Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122699 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline isa71

• Forum fan
Ислямът обяснява смисъла на живота, казва мюсюлманин от Ванауату

Новоприелият исляма Мухаммед Съддик  от Република Вануату   (тихоокеанска държава в Меланезия, разположена на 83 острова на   архипелага Нови Хибриди с население от 215 446 човека) е отделил участък   от земята си и здание за първата джамия в страната.         
Пътят на Мухаммед до исляма не е бил лек. „Всичко започна с   любопитство и изучавайки исляма, като истинско откровение на Аллах   постепенно се измени моя живот” – разказва Мухаммед Съддик.
„Преди това аз бях християнин-петдесятник в мисията на Нил Томас, но   християнството не ми помогна да водя порядъчен живот, тъй като аз имах   проблеми с алкохола – откровено си признава той. Ислямът  ми показа   правия път, обясни ми смисъла на живота, какво трябва да правя и заради   какво.

http://www.genmufti.net/bg/obstestvo/822-2010-04-07-13-37-29.html

Offline Шали

• Advanced member
Ислямът обяснява смисъла на живота...

Защо след като е толкова животоосмислящ исляма има всякакви вътрешни ограничения допринасящи изкуственото му разпространение?
1. Жената немюслимка приема исляма или пък ако не - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО децата са.
2. Жена мюслимка може САМО за мюслим да се омъжва.
3. Какво е отношението на ислямските държавите към гражданите им инославни - данъци, работа или пък свобода на вероизповеданията, или храмове, религиозни символи и всичко за което се жалвате в Бг и т.н?
4. Какво се случва, когато мюслим иска да приеме друга вяра?

Риторични въпроси са, благодаря за отговорите ви ;)

Offline isa71

• Forum fan
Християните в Палестина застават в защита на ел-Кудс

Водачът на християнската община в Палестина Савастийски митрополит   Аталлах Ханна заявил, че християнските черкви в Йерусалим отхвърлят   тираничната политика на Израел и изразяват своята солидарност с   мюсюлманите, светините на които в ел-Кудс (Йерусалим) са подложени на   яростни атаки от страна израелската държава.  „Ние всичките – мюсюлмани и християни – сме един народ. Ние заедно ще   застанем в защита на нашия свещен град. И ние заявяваме от окупирания   Йерусалим, че ел-Кудс е бил и ще остане наш град и ние всички ще го   защитаваме от всякакви посегателства от страна на Израел” – заявил   Аталлах Ханна.

http://www.genmufti.net/bg/news-worldwide/815-2010-03-31-11-54-10.html

Offline isa71

• Forum fan

Риторични въпроси са, благодаря за отговорите ви ;)

а защо според теб този човек е приел исляма?

Offline Шали

• Advanced member
а защо според теб този човек е приел исляма?
Поради приблизително еднакви причини, които мотивират дори ислямски теолози да приемат Православието. Има много примери и за такова душевно превръщане, но не виждам повод да се възгордяваме и да си водим бройка.
Дадох  няколко много ключови ограничения, които присъстват в исляма и по мое мнение разпространението му е самоцел. Зад цифрите в статистиките стоят и тези особености ;)

Offline isa71

• Forum fan
всеки сам избира пътя по които ще върви,пепи.не можеш да съдиш другите.вие си имате вашите правила,ние си имаме нашите.,,"А вярващите мъже и жени са покровители един на   друг. Те повеляват одобряваното и възбраняват порицаваното, и отслужват   молитвата, и дават милостинята закат, и се покоряват на Аллах и на   Неговия Пратеник. Тези Аллах ще помилва. Аллах е всемогъщ, премъдър.   Аллах обеща на вярващите мъже и жени Градините, сред които реки текат -   там ще пребивават вечно, - и приятна обител в Градините на Адн.   Благоволението на Аллах е още по-голямо. Това е великото спасение."   [Коран, 9:71-72]

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Носенето на забрадки и темподобни покривала в православието е само за храмовете,като пак не е задължително.
Обрязването при християните не евреи е излишна фанатичност.Апостол Павел много на дълго и на широко обяснява,защо християните не евреи не се обрязват или не е нужно да го правят.

