Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122643 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline fotakiev

• Forum fan
1., 2., 3. Ти не ме правиш циничен, а ме караш да се смея колега. 
Никой няма как да те направи циничен,ако не си ти самият циничен.След месеци наред призоваване да спреш с безсмислените си нападки срещу християнството,ти не се усещаш и продължаваш.Това,че ти е забавно и даже се смееш показва и потвърждава цинизма ти и характера ти.
ПАЗИ БОЖЕ ТАКИВА ХОРА ЗА ПИШАТ ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ И ДА ПОУЧАВАТ ХОРАТА!!!

4. Не към черния камък трябва да се молиш ами към джамията Каба. В голяма част през пророческия живот на пророка мюсюлманите се молели към Храма в Ерусалим, не че Бог не е навсякъде, но е редно главите ни при молитва да са към свещените места.
Имам си,а незнаеш,че молитвите ти и на всички мюсюлмани са към  черният камък.Пет кратните молитви са насочени ,към черният камък,който се намира в джамията Кааба.Самата джамия е построена заради този камък.
Да наистина това е факт!По-голямата част през живота на Мухаммед,мюсюлманите са се молели към храма в Йерусалим.Защо е било така?!?!
Това е било така,защото Мохаммед се изселва с голяма част от своите последователи от Мекка в Медина.В Медина е имало много евреи и с този си жест,да се молят към едно и също място в Йерусалим, ги спечелва за свои съюзници.Най-малкото те са му били като домакини и са били болшинство.
С течение на времето всички мюсюлмани с много малки изключения,се изселват от Мекка и други места при Мухаммед в Медина.Медина се оформя,като  център за всички мюсюлмани и град държава с „губернатор” Мухаммед.Езичници и евреи в течение на времето са станали малцинство за сметка на мюсюлманите.Точно в такъв момент Мухаммед премества посоката на молитвите на мюсюлманите от храма в Йерусалим,към черният камък в джамията Кааба в град Мекка.Евреите негодуват от това,но Мухаммед казва,че така сега ги изпитва колко са му верни...

Нека сега да разясним какъв е този храм Кааба, и какво е значението му за Мухаммед конкретно.
Племето на Мухаммед се наричало курайш.Било  е високопоставено сред всички араби, като пазители на езическият храма Кааба, в който са се молели и посещавали всички араби в определени дни в годината наречено още тогава - Хадж.Буквално някои от племето курайш, са били портиери,като са държали ключовете за храма и никой не влизал там без тяхното позволение.От тук може да се види връзката и привързаността на Мухаммед към черният камък или казано общо,към джамията Кааба в Мекка и следващата традиция вече при мюсюлманите,като вече негови последователи.

Сега  въпросът ми е дали, и какво свещено място е джамията Кааба...
Както се видя по-горе черният камък се е почитал много от преди Мухаммед.Всички араби езичници са посещават камъка в храма Кааба всяка година в определен месец.Явно е ,че същият камък е бил от огромно значение за езическите вярвания и е бил свещен за тях.Същата традиция продължава и в новата религия ислям,като мюсюлманите продължават да  правят Хадж и да посещават храма всяка година пак в същия месец.

5. Никой не ти казва да спреш да четеш Библията и аз я чета и то с голям интерес и не с по-малко въодушевение от теб и не спекулирай с написаното в Корана за Библията прави разлика между откровение и написани предания и легенди през 9 и 6 век. Като нескопосано съединените т. н. Яхвиски и Жречески кодекси, се отнасяли за периоди като Палеолита, за 3-то хилядолетие, за времето на Хамурапи (Вавилонската кула) 2-то хилядолетие пр. Хр., за времето на Мойсей живял през времето на Рамзес ІІ и Мернехтап, за времето на Обитованата земя и Съдии и за времето на Соломон и Давит 11-10 век пр. Хр.
Говориш както ти отърва и според ситуацията.Досега спореше как Библията била неистинска,приправена,фалшифицирана , а сега говориш как я четеш и и се въодушевляваш .Всичката ти работа е такава Хюсеин Мехмед(pomak BG).Шмекерстване и лукавстване.
Истината е ,че никой мюсюлманин няма как да признае,че Библията е истинска, защото в Корана се догатва за това.И друга втора изключваща предното истината е, че всеки мюсюлманин трябва да приеме,че Корана е потвърждение на Библията и Библията е също божествена(свещена) книга.Тоест в Корана има огромно противоречие,което много вярващите мюсюлмани не искат да се замислят и отмятайки с ръка го подминават,за да не изпаднат в грях и да не се усъмнят в писаното в Корана.Четейки пък Библията и по-конкретно Новият Завет,виждаме противоположен дух и смисъл на вярата.

6. Вие отдавна сте забравили какво ви е учил Христос и сте наблегнали на религиозната свобода която ви учи Павел иначе нямаше да има съществена разлика от това което ви учил Иисрс и това което учи Мухаммед. 
Нищо подобно!!!
Всичко,което ни учи Христос си стои в Библията и всеки от нас може да прочете и да се поучи.Няма грам разминаване в духа на Иисус и апостол Павел.Апостол Павел просто доразвива и разяснява смисъла на думите на Иисус.Апостол Павел на променя закона ,а Иисус.
Всъщност има огромна разлика в думите на Иисус и Мухаммед!Иисус променя из основи закона и законичеството,а Мухаммед следва законнически дух.Ето от къде идва закона и какво казва Моисей, и какво казва Иисус:

Моисей:
23. ако пък стане повреда, нека даде живот за живот,
24. око за око, зъб за зъб, ръка за ръка, нога за нога,
25. изгоряло за изгоряло, рана за рана, натъртено за натъртено.

19. На оногова, който причини повреда върху тялото на ближния си, да се направи също, каквото е той направил:
20. строшено за строшено, око за око, зъб за зъб; както той е причинил повреда на човека, тъй и нему да се направи.
21. Който убие добитък, да го заплати, а който убие човек, да бъде умъртвен.
22. Един съд да имате както за пришълеца, тъй и за туземеца, защото Аз съм Господ, Бог ваш.
23. Тогава Моисей говори на синовете Израилеви; и изведоха хулителя вън от стана и го убиха с камъни, и синовете Израилеви направиха, както бе заповядал Господ Моисею.

Иисус променя този закон:
21. Слушали сте, че бе казано на древните: "не убивай; а който убие, виновен е пред съда".
22. Аз пък ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си без причина, виновен ще бъде пред съда, а който каже на брата си: "рака'" *, виновен ще бъде пред синедриона *; а който пък каже: "безумнико", виновен ще бъде за геената огнена.
23. И тъй, ако принасяш дара си на жертвеника, и там си спомниш, че брат ти има нещо против тебе,
24. остави дара си там пред жертвеника и иди първом се помири с брата си, и тогава дойди и принеси дара си.
25. Помирявай се с противника си скоро, докле си още на път с него към съдилището, за да не би някак противникът ти да те предаде на съдията, а съдията да те предаде на слугата и да бъдеш хвърлен в тъмница;
26. истина ти казвам: няма да излезеш оттам, докле не върнеш и последния кодрант *.
27. Слушали сте, че бе казано на древните: "не прелюбодействувай".
28. Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.
29. И ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената огнена.
30. И ако дясната ти ръка те съблазнява, отсечи я и я хвърли от себе си; защото по-добре е за тебе да погине един твой уд, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в геената.
31. Казано бе също: "ако някой напусне жена си, нека й даде разводно писмо".
32. Аз пък ви казвам: който напусне жена си, не поради прелюбодеяние, той я прави да прелюбодействува; и който се ожени за напусната, той прелюбодействува.
33. Слушали сте още, че бе казано на древните: "клетва не престъпяй, а изпълнявай пред Господа клетвите си".
34. Аз пък ви казвам: да се не кълнете никак: ни в небето, защото е престол Божий;
35. ни в земята, защото е подножие на нозете Му; ни в Иерусалим, защото е град на великия Цар;
36. ни в главата си се кълни, защото не можеш направи ни един косъм бял или черен.
37. Но думата ви да бъде: да, да; не, не; а каквото е повече от това, то е от лукавия.
38. Слушали сте, че бе казано: "око за око, и зъб за зъб".
39. Аз пък ви казвам: да се не противите на злото. Но, ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата.
40. И на тоя, който поиска да се съди с тебе и да ти вземе ризата, дай му и горната дреха.
41. И който те принуди да вървиш с него една миля, върви с него две.
42. Томува, който ти проси, давай, и не се отвръщай от оногова, който ти иска назаем.
43. Слушали сте, че бе казано: "обичай ближния си, и мрази врага си".
44. Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят,
45. за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни.
46. Защото, ако обикнете ония, които вас обичат, каква вам награда? Не правят ли същото и митарите?
47. И ако поздравявате само братята си, какво особено правите? Не постъпват ли тъй и езичниците?
48. И тъй, бъдете съвършени, както е съвършен и Небесният ваш Отец.

