кой с черпак, кой с кофа. Възможно е тук сред съфорумците ни някой да го знае този хадис и да ни даде по ясна представа за него.
   За това че храма е от Аврам се загатва и в Библията, но това едва ли е в значение за теб. Там се говори че той издигал жертвеници. Земзем водата, която спасява Измаил от смъртта, която вода се намира в Мекка също е отбелязана и в Библията. Говори се и за ханифи, които били монотеисти преди мюсюлманите в Мекка, потомци на вярата на Аврам и Измаил. Да не говорим, че немалко християнски богослови наричат мюсюлманите потомци на измаилтяните. Мисля че и Йоан Дамаскин е в това число.

Знаем че храма е реставриран няколко пъти преди Исляма, но знаем че причината са природени бедствия, ако ти знаеш за разрушаване от езичници дай ни потвърждение. 
   За противоречията в книгите на Библията ти дадох пример с Яхвиския и Жреческия кодекс. На едно място ти посочих че в единия еди колко си дни траел потопа а в другия еди-колко си месеци. Там между другото противоречията са почти на всякъде. Вземи и си ги прочети сам посочени са в книгата на Фрейзър, Дж. „Фолклорът в Стария завет”, Изд. на Отечествения фронт, С. 1989. Аз обаче ще ти посоча едно, както ти искаш но от Новия завет, то е свързано със злочестната съдба на Иуда Искариотски.

В Евангелието на Матея 27: 5-10 се споменава, че отишъл да се беси. Без да се дава повече информация, дали се обесил или клона се строшил или го вейнъл вятъра.
Докато на друго място Деяние на светите апостоли, 1: 18-19 се казва, че се строполил и се пръснал през средата, и всичката му вътрешност се изсипали.

На първото място се казва, че като захвърлил сребърниците в храма, първосвещениците прибрали сребърниците и тъй като били за убийство взели решение да купят с тях нива, като я нарекли кръвна нива и я предназначили за погребване на странници. Тогава се било сбъднало и пророчеството на Иеремия. Докато на друго място се казва, че със заплатата за своята неправда той придобил нива и това станало известно на всички жители на Йерусалим, тъй че тая нива на техен език била нарекли Акелдама, сиреч, кръвна нива. По пример описан в книгата на Псалмите, където се споменавало, че жилището му ще запустее, и няма кой да живее в него", и: "достойнството му друг ще вземе".

Виждаме две допълнения и потвърждения от други части на Библията, но на различни противоречащи се случки. Въпреки това ти пак не ми повярва, знаех си.

Корана е преписано откровение, а Библията откровения с допълнения и изменения чрез човешка намеса.
   Ако те са споменатите Писания в Корана, то нямаше да има нужда от низпославането му, както и от идването на Мухаммед. Факта че те са четири на брой го потвърждава, а и факта че поне още 56 били отхвърлени и неначетени също говори за това. Това между другото е посочено и в началото на Евангелието на Лука.

Радвам се ,че вече не мислиш за виновник за разврата Апостол  Павел.Впрочем религиозната свобода е път към саваршенство, защото чрез закона  не може да стане това.Преди да  се стигне  до сегашният разврат е имало и здрави християнски общества,които са достигали  голяма чистота и праведност.Светците доказват това.Наречени чудотворци или  прозорливци  и т.н. те са критерият за  здравината и присъствието на Светият Дух.Днес все по-малко има такива хора и  даже последните известни такива починаха преди няколко години.Самото време на  края на света при християните се говори за този момент,в който  духовните и харизматични хора ще намаляват.

А това ,че сега има разврат по света и  обвиняваш точно християните е меко казано  наистина неуместно.

Пак си объркал православието с католицизма.Няма такова нещо  като писаното по-горе.
Имало е царе  с  подобни наклонности да,но Царят не е църквата ,нали?
За разврата е нямало нужда от закон,защото са четяли Новият  Завет,а там се казва достатъчно.

