Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122611 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Ходжа бих те помолил да разясниш различията между шиити и сунити и различните религиозни практики  които съществуват -ако има разбира се.

В началото разликата била политическа. Сунитите били за демократичен начин в избор на халиф т.е. чрез избор, какъвто е бил с четирите праведни халифи Ебу Бекир, Омер, Осман, Али докато шиитите държали управлението в халифата да е монархическо, като халифите да са от ехли бейт т.е. от семейството на пророка т.е. от неговата дъщеря Фатима и съпругът и Али, който в същото време му е и първи братовчед. Първородните от потеклото им ги наричали имами. Като първия бил Али, втория сибнът му Хасан, третия другия му син Хюсеин, и след това синът на единия, след което неговия син и така до дванадесетия Махди, който уж изчезнал някъде и му престояло да дойде, като с идването си ще бъде признак и за идването на пророка Иса.
Наравно с това обаче в шиизма започват да възникват и теологически различия, които не са на ниво шехада което е равнопоставено с вашето филиокве по значимост в исляма, но пък до голяма степен отдаличавали това течение от сунизма. При тях е възприето да се молят на душите на светци, за да им посредничат пред Аллах, когато се кланят на земята там където ще ше упре челото им слагат пръс от Кербала, там където бил убит внука на пророка имам Хюсеин. Правят временни бракосачитания и пр.

Offline pomak BG

• Historian
Ас-селяму алейкум уа рахматуллах  уа баракатух !

Изключително интересна тема, Брате!
Но има някои неща, които не са ми ясни и моля да ми ги разясниш!
Ще пиша на части, защото темата е много дълга!
Виждаш ли подчертаното с червено в горният абзац, Брате?
Къде в Корана е написано, че Мюсюлманските теолози трябва да напомнят нещо на християните?
Аз чета в Корана, точно обратното - християните трябва да разясняваб нещо неясно на мюсюлманите.
В тази връзка Библията се явява критерий за истинност на Корана, респективно на пророческите претенции на Мохамед!

СУРА 21. ПРОРОЦИТЕ (АЛ-АНБИА), аят 7. И преди теб изпращахме Ние само   мъже, на които давахме откровение. И питайте знаещите   Напомнянето,   ако самите вие не знаете

„Напомнянето” е едно от имената   на Писанието, използвано в Корана!
Нещо повече - Аллах казва в Коран, че Богът на християните и мюсюлманите е един и същ!
Сура29, аят 46 -
  46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с   онези от тях, които угнетяват, и кажете: "Вярваме в   низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог   е един и същ. Ние сме Нему отдадени."

„Отдаден" в превод от арабски език е Муслимум, а Муслим е мюсюлманин. Следователно,   мюсюлманин означава отдаден на християнския Бог.
   Аллах е разпоредил, на мюсюлманите  да вярват, че текстът в Светото Писание надежден и   защитен от Самия Аллах и служи за проверка истинността на Корана. Нещо   повече – собственните свещенни книги на мюсюлманите доказват истинността   на Писанието.

Алейкум селям уа рахматуллах  уа баракатух !

Братко Яхя цитирания стих 7 от сура 21 е свързан с потвърждение, а не с това че християните трябва да разясняват нещо неясно на мюсюлманите. Нужно е само да погледнеш 6-те стиха по-горе и двата по-долу за да го разбереш това. Освен това същия въпрос вече ми беше зададен, а отговора ми беше, че когато говорим за Корана трябва да се има в предвид, че там има послания които са отправени към някой, на когото те трябва да се предадът. Като писмото с парите за изхарчената електроенергия например. Наш дълг като мюсюлмани е това да го направим, тъй като призивите са към вас, но са в нашата книга. Оттам нататък вие ще се съобразители с тях, ще ги приемете ли или няма да ги приемете това си е ваш проблем. Ето на това аз му викам да си свалиш тежеста от гърба.