7. Сега любовниците ви са безчт, а на жените ви също толкова, а във вашето общество педофилите едбна камара, да не говорим и за тези дето си лягат с дъщери, сестри и пр. бих те приел на сериозно ако не гледах телевизия и не разбирах от интернет.
Аз нямам любовница и никога не съм имал.В християнството даже мисленото изневеряване и пожелание към друга  жена или мъж се смята за грах,а камоли да си с втора жена едновременно в действителност.Това показва,че проблема не е в християнството,а в това ,че съвременното общество не приема християнските принципи и ценности.Как е в исляма?Доколкото ми е известно съвсем официално можеш да имаш 4 съпруги.Съвсем законно и официално можеш да се ожениш за 6 годишно момиче и да правиш секс с него,когато е на 8 годишна възраст.

Колкото до полигамията тя не е ваведена от Мухаммед, а си е съществувала от преди. 

Тук си прав!
Мухаммед не прави новост  в полигамията.Тя си я е имало  и преди Иисус и след него.Въпроса е ,че Иисус категорично одобрява само моногамията,а Мухаммед не се съобразява отново с негови думи и разрешава полигамията в новата религия.

Мухаммед чрез Корана прави една основна крачка в решаването на този проблем, като я ограничава в 4 жени и то сираци и вдовици с цел да не се появи разврат в обществото   

Итересно, защо смяташ тук,че полигамията е проблем?
В  исляма се смята,че човек може да има само 4 съпруги,защото Мухаммед е имал само толкова.Всъщност Мухаммед е имал само една жена до нейната смърт.След това се жени за другите три.
Интересното тук е,че първата му жена му предлага брак,а не тои на нея.Била е много богата и небезизвестна сред арабите.Ислям вече е имало,когато са били женени,а той не се е женил тогава за други жени.Не е ли бил състрадателен?Тогава нямало ли е сираци и вдовици?Нямало ли е разврат в обществото?
Изобщо ако си състрадателен според мен не е нужно да се жениш,а можеш просто да осиновиш или просто помагаш.Ако е само заради състрадание,нужно ли е да се прави секс?Доколкото знам в исляма,ако си женен за една,  две,три или четири жени си длъжен да  спиш с  всички тях  иначе брака не се зачита.

8. Вие сега не ги удряте,  а ги отвличате и ги склонявате в проституция. 

Не знам християнството да одобрява отвличането и проституцията,което показва,че хората които го правят не са християни.За сметка на това пък знам ,че исляма разрешава да се удря жена,което показва,че хората които го правят са мюсюлмани.

9. Свещенните войни не са от Мухаммед, тях ги е имало и преди него, а и след него, пример кръстоносците, това е характерно и за мъчениците убити в името на Елоах - Аллах или казано на ваш разбираем Ю-питер (небесния отец).   
Ти вярваш ли,че всеки които нарича нещо свещено,то е такова?
Кръстоносците са били католици,следователно еретици и отлъчени от православната църква през 1054-та година.В кръстоносните походи не са участвали православни и се е случвало да са разбити на българска територия от българите.Като цяло и православните доста са страдали от тези кръстоносни походи.

10. Думата ислям означава мир, от същия корен е и Ерусалим, градът на мира.

Аз не зная арабски и знам,че думата ислям не означава мир,а означава покорство и подчинение,а ти си учил арабски и не знаеш това.Това,че има общи корени или букви с други дими не променя значението на думата ислям.А и защо толкова се натискаш думата ислям да означава мир?

11. Не бъди сигурен, че трябва обезателно да знаеш арабски за да те чува по добре бог, някъде и попрекаляваш в глупостите си.

Внимавай Хюсеин Мехмед(pomak BG),огъваш се.Наричаш глупости собствените си предишни думи и учението на исляма.Да не би да си прихванал от свободолюбието и духът на християнството?
Не аз казвам,а ислямските теолози,че четенето на български на Корана не може да се сравни с четенето на Корана на арабски.Неслучайно винаги когато се чете или цитира нещо от Корана на български ,се казва и същият текст на арабски.Неслучайно езана е винаги и само на арабски.Неслучайно се правят лагери на момичета мюсюлманки и се учат на арабски,където наредени в кръг четат Корана на арабски и им се повтаря ,че това ги приближава до рая.Неслучайно много не арабски мюсюлмански държави използват арабската писменост.Неслучайно всички мюсюлмани се поздравяват с арабското :”..Селям алейкум ..”,което е на арабски,а не използват роден език в случаят :”Мир вам”.Неслучайно всички мюсюлмани използват за думата Бог арабската дума Аллах.

12. И хиджапа не е въведен от Мухаммед, имало си го е и преди. Дори и на запат до преди да се появи периода разварт, жените са ходели с дълги поли и от части с покривала по главите. Пък и аз не съм виждал една икона с Дева Мария да е с разголена глава. Всички които са позирали са си носили такива.
Има истина в думите ти,но пропускаш,че в исляма покриването на жената показва колко е отдадена на Аллах и следва казаното от Мухаммед,тоест задължително е,а и пълното покриване на жената,като и се виждат само очите,го има само в исляма.

Имайки в предвид само тези моменти, се налага да ти кажа,че се чувстваме добре мюсюлмани и за нас е абсурдно да приемем горе посочените неща. Смятаме,че фанатизма е еднакво лош, както и атеизма и се пазим от него.... 

Какво според теб означава фанатик?

Това че не са знае как е изглежала Дева Мария не ви дава прави да лъжете хората с лица, които може и да не са били хора за пример, от дворцовия живот в който са живяли. 

Много рядко лицата на Богородица са еднакви в иконите и това е факт.Много от иконите рисувани,като разкази по стените на църквите.Зараждащото се изкуство не е идолопоклонничество,защото няма почитане на божество
.След като помага на хората да се настроят молитвено,следователно е добро.Не забравяй и че тогава хората не са можели повечето да четат и точно с икони им се е разказвало.Има и икони,който са се самоизографисали(чудо) ,а има и икона на Дева Мария,която е рисувана от апостол, и където  образът си и е нейн.И понеже тогава е нямало фотография ,са използвали икони,където незнаещите образите на праведниците са рисуали красиви мъже и жени според преценката им.
Както вече писах по-горе,фанатизма е много лошо нещо според православните.Ние не смятаме,че Бог е фанатик и ще се сърди за това,че ще нарисуваме нечии пророк с друго лице,поради незнание на истинското му лице.Смятаме,че Бог е над тези неща и не се интересува от обвивката,а от съдържанието. Пък и едва ли всеки е можел точно едно към едно да  прерисува нечие лице,нали?

