Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122631 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Йоан

• Guest
  •     Здравейте на всички пишещи тук!

За да е ясно на всички, искам да напиша!

Този, когото тук пишещите наричат Ходжа,  изтри част от мненията ми на  100%,  а тези, които остави са цензурирани и не са пълни!
    Всички мои постове, написани до тази дата, не съдържат истинското ми мнение, а са цензурирани, за да са най - удобни за радикалните ислямисти пишещи тук!

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3318.msg59954.html#msg59954

Този форум няма нищо общо с ортодоксалния ислям!

Изказвам Благодарност на ислямистите пишещи тук, че не намирайки начин да  защитят радикалният ислям, който проповядват, пристъпиха към насилие! 

Показах следните по-важни грешки в Корана:
    1. Мойсей и Аарон са вуйчовци на Исус! Ходжата не успя да обори тази теза!

2. Събитията свързани с Пророкът Йонус в Корана са в противоречие с основните постулати в Корана!

3. Кръвта от закланите на животни съпровожда всички традиции на мюсюлманина, започвайки от сюнета! Цитирал съм и библията в тази връзка!

4. Направих линк към икони, показващи сюжети от посещението на Исус на Рая и Ада!
    5. Посочих аяти в Корана, които показват, че Исус покрива всички критерии, дадени от Самия Аллах за БОГ!
    6. Посочих, че Исус и Аллах са единствените, които могат да сътворяват. Доказах, че само Бог може да Сътворява!
    7. Доказах, че Помака, не е научил майчиния си език - бългаския!
    8. Посочих, че  Пророкът Ибрахим / Авраам /, когото следват мюсюлманите/  е идолопоклонник според Корана !

и т. нат!

Наличието на грешки в Корана показва, че за Корана е в сила следното знамение:
    Сура 4, аят 82
    82        Нима   не размишляват над Корана? И ако бе от друг, а не от Аллах, щяха да   открият   в него много противоречия.

Всички написани по-горе показва, че има противоречия в Корана!
    А аят 82 от сура 4, показва, че Коранът не е от Бог!
    Следователно - всички ислямисти ще ги споходи проклятието на Аллах  от Сура 19, аят 71 / би трябвало дори да останат на Колене!/:

71. И всеки от вас ще мине през Ада. Това е окончателна присъда   от твоя Господ. [/color]
     Йоан!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Уа Алейкум селям!
Точно туй мислех и аз да сторя, Брате!1. Наближава за хората тяхната равносметка, а те нехайни се   отдръпват.
2. Всякога, щом получат ново напомняне от своя   Господ, те го слушат, подигравайки се,
3. с нехайни сърца. И скришом си шепнеха   угнетителите: “Този [Мухаммад] не е ли само човек като вас? Нима ще   последвате магията, когато ясно я виждате?”
4. Рече [Мухаммад]: “Моят Господ знае всяко слово   на небесата и на земята. Той е Всечуващия, Всезнаещия.”
5. А те рекоха: “Объркани сънища. Той само си го е   измислил. Той е само поет. И нека ни донесе знамение, както предишните   бяха изпращани!”
6.Нито едно селище, което погубихме преди тях, не   повярва, че те ли ще повярват? 7. И преди теб изпращахме Ние само мъже, на които давахме   откровение. И питайте знаещите Напомнянето, ако самите вие не знаете!

Тук се казва, че тези, които не искат да приемат Исляма, се подиграват на Свия Господ! Но Аллах им казва - "И питайте знаещите   Напомнянето, ако самите вие не знаете! "
Казано е повече от ясно - Който не му е ясно нещо за Словата на Аллах - да пита знаещите Напомнянето!

Преди да всичко искам да разбера Брате, какво наричаш Троица / Триединство /?
Защото думата "Тройца" не е Библейска дума, а е Коранична!
Какво Брате означава Троица според Исляма?
Брате,  Надявам се, че това е правописна грешка. И аз много често греша Брате, но ако не е грешка, искам да кажа, че аз обсъждам Корана само по превода на проф. Цветан Теофанов! Това е единственият превод одобрен от Главно мщфтийство на мщсщлманите в България! Ако ползвам други преводи - ще посочвам излишно това!
Та в този превод майката на Исус е наречена Мариам / включително и в транслитерацията от арански език, виж Сура 19 /, а не Мериам!

Юдео-християни няма, Брате! Юдеите и християните винаги са били противници в религията!
Юдеите не признават Христос за Месия, както го признават християните и Мюсюлманите и за това в корана са наречени с най-лошите думи - "магарета", "маймуни проклети" и пр.
Евамгелието никога не е ползвано от Юдеите, Брате! Ако юдеите вярваха в Евангелието, то те щяха да се наричат християни и юдаизма нямаше да съществува.
Не разбирам понататък какво искаш да кажеш,  с това за възнасянето на Христос и за Евангелията!

Али Фатима, синовете, внуците и правнуците, не са едно семейство, Брате! Те са от различни семейства и ако жиувеят заедно, би могло да се нарекат, че са от едно домакинство! Но при всички случаи са от различни семейства, а Фатима никога не е виждала внуците правнуците си и пр. и никога не е живяла с тях!

Тъй като от това което написа остана само това ще се старая и на другата част да ти отговоря по памет.

Братко Яхя потвърждението в стиха е в следното, че бога ни Аллах споменава на неверниците: "Нито едно селище, което погубихме преди тях, не повярва, че те ли ще повярват?И преди теб изпращахме Ние само мъже, на които давахме откровение." и като потвърждение добавя "И питайте знаещите   Напомнянето, ако самите вие не знаете!" Както виждаш не пише, че християните трябва да разясняват нещо неясно на мюсюсланите, а да потвърдят, че  и преди е имало пророци и неверници, които заради неверито и разврата, който сеели по земята били погубени от Аллах. Извинявам се, че като първолак трябваше да ти го разяснявам този абнзац.

Признаците за Триединството братко Яхя в догматиката на християнството настъпили с навлизането на езическите елементи. То по-скоро се доофрмяло чрез елинистичната философия и се канонизирало на Първия и Втория църковен събор. Зародиша му е от Павел, който не бил чуж на гръцките философски школи. Сам той учел в тях и добре познавал героите богочовеци Херколес, Ахил и пр. Освен това Павел добре познава и римските религии, сред които била религията Митра, в които като цяло множество от елементите, които са свързани и с Триединството се виждат и днес в догматиката на християнството. Още повече, че не всички християнски течения до Първия Вселенски събор, а и след него не били привържаници на триединството. Такива били евреите християни, които почитали бог Яхова или Елоах и които смятали Иисус само за един пратеник на бога. Такива били и гностиците от които произлезли богомилите, павликяните, патаряните, манихейците, албигорците и пр. Някой пък се обявявали за параклит, и като цяло нито едни от изброените по-горе не споменавали в своите Евангелия за свят дух и пр.

За почитането на родът като едно голямо семейство, и за изброяването му, като това при Ехли бейт, пример може да се даде и сред евреите в Библията. Така например в Евангелието на Лука се споменава
"[1:27] при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам." Докато в Евангелието на Матеа още в първата глава и в първия стих се изброява това Давидово семейство, но започва още от Аврам, подобно на Ехли бейт, който започва от пророка Мухаммед, следван от Али и Фатима до 680 г., когато е обит имам Хюсеин и пр. Това е общо семитска крултура, от която вие още много от преди сте се отдаличили и за нея сте в незнание. Но в случея тук това не е важно, а въпреки че се повтарям, пак ще заявя, че никъде не съм споменавал за това, че Фатима била жива по времето на халифа Язид.

От това, което беше написал за пророците Авраам, Мойсей, Йон И Йоан Кръстител единствено със Йон се опита да ме затрудниш. Доколкото си спомням, беше цитирал един хадис от английски, но на едно място в превода видях, че не беше превел not при което превода беше леко променен. Свързан беше с Йон синът на Матта и Мухаммед, който по памет трябваше  да гласи, втория не е по-голям пророк от първия. Но тук това не ми направи толкова впечетление, а стихът от Корана:

14:4: Не изпращахме пратеник, освен с езика на неговия народ, за да им обясни. Аллах оставя в заблуда когото пожелае и напътва когото пожелае. Той е Всемогъщия, Премъдрия.

Скоето искаше да ми кажеш, че аз си противореча, чрез свещената ми книга, като съм написал, че той е изпратен сред асирийците.
Йон е от Гетефер, намиращ се в област Завулон в Израелското царство с център Самария, като на запад от нея били Финикийските градове, а на исток граничела с Асирия, ценър на който била Ниневия. Още от ІІ хилядолетие пр.  Хр. За официален сред семитските племена, а по-късно и сред иранските племена се наложил арамейския език. Не случайно и за Иисус се твърди, че той говорил на арамейски. Почти нямало евреин било то от Израелското било то от Иудейското царство след Соломон който да не го говори, той бил средния език за семитите и с придвижването на арамейците още през ІІ хилядолетие пр.  Хр. от Арабския п-ов през Вавилон, Палестина, Финикия, Сирия и Асирия в лексиката му се обогатила с акадски, хананейски и еврейски думи. Днес този език сред семитите е заменен с арабския на гр. Мекка. За потвърждение, че и иудеите говорили арамейски е стихът от Библията:     

ЧЕТВЪРТА КНИГА ЦАРСТВА [18:26]  И каза Хелкиевият син Елиаким, и Севна, и Иоах на Рабсака: говори на рабите си по арамейски, защото разбираме ....

От това с иконите и пр. интерес ми направи рисунките, това не са мюсюлмански икони, а илюстрации, често те са от бнекташиите и пр. сруфитски течения, които попивали де що видят из Азия и му предавали един мюсюлмански облик, подобно на гностиците и пр. езичници в ранното християнство, но за разлика от вас тези илюстрации не се налагат нито в шиитъските нито в суницките храмове в исляма, а остават по книгите и в някой хетеродоксални тюрбета почитани от тези суфии.

Колкото до името на бащата на Мариам и в Библията не е споменато нищо. Втъзприели са да го назовават Иоаким. Но от каде са разбрали християните, че той се казвал така? Според мен като го няма в Библията вероятно вие сте си го измислили. Докато в Корана неговото име е отбелязано като Имран равносилно на еврейското Амран. И тук може да дойдем на приказката, че не едно магаре се казвало Марко. Това , че името му не е споменато в Библията особенно в Евангелията от Новия завед не е случайно, тъй като те са написани поне с 200 години след възнесението на Иисус. Поради тази причина не се дават и много сведения за децтвото му, сред които е и отбелязаното в Корана, че с позволението на Аллах той правел от глина птица и след като духнел на нея тя се превръщала в птица.

Братко Яхя заблудата ти че Иисус е равен на бог Аллах е голяма, тъй като на първо място там се казва че това ставало с Негово позволение т.е. с позволението на Аллах и второ ако пренебрегнем това, ще видим че и Мойсей можел да сътворява , като сътворил от жезъла си змия. Аз вярвам че и двете знамения станали чрез благоволението на Аллах, но тук ако погледнем по детайлно ще видим че и в двете няма никаква съществена разлика. За първото материала бил глина, а за второто дърво, първото се преобразило в животното птица, а второто в животното змия, с което влъхвите дори приели монотеизма според Корана.

Виждам, че си добавил онова дето го изтриха и ще се постарая да ти отговоря и на другото, което не ми се е запаметило в акъла.

Offline rolkata1

• Member
  • **
Главен мюфтия трябва да е смолянски помак с българско лично име!!!

Offline pomak BG

• Historian

•   Здравейте на всички пишещи тук!

За да е ясно на всички, искам да напиша!

Този, когото тук пишещите наричат Ходжа,  изтри част от мненията ми на  100%,  а тези, които остави са цензурирани и не са пълни!
    Всички мои постове, написани до тази дата, не съдържат истинското ми мнение, а са цензурирани, за да са най - удобни за радикалните ислямисти пишещи тук!

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,3318.msg59954.html#msg59954

Този форум няма нищо общо с ортодоксалния ислям!

Изказвам Благодарност на ислямистите пишещи тук, че не намирайки начин да  защитят радикалният ислям, който проповядват, пристъпиха към насилие! 

Показах следните по-важни грешки в Корана:
    1. Мойсей и Аарон са вуйчовци на Исус! Ходжата не успя да обори тази теза!

2. Събитията свързани с Пророкът Йонус в Корана са в противоречие с основните постулати в Корана!

3. Кръвта от закланите на животни съпровожда всички традиции на мюсюлманина, започвайки от сюнета! Цитирал съм и библията в тази връзка!

4. Направих линк към икони, показващи сюжети от посещението на Исус на Рая и Ада!
    5. Посочих аяти в Корана, които показват, че Исус покрива всички критерии, дадени от Самия Аллах за БОГ!
    6. Посочих, че Исус и Аллах са единствените, които могат да сътворяват. Доказах, че само Бог може да Сътворява!
    7. Доказах, че Помака, не е научил майчиния си език - бългаския!
    8. Посочих, че  Пророкът Ибрахим / Авраам /, когото следват мюсюлманите/  е идолопоклонник според Корана !

и т. нат!

Наличието на грешки в Корана показва, че за Корана е в сила следното знамение:
    Сура 4, аят 82
    82        Нима   не размишляват над Корана? И ако бе от друг, а не от Аллах, щяха да   открият   в него много противоречия.

Всички написани по-горе показва, че има противоречия в Корана!
    А аят 82 от сура 4, показва, че Коранът не е от Бог!
    Следователно - всички ислямисти ще ги споходи проклятието на Аллах  от Сура 19, аят 71 / би трябвало дори да останат на Колене!/:

71. И всеки от вас ще мине през Ада. Това е окончателна присъда   от твоя Господ.
     Йоан!
    [/l][/l][/l][/l]
Братко Яхя ще продължавам да подържам добрия тон благодарение на стиха от Корана, в който Аллах ми повелява:

Сура29, аят 46 -
  46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с   онези от тях, които угнетяват...

но първо ще поискам от теб да ми се извиниш, за убидите и клеветите, които си написал по мой адрес и по адрес на свещеннта ми книга Корана и по адрес на пророка Мухаммед в предишните ти постинги наричайки го лъжлив.