Наистина  цитираното  от теб дава отговори ,като  един  заслужава  интерес:” Повечето от  браковете на Мухаммед (с.а.с) са политически или от съчувствие. Чрез тези  бракове той осъществил роднински връзки с множество хора, които всеотдайно са  работили за исляма.

Това ли е примера от Мухаммед?

А къде остана любовта и желанието на жената?

Поздрав и на теб  и ти  желая рая на небето и земята!

Не мога да дам точна оценка на Павел, тъй като разсъжденията за мен са много объркващи човека. Това че одобрява безженството само по себе си дава възможност за самозаличаване на човешкия род, което е угодно на сатаната. Ако така желаеше бог нямаше да ни сътворява мъже и жени. Той Павел може да се сравни единствено с твоето изказване, че тъмните  сили са известни с това,че трудно се различават ,защото галят сетивата и се преструват  на добри   Разврата по света е характерен най-вече за християните свят. Това не само че е уместно но и факт.

Не съм объркал православието с католицизма  защото за обредното осакатяване на еретиците можеш да прочетеш в Житието на св. Теодосий Търновски.

Неговата мисия и дава нещо повече на жената от любовта и желанието и. Пък ти откъде си сигурен че той не им давал нужното.  Още повече че от него са останали немалко хадиси в това отношение, в които се казва че сме задължени да си гледаме и възпитаваме семействата и че съпругата на Съдения ден ще свидетелства против нас, ако ние не и отдаваме нужното като съпрузи.

Поздрав и на теб  и ти  желая рая на небето и земята!

Offline zizu9

• Member
  • **
Няма интрига, Хат

Тук дойде един теолог-християнин с хипотези които съм срещал много пъти по книги и форуми, но никога във форум където има и теолог-мюсюлманин, та сблъсъка между тях щеше да бъде много интересен.

Според мен и двамата се държаха възпитано и спора обещаваше да е на ниво..

Уви
Ami kolegata mnogo barzo se otkaza:).Az uvajavam vsi4ki hora i religi.Iskam da vodim civilizovan dialog i vseki da izloji svoite dovodi i fakti,i ot tam nasetne horata sami da precenqt koe e istina i koe ne.Az vinagi sam bil za dialog mejdu religiite.Za6toto v osnovata si religiite povelqt dobroto i zabranqvat lo6oto,no na bazata na 4ove6ki interpretacii i vme6atelstva nqkoi ne6ta se izmenqt.Prez srednovekovieto mnogo ne6tata  sa se smqtali za eres ot hristiqnstvoto i hora sa bili podlagani na ma4eniq i izgarqni na klada.Dnes nqkoi  lo6i ne6ta se pripisvat na islqma,no kakvo e vinovna religiqta za krivite razbiraniq na nqkoi individi.Nemoje zaradi opredeleni individi vsi4ki musiulmani da se postavqt pod edin ob6t znametatel.Samata duma "islqm" idva ot glagola seleme,koeto ozna4ava mir i otdavane,kato ot tozi glagol e obrazuvana i dumata musiulmanin,koeto zna4i miren,pokoren.4ovek otdanen na ALLAH(Bog).Ot tam idva i musiulmanskiqt pozdrav "Selyam aleikum"(Mir,spokoistvie na vas),taka 4e mnogo ot kritikite koito se otpravqt kam islqma sa neosnovatelni.Moqt savet i priziv kam vsi4ki e predi da kritikuvame i pliuem po ne6to,nezavisimo dali e 4ovek,religiq ili drugo kakvoto i da bilo.Parvo dobre da go opoznaem i togava da go kritikuvame.Jelaq na vsi4ki vi,vsi4ko dobro.

Offline yusu

• Global moderator
Няма интрига, Хат

Според мен и двамата се държаха възпитано и спора обещаваше да е на ниво.

Уви ...

Е, Петре тук дойде още един теолог-мюсюлманин който също знае и може много и можехме да научим много от един такъв диалог между тях, ама брата Йоан много набързо му свършиха доводите и се скри.
   Имам предвид zizu9 който също се държи много възпитано и на ниво.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Остава и един езически славянски теолог да се включи и дискусията ще е на МАКС ;)  ;D ;D ;D