Offline isa71

• Forum fan
Фотакиев ,ти като свещенник ,трябва ли постоянно да търсиш интрига???
относно посоката -тя е Къбле
но истинската посока е вътре в сърцето
Ти като толкова знаещ-кои е построил Кааба и защо?и къкво друго е построил? и тогава си задаи въпроса за свещеното място.
любовница нямаш,ами обществото в което живееш?дали и те нямат?кво мислиш за ,,big brother, i цената на истината,виж кви учители учат децата-
http://www.standartnews.com/news/details/id/67087/%D0%90%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB
когато Мухаммед с.а.с. са е оженил за Хатиджа, Ислям още е нямало.

Offline Шали

• Advanced member
...
когато Мухаммед с.а.с. са е оженил за Хатиджа, Ислям още е нямало.

А сега де? Нали беше, че:
  • Религията се разпространява още от Адам;
  • Всички се раждат мюсюлмани, но родителите в последствие променят това;
ПомакБг, от кога е датиран първия Куран и първите му 5 копия? Как са възстановени липсващите страници и аяти? Искаш ли да споделиш инфо към братята ти мюсюлмани тук за "новия" Куран, който издават последните години в СА и измененията в него относно християните ? Консултирай се преди да отговориш и ще съм в очакване на честния ти отговор.

Offline muti6

• Adviser
   А сега де? Нали беше, че:
  • Религията се разпространява още от Адам;
  • Всички се раждат мюсюлмани, но родителите в последствие променят това;
ПомакБг, от кога е датиран първия Куран и първите му 5 копия? Как са възстановени липсващите страници и аяти? Искаш ли да споделиш инфо към братята ти мюсюлмани тук за "новия" Куран, който издават последните години в СА и измененията в него относно християните ? Консултирай се преди да отговориш и ще съм в очакване на честния ти отговор.
1   Последователите на исляма, наричащи се мюсюлмани, вярват, че Бог (Аллах) е   разкрил волята си на Мохамед (от арабски Муха̀ммад; на турски: Мохамѐд)   (570–632) и други пророци на исляма, като Адам, Авраам (Ибрахим), Мойсей (Муса)   и Исус (Иса). Според мюсюлманите последната версия на Божественото откровение е   разкрита в писмена форма в Корана - свещената книга на мюсюлманите, чийто автор   не е Мохамед - той само е предал думите, продиктувани му от ангела Джебраил   (Гавраил).
В исляма се приема, че божествената   религия, дадена на първия човек (Адам), е именно мюсюлманската религия (която в   превод от арабски означава „мирната" религия) и че това е било и учението,   дадено на Авраам, Мойсей и Иисус.
2Ние знаем, че всяко дете се ражда със своята истинска природа – родителите му са   тези, които го тласкат към една или друга религия.
Имотите и децата са украсата на земния живот...“
Всеки от вас е пастир. Всеки един е   отговорен за стадото си. И емирът е пастир. И мъжът е пастир за семейството си.   И жената е пастирка за дома на съпруга си и децата си. Всеки един от вас е   пастир. Всички сте отговорни за своето стадо“ (Ал-Бухари и Муслим).

Наистина тази отговорност е голяма и исляма я възлага на всеки без   изключение.

Пророкът е казал:

"Всяко дете се ражда с чиста природа,после неговите родители го правят юдей,християнин или езичник"(предадено от ал-Бухари).

Писанията ти в последните два реда не отговарят на истината.Интересно от къде черпиш тази информация?
http://www.religii.hit.bg/ko_2.html

Offline Шали

• Advanced member
Пророкът е казал:

"Всяко дете се ражда с чиста природа,после   неговите родители го правят юдей,християнин или езичник"(предадено от   ал-Бухари).
  • Пророкът е пропуснал да каже, че родителите могат да го направят и мюслим  или
  • "се ражда чисто по природа" = се ражда мюсюлманин? или
  • ал–Бухари не е рецитирал коректно и е изменил предаденото му
П.С. Някой трябва да направи първата крачка да приключим тази(и подобни) дискусия и този някой ще съм аз.

Offline muti6

• Adviser
  • Пророкът е пропуснал да каже, че родителите могат да го направят и мюслим  или
  • "се ражда чисто по природа" = се ражда мюсюлманин? или
  • ал–Бухари не е рецитирал коректно и е изменил предаденото му
П.С. Някой трябва да направи първата крачка да приключим тази(и подобни) дискусия и този някой ще съм аз.
Това е въпрос на интерпретация,разсъждение и умозаключение.В хадисите винаги е заложена мъдрост.
Като се има предвид,че всички религии са от Бог(Аллах) стигаме до това заключение.

Offline PETER

• Forum fan
И за какво му са на Бог толкова много религии?

Примерно в БГ вече са регистрирани над 100.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
ПАЗИ БОЖЕ ТАКИВА ХОРА ЗА ПИШАТ ИСТОРИЧЕСКИ КНИГИ И ДА ПОУЧАВАТ ХОРАТА!!!
Имам си,а незнаеш,че молитвите ти и на всички мюсюлмани са към  черният камък.Пет кратните молитви са насочени ,към черният камък,който се намира в джамията Кааба.Самата джамия е построена заради този камък.
Да наистина това е факт!По-голямата част през живота на Мухаммед,мюсюлманите са се молели към храма в Йерусалим.Защо е било така?!?!
Това е било така,защото Мохаммед се изселва с голяма част от своите последователи от Мекка в Медина.В Медина е имало много евреи и с този си жест,да се молят към едно и също място в Йерусалим, ги спечелва за свои съюзници.Най-малкото те са му били като домакини и са били болшинство.
С течение на времето всички мюсюлмани с много малки изключения,се изселват от Мекка и други места при Мухаммед в Медина.Медина се оформя,като  център за всички мюсюлмани и град държава с „губернатор” Мухаммед.Езичници и евреи в течение на времето са станали малцинство за сметка на мюсюлманите.Точно в такъв момент Мухаммед премества посоката на молитвите на мюсюлманите от храма в Йерусалим,към черният камък в джамията Кааба в град Мекка.Евреите негодуват от това,но Мухаммед казва,че така сега ги изпитва колко са му верни...

Отправяй я тази молита ден и нощ, ако щеш към бог ю-питър, ако щеш към огнения св. дух т.е. сатаната и ако щеш към синът на Питър или Отец Христос имаш нужда от това някой от тях да те чуе, че ако почна да пиша книги и на тази тематика ще останете само няколко фанатизирани попа по църквите и манастирите и ще си говорите там със рисунките по стените.

Сега малко по-сериозно. Петкратната молитва, като задължителна при мюсюлманите била сведена през ноща Мирадж т.е. възнесението, където на Мухаммед му било показано как да се извършва от ангелите. Тази нощ била година и половина преди преселението в Медина, когато все още Мухаммед е бил в Мекка. След преселението на Пратеника на Аллах в ал-Медина мюсюлманите запазили посоката си за молитви към Йеруселим още около 16-17 месеца. Това станало причина юдеите да се възгордеят и да разпространяват твърдението, че Мухаммад и сподвижниците му нямат своя посока за молитви, и че те са им показали пътя. Пратеника на Аллах вдигнал глава към небето и настойчиво помолил да му бъде посочена самостоятелна посока за молитви. Тогава дошла повелята за обръщане от Йерусалим към храма Кааба. Юдеите и лицемерите отново започнали да недоволстват. Следващите знамения съобщават за това събитие.
3: 142.  Ще кажат глупците от хората: “Какво ги отклони от досегашната им посока за молитва?” Кажи: “На Аллах принадлежи и изтокът, и западът. Той води когото желае към правия път.”