Вярно е че корбана играе една главна роля в Исляма, тъй като е свързан с първородния син на Аврам. Той е с много стара традиция сред арабите в Мекканския храм, който ритуал ни е останал пак повтарям още от времето на Аврам и до ден днешен хаджиите го прилагат. При иудеите той е от времето на Мойсей при изхода от Египет, когато започнало тяхното ново летоброене с първият им месец Нисан, на 14 ден през деня Пасха Елоах им заповядва да колят корбани, но да правят с тях неща, част от които ги е нямало от времето на Аврам до дните в исляма.

Това не беше Иисус а Мухаммед през ноща Мирадж, когато той се възнесъл и видял рая и ада.

Цитирания от теб стих за Аварам, е свързан още преди той да стане пророк или както е казано в Библията да сключи завет с Елоах. Първоначално той се обърнал, към небесните светила и като вижда че те изгряват, залязват и се губятъ в небовсода установява, че те не са съвършенни, като посочва, че е пречист от заблудата на съжителите си и си насочва вярата към този дето сътворил небесните светила. Невиждам къде видя, че Авраам, когото следват мюсюлманите е идолопоклонник според Корана?
[/list]

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Не приятел .. Ако мислиш, че аз изтрих някой пост на тази тема, тогава сте в заблуда!

Па не сум мислел дека си ти избрисал нешто. Казав само дека овој стил на брисање ми е познат, а кој го е исбрисал и јас незнам.

Offline fotakiev

• Forum fan
Фотакиев ,ти като свещенник ,трябва ли постоянно да търсиш интрига???
относно посоката -тя е Къбле
но истинската посока е вътре в сърцето
Ти като толкова знаещ-кои е построил Кааба и защо?и къкво друго е построил? и тогава си задаи въпроса за свещеното място.
любовница нямаш,ами обществото в което живееш?дали и те нямат?кво мислиш за ,,big brother, i цената на истината,виж кви учители учат децата-
когато Мухаммед с.а.с. са е оженил за Хатиджа, Ислям още е нямало.
Иса, от какво се изнервяш?Интригата не е от мен ,а от съверникът ти  и наш съфорумник Хюсеин Мехмед(pomak BG).Той започна всичко и би било честно да отправяш негодованието си към него.Защо не го правиш,а се обръщаш към мен?Защото мислиш ,че съм свещеник ли или  защото не съм мюсюлманин?Много е просто...ако не искаш да има такива спорове, помоли Хюсеин Мехмед(pomak BG) да спре с вечните подигравки и критики към не мюсюлманите,като лесно може да се види,че го прави без да са го питали или провокирали.Искрено се надявам,че помашки сайт не означава място, където мюсюлманите да обиждат и подиграват на християните. Хюсеин Мехмед(pomak BG) ,като има неистово желание да го прави,нека има в предвид,че тук е интернет пространство и всеки  член на сайта има равни права следователно трябва да се съобрази с един Библейски закон „който вади нож,от нож умира” , а Хюсеин Мехмед(pomak BG) неведнъж е казал,че се има за муджахидин...
Та..като абсолютно никой никога не отправя критики към Хюсеин Мехмед(pomak BG),това означава ли ,че всички приемат поведението му за нормално?
Друго,аз не съм свещеник и никога не съм казвал ,че съм!
И друго, когато Мухаммед се е женил за Хатиджа и ислям още  тогава е нямало,но Хатиджа е най-първата мюсюлманка в света според исляма,така че до нейната смърт след това те са били мюсюлмани.Това означава,че Мухаммед е можел спокойно да се ожени и за друга жена,но не го е направил до нейната смърт,нали?

Отправяй я тази молита ден и нощ, ако щеш към бог ю-питър, ако щеш към огнения св. дух т.е. сатаната и ако щеш към синът на Питър или Отец Христос имаш нужда от това някой от тях да те чуе, че ако почна да пиша книги и на тази тематика ще останете само няколко фанатизирани попа по църквите и манастирите и ще си говорите там със рисунките по стените.  

Аз писах : „ПАЗИ БОЖЕ ТАКИВА ХОРА ЗА ПИШАТ ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ И ДА ПОУЧАВАТ ХОРАТА” и сега ме убеждаваш отново в правотата на тази молитва!
А  Като казах:  ”Пази Боже” имах в предвид Бога на Авраам ,Моисей,Адам,Иисус,Ной и свети Йоан Дамаскин,а това че ти като чуеш Бог и се сещаш за:” бог ю-питър, ако щеш към огнения св. дух т.е. сатаната и ако щеш към синът на Питър” , това само говори за теб ...

Сега малко по-сериозно.    
Такова поведение довежда до недоверие в държанието ти и към не сериозно отношение към написаното и казаното от теб,защото не е ясно кога си сериозен и кога не!!!
Как да разбирам думите ти,че досега като си писал не си бил сериозен или ,че  сега вече ще си сериозен ама малко ,или и двете взети заедно?

Петкратната молитва, като задължителна при мюсюлманите била сведена през ноща Мирадж т.е. възнесението, където на Мухаммед му било показано как да се извършва от ангелите. Тази нощ била година и половина преди преселението в Медина, когато все още Мухаммед е бил в Мекка.  
Според исляма не ангелите,а един ангел е учил Мухаммед  как да извършва петте молитви и това е Архангел Джибрил(Гавраил).Според исляма архангел Джибрил е показал и към къде да се извършват тези молитви,а не само как да се правят.В така наречената нощ Мирадж се разказва за нощното пътуване на Мухаммед от Мекка към  храма в Йерусалим.Там той се казва, че извършил молитва и Архангел Джибрил(Гавраил) го изкачил от там на първо небе и така до седем на брой.Разказа разказва,че Бог(Аллах) му дал петкратната молитва като казва:
 „Наложих Своето предписание и намалихбремето на Моите раби – пет молитви за изпълнение, но с награда за петдесет”.Думата Ми няма да бъде променена“.Също се знае,че Мухаммед е казал:” Засрамих се от Аллах. Признателен съм и ще се подчиня

Какво показва всичко това?Това показва,че според исляма  Аллах дава на мюсюлманите безкромпромисно петкратна молитва на брой и как и в каква посока са се прави.Аллах казва:” Думата Ми няма да бъде променена”,а Мухаммед:” Признателен съм и ще се подчиня”.А какво става? В Ясриб(Медина) Мухаммед се скарва в юдеите и в последствие Мухаммед пристъпва подчинението и Аллах си променя думата!!!И към къде му се дава на Мухаммед да е посоката на молитвите?!?Към езическият и свещен храм за Мухаммед и неговичт род и племе , точно храма Кааба в Мекка.

Казваш,че е дадено на Мухаммед да се извършват молитвите към Йерусалим още от Мекка или около  година и половина преди преселението в Медина.Всъщност никак не е ясно.”Според едни това се е случило през годината, когато на Мухаммед е дадено пророчеството; според други – пет години след това. Трети посочват двайсет и седми раджаб през десетата година, след като Мухаммед  е станал Пророк,четвърти – седемнайсети рамадан през дванайсетата година, след като е станал Пророк. Споменават се още месеците мухаррам и седемнайсети рабиу ал-аууал през тринайсетата година от пророчеството.”
Като цяло и това не е от значение,макар и да е вашно само по себе си.От значение, е  че юдеите приемат и се съюзяват в един момент с мюсюлманите в Медина.Ако не го бяха направили не се знае дали ислям е щяло днес да има,защото са били много слаби до преди това,но след като мюсюлманите стават мнозинство и вече имат победи ,юдеите християните и езичниците стават лоши.Мейду другото има писмен документ съгласуван с Мухаммед,които показва  някои от законите в Медина,където се вижда,че са добри само тези юдей,които подкрепят мюсюлманите,както и много други неща.Виж целият текст:

1. Всички вярващи и мюсюлмани от курайшите и от Ясриб, техните последователи,
които са се присъединили към тях и заедно с тях се бият за вярата, представляват
една умма, отделна от останалите хора.
2. Плащането на кръвнина и откупването на пленници сред мюсюлманите ще става
по стария обичай и вярващите ще се подкрепят при плащането на кръвнината и
откупа.
3. Всички като един ще застават срещу човек, който сее раздор, който извършва
несправедливост и ги угнетява, та дори и да е син на някой от тях.
4. Никой мюсюлманин да не убива друг мюсюлманин заради неверник и да не помага
на неверник срещу мюсюлманин.
5. Покровителството на Аллах е едно. Покровителството и на най-незначителния
мюсюлманин е валидно за всички.
6. Да се подпомагат юдеите, които подкрепят и последват мюсюлманите.
7. Мирът сред вярващите е един.
8. Който умишлено убие вярващ, да му се отмъсти със същото, освен ако онзи, който
трябва да отмъсти, не се задоволи [с друго]. Всички вярващи да са срещу убиеца.
9. Не се позволява на вярващ да помага на нарушител или да му дава подслон.
10. Ако между тях [вярващите] възникнат различия, да се обръщат към Аллах и
Неговия пратеник.

След преселението на Пратеника на Аллах в ал-Медина мюсюлманите запазили посоката си за молитви към Йеруселим още около 16-17 месеца. Това станало причина юдеите да се възгордеят и да разпространяват твърдението, че Мухаммад и сподвижниците му нямат своя посока за молитви, и че те са им показали пътя.  
Сам казваш,че след 16-17 месеца Мухаммед променя за мюсюлманите посоката за молитва от храма в Йерусалим кум храма  в Мекка.Това е верно,но твърдението,че юдеите се възгордяли и затова се сменя посоката е твърде невярна,защото няма никаква информация да е било така.С две думи това си е твоя интерпретация или си я чул от някъде където си учил примерно.Истината е,че никъде Мухаммед не казва защо сменя посоката,а просто го прави.

Тогава дошла повелята за обръщане от Йерусалим към храма Кааба. Юдеите и лицемерите отново започнали да недоволстват. Следващите знамения съобщават за това събитие.
3: 142.  Ще кажат глупците от хората: “Какво ги отклони от досегашната им посока за молитва?” Кажи: “На Аллах принадлежи и изтокът, и западът. Той води когото желае към правия път.”
Бъди принципен и честен и ни дай тази повеля, която казва или обяснява смяната на посоката за молитва на мюсюлманите.Има ли такава?Няма!Тази сура не обяснява никак много:
3: 142.  Ще кажат глупците от хората: “Какво ги отклони от досегашната им посока за молитва?” Кажи: “На Аллах принадлежи и изтокът, и западът. Той води когото желае към правият път”

Какво показва и казва тази сура:
1.Че тези които им се стори странно и съмнително променливото мнение и решение на Аллах и Мухаммед относно смяната на посоката за молитва са наречени глупци и, че такава промяна наистина е имало;
2.Че изтокът и западът пренадлежът на Аллах, тоест човека е само малка част от тази широта и не може да ги управлява.Нищо повече;
3. Това,че Аллах  води към прав път когото пожелае,а не където пожелае. Като тук се има впредвид човек(човеци) и в никакъв случай посока.Тоест в този стих:” Той води когото желае към правият път” ,в никакъв случай не може да става въпрос за каквото и да е било обяснение относно нашият разговор конкретно;
4.Когато се чете може да се остане с впечатление и извода,че Аллах  е сменил посоката заради глупци,защото на него принадлежи всичко и Той може да прави каквото пожелае тоест това му е било желанието.Тълкование,което вгледайки се в точните думи е немислимо,а и ислама учи,че Аллах сменя посоката само, защото Мухаммед го е молел.

Както виждаш Фотакиев мюсюлманите още в Мекка се молили към посока храма в Йеруселим, а не към черния камък, както ти изкаш да втълпиш на съфорумците ни. И защо ще го правят при положение, че това уж ни бил култовия предмет, значи ще се окаже че Мухаммед още в началото го пренебрегва, като при вас вие да пренебрегнете св. дух или иконите. Написано е и в Корана от твоя и моя уважаван преводач Ц. Теофанов, който цитираш понякога.
Това което е доста вероятно  ,е че мюсюлманите се молят към Йерусалим още от Мекка,но не е вярно, че преди това не са се молили към черният камък в Кааба.
Това е друго интересно.Това,че Мухаммед  се е молел и проповядвал в самото начало  на исляма в храма Кааба или храма където се е намирал черният камък.Следователно и всички мюсюлмани са правили същото.Излиза,че мюсюлманите се молят в храма Кааба в Мекка,след това Аллах им сменя посоката към храма в Йерусалим и след това отново им връща същата посока.Това са факти Хюсеин Мехмед(pomak BG),които много лесно могат да се докажат.
А това ,че хора които си задават въпроси като мен и явно други по него време са наречени глупци ,е съвсем друга тема на разговор.С две думи..добре е когато има въпроси да се дават и отговори иначе хората ставаме, като едни марионетки и пионки,които нямат право да разсъждават и мислят,а само да се подчиняват.

Колкото до иудеите, те съвсем не били болшенство в Медина след пристигането на мюсюлманите голямата част от тях биват изселени в Палестина, а не приели исляма за да ги изпитва във вярност Мухаммед. Преди идването на исляма в Медина болшенството били двете езически племена аус и хазрадж, а малцинството трите иудейски рода: рода Кайнукаа, рода Надир и рода курайза. Докато иудеите от Хайбар, които били разположени в три крепостни центъра Натат, Катайба и Шак и които преставлявали голяма група от хора се намирали на сто седемдесет и един километра северно от Медина.
О,да те никак не са били болшинство в Медина, след като там се изселват кажи речи всички мюсюлмани от Мекка и околностите.Това означава,че допреди това езичници и юдеи са били болшинство.Мюсюлманите се изселват постепенно и на части,като в един момент се изселват доста по-интензивно.Градът Ясриб(Медина) става крепост и държава за мюсюлманската  умма или мюсюлманският народ,където всички различни на тях е трябвало да спазват законите одобрени  от Мухаммед,защото той е бил  главатарят  в града .Ето ти например една точка от такъв закон:„Докато се води война, юдеите да си поделят разноските с правоверните”,което показва,че юдеите в един момент нататък са били и задължавани да плащат разходите от битките на мюсюлманите,защото са живеели с мюсюлмани.Нещо доста познато в едни следващи отомански периоди,но това пак е друга тема.