За да не би християните не евреи да напуснат лоното на християнството, на апостолски събор се взима решение първоначално те да не ядът нечиста храна, но апостол Павел им го разрешава и им разрешава и други неща като да не се обрязватъ и пр., той проповядва религиозна свобода и към евреите християни, поради което е изправен на съд в Еросалим. Единствено лъжата, че е фарисей го спасява от смъртно наказание, а също и че е римски гражданин. Незнам защо вие толкова държите на него, сигурно заради проповядването му на религиозната свобода. Със сигурност по-праведни щяхте да бъдете ако спазвахте повелите на Иисус и учениците му. И много щяхте да бъдете близки до нас от теологична гледна точка. Във това напълно съм сигурен. До голяма степен в отдаличаването ви от учението на Иисус спомогнал и Константин Велики като не включил двете евангелия на евреите християни към Стария завет които са били от І и ІІ в. 

Offline pomak BG

• Historian
1.Да приемем Мухаммед за пророк
2.Да приемем Корана за божествена книга
3.,Да започнем да приемаме мюсюлманите като богоизбрани следователно християните и всички други за по-лоша категория хора
4.,Да се молим по пет пъти на ден в посока черният камък в град Мекка
5.Да спрем да четем и тълкуваме Библията,защото фалшива,преправена или неистинска,защото ако продължим да четем,ще се объркаме и ще видим,че Корана и Библията са взаимно несъвместими,а исляма твърди че е продължение на Библията
6.Да забравим какво ни е учил Христос,а да гледаме какво ще ни учи Мухаммед,защото двете учения са различни като черното и бялото и няма как двете заедно да ги следваме
7.Да можем да се женим,за повече от една жена ,като може и някой от жените ни без проблем да е на шест години примерно
8.Да можем да удряме жените си
9.Ако умрем в името на Аллах ,ще сме директно в рая
10.Да забравим,че Бог е любов и да приемем нашата вяра, като  безрезервно подчинение или покорство към Аллах,защото думата ислям означава подчинение или покорство.
11.Ако искаме Бог за чува молитвите ни ще трябва да казваме думата Бог на арабски като го наричаме Аллах.Като се молим,ако бог иска да чува по-добре молитвите ни,ще трябва да ги казваме на арабски.
12.Да започнат жените да носят забрадки и да се покриват

Имайки в предвид само тези моменти, се налага да ти кажа,че се чувстваме добре християни и за нас е абсурдно да приемем горе посочените неща.
Затова не си прави труда и не се хаби!Не смятаме,че сме заспали,че да ни събуждаш.Смятаме,че фанатизма е еднакво лош, както и атеизма и се пазим от него....   

Единственото реално нещо е,че образите на светиите много често не са истински.Няма как да се знае как са изглеждали и затова иконографите рисуват когото харесат или както решат.Всичко друго не е реално,защото за нас няма значение дали иконата е хартиена,дървена,рисувана,печатана,метална,цветна,чернобяла,с истински образ или с друг образ.Иконата е само и единствено средство за подбуждане към молитва.

А ти не се ли молиш на жена ти да  ти помогне,когато имаш нужда?Не се ли молиш на мюфтииството да те подкрепи за това или онова?Не се ли молиш на приятел да се помоли за теб?Правиш го и затова не бъди лицемерен!
Когато се молим на светии,го правим ,защото знаем,че те са в рая и могат да се помолят за нас.Нищо повече!!!Ако досега не си знаел,беше редно да попиташ,а не да се подиграваш.
Относно молитвата "Отче наш"....Кой ти каза ,че не я използваме и не се молим?Това е най-главната молитва и всеки християнин я знае и казва.

Не! Заключиха я,заради теб!Тине спря пак да обиждаш и "наставляваш".Ти след няколко призива и накрая предупреждения продължи както си беше решил.Темата бе заключена,за да не продължава започващото,а ти реши съвсем цинично да продължиш,като отвориш тази тема,ако си забравил,да ти напомня.