Както виждаш Фотакиев мюсюлманите още в Мекка се молили към посока храма в Йеруселим, а не към черния камък, както ти изкаш да втълпиш на съфорумците ни. И защо ще го правят при положение, че това уж ни бил култовия предмет, значи ще се окаже че Мухаммед още в началото го пренебрегва, като при вас вие да пренебрегнете св. дух или иконите. Написано е и в Корана от твоя и моя уважаван преводач Ц. Теофанов, който цитираш понякога.

Колкото до иудеите, те съвсем не били болшенство в Медина след пристигането на мюсюлманите голямата част от тях биват изселени в Палестина, а не приели исляма за да ги изпитва във вярност Мухаммед. Преди идването на исляма в Медина болшенството били двете езически племена аус и хазрадж, а малцинството трите иудейски рода: рода Кайнукаа, рода Надир и рода курайза. Докато иудеите от Хайбар, които били разположени в три крепостни центъра Натат, Катайба и Шак и които преставлявали голяма група от хора се намирали на сто седемдесет и един километра северно от Медина.

Offline pomak BG

• Historian
Нека сега да разясним какъв е този храм Кааба, и какво е значението му за Мухаммед конкретно.
Племето на Мухаммед се наричало курайш.Било  е високопоставено сред всички араби, като пазители на езическият храма Кааба, в който са се молели и посещавали всички араби в определени дни в годината наречено още тогава - Хадж.Буквално някои от племето курайш, са били портиери,като са държали ключовете за храма и никой не влизал там без тяхното позволение.От тук може да се види връзката и привързаността на Мухаммед към черният камък или казано общо,към джамията Кааба в Мекка и следващата традиция вече при мюсюлманите,като вече негови последователи.

Сега  въпросът ми е дали, и какво свещено място е джамията Кааба...
Както се видя по-горе черният камък се е почитал много от преди Мухаммед.Всички араби езичници са посещават камъка в храма Кааба всяка година в определен месец.Явно е ,че същият камък е бил от огромно значение за езическите вярвания и е бил свещен за тях.Същата традиция продължава и в новата религия ислям,като мюсюлманите продължават да  правят Хадж и да посещават храма всяка година пак в същия месец.

До тук съм съгласен с малки изключения, че черния камък е един от камъните с който е изграден храма. Той е поставен на мястото от където започват ритуалните обиколки, но не това е важно в случея, а един особен феномен. по принцип много често християните упрекват мюсюлманите че те взаимствали религията си от тяхната, но като погледнем по-детайлно, ще забележим, че християните заимствали някои обреди от мюсюлманите. Единия от тях е наименованието хаджелък и хаджия, а другия е обиколките по църквите през ноща срещу Великия ден.

Говориш както ти отърва и според ситуацията.Досега спореше как Библията била неистинска,приправена,фалшифицирана , а сега говориш как я четеш и и се въодушевляваш .Всичката ти работа е такава Хюсеин Мехмед(pomak BG).Шмекерстване и лукавстване.
Истината е ,че никой мюсюлманин няма как да признае,че Библията е истинска, защото в Корана се догатва за това.И друга втора изключваща предното истината е, че всеки мюсюлманин трябва да приеме,че Корана е потвърждение на Библията и Библията е също божествена(свещена) книга.Тоест в Корана има огромно противоречие,което много вярващите мюсюлмани не искат да се замислят и отмятайки с ръка го подминават,за да не изпаднат в грях и да не се усъмнят в писаното в Корана.Четейки пък Библията и по-конкретно Новият Завет,виждаме противоположен дух и смисъл на вярата.

Нищо подобно!!!
Всичко,което ни учи Христос си стои в Библията и всеки от нас може да прочете и да се поучи.Няма грам разминаване в духа на Иисус и апостол Павел.Апостол Павел просто доразвива и разяснява смисъла на думите на Иисус.Апостол Павел на променя закона ,а Иисус.
Всъщност има огромна разлика в думите на Иисус и Мухаммед!Иисус променя из основи закона и законичеството,а Мухаммед следва законнически дух.

Не шмекерувам чета я с въудошевление. Желанието ми е да видя в нея онази божествена книга за която се говори в Корана, но за мое съжаление виждам Яхвиски кодекс написан не по-късно от 9 в. пр. Хр. и един Жречески такъв от не по-късно от 5 в. пр. Хр., които са нескопосано съединени. а в Новия завет 4 Евангелия които са не по-късно отъ ІІ и ІІІ в. или най-малко от 200-300 години след Иисрус. Има и други интересни книги, но вие не се вглеждате в тях, тъй като те противоречат на религиозната свобода.

Това за Павел някакси не се връзва с стигховете от Евангелието за апостол Петър. В Евагелието за Петър е писано, че когато му било спуснато блюдото със скверно той не го докоснал, докато Павел го обвинява в лицемерие, тъй като ял свинско с езичниците. От тук може да се видят разминаванията и лъжливите показания на измисления апостол, който вие възприемате наравно с учениците на Иисрус. Със сигурност мога да открия немалко такива противоположни възгледи и с учението на Иисус и проповедите на Павел, но нямам време сега да се занимавам с това. Освен това и този вариант на Евангелието в Новия завет е твърде ограничен в сравнение с живота на Иисрус, а пък и доста след него са били написани и биха се проследили много такива ако под ръката ми бяха Еврейското евангелие написано между І и ІІ век., Евангелието на ебионитите (евионитите), създадено е вероятно през ІІ век и е използвано също от християните-евреи. Срещал съм и множество хадиси, които общо взето се препокриват с това което казва Иисус, коитъщо със сигурност ще да доста по-близко до казаното от Иисус в Евангелията на иудеите християни споменати по-горе, пък и закона в Корана не е толкова строг както е бил за евреите и за това има обяснение, но ще се отклоним от дискотираната тема.

Аз нямам любовница и никога не съм имал.В християнството даже мисленото изневеряване и пожелание към друга  жена или мъж се смята за грах,а камоли да си с втора жена едновременно в действителност.Това показва,че проблема не е в християнството,а в това ,че съвременното общество не приема християнските принципи и ценности.Как е в исляма?Доколкото ми е известно съвсем официално можеш да имаш 4 съпруги.Съвсем законно и официално можеш да се ожениш за 6 годишно момиче и да правиш секс с него,когато е на 8 годишна възраст.
       Тук си прав!
Мухаммед не прави новост  в полигамията.Тя си я е имало  и преди Иисус и след него.Въпроса е ,че Иисус категорично одобрява само моногамията,а Мухаммед не се съобразява отново с негови думи и разрешава полигамията в новата религия.

Итересно, защо смяташ тук,че полигамията е проблем?
В  исляма се смята,че човек може да има само 4 съпруги,защото Мухаммед е имал само толкова.Всъщност Мухаммед е имал само една жена до нейната смърт.След това се жени за другите три.
Интересното тук е,че първата му жена му предлага брак,а не тои на нея.Била е много богата и небезизвестна сред арабите.Ислям вече е имало,когато са били женени,а той не се е женил тогава за други жени.Не е ли бил състрадателен?Тогава нямало ли е сираци и вдовици?Нямало ли е разврат в обществото?
Изобщо ако си състрадателен според мен не е нужно да се жениш,а можеш просто да осиновиш или просто помагаш.Ако е само заради състрадание,нужно ли е да се прави секс?Доколкото знам в исляма,ако си женен за една,  две,три или четири жени си длъжен да  спиш с  всички тях  иначе брака не се зачита.