До тук съм съгласен с малки изключения, че черния камък е един от камъните с който е изграден храма. Той е поставен на мястото от където започват ритуалните обиколки, но не това е важно в случея, а един особен феномен. по принцип много често християните упрекват мюсюлманите че те взаимствали религията си от тяхната, но като погледнем по-детайлно, ще забележим, че християните заимствали някои обреди от мюсюлманите. Единия от тях е наименованието хаджалък и хаджия, а другия е обиколките по църквите през нощта срещу Великия ден.  
Наистина така нареченият Хаджилък е взаимстван при християните от мюсюлманите,но няма такова значение като в исляма или да кажа още по точно няма никакво значение за нас.Обикалянето на църквата няма нищо общо с ислям и няма взаимстване никакво.Ако се замисли човек наистина може да се оплете в някаква връзка заради приликите на обикалянето,но всъщност няма връзка.Обикалянето на църквата става популярно по времето на комунизма,когато се е забранявало ходенето на църква.Вярващите християни не са искали да вдигат шум и вместо да обикалят селото или квартала или града са обикаляли църквата.Това за точният трикратен обход   на храма не може да се каже от къде е дошло,но е без значение за православната традиция,което пък и много се е наложило  днес.Православната традиция от векове е,да се обикаля и да се пее както казах из цялото село,квартал или град,а обикновено хората идват когато им скимне обикалят три пъти църквата и си заминават, без да знаят изобщо какво и защо го правят.Затова не си прави изводи от пръв поглед.

Не шмекерувам чета я с въудошевление. Желанието ми е да видя в нея онази божествена книга за която се говори в Корана, но за мое съжаление виждам Яхвиски кодекс написан не по-късно от 9 в. пр. Хр. и един Жречески такъв от не по-късно от 5 в. пр. Хр., които са нескопосано съединени. а в Новия завет 4 Евангелия които са не по-късно отъ ІІ и ІІІ в. или най-малко от 200-300 години след Иисрус. Има и други интересни книги, но вие не се вглеждате в тях, тъй като те противоречат на религиозната свобода.  
Хюсеин Мехмед, Библията съдържа много книги.Съдържа книги от създаването на света и хората,до техният край.Всяка една книга наистина потвърждава другата и всеки съвсем лесно може да го провери като просто разгърне страниците.Няма и грам противоречия и двусмислия.Има отговори на всички въпроси и абсолютно доказуеми събития чрез една книга в друга.Защо като Корана се смята за продължение на Библията,Библията я няма е Корана за да можете да сравните и да видите с собствените си очи това потвърждение?

Това ,че ти я четеш само и само да откриеш :”онази божествена книга за която се говори е Корана” и не я намираш и това те кара да я обявиш за фалшификат ,като казваш,че е :” Яхвиски кодекс написан не по-късно от 9 в. пр. Хр. и един Жречески такъв от не по-късно от 5 в. пр. Хр., които са нескопосано съединени. а в Новия завет 4 Евангелия които са не по-късно отъ ІІ и ІІІ в. или най-малко от 200-300 години след Иисрус.” без доказателства,показва собствената ти духовна позиция. За пореден път уморен вече да питам и повтарям,че като смятате ,че Библията не е истинска,защо не кажете коя е истинската Библия,защото и да е имало апокрифни евангелия Точно тази Библия е била налице ,когато се е зараждал исляма.

Отговори ми на следното.. знаеш ли ,че който се усъмни и в думичка от казаното от Мухаммед се смята за неверник и може да бъде убит?А в един такъв момент човек може ли да си позволи да признае Библията истинска,като противоречи на Корана и следователно на думите на Мухаммед?

Това за Павел някакси не се връзва с стигховете от Евангелието за апостол Петър. В Евагелието за Петър е писано, че когато му било спуснато блюдото със скверно той не го докоснал, докато Павел го обвинява в лицемерие, тъй като ял свинско с езичниците. От тук може да се видят разминаванията и лъжливите показания на измисления апостол, който вие възприемате наравно с учениците на Иисрус. Със сигурност мога да открия немалко такива противоположни възгледи и с учението на Иисус и проповедите на Павел, но нямам време сега да се занимавам с това.  
Казаното по горе е много несвързано и безпочвено,затова ако искаш да си убедителен недей да пишеш несвързано,а говори конкретно с цитати.Само остана да обвиниш всички съмняващи се в думите ти за неверници и следователно ще горят примерно в ада и ще заковеш печата на истината над думите си.Така не се прави...просто е...дай цитати и се обоснови,за да се види дали си прав или не.

Освен това и този вариант на Евангелието в Новия завет е твърде ограничен в сравнение с живота на Иисрус, а пък и доста след него са били написани и биха се проследили много такива ако под ръката ми бяха Еврейското евангелие написано между І и ІІ век., Евангелието на ебионитите (евионитите), създадено е вероятно през ІІ век и е използвано също от християните-евреи. Срещал съм и множество хадиси, които общо взето се препокриват с това което казва Иисус, коитъщо със сигурност ще да доста по-близко до казаното от Иисус в Евангелията на иудеите християни споменати по-горе, пък и закона в Корана не е толкова строг както е бил за евреите и за това има обяснение, но ще се отклоним от дискотираната тема.
Ех,поне да кажеше кое от известните 50 апокрифни евангелия е най-истинското според теб.Аз смятам,че тези Евангелия, които са избрани са  проверени и нямат противоречия едно с друго.
Ти смяташ, че от всички тях точно 4-те евангелия от сегашната Библия са неправилните и точно тях не е трябвало да се слагат ли?Хайде отговори си на този въпрос , и като си го разясниш ми пиши и на мен да споделиш,че ще ми е интересно,защото  постоянно си противоречиш и ме  обърка съвсем.

Ти може да нямаш любовница, но религиозната свобода, която проповядвал Павел толерирала разврата. Тъй като никаде в неговите проповеди не пише, какво не е позволено, а пише какво не е забранено.    

Това,че за теб религиозна свобода значи разврат,това не означава,че Апостол Павел е толерира разврата.
Това ,което прави Апостол Павел е съвсем друго и не може да се каже,че ти знаеш какво е,защото според твоите виждания няма разврат ,само когато има страх от наказание.При Павел не е така и много добре се вижда от всичките послания,като тънката мисъл е ,че не се прави разврат не като си законник,а като обикнеш доброто и обичаш да си с чисто сърце.Не само на дела да не си развратен а на мисли да си свободен от това.Тази свобода е една голяма истина,която евреите не са разбрали и затова Иисус дава закона на любовта.Нека ти напомня и думите ” ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни”,което показва ,че е важно и нужно с времето ползвайки се от истината да стенем свободни.Знам,че е непонятно за законнически  начин на мислене,но всъщност закона е за слабите,а за силните им стига любовта.Свободни обаче от какво е отново тема на друг разговор.Ето  сега и целият следващ текст от горният цитат,за да видиш,че истината ще ни направи свободни всъщност от греха и коя за нас е истината:

ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.
33. Отговориха Му: ние сме семе Авраамово, и никога никому не сме били роби; как Ти казваш: свободни ще станете?
34. Иисус им отговори: истина, истина ви казвам: всякой, който прави грях, роб е на греха.
35. А робът не пребъдва вечно вкъщи; синът пребъдва вечно.
36. И тъй, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни.
37. Зная, че сте семе Авраамово; но търсите да Ме убиете, защото словото Ми се не побира във вас.
38. Аз говоря това, що съм видял у Моя Отец; а вие вършите онова, що сте видели у вашия отец.
39. Отговориха Му и рекоха: наш отец е Авраам. Иисус им рече: да бяхте чеда на Авраама, щяхте да вършите делата Авраамови.
40. А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви каза истината, що чух от Бога. Авраам това не е правил.
41. Вие вършите делата на баща си. На това Му рекоха: ние от блудство не сме родени; едного Отца имаме, Бога.
42. Иисус им рече: да беше Бог ваш Отец, щяхте да Ме обичате, понеже Аз съм излязъл и дохождам от Бога; защото Аз не съм дошъл от Себе Си, а Той Ме прати.
43. Защо не разбирате речта Ми? Защото не можете да слушате словото Ми.
44. Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си. Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата.
45. А понеже Аз говоря истината, не Ми вярвате.
46. Кой от вас ще Ме укори за грях? Ако пък говоря истина, защо Ми не вярвате?
47. Който е от Бога, той слуша Божиите думи. Вие затова не слушате, защото не сте от Бога.
48. На това иудеите Му отговориха и рекоха: не казваме ли ние право, че Ти си самарянин, и в Тебе има бяс?
49. Иисус отговори: в Мене бяс няма; но почитам Отца Си, а вие Ме безчестите.
50. Ала Аз не търся Моята слава: има Друг, Който я търси и съди.
51. Истина, истина ви казвам: който спази словото Ми, няма да види смърт вовеки.
52. Тогава иудеите Му рекоха: сега разбрахме, че в Тебе има бяс: Авраам умря, пророците също, а Ти казваш: който спази словото Ми, няма да вкуси смърт вовеки.
53. Нима Ти си по-голям от отца ни Авраама, който умря? И пророците умряха; на какъв се правиш Ти?
54. Иисус отговори: ако Аз се славя Сам, славата Ми е нищо. Моят Отец е, Който Ме прославя и за Когото вие казвате, че е ваш Бог,
55. но Го не познахте, пък Аз Го зная. И ако кажа, че Го не познавам, ще бъда като вас лъжец. Но Аз Го зная и пазя словото Му.
56. Авраам, вашият баща, би се зарадвал да види Моя ден, и видя, и се възрадва.
57. На това иудеите Му рекоха: нямаш още петдесет години - и си видял Авраама?
58. Иисус им рече: истина, истина ви казвам: преди Авраам да е бил, Аз съм.

Докато по-онова време разврата  бил такъв какъвто е сега, за което се съди от съществуващия за времето град Помпей.  
Нещо се бъркаш пак.Помпей е съществувал до 79-та година след Христа и тогава е засипан от вулкан.По него време християнство в него град не е известно да е имало и да е имало ще е било единични случаи,което ме и съмнява изобщо да е имало,поради липса на данни.А и разврат не е имало само там , а и навсякъде и надявам се за знаеш това.

Освен това за да възпрът този разврат  гхлавите нито на католическата, нито на православната църква не издали един указ, а по важни мисии за тях били гонението на еретици и пр., където те им прилагали инквизиция за католиците и обредни усъкатявания на църковни събори при православните т.е. режене на усни, носове, уши, ослепяване чрез нажежено желязо и изгаряне живи на кладата. И до днес относно разврата няма някакви църковни постановления, например с какво облекло да се ходи на църква.
Говориш откровени лъжи!Православната църква никога не е участвала в инквизицията.Няма нужда православната църква да издава укази,тъй като всичко което е казано е казано и всички което е написано е написано вече.В православието има зачитане  свободната воля и свободата.Няма притискане,няма убииства.Ако някой се влюби в нехристиянин или нехристиянка се доверява на тази любов и се надява и доверява на Бог за това.Докато в исляма има укази и закони,които тотално ти казват какво да правиш в абсолютно всичко.В зората на исляма много мъхе са се раздели и с любимите си мъж или жена,само защото на са били мюсюлмани,отказалите се от ислям са убивани с камъни,а  да не говорим,че има даже закон как да спиш жена си и коя поза е позволена и коя не.Просто в Православието винаги ще липсват тези неща,защото при нас на първо място е любовта,а когато  се научиш истински да обичаш ,тогава и няма как да си лош към когото и каквото и да е.А за да се научи човек да обича ,трябва да има свободата и правото  да греши .Затова укази за нас са немислими!

Аз съм виждал момичета с къси поли в църквата, на които никой не им прави забележка, скинари и пр. Чувал съм за монаси хомосексуалисти, за забременяли монахини, за напили се попове, които щяпали по задните части вдовици след погребението и какво ли не. Оказва се че проблема е в християнството и то в православното. Почти няма вестник или новина по телевизията кадето да не се споменават подобни инциденти, както и злоупотреби с църковното и манастирско имущество, не от цивилни а от попове. Дори някъде четох че един такъв подпалил и някакъв манастир заради облаги, които не му били дадени.
Предполагам,че си пълнолетен човек и имаш представа какво означава лична отговорност.Точно това е и провинението  и правото на горепосочените случай,лична отговорност за постъпки. Всеки сам ще си отговаря за действията.Още повече,че християнството с времето замира и няма да има много правда сред самите нас и представителите на църквата.Нас никак не ни е страх и всичко това си го знаем от Откровението на Йоан и ще става по-зле,защото времената на антихриста идват,така да се каже,а пък за сметка на това мюсюлманите се множат ли множат,нали?.
Като пълнолетен човек се надявах да знаеш,че човек не бива да си прави изводите от вестници,телевизия и слухове.Отвори Евангелието и прочети един ред които да одобрява по-горе описаните  от теб неща и тогава обвинявай всичко наред.Нали се сещаш,че няма да откриеш нищо подобно в Евангелието и тогава какво ще правиш с тази лъжа която е черно на бяло написана тук от теб.

Колкото до многоженството в исляма не е масова практика женидбата с малолетна на споменатите от теб години.  

То не е и била никога масова практика и многоженството сред българите мюсюлмани,защо?Това не обяснява ли донякъде,че самите хора вътрешните им убеждения не позволяват да се съгласят с определени ислямски ,кажи го норми или истини.А и  женитбата с малолетни не е масова практика само в определени места,а в други места си е доста популярно,нали?
С горният ти цитат ти изобщо отговори ли дали е разрешено женитба с непълнолетна?Да отговори положително,но с известна доза оправдаване,че не се прави навсякъде.Какво значение има дали се прави навсякъде или не?Има ли го..Има го.Мухамед женил ли се е два пъти за малолетна като едната му жена е била най-вероятно на 6 годишна възраст...да правил го е.Тогава бъди добър мюсюлманин и не не се огъвай да тълкуваш действия на Мухаммед,а просто го следвай и съгласувай.