Стъгласен съм че бога на мюсюлманите Аллах или Ел-Хайю (Вечноживия) и  бога на иудео-християните Елоах или Яхве (Живия бог) е един и същ, в това число щеше да влезе и римския Ю-питър (небесния отец), ако той не се приемаше буквално за отец т.е. баща и ако беше монотеизтичен бог, който няма божествен син т.е. римския император заменен по-късно от пророка Иса през Първия вселенски събор. Следователно мюсюлманин означава отдаден на иудео-християнския бог Елоах или Яхве (Живия бог), но не и на триединния. Освен това в Корана се говори за божествената книга уммул Китаб, която запечатала в себеси всички низполани откровебния към пророците, в тази книга са и откровенията към Иса синът на Мериам. Това което ни се предлага днес като Теврат - Тората и Зебур- Псалмите са героични песбни,епически повествования, предания, ленди, семейни хроники и пр.предавани в поетична форма. Учените подвърждават факта, че Битие съдържа в себе си два текста наречени Яхвиски, които не е по-късно от 9-ти век и Жречески кодекс, който не е по-късно от 5 в., докато от множеството Евангелия през първия вселенски събор били пренебрегнати и Еврейското Евангелие написано през І и ІІ век., Евангелието на ебионитите (евионитите) създадено е през ІІ век и е използвано също от иудео-християните. Като се има в предвид, че същите тези иудео-християните са истинските последователи на Иисус и ученици на апостолите му. За сметка на тези евангелия били канонизирани, такива които датират между ІІ и ІІІ в., а може и по късно, който са най-малко с цели 200-300 години след като Иисус се е възнесъл.
Трудно ли е да повярвам Брате, че Фатима е била жива през 680 год. след Христа!
Фатима е починала 6 месеца след смъртта на Пророка, съвсем млада от нервно пренапрежение, в следствие убийстват, развилнели се след смъртта на Пророка.
Да видим какво пиша в хадисите по този въпрос:
Потвърждение на това, което казвам намираме в хадиса на  Sunan Nasa’i
http://www.muslimhope.com/IslamIndex.htm#_Toc182642953

Fatima     was ten years older than ‘A’isha. She died 6 months after Mohammed   died, when she was 29 years old. Sunan Nasa’i vol.1 #29 p.115-116

Фатима     беше десет години по-стари от Аиша. Тя почина 6 месеца след Мохамед   умря, когато тя е била 29 година. Sunan Nasa'i vol.1 # 29 p.115-116

Никъде не съм писал, че по времето на халифа Йезид, дъщерята на пророка Фатима била жива, писъл съм че тогава се заражда шиизма, който бил твърдо зад ехли бейт, семейството на Али и Фатима т.е. тяхните синове, внуци правнуци и пр. това означава ехли бейт. Всички те са и потомци на пророка Мухаммед.
Братко Яхя възнамерявам за тази вечер да приключа и да продължа на следващия ден, ако Аллах ми е отредил живот и през него. 

Offline pomak BG

• Historian
  За мисленето на християните, Брате, можеш да дадеш оценка по това, че при Хиджрата, християни са помагали на Пророка по пътя му към Ятриб / Медина /.
А мюсюлманите са задължени от Корана и сега да укават уважение към християните и към всичките им пророци - Авраам, Мойсей, Йон, Исус, Йоан Кръстител и пр.
Брате, явно някой те е заблудил!
Думите "материална облага", "свещи", "икони" и "териториални придобивки" не са Библейски думи!
Ако ги има в Библията, то моля, направи ми линк към тези стихове, че да мога и аз да ги прочета!

Това, че Пророкът е неук и неграмотен е записано в Корана! Мнението на историците едва ли е от значение.
И още - Пещерата  Хира не се намира в Мека, а в планината Джебел Нур недалеч от Мека!

Незнаех че Авраам, Мойсей, Йон И Йоан Кръстител са били християнски пророци. В Корана за Авраам та дори и за Исак, Яков и Йосив се споменава следното:

2:140: Или ще кажете, че Ибрахим и Исмаил, и Исхак, и Якуб, и родовете [му] бяха юдеи или християни? Кажи: “Вие ли знаете повече, или Аллах?”