Ти може да нямаш любовница, но религиозната свобода, която проповядвал Павел толерирала разврата. Тъй като никаде в неговите проповеди не пише, какво не е позволено, а пише какво не е забранено.  Докато по-онова време разврата  бил такъв какъвто е сега, за което се съди от съществуващия за времето град Помпей. Освен това за да възпрът този разврат  гхлавите нито на католическата, нито на православната църква не издали един указ, а по важни мисии за тях били гонението на еретици и пр., където те им прилагали инквизиция за католиците и обредни усъкатявания на църковни събори при православните т.е. режене на усни, носове, уши, ослепяване чрез нажежено желязо и изгаряне живи на кладата. И до днес относно разврата няма някакви църковни постановления, например с какво облекло да се ходи на църква. Аз съм виждал момичета с къси поли в църквата, на които никой не им прави забележка, скинари и пр. Чувал съм за монаси хомосексуалисти, за забременяли монахини, за напили се попове, които щяпали по задните части вдовици след погребението и какво ли не. Оказва се че проблема е в християнството и то в православното. Почти няма вестник или новина по телевизията кадето да не се споменават подобни инциденти, както и злоупотреби с църковното и манастирско имущество, не от цивилни а от попове. Дори някъде четох че един такъв подпалил и някакъв манастир заради облаги, които не му били дадени.

Колкото до многоженството в исляма не е масова практика женидбата с малолетна на споменатите от теб години. Колкото до пълнолетна и годна за ритуали се смята годината от както и дойде цикъла. Това е характерно и за годината на жениднба, но ако родителите на момичето са съгласни. На това мнение са повечето ислямски учени, че без позволението на родителите женитбата не е валидна. Друг е въпроса обаче кога за пръв път ще дойде цикъла при момичето. Ако той в Арабия е на 9 години, както по-принцип е описано в Вероученията като долна граница, то тук в България това може да стане на 13-14 годишна възраст. Някой момичета за тази възраст изглеждат доста развити и неслучайно са женидбите им в България не само сред мюсюлманските общества, но и сред християнските. Освен това на тази възраст 14-16 години те се смята, че са в побертета и е добре ако не се занимават с учение и пр. да се женят, защото от тях най-вече може да се очаква предизвикване на разврат и пр. в обнществото.

Колкото до съпругите на Мухаммед те не са били четири, а повече. Ниспославането на стиха за четири идва по-късно. Мисля че и по онова време се изисквала зестра при женитбата, говорим за периода преди исляма, а Мухаммед бил сирак и беден, бно пък много честен и морален човек. За това го и харесала Хатиджа, през което време той не се жени за друга. След нейната смърт, неговите жени били предимно възрастни вдовици, а с тези с които можел да преспи и да извърши полово сношение са били не повече от три-четири, сруед коитъо едната била египтенката Мария от която имал син Ибрахим, а другата била споменатата от теб Айша, която той взел когато тя била на 9 години и била дъщеря на Ебу Бекир, най прибнлижения му сподвижник и първи халиф след неговата смърт. Немога да кажа дали е правил някакво полово сношение на тази възраст, но със сигурност знам, че те двамата много се обичали, тъй като последно той предпочел нейната стая, а пък тя му остава вярна до края на живота си и е споменавана, като майка на мюсюлманите. Оставила ни множество хадиси и е известна и като жена политик в ислямската история. Нейния нрав е за пример на много други жени мюсюлманки, които имат по-буен нрав и желаят да се занимават с обнществени дейности, докато нрава на дъщерята на Мухаммед Фатима е за пример на по-затворените морални мюсюлманки, които не желаят да се занимават с обществена дейност и предпочитат домакинството.

Един въпрос, каде прочете, че Иисус категорично одобрява само моногамията?

Не знам християнството да одобрява отвличането и проституцията,което показва,че хората които го правят не са християни.За сметка на това пък знам ,че исляма разрешава да се удря жена,което показва,че хората които го правят са мюсюлмани.

Ти вярваш ли,че всеки които нарича нещо свещено,то е такова?
Кръстоносците са били католици,следователно еретици и отлъчени от православната църква през 1054-та година.В кръстоносните походи не са участвали православни и се е случвало да са разбити на българска територия от българите.Като цяло и православните доста са страдали от тези кръстоносни походи.

Аз не зная арабски и знам,че думата ислям не означава мир,а означава покорство и подчинение,а ти си учил арабски и не знаеш това.Това,че има общи корени или букви с други дими не променя значението на думата ислям.А и защо толкова се натискаш думата ислям да означава мир?

Отвичанията и проституцията са плодове на тази религиозна свобода проповядвана от Павел. Както виждаш в ислямския свят в много по-малки размери може да се чуе по новините за подобен тип прояви и ако са направени то в основата им стоят американски или някакви други войници християни отишли в Ирак или Авганистан. Неможе да казваш дали даден човек не е християнин и то православен при положение че незнаеша дали се е кръстил, а за мен всички други, които са немюсюлмани и които са от обнществото в което живеем с подобният им тип прояви са от плода на религиозната свобода на Павел.

Може и да са били кръстоносците католици, но ордена на тамлиерите е разпространен и при нас. Освен това Византия им отваря коридор на дефйствие, а пък е православна, така че основна разлика няма и как може да си миеш ръцете, като тук става въпрос за хора от твоето вероизповедание.

Аз приемам да съм покорен на Аллах и приемам че глагола аслама е покорство и пр. въпреки че не съм достатъчно сигурен за това, но не приемам че от корена слм всички думи са покорство особенно думата ислям, която е свързана с думата мир. Няма такава религия по света която да означава покорство, ако беше така много често щяхме да го чуваме по теливизионните канали. Сякаш да кажем че християнството произлиза от думата кръст, които са близки и който е езическо средство за мъчение и от там че християнсто означава мъчение или пагуба.

Offline pomak BG

• Historian
Внимавай Хюсеин Мехмед(pomak BG),огъваш се.Наричаш глупости собствените си предишни думи и учението на исляма.Да не би да си прихванал от свободолюбието и духът на християнството?
Не аз казвам,а ислямските теолози,че четенето на български на Корана не може да се сравни с четенето на Корана на арабски.Неслучайно винаги когато се чете или цитира нещо от Корана на български ,се казва и същият текст на арабски.Неслучайно езана е винаги и само на арабски.Неслучайно се правят лагери на момичета мюсюлманки и се учат на арабски,където наредени в кръг четат Корана на арабски и им се повтаря ,че това ги приближава до рая.Неслучайно много не арабски мюсюлмански държави използват арабската писменост.Неслучайно всички мюсюлмани се поздравяват с арабското :”..Селям алейкум ..”,което е на арабски,а не използват роден език в случаят :”Мир вам”.Неслучайно всички мюсюлмани използват за думата Бог арабската дума Аллах.
Има истина в думите ти,но пропускаш,че в исляма покриването на жената показва колко е отдадена на Аллах и следва казаното от Мухаммед,тоест задължително е,а и пълното покриване на жената,като и се виждат само очите,го има само в исляма.
Какво според теб означава фанатик?
Много рядко лицата на Богородица са еднакви в иконите и това е факт.Много от иконите рисувани,като разкази по стените на църквите.Зараждащото се изкуство не е идолопоклонничество,защото няма почитане на божество
.След като помага на хората да се настроят молитвено,следователно е добро.Не забравяй и че тогава хората не са можели повечето да четат и точно с икони им се е разказвало.Има и икони,който са се самоизографисали(чудо) ,а има и икона на Дева Мария,която е рисувана от апостол, и където  образът си и е нейн.И понеже тогава е нямало фотография ,са използвали икони,където незнаещите образите на праведниците са рисуали красиви мъже и жени според преценката им.
Както вече писах по-горе,фанатизма е много лошо нещо според православните.Ние не смятаме,че Бог е фанатик и ще се сърди за това,че ще нарисуваме нечии пророк с друго лице,поради незнание на истинското му лице.Смятаме,че Бог е над тези неща и не се интересува от обвивката,а от съдържанието. Пък и едва ли всеки е можел точно едно към едно да  прерисува нечие лице,нали?