Колкото до пълнолетна и годна за ритуали се смята годината от както и дойде цикъла. Това е характерно и за годината на жениднба, но ако родителите на момичето са съгласни. На това мнение са повечето ислямски учени, че без позволението на родителите женитбата не е валидна. Друг е въпроса обаче кога за пръв път ще дойде цикъла при момичето. Ако той в Арабия е на 9 години, както по-принцип е описано в Вероученията като долна граница, то тук в България това може да стане на 13-14 годишна възраст. Някой момичета за тази възраст изглеждат доста развити и неслучайно са женидбите им в България не само сред мюсюлманските общества, но и сред християнските. Освен това на тази възраст 14-16 години те се смята, че са в побертета и е добре ако не се занимават с учение и пр. да се женят, защото от тях най-вече може да се очаква предизвикване на разврат и пр. в обнществото.

Добре ще е да разясниш момичетата ли се натискат да се женят непълнолетни или мъжете едва ги дочакват да „узреят” и да стават за женене.
Малко трудно ще ме убедиш ,че ако(подчертавам защото не вярвам да има толкова голяма разлика със арабските момичета) на едно момиче му дойде цикъла на 9 годишна възраст и то ще иска да се омъжи или да прави секс или да иска да има деца и т.н.Ти виждал ли си 9 годишно момиче?Че то си е абсолютно дете.

Казваш,че това се прави изрично и само с позволението на родителите.Ето там е разковничето,защото едва ли момичето на 9 години ще може само да прецени дали иска да има вече семейство,а и не спомена дали момичето се пита дали изрично на такава възраст разбира какво е да се прави секс ,семейство,грижа за мъж или това няма значение,защото родителите са съгласни?
Казваш,че така се предпазва от разврат,а от всичко досега не ми стана ясно,ти знаеш ли какво е разврат?
.

Колкото до съпругите на Мухаммед те не са били четири, а повече. Ниспославането на стиха за четири идва по-късно.  
Сега е добре да отговориш на някои въпроси преди всичко.
Какво е станало с другите съпруги на Мухаммед , след като той е имал право да има вече само четири?
Това ,че Мухаммед си е позволил да има повече от четири жени оказало ли се е неправилно , след като  е трябвало да има след това по-малко?

Мисля че и по онова време се изисквала зестра при женитбата, говорим за периода преди исляма, а Мухаммед бил сирак и беден, бно пък много честен и морален човек. За това го и харесала Хатиджа, през което време той не се жени за друга.    
Историята сме я чували,но не разясни защо според теб Мухаммед докато е женен за Хатиджа не се жени за друга?Защото е бил беден?Едва ли е затова,тъй като след като се жени за нея вече не е беден,та защо?Не е ли имало тогава сираци и вдовици?

След нейната смърт, неговите жени били предимно възрастни вдовици, а с тези с които можел да преспи и да извърши полово сношение са били не повече от три-четири, сруед коитъо едната била египтенката Мария от която имал син Ибрахим, а другата била споменатата от теб Айша, която той взел когато тя била на 9 години и била дъщеря на Ебу Бекир, най прибнлижения му сподвижник и първи халиф след неговата смърт. Немога да кажа дали е правил някакво полово сношение на тази възраст, но със сигурност знам, че те двамата много се обичали, тъй като последно той предпочел нейната стая, а пък тя му остава вярна до края на живота си и е споменавана, като майка на мюсюлманите.  
Не мога да се съглася с теб.Болшинството от ислямските теолози казват че две от жените му са били съвсем млади,а едната се е омъжила за Мухаммед когато е била на 6 години и е преспал с нея когато е станала на 9.
С думите които казваш,че преспал само с някой от жените си, си в противоречие с исляма,защото единият от критерият да се ожениш за повече от една жена е да можеш да им давал всичко по равно.Това включва и да спиш задължително с тях.Това ще рече,че ако се ожениш за някоя изпаднала вдовица трябва задължително да спиш с нея.Същото важи и за 6 годишна съпруга,като се изчака да и започне цикъла,без значение на колко години ще е тя когато започне това.

Един въпрос, каде прочете, че Иисус категорично одобрява само моногамията?

Ами като се има впредвид,че никъде не се споменава,че Иисус изобщо се е женил или имал интимност с жена.Това, че последователи му или нямат изобщо жена или ако се женят се женят само за една жена.Апостолите описват подробно това.Сещам се сега за един случай :
23. В оня ден дойдоха при Него садукеи, които казват, че няма възкресение, и Го попитаха, като думаха:
24. Учителю, Моисей е казал: ако някой умре бездетен, нека брат му вземе жена му и въздигне потомство на брата си;
25. у нас имаше седем братя: първият се ожени и умря и, понеже нямаше потомство, остави жена си на брата си;
26. също и вторият, третият, дори до седмия;
27. а след всички умря и жената;
28. и тъй, при възкресението, кому от седемте ще бъде тя жена? понеже всички я имаха.
29. Иисус им отговори и рече: заблуждавате се, като не знаете Писанията, ни силата Божия;
30. защото при възкресението нито се женят, нито се мъжат, но пребъдват като Ангели Божии на небесата.

Так както виждаш и евреите се женят по веднъж,като след смъртта на един става съпруга на следващ и така се размятва милата седем пъти.Повтарям..не се споменава за съпруги,а за съпруга една.
Един въпрос,къде в Евангелието си видял да се споменава дори многоженството?

Отвичанията и проституцията са плодове на тази религиозна свобода проповядвана от Павел.  
Току що разкри защо има отвличания и проституция.Преди Апостол Павел не е имало отвличания и проституция?Той "Павлето" сигурно са му фалшифицирали и думите в Евангелието ,където описва,че е по добре да не се опираш изобщо до жена и да го караш по монашески ,ама  той е бил Казанова и Дон Жуан в едно,дали?Ето думите му,като можеш да намериш конкретика и за темата в предният коментар:
1. А за което ми бяхте писали - добре е за човека да се не допира до жена.
2. Но, за да се избягва блудството, нека всеки си има своя жена, и всяка жена да си има свой мъж.
3. Мъжът да отдава на жена си дължимата любов; също и жената - на мъжа.
4. Жената не е господарка на тялото си, а мъжът; също и мъжът не е господар на тялото си, а жената.
5. Недейте се лишава един от други - освен по съгласие за някое време, за да пребъдвате в пост и молитва; след това бъдете си пак заедно, за да ви не изкушава сатаната, поради вашето невъздържане.
6. Това обаче казвам като съвет, а не като заповед.
7. Защото желая, всички човеци да са като мене; ала всеки си има своя дарба от Бога, един - тъй, други - инак.
8. А на неженените и вдовиците казвам: добре им е, ако си останат като мене.
9. Но, ако не се въздържат, нека се женят; защото по-добре е да се женят, отколкото да се разпалват.

Както виждаш Той е виновен за разврата и отвличанията в света?!?

Както виждаш в ислямския свят в много по-малки размери може да се чуе по новините за подобен тип прояви и ако са направени то в основата им стоят американски или някакви други войници християни отишли в Ирак или Авганистан.  
Ако споделям логиката ти то тогава България по времето на Тодор Живков да е била Рай на замята,защото по новините и вестниците са даваха само прекрасни неща за минало бъдеще и настояще.Отвличания,изнасилвания и разврат е нямало ,щото християнството е било забранено и Апостол Павел не е бил на мода.Американците са били врагове и не са допускани да шават из страната.Затова всичко е били супер?
Ако говорим за факти и подминем логиката ти,че  видим, че много отдавна европейци не са християни.То американци са си пак европейци повечето,така че това важи и за тях.При тях властва масонството още от времето на кръстоносните походи и темплиерите,но сега за политика не ми се говори.
Доколко обаче исляма е успял да задържи нивото на целомъдрие и да се разграничи от този разврат.В България се приема,че официалната религия е източно православие.На църква ходят около 500 човека от  1 000 000, което прави около 0.05 процента от населението или около 5000 човека максимум за цялата държава.Държавната власт е светска и следователно църквата няма място там.Каква е ситуацията в ислямските държави,където исляма в водящ.Там се практикува закона в исляма,където жената трябва да се покрива и всяко сексуално или друго провинение спрямо закона за следи и изпълнява съвсем стриктно.Повечето от населението са вярващи мюсюлмани и затова и държавата им се управлява от религията.Нещо ,което в България е невъзможно поради сладостта на „ню-ейджа” и атеистичните настроения.Все неща,които показват,че разврата не е от християнството и трябва да го търсиш другаде.Или като цяло не за всичко са виновни Апостол Павел,християните,християнството и американците..

Неможе да казваш дали даден човек не е християнин и то православен при положение че незнаеша дали се е кръстил, а за мен всички други, които са немюсюлмани и които са от обнществото в което живеем с подобният им тип прояви са от плода на религиозната свобода на Павел.
Еее..това не е само твое мнение.Като цяло всички извън исляма са неверници ,а сега само допълваш с думата развратници,крадци на хора и изнасилвачи.Това за религиозната свобода много те дразни май и ще трябва да предположим,че ти не си падаш по никаква свобода или конкретно религиозната свобода.Само заплахи,страх и закони ли му е смисъла на религията,Хюсейн Мехмед?

Може и да са били кръстоносците католици, но ордена на тамлиерите е разпространен и при нас. Освен това Византия им отваря коридор на дефйствие, а пък е православна, така че основна разлика няма и как може да си миеш ръцете, като тук става въпрос за хора от твоето вероизповедание.

Къде се разпространява ордена на темплиерите при нас?Сред българите?Сред православните?Сред мюсюлманите?Уточни се,защото не става ясно.

Византия не участва в битките на кръстоносците и е пострадала от самите кръстоносци.Даже е разграбен и Константинопол,затова не говори лъжи,за това че е участвала.Това описал ли си го в книгата си?

Аз приемам да съм покорен на Аллах и приемам че глагола аслама е покорство и пр. въпреки че не съм достатъчно сигурен за това, но не приемам че от корена слм всички думи са покорство особенно думата ислям, която е свързана с думата мир.  
Хем казваш,че не си сигурен,хем пак си държиш на твоето ,че думата ислям означава мир.Не ,думата ислям на арабски изобщо не означава мир и даже да го повториш още 93 пъти докато станат сто пъти,няма как да стане да означава мир,защото арабите ще кажат,че означава послушание,покорство.

Сега да прочетем защо смяташ,че думата ислям означава мир:

Няма такава религия по света която да означава покорство, ако беше така много често щяхме да го чуваме по теливизионните канали. Сякаш да кажем че християнството произлиза от думата кръст, които са близки и който е езическо средство за мъчение и от там че християнсто означава мъчение или пагуба.
Ами съжалявам,че ще те разочаровам,но има една религия която означава покорство и това е точно религията ислям в  превод от арабски на български.

Offline pomak BG

• Historian
В така наречената нощ Мирадж се разказва за нощното пътуване на Мухаммед от Мекка към храма в Йерусалим.Там той се казва, че извършил молитва и Архангел Джибрил(Гавраил) го изкачил от там на първо небе и така до седем на брой. Разказа разказва, че Бог(Аллах) му дал петкратната молитва като казва:
 „Наложих Своето предписание и намалих бремето на Моите раби – пет молитви за изпълнение, но с награда за петдесет”.Думата Ми няма да бъде променена“.Също се знае,че Мухаммед е казал:” Засрамих се от Аллах. Признателен съм и ще се подчиня

Какво показва всичко това? Това показва,че според исляма Аллах дава на мюсюлманите безкромпромисно петкратна молитва на брой и как и в каква посока са се прави. Аллах казва:” Думата Ми няма да бъде променена”,а Мухаммед:” Признателен съм и ще се подчиня”. А какво става? В Ясриб(Медина) Мухаммед се скарва в юдеите и в последствие Мухаммед пристъпва подчинението и Аллах си променя думата!!! И към къде му се дава на Мухаммед да е посоката на молитвите?!? Към езическият и свещен храм за Мухаммед и неговичт род и племе, точно храма Кааба в Мекка.

Казваш,че е дадено на Мухаммед да се извършват молитвите към Йерусалим още от Мекка или около  година и половина преди преселението в Медина. Всъщност никак не е ясно.”Според едни това се е случило през годината, когато на Мухаммед е дадено пророчеството; според други – пет години след това. Трети посочват двайсет и седми раджаб през десетата година, след като Мухаммед е станал Пророк,четвърти – седемнайсети рамадан през дванайсетата година, след като е станал Пророк. Споменават се още месеците мухаррам и седемнайсети рабиу ал-аууал през тринайсетата година от пророчеството.”

Сам казваш,че след 16-17 месеца Мухаммед променя за мюсюлманите посоката за молитва от храма в Йерусалим кум храма в Мекка.Това е верно, но твърдението, че юдеите се възгордяли и затова се сменя посоката е твърде невярна, защото няма никаква информация да е било така. С две думи това си е твоя интерпретация или си я чул от някъде където си учил примерно. Истината е, че никъде Мухаммед не казва защо сменя посоката, а просто го прави.

Бъди принципен и честен и ни дай тази повеля, която казва или обяснява смяната на посоката за молитва на мюсюлманите. Има ли такава? Няма! Тази сура не обяснява никак много:
3: 142.  Ще кажат глупците от хората: “Какво ги отклони от досегашната им посока за молитва?” Кажи: “На Аллах принадлежи и изтокът, и западът. Той води когото желае към правият път”

Какво показва и казва тази сура:
1.Че тези които им се стори странно и съмнително променливото мнение и решение на Аллах и Мухаммед относно смяната на посоката за молитва са наречени глупци и, че такава промяна наистина е имало;
2.Че изтокът и западът пренадлежът на Аллах, тоест човека е само малка част от тази широта и не може да ги управлява. Нищо повече;
3. Това,че Аллах  води към прав път когото пожелае, а не където пожелае. Като тук се има впредвид човек(човеци) и в никакъв случай посока. Тоест в този стих:” Той води когото желае към правият път” ,в никакъв случай не може да става въпрос за каквото и да е било обяснение относно нашият разговор конкретно;
4.Когато се чете може да се остане с впечатление и извода,че Аллах  е сменил посоката заради глупци, защото на него принадлежи всичко и Той може да прави каквото пожелае тоест това му е било желанието.Тълкование, което вгледайки се в точните думи е немислимо, а и ислама учи, че Аллах сменя посоката само, защото Мухаммед го е молел.