Всички те бяха монотеисти. Освен това Арвраам не е само патриарх на иудеите, а от там и на иудео-християните, а и на мюсюлманите араби от Мекка чрез Измаил. Той също бил и на мадеамците, чрез синът си Мадеам от жена му Хетура, на които по времето на Мойсей пророка им бил Йотор (иврит: Итро ורתי, арабски: Шуайб ﺷﻌﻳﺐ) и пру.

Колкото до Мойсей той беше пратеник при евреите, а не при християните. Йон беше пратеник при асирийците в Ниневия някъде през VІІІ в. пр. Хр. бога за който проповядвал се наричал Ашур ("Всевиждащия"). Йоан кръстител бил само един известител за Иисус и човек който трябвало да го изкъпе ритурално в река Йордан , като го представи на хората. Иначе той със своите ученици проповядвали самостоятелно. Неговите сподвижници по-късно се наричат мандейци или сабеи и през IV в. се заселили в Ирак, в делтата на Шат-ел Араб, където и днес живеят и наброяват няколко хиляди.

Точно за това, че ги няма в Библията думите "материална облага", "свещи", "икони" и "териториални придобивки" и аз се чудя как се появиха във вашата религиозна практика. А пък доколкото знам Иисус бил против търговията в храма:

ЕВАНГЕЛИЕТО ОТ ИОАНА …..и парите на менячите разсипа, а масите им прекатури; [2:16]  и на гълъбопродавците рече: вземете това оттук и дома на Отца Ми не правете дом за търговия.

Така е пещерата  Хира не е в Мекка а в близост до Мекка и е в
планината Абу Кубайс, но това не е в голямо значение. Същност днес града доста се и поразшири така, че имали нужда от коментари за това.
Основното което може да се коментира в случея е за Мариам, която по майчина линия била от рода на Ароон или Харун на който бащата бил Имран или от дома на Имран известен в Библията като Амран. Спора ни е като този за Ехли бейт, семитите имали обичая да назовават под семейство един голям род със поколения много на зад. Мисля че си забелязал, колко са много имената на арабите и в Ирак и в Сирия и в Палестина. Ако тук става втъпрос за сестра и брат обаче той повече ще да е по вяра, отколкото чрез кръвна връзка, втъпруеки че Мариам и по бащина линия била родствена с Ароон чрез Иуда и Леви.

Но не това ми направи особенно впечетление, а почертаното от теб братко Яхя. на два пъти си подчертал това че с позволението на Елоах Иса изцерявал слепи и прокажени и съживявал мъртви. Интересното в случея че това чудодейство Елоах не го е дал само на Иисус, а и на други пратеници като Илия (иврит: Елияхуאליהו, арабски: Илияс ﺇﻠﯿﺎﺲ)и Елисей (иврит: Елиса אֱלִישַׁע, арабски: Ал-Ясаа ﺇﻟﯿﺳﻊ). Така например от Библията знаем, че Илия на една гостоприемна вдовица възкресил бездушното тяло на детето ù, докато чрез Елисей една безплодна жена от селцето Сонам (дн. Солам) родила син, който след време умрял, но бил възкресен от Елисей. Изцерил проказата на Нееман военачалник на сирийския цар, който след това станал и монотеист. Могат да се дадът и други подобни примери, които ги няма в Библията, но са споменати в Корана, с Мойсей например, но няма да навлизаме в подробности.

Но не това е толкова важно а почертаните: "Ще създам за вас от глина образ на птица, ще духна в нея и ще стане птица, с позволението на Аллах."  "...та с хората да говориш в люлката и като   възрастен! ..... И ето, сътворяваш от глина образ на птица с   Моето позволение, и духваш в нея, и става птица ­ с Моето   позволение."

Съживяването на птици, не се споменава в каноничните Евангелия, а в Евангелието Детство, приписвано на ап. Тома, то е апокрифно и не било канонизирано, а това че говорил с хората в люлката било с цел да защити майка си от напатките и за прелюбодейство. Тъй като тя преди да го роди се наложило да се отдалечи от Йеросалим и го родила под палма и пр., а не както се споменава в Библията в кошара при нехигиенични условия. Всички тези неща ги няма в Библията и противоречат в основни линии с това което е написано там, а ти братко Яхя си ги подчертал, да не би и ти да си на това мнение?   