Даже и тук си лъжец и пак циничен!!!
Аз не лъжа и не съм свещеник,а ти лъжеш и си имамин.Не те ли е срам да го правиш като си духовно лице, и като всеки може да види,че ти си отворил темата?

Та всички тези черти в поведението ти лични ли са или така смяташ,че трябва да се прави според исляма?

1., 2., 3. Ти не ме правиш циничен, а ме караш да се смея колега. Как ще приемеш Мухаммед за пророк и Корана за Божия книга, като те били против религиозната свобода водеща обществото до този разврат, който е в християнските страни.

4. Не към черния камък трябва да се молиш ами към джамията Каба. В голяма част през пророческия живот на пророка мюсюлманите се молели към Храма в Ерусалим, не че Бог не е навсякъде, но е редно главите ни при молитва да са към свещенните места.

5. Никой не ти казва да спреш да четеш Библията и аз я чета и то с голям интерес и не с по-малко въодушевение от теб и не спекулирай с написаното в Корана за Библията прави разлика между откровение и написани предания и легенди през 9 и 6 век. Като нескопосано съединените т. н. Яхвиски и Жречески кодекси, се отнасяли за периоди като Палеолита, за 3-то хилядолетие, за времето на Хамурапи (Вавилонската кула) 2-то хилядолетие пр. Хр., за времето на Мойсей живял през времето на Рамзес ІІ и Мернехтап, за времето на Обитованата земя и Съдии и за времето на Соломон и Давит 11-10 век пр. Хр.

6. Вие отдавна сте забравили какво ви е учил Христос и сте наблегнали на религиозната свобода която ви учи Павел иначе нямаше да има съществена разлика от това което ви учил Иисрс и това което учи Мухаммед.

7. Сега любовниците ви са безчт, а на жените ви също толкова, а във вашето общество педофилите едбна камара, да не говорим и за тези дето си лягат с дъщери, сестри и пр. бих те приел на сериозно ако не гледах телевизия и не разбирах от интернет. Колкото до полигамията тя не е ваведена от Мухаммед, а си е съществувала от преди. Мухаммед чрез Корана прави една основна крачка в решаването на този проблем, като я ограничава в 4 жени и то сираци и вдовици с цел да не се появи разврат в обществото. Знаем че през войните мъжкото население оредява в сравнение с женското, сега ваз ви  мори борбата ви със свинското и винското да не говорим за наркотиците и венерическите болести.   

8. Вие сега не ги удряте,  а ги отвличате и ги склонявате в проституция.

9. Свещенните войни не са от Мухаммед, тях ги е имало и преди него, а и след него, пример кръстоносците, това е характерно и за мъчениците убити в името на Елоах - Аллах или казано на ваш разбираем Ю-питер (небесния отец).

10. Думата ислям означава мир, от същия корен е и Ерусалим, градът на мира.

11. Не бъди сигурен, че трябва обезателно да знаеш арабски за да те чува по добре бог, някъде и попрекаляваш в глупостите си.

12. И хиджапа не е въведен от Мухаммед, имало си го е и преди. Дори и на запат до преди да се появи периода разварт, жените са ходели с дълги поли и от части с покривала по главите. Пък и аз не съм виждал една икона с Дева Мария да е с разголена глава. Всички които са позирали са си носили такива.

Имайки в предвид само тези моменти, се налага да ти кажа,че се чувстваме добре мюсюлмани и за нас е абсурдно да приемем горе посочените неща. Смятаме,че фанатизма е еднакво лош, както и атеизма и се пазим от него....

Това че не са знае как е изглежала Дева Мария не ви дава прави да лъжете хората с лица, които може и да не са били хора за пример, от дворцовия живот в който са живяли. Реалния образ е едно, а не реалния друго. освен това между молиш и молиш има разлика. Когато се молиш на картината да ти даде писалка или чук за да си натлачиш главата с него не извършваш идолопоклоничество.