Това което е доста вероятно, е че мюсюлманите се молят към Йерусалим още от Мекка, но не е вярно, че преди това не са се молили към черният камък в Кааба.
Това е друго интересно.Това,че Мухаммед  се е молел и проповядвал в самото начало  на исляма в храма Кааба или храма където се е намирал черният камък.Следователно и всички мюсюлмани са правили същото.Излиза,че мюсюлманите се молят в храма Кааба в Мекка,след това Аллах им сменя посоката към храма в Йерусалим и след това отново им връща същата посока.Това са факти Хюсеин Мехмед(pomak BG),които много лесно могат да се докажат.
А това ,че хора които си задават въпроси като мен и явно други по него време са наречени глупци ,е съвсем друга тема на разговор.С две думи..добре е когато има въпроси да се дават и отговори иначе хората ставаме, като едни марионетки и пионки,които нямат право да разсъждават и мислят,а само да се подчиняват.

От горепосоченото не видях Аллах да говори за посока, а само за броя на молитвите, тъй като ти можеби добре знаеш, че тук най-вече ставало въпрос, колко молитви трябвало да изпълняват мюсюлманите. Отначало те били петдесет, като постепенно били свалени на 5 но с хаира за 50. Съветите за свалянето на бройката ги давала душата на Мойсей и чрез тези съвети Мухаммед е търябвало да измолва от Аллах намаляне на бройката, за да може тя да е по-лесна за изпълнение към правоверните. Поради това и накрая Мухаммед заявява "засрамих се", тъй като Мойсей му дал съвет да я намали до 3, а преди това по този повод Аллах вече бил заявил, че ”Думата Ми няма да бъде променена“, с което молитвата окончателно била сведена до 5. Невиждам никакво противоречие с Корана за никаква посока. Пък и това което си цитирал, ако не са хадис са някакви предания.

3: 142.  Ще кажат глупците от хората: “Какво ги отклони от досегашната им посока за молитва?” Кажи: “На Аллах принадлежи и изтокът, и западът. Той води когото желае към правият път”

Това което написах е интерпретация на мутевасирите, публикувана в Свещенния Коран от Цветан Теофанов. Те го взимат от хадисите, които са свързани с причината за низпославането на стиха в Корана. Публикуваното в скобите в превода на Цветан Теофанов е свързано с първото изречение, докато на второто интерпретацията му е, че накъдето пожелаем може да се молим, тъй като на Аллах пренадлежат посоките на света и че от него зависи дали дадения човек ще стане праведен или не.

За съжаление сега имам толкова време, но по-напосле ще продължа.

Offline fotakiev

• Forum fan

От горепосоченото не видях Аллах да говори за посока, а само за броя на молитвите, тъй като ти можеби добре знаеш, че тук най-вече ставало въпрос, колко молитви трябвало да изпълняват мюсюлманите.  
От горепосоченото се вижда,че Алллах дава на Мухаммед каквото е нужно за молитвата.За посока не се споменава конкретно в този стих,но историята разказва,че Архангел Джибрил(Гавраил) е научил Мухаммед как  и къде да се моли.Интересното тук е,че Корана се смята,че е написан не под диктовката на на Аллах директно,а точно на архангел Джибрил.Следователно това което му казва арханхгела на Мухаммед след сращата му с Аллах Мухамед е логично да го приеме като от Аллах,нали?Ако не е така излиза,че Корана не е от Аллах.
Та ..,горе коментираният цитат Мухаммед ясно казва,че ще се подчини на Аллах.Да не би той да прави разлика между Аллах и Архангел Джибрил?Логично е ,че след като горе си казва думата и е решил да се подчинява,след това да го докаже и да послуша Архангел Джибрил,нали?
А той подчинява ли се или след това моли Аллах да му даде друга посока,защото се  е скарал с юдеите?
 Отначало те били петдесет, като постепенно били свалени на 5 но с хаира за 50. Съветите за свалянето на бройката ги давала душата на Мойсей и чрез тези съвети Мухаммед е търябвало да измолва от Аллах намаляне на бройката, за да може тя да е по-лесна за изпълнение към правоверните. Поради това и накрая Мухаммед заявява "засрамих се", тъй като Мойсей му дал съвет да я намали до 3, а преди това по този повод Аллах вече бил заявил, че ”Думата Ми няма да бъде променена“, с което молитвата окончателно била сведена до 5.
Тази история  я знаем и двамата и тя наистина показва, че разговора е бил за броят на молитвите нямаше нужда да я разказваш,защото не показва нищо по нашият спор.Но като си започнал да я разказваш нега да разкаже нещо и аз,че да стане историята по-пълна ,че май скриваш нещо доста пикантно.Случайно ли е?
Ето един интересен момент:
После го издигнал на шестото небе. Тук срещнали Муса ибн Имран, мир нему.
Мухаммед (с.а.с) го поздравил, той му отвърнал на поздрава и потвърдил
пророчеството му. Когато го подминали, той се разплакал. Попитали го:
– Защо плачеш?
А той отвърнал:
– Плача, защото в сравнение с хората от моята умма много повече хора от уммата на
младежа, изпратен след мен, ще влязат в Рая.

Тук се вижда някакво съревнование между Муса(Моисей) и Мухаммед от страна на Муса.Ако и двамата са Божи хора и двамата са вървели по един и същ път ,ако Муса и Мухаммед са вярвали и следвали един и същ Бог(Аллах),ако има приемственост  на пророци,такъв разговор не би трябвало да има никога.Муса(Моисей) би трябвало да се радва на броя на вярващите от уммата(народа) на Мухаммед,а не да плаче,че са повече от неговите хора.Какво мислиш Хюсеин Мехмед?

Невиждам никакво противоречие с Корана за никаква посока. Пък и това което си цитирал, ако не са хадис са някакви предания.
Ти кажи.Ти трябва да знаеш този разказ целият за пътуването на Мухаммед  предание ли е или е хадис?Защото този разказ е разпространен навсякъде по света и ще ми е интересно да ми отговориш.

3: 142.  Ще кажат глупците от хората: “Какво ги отклони от досегашната им посока за молитва?” Кажи: “На Аллах принадлежи и изтокът, и западът. Той води когото желае към правият път”

Това което написах е интерпретация на мутевасирите, публикувана в Свещенния Коран от Цветан Теофанов. Те го взимат от хадисите, които са свързани с причината за низпославането на стиха в Корана. Публикуваното в скобите в превода на Цветан Теофанов е свързано с първото изречение, докато на второто интерпретацията му е, че накъдето пожелаем може да се молим, тъй като на Аллах пренадлежат посоките на света и че от него зависи дали дадения човек ще стане праведен или не.
Ако наистина се тълкува това както казваш ти и Цветан Теофанов,то означава,че посоката нито е Мекка нито Йерусалим,а може човек да се моли към  където си поиска.Че това с задължителната посока към Мекка в петкратните молитви не е ли задължително при  мюсюлманите сега?Отговори,че може да ни чете някой вярващ мюсюлманин и ще го объркаш.
Между другото е добре и да кажеш, от къде се знае,че новата посока за молитва от Йерусалим се връща към старата посока пак към старият езически храм Кааба в Мека.казано е в Корана?има Хадис?

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
Заключи темата и си пиши сам в нея, така или иначе го правиш   Нервната система поддаде, а? ПомакБг търсеше дискусия, па ти му я провали и демонстрира съмненията си в способността му да "защити Курана". Няма угодия 
СУРА

ЕЛ-БЕКАРА

Во името на Аллах, Милостивиот Сомилосен!

6. Сеедно е, навистина, на оние што не веруваат ќе ги опоменуваш или нема да ги опоменуваш: оние, сепак, нема да веруваат.

7. Аллах ги запечати и срцата нивни и ушите нивни, а пред опулот нивни е завеса, и за нив има казна голема.

Братот PomakBG има целосна поддршка од сите нас и ние го цениме неизмерно и како човек, како имам и како историчар!.

Offline muti6

• Adviser
Заключи темата и си пиши сам в нея, така или иначе го правиш   Нервната система поддаде, а? ПомакБг търсеше дискусия, па ти му я провали и демонстрира съмненията си в способността му да "защити Курана". Няма угодия  
    Не се  пенявете другари!    Истината  има спокойно сърце. (Уилям Шекспир)
От великото  до смешното има само една крачка ,нали Пепи!    
Губим време ,за да си осигурим работно време и водим битки  ,за да живеем в мир.
Така е и с  простото и сложното - зависи от гледната точка.Да приемем нещо не значи да сме сагласни с него!Ok!
    Ако,  искате да сте позитивни търсете "красивото цвете, вместо нечистотата  сред мочурляка" ! За да  придобием позитвно мислене трябва  поработим или  да се поупражняваме вурху него.

Offline pomak BG

• Historian
Това което е доста вероятно, е че мюсюлманите се молят към Йерусалим още от Мекка, но не е вярно, че преди това не са се молили към черният камък в Кааба.
Това е друго интересно.Това,че Мухаммед  се е молел и проповядвал в самото начало  на исляма в храма Кааба или храма където се е намирал черният камък. Следователно и всички мюсюлмани са правили същото. Излиза,че мюсюлманите се молят в храма Кааба в Мекка, след това Аллах им сменя посоката към храма в Йерусалим и след това отново им връща същата посока.Това са факти Хюсеин Мехмед(pomak BG), които много лесно могат да се докажат.
А това ,че хора които си задават въпроси като мен и явно други по него време са наречени глупци, е съвсем друга тема на разговор. С две думи..добре е когато има въпроси да се дават и отговори иначе хората ставаме, като едни марионетки и пионки, които нямат право да разсъждават и мислят, а само да се подчиняват.
  От горепосоченото се вижда,че Алллах дава на Мухаммед каквото е нужно за молитвата. За посока не се споменава конкретно в този стих,но историята разказва,че Архангел Джибрил(Гавраил) е научил Мухаммед как и къде да се моли. Интересното тук е, че Корана се смята, че е написан не под диктовката на на Аллах директно, а точно на архангел Джибрил. Следователно това което му казва арханхгела на Мухаммед след сращата му с Аллах Мухамед е логично да го приеме като от Аллах, нали? Ако не е така излиза, че Корана не е от Аллах.

Та ..,горе коментираният цитат Мухаммед ясно казва,че ще се подчини на Аллах. Да не би той да прави разлика между Аллах и Архангел Джибрил?Логично е ,че след като горе си казва думата и е решил да се подчинява, след това да го докаже и да послуша Архангел Джибрил,нали?
А той подчинява ли се или след това моли Аллах да му даде друга посока, защото се е скарал с юдеите?

После го издигнал на шестото небе. Тук срещнали Муса ибн Имран, мир нему.
Мухаммед (с.а.с) го поздравил, той му отвърнал на поздрава и потвърдил
пророчеството му. Когато го подминали, той се разплакал. Попитали го:
– Защо плачеш?
А той отвърнал:
– Плача, защото в сравнение с хората от моята умма много повече хора от уммата на
младежа, изпратен след мен, ще влязат в Рая.

Тук се вижда някакво съревнование между Муса(Моисей) и Мухаммед от страна на Муса. Ако и двамата са Божи хора и двамата са вървели по един и същ път, ако Муса и Мухаммед са вярвали и следвали един и същ Бог(Аллах), ако има приемственост на пророци, такъв разговор не би трябвало да има никога. Муса(Моисей) би трябвало да се радва на броя на вярващите от уммата(народа) на Мухаммед, а не да плаче, че са повече от неговите хора. Какво мислиш Хюсеин Мехмед? Защото този разказ е разпространен навсякъде по света и ще ми е интересно да ми отговориш.

Ако наистина се тълкува това както казваш ти и Цветан Теофанов, то означава, че посоката нито е Мекка нито Йерусалим, а може човек да се моли към където си поиска. Че това с задължителната посока към Мекка в петкратните молитви не е ли задължително при  мюсюлманите сега?Отговори,че може да ни чете някой вярващ мюсюлманин и ще го объркаш.
Между другото е добре и да кажеш, от къде се знае, че новата посока за молитва от Йерусалим се връща към старата посока пак към старият езически храм Кааба в Мека. Казано е в Корана? има Хадис?

Добре е като си задаваш въпроси, по този начин човек стига до някаква истина. Аз също често съм си задавал въпроси за неща които не ми са ясни и когато съм нямал някакъв шейх около мен, който да ми отговори, съм ги намирал по много странни за мен места, сред събрали се случайно хора, които са отворили някакви книги или в джамията след молитва, когато някой по-учен разяснява нещо от исляма на събрали се хора. Често отговорите съм ги срещал случайно и в нета и пр., с което съм осъзнал, че Аллах никога няма да ме остави без отговор на въпросите ми и по всяко време на деня ме напътства.   Това, което ще подчертавам със червено е провокация. Сега по темата.
По принцип сме задължени да се молим по посока Мекка, но понякога, когато сме във самолет, кораб или на неориентирано място не се молим към тази посока, тъй като Аллах е навсякъде. В молитвите си винаги казваме Аллахумме раббена или Я рабби Аллах и пр. или казано на български боже Господи. Не казваме ей черен камък и пр. И при молитвите си не се обръщаме по посока Мекка, а само по време на петкратния намаз. Освен това тези които са в Мекка, те обикалят храма, а тези които се кланят те са зад обикалящите и са около храма, не са наредени срещу черния камък, който е един от всичките изградили храма. Тук ще ти вкарам едно изказване на халифа Омер и ще престана да те убеждавам в противоположното, тъй като както виждам от многото доводи в спора ми с теб няма файда.
“Аз знам, ти си само камък, и не можеш да допринесеш нито полза, нито вреда. Ако не бях видял, че Пратеникът на Аллах те целува, аз нямаше да те целувам.” Ако пратеника на Аллах ни беше повелил да му се кланяме, Омер нямаше да казва това.  По принцип не всички откровения биват низпоскани чрез архангела. Някой са под други форуми, а някой са дадени и направо от Аллах, като тези през нощта Мирадж. Архангелите нямат свободна воля, но пък и молитвите и покаянията са за това да се отправят към Аллах. А дали Аллах ще ги приеме и как ще постъпи с теб това си е Негова работа.