Това, че арабския играе главна роля в исляма е така. Не е случайно, че той благодарение че е език на Корана и до днес се запазил в афтентичния си вид, такъв какъвто се опотребявал много преди да се роди пророка Мухаммед. Не случайно че арабския като език на Корана се води един от древните свещенни езици, на който и преди са се пишели поеми на религиозна тематика, а сега за разлика от санскритския, арамейския, староеврейския, латинския, старгръцкия, църковнославянския и пр. е жив език и е не само за храма а е уфициален за близо 40 държави и е един от световните езици по света. В сравнение тези свещени езици днес само латинския се използва за някой обозначения на лекарства и болести и нищо повече. Но както споменах и по-рано основната цел на Корана е освен да се чете на оригинален арабски, е и да се разяснява на езиците на които говорят оделните народи и да се прилага в живота на мюсюлманите независимо от каква национална принадлежност са.

Относно хиджаба забраждането демек, няма категорична повеля нито в Корана, нито според хадисите, затова е и дискрутирана а и интерпретацията и от Корана е различна. Това с учите си е от морала на отделните мюсюлманки. Нямат желание да им се възхищаваш дори и на лицата, а ни най малко имат желание да те съблазняват дори и с лицата си и това вече наистина е от Аллах да се предпазваш от съблазните на сатаната.

Аз вярвам, че е възможно самоизографисване, същност то не е самоизографисване, а е дело на създание на Бога, но не е човешко такова. По склонен съм да вярвам че това е дело на джин сатанист, който цели отклонението на човека от молитвата му към бог, чрез живописни разкази и образи. Още повече че в тях се разказва как сатаните ще бутат неверниците в ада чрез някакви тризъбци подобни на вили, а те няма да са в него при положение че те са в основата на съблазните по света. И също така сред изображенията е и самия бог Ю-питер т.е. небесния отец, който е с триъгълен ореол и е стар изнемощял старец с бяла дълга брада  ;D .

Кой апостол нарисувал Дева Мария и каде е рисунката сега? Пък и едва ли всеки е можел точно едно към едно да  прерисува нечие лице,нали? А пък дали това е било с цел молене за посредничество или обнраз който да не се забравя от вярващите това е друг въпрос. Не че неможело да се направи това и в исляма, но бдителноста на пророка Мрухаммед била голяма за това неговия образ да не заиграе тази роля каквато се изпозва за образите в християнството. Още повече че и самите християни са били и са все още в разногласие за образите по храмовете. Но пък се пази преданието за това как изглеждал като по неговия пример мюсюлманите си остават брадите, косата и пр. за да извършват суннет т.е. да изглеждат по примера даден от него. Също така преди да почине пророка Мухаммед ни е завищал:

Думите му били: „Онези, които са били преди вас, са превръщали гробовете на своите пророци и праведници в места за преклонение. Не се прекланяйте пред гробовете. Забранявам ви да го правите.“ После добавил: „Проклятието на Аллах да бъде върху юдеите и християните, които се прекланят пред гробовете на своите пророци. И не правете от моя гроб място за преклонение.“

А при вас дори и мощите т.е. кокалите на светците ги разнасяте от църква в църква, като предмет на чудодействие, като редното е да ги закопаете в земята за да почива праведника в мир. Фанатици има и в християнството и във всяка една религия и немога да разбера защо се практикува като синунима на мюсюлманин, като фанатиците ги има навсякъде.

Offline Сидхарта

• Historian
Ходжа бих те помолил да разясниш различията между шиити и сунити и различните религиозни практики  които съществуват -ако има разбира се.

Йоан

• Guest
Щом в Корана има стихове за християнството следователно е и иние мюсюлманските теолози да ви ги напомняме. Да се опитаме да ви поправим, ако посланията на Павел, който не е бил ученик на Иисус и Седемте вселенски събора са ва кривнали от праия път. Това е наш дъл, за да се снеме тежеста от нашия гръп, а вие как ще го възприемете дали като убида, наглост или чрез възгордяване като мнозинство оправляващо някаква държава то си е ваш проблем.

Ас-селяму алейкум уа рахматуллах  уа баракатух !

Изключително интересна тема, Брате!
Но има някои неща, които не са ми ясни и моля да ми ги разясниш!
Ще пиша на части, защото темата е много дълга!
Виждаш ли подчертаното с червено в горният абзац, Брате?
Къде в Корана е написано, че Мюсюлманските теолози трябва да напомнят нещо на християните?
Аз чета в Корана, точно обратното - християните трябва да разясняваб нещо неясно на мюсюлманите.
В тази връзка Библията се явява критерий за истинност на Корана, респективно на пророческите претенции на Мохамед!

СУРА 21. ПРОРОЦИТЕ (АЛ-АНБИА), аят 7. И преди теб изпращахме Ние само   мъже, на които давахме откровение. И питайте знаещите   Напомнянето,   ако самите вие не знаете

„Напомнянето” е едно от имената   на Писанието, използвано в Корана!
Нещо повече - Аллах казва в Коран, че Богът на християните и мюсюлманите е един и същ!
Сура29, аят 46 -
  46. И спорете с хората на Писанието само по най-хубавия начин, но не и с   онези от тях, които угнетяват, и кажете: "Вярваме в   низпосланото на нас и в низпосланото на вас. Нашият Бог и вашият Бог   е един и същ. Ние сме Нему отдадени."

„Отдаден" в превод от арабски език е Муслимум, а Муслим е мюсюлманин. Следователно,   мюсюлманин означава отдаден на християнския Бог.
   Аллах е разпоредил, на мюсюлманите  да вярват, че текстът в Светото Писание надежден и   защитен от Самия Аллах и служи за проверка истинността на Корана. Нещо   повече – собственните свещенни книги на мюсюлманите доказват истинността   на Писанието.

Quote from: pomak BG link=topic=3318.msg56449#msg56449   date=1269874571
През 680 година на чело на Арабския халифат застанал халифа Йезид. Той бил причината да се образува шиизма, които още като зародилисе по времето на халифите Али и Муавия, не били възприети от първия, но пък по времето на Йезид се оформили като едно основно течение застанало твърдо зад ехли байт т.е. рода на Али и дъщерята на пророка Фатима.
Трудно ли е да повярвам Брате, че Фатима е била жива през 680 год. след Христа!
Фатима е починала 6 месеца след смъртта на Пророка, съвсем млада от нервно пренапрежение, в следствие убийстват, развилнели се след смъртта на Пророка.
Да видим какво пиша в хадисите по този въпрос:
Потвърждение на това, което казвам намираме в хадиса на  Sunan Nasa’i
http://www.muslimhope.com/IslamIndex.htm#_Toc182642953

Fatima     was ten years older than ‘A’isha. She died 6 months after Mohammed   died, when she was 29 years old. Sunan Nasa’i vol.1 #29 p.115-116

Фатима     беше десет години по-стари от Аиша. Тя почина 6 месеца след Мохамед   умря, когато тя е била 29 година. Sunan Nasa'i vol.1 # 29 p.115-116

Основната роля за това на Йезит е че по негово време в Кербала бил обезоглавен внука на Пророка имам Хюсеин. За Йезид се говори също, че водел свецки живот и не се придържал много към Корана. Поради което е нормално, по това време, човек като Йоан Дамаскин да е бил управител на Дамаск. От друга страна халифа изразявал своето човеколюбие и уважение към ехли китап т.е. към хората на писанията. Поредното уважение към тях, различаващо се от отношението на средновековното мислене на християните към друговерците. За благодарност обаче Дамаскин се възползвал от възможността да вземе отношение относно исляма, което най-вероятно било предизвикано от факта, че ислямската религия ставала по-това време все по пополярна и по-пополярна и в лоното на която навлизали све повече християни, било то ариани, монофизити или православни. 
За мисленето на християните, Брате, можеш да дадеш оценка по това, че при Хиджрата, християни са помагали на Пророка по пътя му към Ятриб / Медина /.
А мюсюлманите са задължени от Корана и сега да укават уважение към християните и към всичките им пророци - Авраам, Мойсей, Йон, Исус, Йоан Кръстител и пр.