Темата я заключиха защото ти вкара онова за Йоан Дамаскин, който писал против пророка Мухаммед. Погледни хубаво там онова дето го е писала Рахмие не бъди късоглед и за това че когато си изразих мнението т. н. гости в форума или непомаците скочихте в бездействието си като ужулени и почнахте да плюете наляво и на дясно. Неможе да не продължа когато става въпрос за критика срещу исляма. Моята циничностъ не е по-голяма от твоята, като отговор на въпросът ти, дори може да се каже че моята е свързана повече със защита на религията и общността ми от твоята циничност и от тази на другите гости в форума.

Offline abc

• Forum fan
Смешно е когато яйцето учи кокошката  :)

Offline pomak BG

• Historian
Не наричай Фотакиев кокошка моляте. Бъди малко по-толерантен :D  и не го учи яйцето ми :D а аз със разума си. 

Offline Шали

• Advanced member
По-късно ще задълбоча, но набързо
11. Не бъди сигурен, че трябва обезателно да знаеш арабски за да те чува   по добре бог, някъде и попрекаляваш в глупостите си.

Защо Фатиха е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на арабски. Особено при условие, че нашите мюсюлмани, може би в по-голямата си част, не вдяват езика.

Offline abc

• Forum fan
Да приемем, че не съм и очаквал да го разбереф от първия път, но приеми, че кокошката е християнството.

Offline isa71

• Forum fan

Защо Фатиха е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на арабски..

Пророкът Мухаммад, Аллах да го   благослови и с мир да го дари,  е казал: “Невалидна е молитвата   на онзи, който не прочете
“Ал-Фатиха.” Затова “Сура   Откриване” се произнася
във всяка част на молитвата.
Тя е най-горещото и съкровено   обръщение към Аллах.
Внея са намерили място някои от   най-важните послания
и напътствия на Корана – човек да   се покланя
единствено на Всевишния Аллах и   да не очаква подкрепа
и напътствие от друг освен от   Него.
Той е единственият Бог, достоен   за възхвала и почит.

Offline Исянкар

• Avarage member
Искам да взема отношение, ако ми позволите, по темата за обрязването и мюсюлманските обичаи и тяхната "полезност". Надявам се да не бъда обвинен в ксенофобия заради инакомислието си отново, тъй като съм горд да съм син на Демократична България и Европа, където хората могат да си изказват мнението. А то е:

Ако сравним мюсюлмани и християни (целите глобални общности, среднопретеглено, а не само някои светски групи или някои дълбокорелигиозни), та  първите са относително доста по-обрязани (и убеждават колко е здравословно това), първите сравнително доста по-малко използват тоалетна хартия (и убеждават колко са прави и колко е здравословно), първите сравнително рядко употребяват алкохол и свинско месо (и убеждават колко са вредни те и колко здравословно е това при тях, че не ги използват), първите постят сравнително доста по-често от вторите, тъй като са по-религиозни или по-други причини, но повече спазват религиозния си пост от християните (и убеждават колко е здравословно това). И накрая питам се аз, защо средната продължителност на живота на вторите е МНОГО по-висока от тази на първите ?
С този риторичен въпрос нито искам да убедя първите да изневерят на  религиозността си, нито вторите да станат по-религиозни. Просто искам  да покажа, че не всичко е така розово и правилно както изглежда.  Представители на други религии и учения вероятно се смеят и на  християнските и на мюсюлманските традиции и те за себе си са прави пред  тях и техния Бог. Нека не се убеждаваме взаимно колко сме прави ние, а  колко са грешни другите.

Offline isa71

• Forum fan
Искам да взема отношение, ако ми позволите, по темата за обрязването и мюсюлманските обичаи и тяхната "полезност".

Пруфесорееее,

защо в твоита ивропа са женят гиовете бре?
педофилия при катулиците........
наи висок процент на самоубииство в сев.ивропа......нали са задоволено от всякъде .нещо липсва ли им.......