Муса и Мохамед са били пророци на отделни семитски и пр. племена. Това е като да имаш много синове и да искаш всички да са добре, ама някой от тях не си успял да ги уредиш, не че си нямал възможност, ами че те не са го поискали и на теб да ти е мъчно за това. Мисля че ме разбираш.

Не мога да знам дали това е хадис или не, не всичко знам, а пък това е от природата на човека.

Този езически храм е бил някогашния Бейтуллах съграден оът Аврам подобно на Ветил или Бетил в Палестина съграден от Яков след като се завърнал от Месопотамия. За него се заговори и през VI век, когато старите богове на арабите губели влияние, а властта на жреците била подкопана, тъй като проникнало иудейството и християнството. Постепенно иудейството взело надмощие и последният савейски цар се опитал да го обяви за държавна религия. За християнска Етиопия този акт се оказал удобен предлог, за да завземе Южна Арабия, като през VI век чрез йеменския пълководец Абраха, савското царство престанало да съществува. След падането на савското царство, през 570 г. Абраха се отправил и към Мекка, с известния в историята поход на слона, поради желанието му местните също да приемат християнството, но бил сломен от Аллах поради възнамерението му да оскверни храма Каба. Защо според теб Аллах защитил този стар езически храм Кааба в Мека от християните, а не защитил иудаизма при савейците?

Като цяло и това не е от значение,макар и да е вашно само по себе си.От значение, е  че юдеите приемат и се съюзяват в един момент с мюсюлманите в Медина.Ако не го бяха направили не се знае дали ислям е щяло днес да има,защото са били много слаби до преди това,но след като мюсюлманите стават мнозинство и вече имат победи ,юдеите християните и езичниците стават лоши.Мейду другото има писмен документ съгласуван с Мухаммед,които показва  някои от законите в Медина,където се вижда,че са добри само тези юдей,които подкрепят мюсюлманите,както и много други неща.Виж целият текст:

6. Да се подпомагат юдеите, които подкрепят и последват мюсюлманите.

О,да те никак не са били болшинство в Медина, след като там се изселват кажи речи всички мюсюлмани от Мекка и околностите.Това означава,че допреди това езичници и юдеи са били болшинство.Мюсюлманите се изселват постепенно и на части,като в един момент се изселват доста по-интензивно.Градът Ясриб(Медина) става крепост и държава за мюсюлманската  умма или мюсюлманският народ,където всички различни на тях е трябвало да спазват законите одобрени  от Мухаммед,защото той е бил  главатарят  в града .Ето ти например една точка от такъв закон:„Докато се води война, юдеите да си поделят разноските с правоверните”,което показва,че юдеите в един момент нататък са били и задължавани да плащат разходите от битките на мюсюлманите,защото са живеели с мюсюлмани.Нещо доста познато в едни следващи отомански периоди,но това пак е друга тема.

Наистина така нареченият Хаджилък е взаимстван при християните от мюсюлманите,но няма такова значение като в исляма или да кажа още по точно няма никакво значение за нас.Обикалянето на църквата няма нищо общо с ислям и няма взаимстване никакво.Ако се замисли човек наистина може да се оплете в някаква връзка заради приликите на обикалянето,но всъщност няма връзка.Обикалянето на църквата става популярно по времето на комунизма,когато се е забранявало ходенето на църква.Вярващите християни не са искали да вдигат шум и вместо да обикалят селото или квартала или града са обикаляли църквата.Това за точният трикратен обход   на храма не може да се каже от къде е дошло,но е без значение за православната традиция,което пък и много се е наложило  днес.Православната традиция от векове е,да се обикаля и да се пее както казах из цялото село,квартал или град,а обикновено хората идват когато им скимне обикалят три пъти църквата и си заминават, без да знаят изобщо какво и защо го правят.Затова не си прави изводи от пръв поглед.

Хюсеин Мехмед, Библията съдържа много книги.Съдържа книги от създаването на света и хората,до техният край.Всяка една книга наистина потвърждава другата и всеки съвсем лесно може да го провери като просто разгърне страниците.Няма и грам противоречия и двусмислия.Има отговори на всички въпроси и абсолютно доказуеми събития чрез една книга в друга.Защо като Корана се смята за продължение на Библията,Библията я няма е Корана за да можете да сравните и да видите с собствените си очи това потвърждение?

Това ,че ти я четеш само и само да откриеш :”онази божествена книга за която се говори е Корана” и не я намираш и това те кара да я обявиш за фалшификат ,като казваш,че е :” Яхвиски кодекс написан не по-късно от 9 в. пр. Хр. и един Жречески такъв от не по-късно от 5 в. пр. Хр., които са нескопосано съединени. а в Новия завет 4 Евангелия които са не по-късно отъ ІІ и ІІІ в. или най-малко от 200-300 години след Иисрус.” без доказателства,показва собствената ти духовна позиция. За пореден път уморен вече да питам и повтарям,че като смятате ,че Библията не е истинска,защо не кажете коя е истинската Библия,защото и да е имало апокрифни евангелия Точно тази Библия е била налице ,когато се е зараждал исляма.

Отговори ми на следното.. знаеш ли ,че който се усъмни и в думичка от казаното от Мухаммед се смята за неверник и може да бъде убит?А в един такъв момент човек може ли да си позволи да признае Библията истинска,като противоречи на Корана и следователно на думите на Мухаммед?

Казаното по горе е много несвързано и безпочвено,затова ако искаш да си убедителен недей да пишеш несвързано,а говори конкретно с цитати.Само остана да обвиниш всички съмняващи се в думите ти за неверници и следователно ще горят примерно в ада и ще заковеш печата на истината над думите си.Така не се прави...просто е...дай цитати и се обоснови,за да се види дали си прав или не.

Ех,поне да кажеше кое от известните 50 апокрифни евангелия е най-истинското според теб.Аз смятам,че тези Евангелия, които са избрани са  проверени и нямат противоречия едно с друго.
Ти смяташ, че от всички тях точно 4-те евангелия от сегашната Библия са неправилните и точно тях не е трябвало да се слагат ли?Хайде отговори си на този въпрос , и като си го разясниш ми пиши и на мен да споделиш,че ще ми е интересно,защото  постоянно си противоречиш и ме  обърка съвсем.

За иудеите щети дам пример и ще спра коментара си.
Курайза и Пратеника на Аллах имали договор. Но по време на битката Хай ибн Ахтаб, на почит сред рода Надир, отишъл при Кааб ибн Асад, почитан сред племето курайза, и го склонил на предателство – насърчил го да наруши договора. Кааб нарушил договора и преминал на страната на курайшите и езичниците.

Курайза се намирали в южната част на Медина, а мюсюлманите – в северната. По този начин жените и децата на мюсюлманите оставали незащитени пред курайза. Над тях надвиснала голяма опасност. Щом новината стигнала до Пратеника на Аллах, той изпратил Маслама ибн Аслам с двеста воини и Зайд ибн Хариса с триста човека да охраняват децата на мюсюлманите; после изпратил Саад ибн Муаз и Саад
ибн Ибада с група ансари на разузнаване. Заварили юдеите открито да ругаят, да се заканват и да оскърбяват Пратеника на Аллах. След което бил предизвикали поход срещу тях.

Незнам колко е важен хаджелъка при вас, но че редовно се посещават светите места си е факт, особенно по време на празниците. колкото до църквата, може и да си прав, но ако е от някакъв поп който го заимствал от исляма, няма да си прав, така че това дето си го писал с изводите важи и за теб.
Фотакиев поради това, че Библията съдържа много книги е пълна с противоречия. Ако тръгна да ти ги посочвам, ще са около 100 такива. Докато в Корана се посочва следното:  2: 79. Горко на онези, които с ръцете си пишат Писанието, после изричат: “Това е от Аллах.” ­ за да го продадат на нищожна цена! Горко им заради онова, което ръцете им написаха и горко им заради онова, което придобиха!
   Ако са на лице тези 50 сигурно най-точни ще да са тези на еврео-християните от І и ІІ в., като ученици на апостолите и като последователи на учението на Иисус, които в същото време се придържали и към левитските закони за религиозната чистота.

Това,че за теб религиозна свобода значи разврат,това не означава,че Апостол Павел е толерира разврата.
Това ,което прави Апостол Павел е съвсем друго и не може да се каже,че ти знаеш какво е,защото според твоите виждания няма разврат ,само когато има страх от наказание.При Павел не е така и много добре се вижда от всичките послания,като тънката мисъл е ,че не се прави разврат не като си законник,а като обикнеш доброто и обичаш да си с чисто сърце.Не само на дела да не си развратен а на мисли да си свободен от това.Тази свобода е една голяма истина,която евреите не са разбрали и затова Иисус дава закона на любовта.Нека ти напомня и думите ” ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни”...

Нещо се бъркаш пак.Помпей е съществувал до 79-та година след Христа и тогава е засипан от вулкан.По него време християнство в него град не е известно да е имало и да е имало ще е било единични случаи,което ме и съмнява изобщо да е имало,поради липса на данни.А и разврат не е имало само там , а и навсякъде и надявам се за знаеш това.

Говориш откровени лъжи!Православната църква никога не е участвала в инквизицията.Няма нужда православната църква да издава укази,тъй като всичко което е казано е казано и всички което е написано е написано вече.В православието има зачитане  свободната воля и свободата.Няма притискане,няма убииства.Ако някой се влюби в нехристиянин или нехристиянка се доверява на тази любов и се надява и доверява на Бог за това.Докато в исляма има укази и закони,които тотално ти казват какво да правиш в абсолютно всичко.В зората на исляма много мъхе са се раздели и с любимите си мъж или жена,само защото на са били мюсюлмани,отказалите се от ислям са убивани с камъни,а  да не говорим,че има даже закон как да спиш жена си и коя поза е позволена и коя не.Просто в Православието винаги ще липсват тези неща,защото при нас на първо място е любовта,а когато  се научиш истински да обичаш ,тогава и няма как да си лош към когото и каквото и да е.А за да се научи човек да обича ,трябва да има свободата и правото  да греши .Затова укази за нас са немислими!

Предполагам,че си пълнолетен човек и имаш представа какво означава лична отговорност.Точно това е и провинението  и правото на горепосочените случай,лична отговорност за постъпки. Всеки сам ще си отговаря за действията.Още повече,че християнството с времето замира и няма да има много правда сред самите нас и представителите на църквата.Нас никак не ни е страх и всичко това си го знаем от Откровението на Йоан и ще става по-зле,защото времената на антихриста идват,така да се каже,а пък за сметка на това мюсюлманите се множат ли множат,нали?.
Като пълнолетен човек се надявах да знаеш,че човек не бива да си прави изводите от вестници,телевизия и слухове.Отвори Евангелието и прочети един ред които да одобрява по-горе описаните  от теб неща и тогава обвинявай всичко наред.Нали се сещаш,че няма да откриеш нищо подобно в Евангелието и тогава какво ще правиш с тази лъжа която е черно на бяло написана тук от теб.

Апостол Павел може да не е толерира разврата, но чрез дадената ви религиозна свобода вие сами си го толерирате. И тъй като това общество е живяло в разврат, който не само в Помпей, а и навсякъде другаде из империята, не е имало нужда от такъв апостол с такива разбирания.

Несъм писал, че Православната църква е участвала в инквизицията, а че е свиквала църковни събори, кадето на подсадимите им били прилагани обредни усъкатявания, като режене на усни, уши, носове, езици, ослепяване с нажежено желязо и изгаряне на кладата. Това се прилагало на еретици, докато за разврата нямало закон.

Ние не се съобразяваме с откровението на Йоан, а с хадисите на пророка Мухаммед за Антихриста. Каквото и да пише там за християните нас това не ни засяга.

Аз няма какво да откривам в Евангелието, това е ваша работа, тъй като примера който съм дал за тях. И това Евангелие е за тях, те да откриват там каквото им е нужно и да не са център на внимание като православни свещеносужители.   

То не е и била никога масова практика и многоженството сред българите мюсюлмани,защо?Това не обяснява ли донякъде,че самите хора вътрешните им убеждения не позволяват да се съгласят с определени ислямски ,кажи го норми или истини.А и  женитбата с малолетни не е масова практика само в определени места,а в други места си е доста популярно,нали?
С горният ти цитат ти изобщо отговори ли дали е разрешено женитба с непълнолетна?Да отговори положително,но с известна доза оправдаване,че не се прави навсякъде.Какво значение има дали се прави навсякъде или не?Има ли го..Има го.Мухамед женил ли се е два пъти за малолетна като едната му жена е била най-вероятно на 6 годишна възраст...да правил го е.Тогава бъди добър мюсюлманин и не не се огъвай да тълкуваш действия на Мухаммед,а просто го следвай и съгласувай.

Добре ще е да разясниш момичетата ли се натискат да се женят непълнолетни или мъжете едва ги дочакват да „узреят” и да стават за женене.
Малко трудно ще ме убедиш ,че ако(подчертавам защото не вярвам да има толкова голяма разлика със арабските момичета) на едно момиче му дойде цикъла на 9 годишна възраст и то ще иска да се омъжи или да прави секс или да иска да има деца и т.н.Ти виждал ли си 9 годишно момиче?Че то си е абсолютно дете.

Казваш,че това се прави изрично и само с позволението на родителите.Ето там е разковничето,защото едва ли момичето на 9 години ще може само да прецени дали иска да има вече семейство,а и не спомена дали момичето се пита дали изрично на такава възраст разбира какво е да се прави секс ,семейство,грижа за мъж или това няма значение,защото родителите са съгласни?
Казваш,че така се предпазва от разврат,а от всичко досега не ми стана ясно,ти знаеш ли какво е разврат?