Offline rolkata1

• Member
  • **
Искам си Недю Генджев за главен мюфтия!!!!

Йоан

• Guest

Алейкум селям уа рахматуллах  уа баракатух !

Братко Яхя цитирания стих 7 от сура 21 е свързан с потвърждение, а не с това че християните трябва да разясняват нещо неясно на мюсюлманите. Нужно е само да погледнеш 6-те стиха по-горе и двата по-долу за да го разбереш това. Освен това същия въпрос вече ми беше зададен, а отговора ми беше, че когато говорим за Корана трябва да се има в предвид, че там има послания които са отправени към някой, на когото те трябва да се предадът. Като писмото с парите за изхарчената електроенергия например. Наш дълг като мюсюлмани е това да го направим, тъй като призивите са към вас, но са в нашата книга. Оттам нататък вие ще се съобразители с тях, ще ги приемете ли или няма да ги приемете това си е ваш проблем. Ето на това аз му викам да си свалиш тежеста от гърба.

Уа Алейкум селям!
Точно туй мислех и аз да сторя, Брате!1. Наближава за хората тяхната равносметка, а те нехайни се   отдръпват.
2. Всякога, щом получат ново напомняне от своя   Господ, те го слушат, подигравайки се,
3. с нехайни сърца. И скришом си шепнеха   угнетителите: “Този [Мухаммад] не е ли само човек като вас? Нима ще   последвате магията, когато ясно я виждате?”
4. Рече [Мухаммад]: “Моят Господ знае всяко слово   на небесата и на земята. Той е Всечуващия, Всезнаещия.”
5. А те рекоха: [/color]“Объркани сънища. Той само си го е   измислил. Той е само поет. И нека ни донесе знамение, както предишните   бяха изпращани!”
6.[/color]Нито едно селище, което погубихме преди тях, не   повярва, че те ли ще повярват? 7. И преди теб изпращахме Ние само мъже, на които давахме   откровение. [/color]И питайте знаещите Напомнянето, ако самите вие не знаете!

Тук се казва, че тези, които не искат да приемат Исляма, се подиграват на Свия Господ! Но Аллах им казва - "[/color]И питайте знаещите   Напомнянето, ако самите вие не знаете! "
Казано е повече от ясно - Който не му е ясно нещо за Словата на Аллах - да пита знаещите Напомнянето!

Quote from: pomak BG link=topic=3318.msg59875#msg59875   date=1273437960
Стъгласен съм че бога на мюсюлманите Аллах или Ел-Хайю (Вечноживия) и  бога на иудео-християните Елоах или Яхве (Живия бог) е един и същ, в това число щеше да влезе и римския Ю-питър (небесния отец), ако той не се приемаше буквално за отец т.е. баща и ако беше монотеизтичен бог, който няма божествен син т.е. римския император заменен по-късно от пророка Иса през Първия вселенски събор. Следователно мюсюлманин означава отдаден на иудео-християнския бог Елоах или Яхве (Живия бог), но не и на триединния.
Преди да всичко искам да разбера Брате, какво наричаш Троица / Триединство /?
Защото думата "Тройца" не е Библейска дума, а е Коранична!
Какво Брате означава Троица според Исляма?

Освен това в Корана се говори за божествената книга уммул Китаб, която запечатала в себеси всички низполани откровебния към пророците, в тази книга са и откровенията към Иса синът на [/color]Мериам.
Брате,  Надявам се, че това е правописна грешка. И аз много често греша Брате, но ако не е грешка, искам да кажа, че аз обсъждам Корана само по превода на проф. Цветан Теофанов! Това е единственият превод одобрен от Главно мщфтийство на мщсщлманите в България! Ако ползвам други преводи - ще посочвам излишно това!
Та в този превод майката на Исус е наречена Мариам / включително и в транслитерацията от арански език, виж Сура 19 /, а не Мериам!