Тук най добре проличава този непреязъм към исляма в Дамаскин, който на времето може и да е бил епископ, от енорията на който много християни приели исляма. Целта му била да омаловажи мюсюлманската религия, с цел да запази енорията си. Ние добре знаеме че когато говорим за християнство не говорим единствено за вяра, а и за материално облаги, включващи в себеси средства от търговия на свеци, икони и пр., както и блага от териториалните придобивки на църквата и манастирите.
Брате, явно някой те е заблудил!
Думите "материална облага", "свещи", "икони" и "териториални придобивки" не са Библейски думи!
Ако ги има в Библията, то моля, направи ми линк към тези стихове, че да мога и аз да ги прочета!

В това отношение аз ще се спра единствено на факта, че историците са съгласни с факта, че пророка Мухаммед е бил неук, а срещата му с отшелник Бухайра била когато той бил на 12 години, с цели 28 по-рано от първото му откровение в пещерата Хира в Мекка.

Това, че Пророкът е неук и неграмотен е записано в Корана! Мнението на историците едва ли е от значение.
И още - Пещерата  Хира не се намира в Мека, а в планината Джебел Нур недалеч от Мека!

Незнам от каде прочел Дамаскин за прелубодейство на Авраам и Агар на камък, който от по-долу се установява, че е в Мекка. Първо в Библията се посочва че Авраам ги (Агар и Измаил) отпратил по посока пустинята Фаран, която се намира не в Арабския полуостров, а по пътя за Египет. Ако приемем че Исаф е брата на Яков или Якуб в Корана, то според християнските богослови той се заселил не в Мекка, а в Едом намиращ се в планината на юг от Мъртво море, и владенията му се простирали до заливът Акаба. Това като християнски теолог Дамаскин би трябвало да го знае. Колкото до ислямските предания за Саффа и Мерве, те са свързани с Агар, а не с Исаф. Жената се отправяла от едниния баир до другия за да гледа в даличините за хора поради това, че детето Измаил умирал от жажда, след седемте пъти тичане от единия баир до другия от земята излезла водата зам зам, която е спомената и в Библията. Но това и да го е знаел Дамаски в случея намало как да го отбележи.

Тук Дамаскин цитирал една сура и наколко стиха от две сура. Ще ви ги изложа за да си направите сами извот, по какъв начин са цитирани от Дамаскин и дали това което твърдя за него по-горе не е вярно.

СУРА ПРЕЧИСТВАНЕТО
(АЛ-ИХЛАС)
Меканска. Съдържа 4 знамения.
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
1.   Кажи [о, Мухаммад]: “Той е Аллах  Единствения,
2.   Аллах, Целта [на всички въжделения]!
3.   Нито е раждал, нито е роден,
4.   и няма равен Нему.”

Другия стих който Йоан Дасмаскин погледнал повърхностно:

4:171.   О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и говорете за Аллах само истината! Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мариам, и дух от Него. И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: “Троица!” Престанете! Това е най-доброто за вас. Аллах е единственият Бог. Пречист е Той, за да има рожба! Негово е всичко на небесата и всичко на земята. И достатъчен е Аллах за довереник.

5: 116.   И когато Аллах рече: “О, Иса, сине на Мариам, ти ли каза на хората: “Приемете мен и майка ми за богове освен Аллах!” Рече: “Пречист си Ти! Не ми подобава да казвам това, на което нямам право. Ако бях го казал, Ти щеше да знаеш това. Ти знаеш какво има в душата ми, но аз не зная какво има в Твоята душа. Ти си Всезнаещият неведомите неща.
117.   Казах им единствено това, което Ти ми повели: “Служете на Аллах  моя Господ и вашия Господ!” И бях им свидетел, докато живеех сред тях. А когато ме прибра, Ти им бе Надзорник. Ти на всяко нещо си свидетел.
118.   Ако ги измъчваш  те са Твои раби, а ако ги опростиш  Ти си Всемогъщия, Премъдрия.”
119.   Рече Аллах: “Това е Денят, когато за искрените ще е от полза искреността им.” Техни ще са Градините, сред които реки текат, там ще пребивават вечно и завинаги. Аллах ще е доволен от тях и те ще са доволни от Него. Това е великото спасение.

А цитата "че безсеменно е роден от Мария – сестрата на Моисей и Аарон" е сам по себе си смешен и неточен. Никаде в корана не се говори подобно нещо, че Иисус е племенник на Мойсей и Арон. Тук Йоан Дамаскин малко преовиличил в лъжливите си напатки към корана.

Брате, тук няма да влизам в излишни спореве, но ще се спра на най-главното - Къде в Корана е записано, че Мойсей и Аарон са вуйчовци на Исус!

Първо, трябва да отбелецим, че Исус не е роден безсеменно!
Исус е Словото на Аллах в човешка плът и  Дух от Аллах! Записано е в прав текст в Корана и си го посочил сам, малко по-горе!
4:171.   О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и   говорете за Аллах само истината! Месията Иса, синът на Мариам, е само   пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мариам, и дух от   Него. И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте:   “Троица!” Престанете! Това е най-доброто за вас. Аллах е единственият   Бог. Пречист е Той, за да има рожба! Негово е всичко на небесата и   всичко на земята. И достатъчен е Аллах за довереник.

Благодарение   на животворяжият Дух от Аллах, Исус може да сътворява, да възкресява   мъртви, да лекува без скалпел и антибиотици болни и прокажени,  да е   всезнаещ, да няма нито един грях посочен в Корана / за разлика от   грешника Мохамед /, да говори от люската като възрастен и пр. и пр.

И всичко това е посочено два пъти в Корана!
Сура 3, аят 49 -
49. И ще го стори   пратеник при синовете на Исраил: “Донесох ви знамение от вашия Господ. Ще създам за вас от глина образ на птица, ще духна в нея и ще стане птица с позволението на Аллах. И ще изцерявам слепи и прокажени, и  ще съживявам мъртви  с  позволението   на Аллах. И ще ви съобщавам какво ядете и с какво се запасявате по   домовете си. Наистина в това има знамение за вас, ако сте вярващи.

Сура   5, аят 110110. Когато Аллах рече: “О, Иса, сине на Мариам, помни   Моята благодат към теб и към майка ти, как те подкрепих със Светия дух,
та с хората да говориш в люлката и като   възрастен! как те научих на книгата и на мъдростта, и на Тората,   и на Евангелието. И ето, сътворяваш от глина образ на птица с   Моето позволение, и духваш в нея, и става птица ­ с Моето   позволение.И изцеряваш слепия и   прокажения ­ с Моето позволение. И ето, извеждаш мъртвите   с Моето позволение. И как възпрях от теб синовете на Исраил, когато им   донесе ясните знаци. И рекоха неверниците измежду тях: “Това е само явна   магия.”