Сега е добре да отговориш на някои въпроси преди всичко.
Какво е станало с другите съпруги на Мухаммед , след като той е имал право да има вече само четири?
Това ,че Мухаммед си е позволил да има повече от четири жени оказало ли се е неправилно , след като  е трябвало да има след това по-малко?

Историята сме я чували,но не разясни защо според теб Мухаммед докато е женен за Хатиджа не се жени за друга?Защото е бил беден?Едва ли е затова,тъй като след като се жени за нея вече не е беден,та защо?Не е ли имало тогава сираци и вдовици?

Не мога да се съглася с теб.Болшинството от ислямските теолози казват че две от жените му са били съвсем млади,а едната се е омъжила за Мухаммед когато е била на 6 години и е преспал с нея когато е станала на 9.
С думите които казваш,че преспал само с някой от жените си, си в противоречие с исляма,защото единият от критерият да се ожениш за повече от една жена е да можеш да им давал всичко по равно.Това включва и да спиш задължително с тях.Това ще рече,че ако се ожениш за някоя изпаднала вдовица трябва задължително да спиш с нея.Същото важи и за 6 годишна съпруга,като се изчака да и започне цикъла,без значение на колко години ще е тя когато започне това.

Ами като се има впредвид,че никъде не се споменава,че Иисус изобщо се е женил или имал интимност с жена.Това, че последователи му или нямат изобщо жена или ако се женят се женят само за една жена.Апостолите описват подробно това.Сещам се сега за един случай :
23. В оня ден дойдоха при Него садукеи, които казват, че няма възкресение, и Го попитаха, като думаха:
24. Учителю, Моисей е казал: ако някой умре бездетен, нека брат му вземе жена му и въздигне потомство на брата си;
25. у нас имаше седем братя: първият се ожени и умря и, понеже нямаше потомство, остави жена си на брата си;
26. също и вторият, третият, дори до седмия;
27. а след всички умря и жената;
28. и тъй, при възкресението, кому от седемте ще бъде тя жена? понеже всички я имаха.
29. Иисус им отговори и рече: заблуждавате се, като не знаете Писанията, ни силата Божия;
30. защото при възкресението нито се женят, нито се мъжат, но пребъдват като Ангели Божии на небесата.

Так както виждаш и евреите се женят по веднъж,като след смъртта на един става съпруга на следващ и така се размятва милата седем пъти.Повтарям..не се споменава за съпруги,а за съпруга една.
Един въпрос,къде в Евангелието си видял да се споменава дори многоженството?

Току що разкри защо има отвличания и проституция.Преди Апостол Павел не е имало отвличания и проституция?Той "Павлето" сигурно са му фалшифицирали и думите в Евангелието ,където описва,че е по добре да не се опираш изобщо до жена и да го караш по монашески ,ама  той е бил Казанова и Дон Жуан в едно,дали?Ето думите му,като можеш да намериш конкретика и за темата в предният коментар:
1. А за което ми бяхте писали - добре е за човека да се не допира до жена.
2. Но, за да се избягва блудството, нека всеки си има своя жена, и всяка жена да си има свой мъж.
3. Мъжът да отдава на жена си дължимата любов; също и жената - на мъжа.
4. Жената не е господарка на тялото си, а мъжът; също и мъжът не е господар на тялото си, а жената.
5. Недейте се лишава един от други - освен по съгласие за някое време, за да пребъдвате в пост и молитва; след това бъдете си пак заедно, за да ви не изкушава сатаната, поради вашето невъздържане.
6. Това обаче казвам като съвет, а не като заповед.
7. Защото желая, всички човеци да са като мене; ала всеки си има своя дарба от Бога, един - тъй, други - инак.
8. А на неженените и вдовиците казвам: добре им е, ако си останат като мене.
9. Но, ако не се въздържат, нека се женят; защото по-добре е да се женят, отколкото да се разпалват.

Както виждаш Той е виновен за разврата и отвличанията в света?!?

Ако споделям логиката ти то тогава България по времето на Тодор Живков да е била Рай на замята,защото по новините и вестниците са даваха само прекрасни неща за минало бъдеще и настояще.Отвличания,изнасилвания и разврат е нямало ,щото християнството е било забранено и Апостол Павел не е бил на мода.Американците са били врагове и не са допускани да шават из страната.Затова всичко е били супер?
Ако говорим за факти и подминем логиката ти,че  видим, че много отдавна европейци не са християни.То американци са си пак европейци повечето,така че това важи и за тях.При тях властва масонството още от времето на кръстоносните походи и темплиерите,но сега за политика не ми се говори.
Доколко обаче исляма е успял да задържи нивото на целомъдрие и да се разграничи от този разврат.В България се приема,че официалната религия е източно православие.На църква ходят около 500 човека от  1 000 000, което прави около 0.05 процента от населението или около 5000 човека максимум за цялата държава.Държавната власт е светска и следователно църквата няма място там.Каква е ситуацията в ислямските държави,където исляма в водящ.Там се практикува закона в исляма,където жената трябва да се покрива и всяко сексуално или друго провинение спрямо закона за следи и изпълнява съвсем стриктно.Повечето от населението са вярващи мюсюлмани и затова и държавата им се управлява от религията.Нещо ,което в България е невъзможно поради сладостта на „ню-ейджа” и атеистичните настроения.Все неща,които показват,че разврата не е от християнството и трябва да го търсиш другаде.Или като цяло не за всичко са виновни Апостол Павел,християните,християнството и американците..

Еее..това не е само твое мнение.Като цяло всички извън исляма са неверници ,а сега само допълваш с думата развратници,крадци на хора и изнасилвачи.Това за религиозната свобода много те дразни май и ще трябва да предположим,че ти не си падаш по никаква свобода или конкретно религиозната свобода.Само заплахи,страх и закони ли му е смисъла на религията,Хюсейн Мехмед?

Къде се разпространява ордена на темплиерите при нас?Сред българите?Сред православните?Сред мюсюлманите?Уточни се,защото не става ясно.

Византия не участва в битките на кръстоносците и е пострадала от самите кръстоносци.Даже е разграбен и Константинопол,затова не говори лъжи,за това че е участвала.Това описал ли си го в книгата си?

Хем казваш,че не си сигурен,хем пак си държиш на твоето ,че думата ислям означава мир.Не ,думата ислям на арабски изобщо не означава мир и даже да го повториш още 93 пъти докато станат сто пъти,няма как да стане да означава мир,защото арабите ще кажат,че означава послушание,покорство.

Сега да прочетем защо смяташ,че думата ислям означава мир:
Ами съжалявам,че ще те разочаровам,но има една религия която означава покорство и това е точно религията ислям в  превод от арабски на български.

Тъй като стана късно, пък и съзнанието ми е изтущено ще ти вкарам един цитат от една книга за жените на Мухаммед четисиго и си отговори на зададените от теб въпроси.
   Защо Мухаммед (с.а.с) е сключвал брак с повече от една жена

Според шериата мюсюлманинът може да сключи брак едновременно с четири съпруги, което не трябва да се приема като задължение, а като позволение с предупреждението от Свещения Коран: “…ако ви е страх, че няма да сте справедливи, по-добре една”. Трябва да се има предвид, че ислямът има своята по-различна правна система, която задължава съпруга да издържа съпругата, без тя да е задължена да работи. Освен това има още изисквания, които трябва да бъдат спазвани от съпруга. Следващата съпруга не е лукс за един мъж, а бреме, като се има предвид неговите отговорности. Този въпрос трябва да се разгледа самостоятелно в отделна тема. Целта ни тук е да разгледаме въпроса с деветте съпруги на Мухаммед, като преди всичко трябва да отбележим, че по отношение на техния брой Всевишният Аллах е наложил ограничение и за него, т.е. той не е имал правото да има неограничен брой съпруги. Това е видно от словата на Всевишния:

И не са ти разрешени отпосле други жени освен тези, нито да ги подменяш със съпруги, дори да те е възхитила тяхната красота…(Ахзаб, 33:52)

Най-напред е необходимо да подчертаем, че животът на Мухаммед (с.а.с) е протекъл в отдаденост на Аллах. Това, което той правел, винаги е било заради Аллах, жертвал е всичко, което е имал, даже и живота си. За осъществяването на тази велика кауза Пратеника на Аллах е прибягвал до всички законови, т.е. позволени методи и начини. Сключването на брак с тези жени без никакво съмнение също било продиктувано от същата тази цел.

Всеизвестно е, че за успеха на поетата кауза Мухаммед (с.а.с) се лишавал от всичко, а към тези, които повярвали в неговия призив, бил изключително милосърден. Сключил брак с останалите жени след брака му с майката на вярващите Хатиджа, Аллах да е доволен от нея, не защото е бил подтикнат от душевни пориви и страсти. Целта на тези бракове е била чрез тях да оповести на мюсюлманките интимните шериатски особености. Младежките му години са преминали в рамките на брака му с Хатиджа, Аллах да е доволен от нея. До нейната смърт, когато той е бил на петдесет, а тя на шейсет и пет, Мухаммед (с.а.с) не е сключвал брак с друга жена.

Повечето от браковете на Мухаммед (с.а.с) са политически или от съчувствие. Чрез тези бракове той осъществил роднински връзки с множество хора, които всеотдайно са работили за исляма. Тези бракове започнали след смъртта на Хатиджа и чичо му Абу Талиб. Той сключил брак с дъщерите на най-близките си помощници Абу Бакр и Омар, Аллах да бъде доволен от тях, които изиграли основна роля в разпространението на исляма. От друга страна, част от тях той сключил с вдовици или със самотници, които освен Аллах си нямали никого за подкрепа…

Ако неговият интерес бил да утолява плътските си желания (опазил Аллах от такива помисли), той би го сторил преди това по време на буйната си младост, и то с толкова жени, с колкото си пожелаел. Тогава бил в пълна сила и изключително красив младеж. Би могъл да избере най-красивите момичета, а не да встъпва в брак с вдовици или жени, преминали петдесетте, каквито били съпругите му с изключение на Айша, Аллах да е доволен от нея. В този период не е съществувала
пречка да го стори. По това време също не е имало обичай или традиция, които да го укорят.

Многоженството през тази епоха било явление одобрявано и обичано от всеки. Мухаммед (с.а.с) обаче бил облагодетелстван с прекрасен нрав и имал чисто поведение и дела. Бил здрав и силен, но не се повлиял от младост и сила. Още от ранна младост той бил желан от множество жени, но никога не се поддал на техния интерес, докато многоженството при арабите било известна традиция. Предава се, че някои мъже имали по десет и по двайсет жени. Бракът му с Хатиджа, Аллах да е доволен от нея, продължил пълни двайсет и пет години и докато тя била жива, той не е сключвал брак с друга жена.

Младежкият си период и част от периода на възрастта си той прекарал с Хатиджа, която била вдовица и с петнайсет години по-възрастна от него. След като Хатиджа починала три години преди преселението в Медина, той започнал да сключва останалите бракове, които поставили началото на нов период от живота му.
Мухаммед (с.а.с) не е бил единствения пророк, който е сключвал брак с повече от една жена. Нямат никакво основание тези, които казват, че пророчеството е пречка за многоженството, тъй като и Дауд (Давид) и Сулейман (Соломон) са сред пророците, имали повече от една съпруга.

Многоженството по никакъв начин не вреди на сана и степента на пророчеството. Това е така, защото женитбата е закон от законите на Всевишния. Това е валидно за всеки човек. Пророчеството не само че не забранява женитбата, а я насърчава.

Всеки призоваващ се бори да извести призива си на хората. Ето защо той изпитва силна нужда от подкрепа и помощ, за да оповести, както желае своя призив. Колкото по-голяма е подкрепата за призоваващия и колкото повече помощници има той, толкова по-бързо ще успее да постигне целта си. Още повече това е в сила, когато се отнася за безупречно доказания призив на Мухаммед, който се нуждаел от разпространители и помощници повече от всеки друг пророк.

Пратеника на Аллах, който е в основата на призива към исляма, е било необходимо да прибегне до всички позволени методи, за да се доближи до хората, да осъществи връзки с тях и да настани в сърцата им светлината на исляма. Той е осъществил това по най-сполучливия начин. По всяка вероятност няма по-добра от роднинската връзка, за да се изгради диалог с хората.

Щом се оженел за някоя от съпругите си, Мухаммед (с.а.с) се свързвал с нейното семейство, род и племе. От тази гледна точка жената може да изиграе по-голяма роля от множество мъже. Да, Пратеника на Аллах е начертал и следвал този път в своя призив. Поради сключените бракове много хора са му станали близки и е отдалечил от себе си и много злини, гнет и безправие.

Така се изградила среда на съглашение и мир, а някои от жените чрез брака били спасени от беди. Те станали съпруги на Пратеника на Аллах и майки на вярващите. Ако той евентуално не се е бил оженил за тях, може би те отново са щели да се върнат към езичеството. Ето така, чрез браковете си, Пратеника на Аллах ги е избавил от най-слабите моменти и ги е издигнал до най-висока степен.

Освен споменатите причини има и друга не маловажна, която изиграла роля за браковете на Мухаммед (с.а.с) с тези жени, и тя е всяка от тях в рамките на нейните възможности да стане призоваващ към исляма, да бъде своеобразен учител, който да дава шериатски определения, учен, оповестяващ позволеното и забраненото.

Когато се погледне през призмата на вярата, домът на Пророка е бил център на пророчеството и посланичеството, в който е намерило проявление божественото откровение. Този дом е бил център на вярата и исляма. Този велик и благословен център е бил място за заучаване на нрави и човечност. Всяка една от пречистите съпруги на Пратеника и майка на вярващите е разказвала за по няколко от неизвестните страни на пророка.

Всеизвестна истина е голямата роля на жената в основата на всички идеологии и призиви, разпространили се по света. В исторически план има категорични доказателства за влиянието на жената относно пълното установяване на даден призив или социален ред, ето защо, Пратеника на Аллах събрал в дома си тези жени и ги научил на основите на исляма, културата и нравите и ги превърнал в лидери и възпитатели. Тези пречисти жени били обвързани с него чрез законни бракове,
които предотвратили злословието на мединските лицемери.