Това което ни се предлага днес като Теврат - Тората и Зебур- Псалмите са героични песбни,епически повествования, предания, ленди, семейни хроники и пр.предавани в поетична форма. Учените подвърждават факта, че Битие съдържа в себе си два текста наречени Яхвиски, които не е по-късно от 9-ти век и Жречески кодекс, който не е по-късно от 5 в., докато от множеството Евангелия през първия вселенски събор били пренебрегнати и Еврейското Евангелие написано през І и ІІ век., Евангелието на ебионитите (евионитите) създадено е през ІІ век и е използвано също от иудео-християните. Като се има в предвид, че същите тези иудео-християните са истинските последователи на Иисус и ученици на апостолите му. За сметка на тези евангелия били канонизирани, такива които датират между ІІ и ІІІ в., а може и по късно, който са най-малко с цели 200-300 години след като Иисус се е възнесъл. 

Юдео-християни няма, Брате! Юдеите и християните винаги са били противници в религията!
Юдеите не признават Христос за Месия, както го признават християните и Мюсюлманите и за това в корана са наречени с най-лошите думи - "магарета", "маймуни проклети" и пр.
Евамгелието никога не е ползвано от Юдеите, Брате! Ако юдеите вярваха в Евангелието, то те щяха да се наричат християни и юдаизма нямаше да съществува.
Не разбирам понататък какво искаш да кажеш,  с това за възнасянето на Христос и за Евангелията!

Никъде не съм писал, че по времето на халифа Йезид, дъщерята на пророка Фатима била жива, писъл съм че тогава се заражда шиизма, който бил твърдо зад ехли бейт, [/color]семейството на Али и ФатиАма т.е. тяхните синове, внуци правнуци и пр. това означава ехли бейт. Всички те са и потомци на пророка Мухаммед.
Братко Яхя възнамерявам за тази вечер да приключа и да продължа на следващия ден, ако Аллах ми е отредил живот и през него.

Али Фатима, синовете, внуците и правнуците, не са едно семейство, Брате! Те са от различни семейства и ако жиувеят заедно, би могло да се нарекат, че са от едно домакинство! Но при всички случаи са от различни семейства, а Фатима никога не е виждала внуците правнуците си и пр. и никога не е живяла с тях!

Offline rolkata1

• Member
  • **
Искам помак за главен мюфтия! Не искам турчин! Те ни асимилират! Не искам да стана турчин!

Offline rolkata1

• Member
  • **
Ние сме тука отпреди турците, така че на нашите земи ние ще казваме кое как ще е. Нали така?

Offline yusu

• Global moderator
[Искам си Недю Генджев за главен мюфтия!!!!/quote]

Искам помак за главен мюфтия! Не искам турчин! Те ни асимилират! Не искам да стана турчин

Ние сме тука отпреди турците, така че на нашите земи ние ще казваме кое как ще е. Нали така?

Към кого отправяш тези искания, не може да се разбере!?

Offline rolkata1

• Member
  • **
Отоговор: Към Аллах и ДПС...

Offline abc

• Forum fan

Така!

Йоан

• Guest
   Изстрито!

Offline tersid

• Adviser

По важно е - какво е твоето, мнение Брате!

[/q]

Наш кфо ше  ти кажем, въри се метни от по високо и с главата надолу .Али ти си човекат който ше каже кой ,кой е, и ти ли си човекат който може да сравнява един прост човек като Исус със Господ. И по добре ,земи се махни ,отттам където не са те канили.

Offline mechta

• Senior member
някои хора предпочитат служител на държавна сигурност от живково време стига да е помак. Бре ,този комунизъм много хора е облажил, иначе как да си обясним носталгиите. не е ли по-важно да бъде вярващ.

Offline mechta

• Senior member
Кой си ти човече, който знаеш кой къде стои? това показва собствената ти ограниченост. Това го знае само Оня, Който ни е създал. Всъщност може и да си прав. По-добре да подадем молби за отвъдното при теб, за да сме сигурни, че ще сме в рая.

Offline yusu

• Global moderator
     Виж какво Брате много си чел и много знаеш, но май много прекаляваш с тълкуването на Сващенните Книги, и по лошото е ,че пречупваш всичко пре твоята призма. До сега нямаше човек който да говори за груби грешки в Корана!-Е и такъв се намери!