Брате,  Кой друг човек може да прави всичките тези чудеса!
...
Относно, което наричаш "Смешно"! Тази смешка, Брате е отразена в не само в Корана, но и в друга Свещенна Книга за Исляма - Сунната!Тази смешка е била известна още по времето на Мохамед!Какво пише в Сунната за най-грубите грешки в Корана.
 Тази   грешка е била известна още по времето на Мохамед.
Аз лично разбрах за   нея от един хадис:
Книга 025, Хадис номер 5326, Сахих   Муслим:
.Mughira b. Shu'ba съобщи: Когато пристигна в Najran, те   (християните от Najran) ме попитаha:
 Ти четеш "О, сестра на Харун" (т.е.   Hadrat Мариам) в Корана,
докато   Мойсей е роден много преди Исус. Когато се върнах при Пратеникa   на Аллах (да бъде мир над него). Попитах го за това, при което той   заяви: (Хора на възрастни) използват да дадат имена (на техните лица),   след като имената на Апостолите и благочестиви хора, които бяха отишли   пред тях...
Източник -http://www.usc.edu/schools/college/crcc/engagement/resources/texts/muslim/hadith/muslim/025.smt.html

В сура 66, аят 12 призовава Мариам / дъщеря на Имран/.
  "Имран"е форма на иврит на Амрам, посочен в Числа 26 стих 59 като бащата   на Аарон, Моисей и Мариам, т.е. и в Библията се твърди, че Мариам е   дъщеря на Имрам, но майката на Исус е друга – Мария и се е родила 1500   години след Мойсей.

59 Името на Амрамовата жена беше Иохавед, Левиева   дъщеря, която се роди на Левия в Египет; и тя роди на Амрама Аарона и   Моисея и сестра им Мариам.

В Корана Аарон е известен с имената Харун и Аарон! За доказателство   давам най-популярните преводи от английски на Сура 19 Мариам, аят 28:

Yusuf Ali 28: O sister   of Aaron! Thy father was not a man of evil, nor thy mother a   woman unchaste!"

Pickthal 28: O sister   of Aaron! Thy father was not a wicked man nor was thy mother a   harlot.

Mohsin Khan: 28:"O   sister (i.e. the like) of Harun   (Aaron) ! Your father was not a man who used to commit adultery,   nor your mother was an unchaste woman."

В българската компилация на Корана е прието Аарон да се   превежда Харун /. Сура 19 Мариам, аят 27 до 34.

27И отиде с него при своя народ, носейки го. Рекоха: "
О, Мариам, ти стори нещо осъдително.

28. О,
сестро на Харун,   баща ти не беше лош човек и майка ти не беше блудница."

29. И посочи тя към   него. Рекоха: "Как ще беседваме с дете в люлка?"

30. Рече то: "Раб съм   на Аллах. Даде ми Той Писанието и ме стори пророк.

31. И ме стори   благословен, където и да се намирам, и ми повели да отслужвам молитвата,   и да давам милостинята закат , докато съм жив.

32. И да бъда нежен   към своята майка. И не ме стори Той горделив, непокорен.

33. И мир на мен в   деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще   бъда възкресен!"

34.
Това е Иса, синът на Мариам ­ словото на истината, в която се съмняват.

Тук няма никакво съмнение, че сестрата на Харун / Аарон / – Мариам е   майка на Исус!
  В Корана ясно е записано, че Мариам е дъщеря на Имран – Бащата на Аарон и   Мойсей.

Сура 66, аят 12.
И с Мариам,   дъщерята на Имран, която пазеше   целомъдрието си, и вдъхнахме в нея от Своя дух. И повярва тя в Словата   на своя Господ, и в Неговите писания, и бе от набожните.

Но в Корана и на друго място в Сура 3,   аяти 35 до 45 е записано пределно ясно – дума по дума!
  Следете внимателно какво казват знаменията от Корана! Още веднъж е   записано същото!
  Сура 3, аяти 35-36, твърди, че жената на Имрам / в случая бабата на   Исус/ каза за раждането на Мариам:

35.
Когато жената   на Имран рече: "Господи мой,   посветих онова, което е в утробата ми, единствено на Теб да служи.   Приеми го от мен! Наистина Ти си Всечуващия, Всезнаещия."
  36. И когато го роди, каза: "Господи, родих го женско." А Аллах   най-добре знаеше какво е родила. Мъжкото не е като женското
.
"И я назовах Мариам.   И Те моля да я закриляш от прокудения сатана заедно с потомството й!"
  37. И я прие нейният Господ с хубав прием, и я отгледа като хубав кълн, и   я повери на Закария. Всякога, щом Закария   влизаше при нея в нейното светилище, намираше там препитание. Рече: "О,   Мариам, откъде имаш това?
"   Тя рече: "От Аллах е. Аллах безмерно дава   препитание комуто пожелае."

Закария е бащата на друг голям пророк в Исляма - Йоак Кръстител / Яхя   /!

Внимание в аят 37 – Закария си говори с Мариам – бъдещата майка на Исус   и Дъщерят на Имран и сестрата на Мойсей и Аараон!

38. Там Закария позова своя Господ. Рече: "Господи   мой, дари ми от Теб добро потомство! Ти си Чуващия зова."
  39. И както стоеше, молейки се в светилището, ангелите го призоваха
:   "Аллах те благовества   за Яхя, който ще потвърди Слово от Аллах
, ще бъде   господар, целомъдрен и пророк от праведниците."

Тук вече няма никакво съмнение – Аллах благовестява Захария с Яхя /   Йоан Кръстител /, който ще потвърди Словота от Аллах / Словото от Аллах е   Исус - в аят 45 по-долу ще го видите написано в червено в прав текст /.

40. Рече: "Господи мой, как ще имам син, когато вече ме застигна   старостта, а жена ми е бездетна?" Рече: "Така! Аллах прави каквото   пожелае."
  41. Рече: "Господи, дай ми знак!" Рече: "Знакът за теб е три дни да   говориш с хората само като посочваш. И споменавай често своя Господ, и   Го прославяй вечер и сутрин!"
  42. И когато ангелите рекоха: "О, Мариам, Аллах те избра и те пречисти, и   те избра над жените от народите!
  43. О, Мариам, смири се пред своя Господ и сведи чело до земята в суджуд   , и се кланяй с покланящите се!"
  44. Това е от вестите на неведомото, Ние ти го разкриваме. Не бе ти при   тях, когато хвърляха калемите си кой от тях да се грижи за Мариам. Не бе   там и когато се караха.
  45. Когато ангелите рекоха: "О, Мариам,   Аллах те благовества за Слово от Него. Името му е Месията Иса, синът на   Мариам, знатен в земния живот и в отвъдния, и е от приближените   [на Аллах].

Няма съмнение - според Корана, Исус е племенник на Мойсей и   Аарон / падат се вуйчовци на Исус/! Нищо, че между тях има хилядолетие и   половина разлика!
  Тук представям мюсюлмански саит в които са описани 25 пророци споменати в   Корана и кой колко пъти е бил споменат!
  Под номер 12 виждаме Муса Ибн Имран, споменат 136 пъти в Корана. И под   номер 13 виждаме Харун Ибн Имран, споменат 20 пъти в Корана! В превод от   арабски думата „Ибн" означава Син на, т.е. Муса Син на Имран, Харун Син   на Имран. По същия начин е записано – Яхя Син на Закария под номер 3.

Източник: http://www.namesofam...n-quran_19.html

В Корана е написано още, че по времето на Мойсей хората са   четяли Евангелието / което е дадено на Исус / … Но, да спрем до тук...
  Тук е мястото да си зададем въпросите:– Защо Аллах е допуснал грешки в Корана ?
  - Ако грешката не е в Бог, то Мохамед Пророк ли е, щом е объркал Божието   слово?
  - И колко още грешки има в Корана?

Спорам до тук Брате и очаквам коментара ти...

Йоан

Offline PETER

• Forum fan
Хаха, самият Йоан Дамаскин се яви от отвъдното...

Спукана ти е работата, ходжа.

Настанявам се на първия ред и ще се наслаждавам на теологични безсмислици.  ;D ;D ;D

Offline Шали

• Advanced member
...
Настанявам се на първия ред и ще се наслаждавам...   
Поради засложнялата дискусионна обстановка и предматовата позиция на едната страна, се очертава дълго да се заседиш в очакване на развръзка  ::) Притеснявам се за бъдещите ти болежки в областта на таза, затова те съветвам да се поразмърдваш от време на време  ;D