Благословеният дом на Пророка бил отворен за всички жени и за мъжете роднини на съпругите му.
Първоначално самите те се поучавали на ислямската култура и я прилагали, а след това я разпространявали сред хората. Известен факт е била голямата нужда на хората през тази епоха от център на знание и просвета, защото обществото било потънало в невежество. Още по-голяма нужда от такъв център имала разпространяващата се нова религия. В заключение трябва да се припомни, че след смъртта на Пророка деветте му пречисти съпруги били символ на ислямската култура и нрави и изпълнявали ролята на учители и разпространители на религията. Те издавали шериатски заключения и по най-интимните женски въпроси. Също така издавали становища и по въпроси, отнасящи се до мъжете. Те били пример за праведност и добрина. Както Пратеника на Аллах бил образец за прекрасен характер, така и те били прекрасни образци. Пратеника на Аллах бил справедлив към съпругите си и им разяснявал явните и скрити постановки, отнасящи се до жените.

Ето това е мъдростта, съдържаща се в прекрасната политика на Мухаммед (с.а.с), вложена в тези бракове. В същото време големият товар на религията, който понесли тези жени, бил непосилен за една или две, независимо от силната им вяра, преданост на каузата и способност да запаметяват.

Учените по хадис са разказали множество хадиси и шериатски постановки, заучени от тези девет жени. Всички въпроси, отнасящи се до жените, били обяснени именно от тях. Доказателство за казаното са различните сборници с хадиси, съдържащи информация за тях.

Изложеното дотук е достатъчен аргумент за безпристрастните и вярващите. За мюсюлманите не съществува никакво съмнение, че Мухаммед (с.а.с) е достигнал идеала за нравственост и че той е бил прекрасен образец във всяко едно отношение. Сериозното разглеждане на въпроса води до правилни и разумни изводи, които разкриват истинската причина за тези бракове. Единствено Аллах е Който напътва към истината и посочва на хората Правия път.
   Съпругите му

През различните етапи на своя живот Мухаммед (с.а.с) имал единайсет или дванайсет жени. В края на земния му път те били девет. Приживе загубил две или три, които починали. Накратко ще споменем всяка от тях.

1. Майката на вярващите Хадиджа, дъщеря на Хуайлид, Аллах да е доволен от нея Пророка се оженил за нея, когато била на четирийсет години, а той на двайсет и пет. Всичките му деца са от нея, с изключение на Ибрахим. Докато била жива, не взел друга съпруга. Хадиджа умряла в Мекка в месец рамадан през десетата година от пророчеството. Погребана е в квартала Хаджун. Умряла на шейсет и пет години.

2. Майката на вярващите Сауда, дъщеря на Зама, Аллах да е доволен от нея

Била съпруга на братовчед си Сукран ибн Амр. И двамата приели исляма и се преселили в Хабаша. После се върнали и мъжът ù починал. Тогава Пророка се оженил за нея. Това сеслучило в месец шаууал през десетата година от пророчеството, около месец след смъртта на Хадиджа. Сауда умряла в Медина през месец шаууал, в 54 година от хиджра.

3. Майката на вярващите Айша, дъщеря на Абу Бакр – Всеправдивия, Аллах да е доволен от двамата Пророка се оженил за нея през месец шаууал, единайсет години след като Мухаммед (с.а.с) станал Пророк, една година след Сауда. Айша била шестгодишна. Бракът е консумиран през месец шаууал, седем месеца след хиджра, когато била на девет години. Тя била единствената девица, за която Мухаммед (с.а.с) се оженил. Айша била най-сведущата жена в уммата по въпросите на мюсюлманското обредно право. Тя била най-превъзходната жена. Превъзходството ù било като ястието сериад над останалите ястия. Умряла на 17 рамадан 57 или 58 година от хиджра. Погребана е в гробището Баки.

4. Майката на вярващите Хафса, дъщеря на Омар ибн Хаттаб, Аллах да е доволен от двамата Била жена на Хунайс ибн Хузафа от племето сахм. Той починал между битките при Бадр и Ухуд от раните си, получени при Бадр. Когато изтекъл законният срок на изчакване, Пророка се оженил за Хафса през месец шаабан, в третата година от хиджра. Умряла в Медина през месец шаабан, 45 година след хиджра, на шейсетгодишна възраст. Погребана е в Баки.

5. Майката на вярващите Зайнаб, дъщеря на Хузайма от племето хилал, Аллах да е доволен от нея Била жена на Убайда ибн Харис, който е убит в битката при Бадр. Пратеника на Аллах се оженил за нея през месец рамадан в третата година от хиджра. Според някои била жена на Абдуллах ибн Джахш, който паднал сразен при Ухуд, и Мухаммед (с.а.с) се оженил за нея в четвъртата година от хиджра. По време на
Джахилия наричали Зайнаб „майка на бедняците“, защото им давала храна. Умряла в края на месец рабиу-л-ахар, в четвъртата година от хиджра, три или осем месеца след като се омъжила за Пророка. Той извършил молитвата при смъртта ù; погребана е в Баки.

6. Майката на вярващите Умм Салама Хинд, дъщеря на Абу Умайя, Аллах да е доволен от нея Била жена на Абу Салама и имала деца от него. Той починал през месец джумада
ал-ахар в четвъртата година от хиджра. Пратеника на Аллах се оженил за нея в края на месец шаууал в четвъртата година от хиджра. Тя била една от най-умните и най- запознати с мюсюлманското право жени. Умряла на осемдесет и четири години през 59 година от хиджра. Според някои – през 62 година от хиджра. Погребана е в Баки.

7. Майката на вярващите Зайнаб, дъщеря на Джахш ибн Риаб, Аллах да е доволен от нея

Била дъщеря на лелята на Мухаммед (с.а.с) Умайма бинт Абдулмутталиб. Зайнаб била омъжена за Зайд ибн Хариса, но двамата не се разбирали и Зайд се развел с нея. Както вече споменахме, Зайд е осиновен от Пророка – и затова му викали Зайд ибн Мухаммед145  – Зайд, син на Мухаммед. Хората през Джахилия смятали за забранено осиновителят да сключи брак за жената на осиновения, също както е забранено баща да вземе жената на родния си син. Когато изтекъл законният срок на изчакване след развода на Зайнаб и Зайд, Преславният и Всевишен Аллах отредил ал Зайнаб за жена на Пророка и отменил осиновяването. Това се случило през месец зу-л-каада в петата година от хиджра. Някои сочат четвъртата година от хиджра. Зайнаб била една от най-покорните и най-праведните жени на исляма. Умряла на петдесет и три години през 20 година от хиджра и била първата от съпругите на Пратеника на Аллах, която починала след неговата смърт. При смъртта
молитвата за нея извършил Омар ибн Хаттаб, Аллах да е доволен от него. Погребана е в гробището Баки.

8. Майката на вярващите Джуайрия, дъщеря на Харис, вожд на рода Мусталик, Аллах да е доволен от двамата

Била пленена по време на военния поход срещу рода Мусталик през месец шаабан в шестата година от хиджра. Някои сочат за дата на похода петата година от хиджра. Джуайрия се паднала в дела от ганимата на Сабит ибн Кайс. Той съставил писмен документ за определяне на откупа ù. Пратеника на Аллах изплатил откупа, освободил я и се оженил за нея. Мюсюлманите освободили сто семейства от рода Мусталик, на които казвали зетьове на Пророка. Джуайрия била жената, която дала най-голямата благодат на своето племе. Починала на шейсет и пет години през
месец раби ал-аууал 55 или 56 година от хиджра.

9. Майката на вярващите Умм Хабиба Рамла, дъщерята на Абу Суфян, Аллах да е доволен от двамата Била жена на Убайдуллах ибн Джахш, на когото родила дъщеря Хабиба. Затова я наричали Умм Хабиба (майка на Хабиба). Заедно с мъжа си тя се преселила в Хабаша, но тук Убайдуллах станал християнин и умрял като вероотстъпник. Тя обаче останала мюсюлманка. Когато Пратеника на Аллах изпратил Амр ибн Умайя ад- Дамари да занесе писмото му на негуса в Хабаша, поискал да се ожени за нея. Негусът му я далза жена и ù дарил четиристотин динара. После я изпратил на Пророка с Шархае ибн Хасан. След завръщането си от Хайбар през месец сафар или раби ал-аууал в седмата година от хиджра, Пратеника на Аллах се оженил за нея. Починала през 42, 44 или 50 година от хиджра.

10. Майката на вярващите Сафия, дъщеря на Хуайй ибн Ахтаб, Аллах да е доволен от нея Тя е дъщеря на вожда на юдейския род Надир от потомците на Харун, мир нему. Сафия била пленена в Хайбар. Пратеника на Аллах я избрал за себе си, предложил ù да приеме исляма и тя станала мюсюлманка. После я освободил и след завземането на Хайбар се оженил за нея. Сватбата станала в Садд Сахба, на дванайсет мили от Хайбар по пътя към Медина. Починала през 36, 50 или 52 година от хиджра; погребана е в Баки.

11. Майката на вярващите Меймуне, дъщерята на Харис, Аллах да е доволен от нея

Тя е най-голямата сестра на Умм Фадл Лубаба бинт Харис Хилалия, жена на Аббас (Аллах да е доволен и от двамата). Пратеникът на Аллах се оженил за нея през месец зу-л-каада в седмата година от хиджра, след умрат-ул-када, след като се освободил от ихрам. Сватбата се състояла в Сариф на девет мили от Мекка. Тя умряла на същото място в Сариф през 61, 63 или 38 година от хиджра според различни източници; погребана е там. Гробът ù се знае и до днес.

По общото мнение това са единадесетте жени на Пророка – „майки на правоверните“. Различия има само относно Райхана, дъщерята на Зайд. Била е или една от съпругите му, или от неговите наложници. Била от рода Надир и е живяла при мъж от рода Курайза. При похода срещу рода Курайза Райхана се озовала сред пленниците и Мухаммед (с.а.с) я избрал за себе си. Според някои той я освободил и се оженил за нея през месец мухаррам в шестата година от хиджра и тя също е една от майките на правоверните. Според други той не я освободил, но и тя му била една от наложниците. Райхана умряла, когато Пратеника на Аллах се върнал от прощалния си хадж. Погребана е в Баки.

Освен тези жени Мухаммед (с.а.с) имал и една наложница – Марие от коптите. Мукаукас му я подарил заедно с другите дарове в отговор на писмото на Пророка до него. Марие била царска дъщеря. Пратеника на Аллах я отредил за себе си. Тя му родила син – Ибрахим. Умряла през 16 или 15 година от хиджра; погребана е в
Баки.

Ако не съм ти отговорил на някой въпроси формулирай ги на кратко и бъди по-обобщен, че така ми отнемаш много от ценното време.

Поздрав Хюсеин Мехмед povmak bg

Offline Шали

• Advanced member
Фотакиев поради   това, че Библията съдържа много книги е пълна с противоречия. Ако тръгна   да ти ги посочвам, ще са около 100 такива.
И затова не можеш да посочиш ни едно.

Каквото и да пише   там за християните нас това не ни засяга. 
Аз няма какво да   откривам в Евангелието, това е ваша работа, тъй като примера който съм   дал за тях. И това Евангелие е за тях, те да откриват там каквото им е   нужно и да не са център на внимание като православни свещеносужители.   

Тогава на какво основание коментираш Евангелието, като нито си чел, нито разбрал, нито те интересувало. Само клеветиш - даже с 2 стиха не можеш да обосновеш брътвежите си.

Според шериата   мюсюлманинът може да сключи брак едновременно с четири съпруги, което не   трябва да се приема като задължение, а като позволение с   предупреждението

Да, развратът е "озаконен" от Аллах, няма новина.

Offline mirvam

• Adviser
  • Помакът си е помак!
    • Ислям
Да, развратът е "озаконен" от Аллах, няма новина.
Пепи, изглежда не знаеш какво означава разврат. То ако разврата е узаконен, то тогава задължението за женитба ще отпадне. Иначе казано, мъжете задоволявайки си нагона "развратно", хич няма да им хрумне да се женят и да носят отговорности. Докато при полигамията (от ислямска гледна гледна точка) мъжете носят отговорност. Ако са две жени, носят две отговорности, ако са три - три отговорности. Не знам как така с такава лекота обвиняваш Аллах, че е узаконил разврата, след като Той самият е забранил прелюбодейството. Изобщо прочете ли какво написа, или пишеш по инерция, моабет да става? То че нямаш уважение към Аллах, то поне имай уважение към мюсюлманите във форума, за да не стане така после се чудиш защо тия мюсюлмани хич не те уважават. Каквото повикало, такова се обадило.

Offline Шали

• Advanced member
Пепи...То че нямаш уважение към Аллах, то поне имай уважение към мюсюлманите във форума...

mirvam, изобщо прочетахте ли какво сте написал, или пишете по инерция, моабет да става?

Offline Сидхарта

• Historian
Избягвам, религиозната тематика, не защото ми е чужда, а защото в крайна сметка се стига до тук-да ги мерим коя е по по най.
Исус ,ясно се изразява по отношение прелюбодеянието респективно разврата и то по начин такъв че забележи- pomak.bg
по голям закон за това -здраве му кажи.
И тук и не само се виждат онези ценности и етични норми на които почива християнството -е изопачавано от разни по късни човешки намеси -но потвърждаващо че делата не са изначални а се предхождат от помислите -и ако те са грешни то и делата ни ще са такива-ето една здрава опора на християнското учение.
 Исус казва ,че дори грешните помисли към чужда жена[по памет перефразирам] са прелюбодейство-какво по ясно?
Друг е въпроса че човешката природа е потдатлива на изкушения-и мъжа мисли за жена много пъти на ден и обратното сигурно е в сила -е някои и не мислят само де...и то си е нормално.
Повече уважение към другите е нужно -и кроткост и смирение-гордоста е категория чужда на всички религиозни системи.