Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122702 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline fotakiev

• Forum fan
Moже би ще се съгласиш, че този казус и въпроса за обрязването, имат по-широко и свободно тълкуване от християните относно намерение, изпълнение и пожелателност.
Носенето на забрадки или покриването на жената  в исляма е абсолютно задължително навсякъде.Носенето на забрадки и темподобни покривала в православието е само за храмовете,като пак не е задължително.
Обрязването при християните не евреи е излишна фанатичност.Апостол Павел много на дълго и на широко обяснява,защо християните не евреи не се обрязват или не е нужно да го правят.

Offline Hat

• Moderator

Обрязването при християните не евреи е излишна фанатичност.
Няма никаква фанатичност просто хигиеничност.Няма нужда от никакво усложнение и по инакво обяснение.

Offline fotakiev

• Forum fan
 Няма никаква фанатичност просто хигиеничност.Няма нужда от никакво усложнение и по инакво обяснение.
Да не би да мислиш,че Бог е казал на Авраам да обрязва всички от рода си поради хигиена?

Offline yusu

• Global moderator
Да не би да мислиш,че Бог е казал на Авраам да обрязва всички от рода си поради хигиена?

Духовната и физическата чистота са застъпени силно във всички религии ,но най-много в исляма , така ,че обрязването поради хигиена е най-вероятната причина.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
И според мен е от хигиенична гледна точка, имайки предвид липсата на вода в пустинята.

P.S. Фотакиев евреите се обрязват и то доста стриктно, даже еврейските лекари са въвели тази практика широко в САЩ.

Offline Шали

• Advanced member
Носенето на забрадки или покриването на жената  в исляма е абсолютно задължително навсякъде.Носенето на забрадки и темподобни покривала в православието е само за храмовете,като пак не е задължително.
Обрязването при християните не евреи е излишна фанатичност.Апостол Павел много на дълго и на широко обяснява,защо християните не евреи не се обрязват или не е нужно да го правят.

И моето мнение е такова (без болд-а). Не ми се карай  :-[ , като честни хора трябваше да го поясним. :)

Духовната и физическата чистота са застъпени силно във всички религии ,но най-много в исляма...

Моите уважения, но за всякакви подобни твърдения трябва, най-малкото, да познаваш в детайли всички религии. Не се взимайте толкова на сериозно. В темата за сюнета бяха постнати много интересни и правдиви мнения, които бяха новост за моето знание. Нека да оставим на страна относителността на здравословния и хигиенния аспект.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
  ...Нека да оставим на страна относителността на здравословния и хигиенния аспект.
 Не бива да го оставяме настрана.И според мен точно това е причината да бъде въведено обрязването и при евреите,и при мюсюлманите,и при ранните християни.
 Да не забравяме,че религията не е самоцелна,тя е възникнала като наука за живота.Правилата,определени от религията и днес са актуални и този,който ги спазва,е истински човек.Друг е въпроса как са тълкувани и от кого.
  А по онова време спазването на тези правила е било условие за оцеляване...

Offline muti6

• Adviser

Да се твърди за някакъв страх от исляма е смешно.
Погледнете реално ситуацията. Навсякъде където има преобладаващо мюсюлмани или има гражданска война или се източват природните им ресурси и правителствата са марионетки.
Напротив, според мен, исляма е много удобна религия за олигархията.
Какво по-добро за олигархията от хора които са приучени още от малки да се подчиняват, да бъдат скромни, да не задават неудобни въпроси, да са мълчеливи и послушни.

А Атеизма не се страхува от нищо. За него Човека е най-вишето същество на света. Същество което не се подчинява на никого. Господар на вселената.  :)
Нищо на света не може да разкрие твореца така, както създадените от него   творби."
    Разбира се,  че колкото повече се опитваме да осмислим нещата, толкова по-безсмислени стават  те. Това е именно защото питайки за техния смисъл, ние с това минаваме отвъд  тях (отвъд нещата) и търсим нещо друго, което да ги оправдае, т. е. да ги  о-смисли. По същия начин и с живота - питайки за смисъла на живота с това ние  минаваме отвъд самия живот (непосредственото живеене) и търсим нещо извън него  (живота), което да го оправдае (да го о-смисли, да му даде смисъл).
Смисълът  на живота е в самото живеене. Всеки човек търси великото в живота си, но не го  открива, защото истинският живот е в детайлите. "
Докато  намериш смисъла на живота вече ще си умрял така, че няма смисъл да търсиш!! ;D

"Същността на хората, които говорят, които се изтъкват, които се отдават, ни   обгръща за миг, като вятър, и нищо не остава.
Представи си само,ами ако има задгробен живот!Тогава какво?

Offline isa71

• Forum fan
Холандски проповедник: „Опасността не е в исляма”

„Ислямът -  не е най-голямата  опасност” – казва холандския   проповедник Ханс Фринзел. Без да гледаме на факта, че много християни    се отнасят враждебно към исляма, опасността се крие в самата църква –   равнодушие и неискреност, пише той в последния брой на списание "De   Oogst", орган на евангелистката организация "Tot Heil des Volks".    „Аз смятам, че опасността ние не трябва да я виждаме в исляма, -   цитира Фринзел "Reformatorisch Dagblad", - а в самата християнска църква   и западното общество. Хората прославят греха и разпуснатостта, кланят   се на идолите на удоволствието, сексуалната наслада, егоизма и   богатството. ”

Offline fotakiev

• Forum fan
 Не бива да го оставяме настрана.И според мен точно това е причината да бъде въведено обрязването и при евреите,и при мюсюлманите,и при ранните християни.

Ето конкретно защо евреи и араби се обрязват:
1. Аврам беше на деветдесет и девет години, и Господ се яви на Аврама и му рече: Аз съм Бог Всемогъщий, ходи пред Мене и бъди непорочен;
2. и ще сключа Моя завет между Мене и тебе, и много, твърде много ще те размножа.
3. Тогава Аврам падна ничком, а Бог продължаваше да говори с него и рече:
4. Аз съм - и ето заветът Ми с тебе: ти ще бъдеш баща на много народи,
5. и няма вече да се наричаш Аврам, а ще бъде името ти Авраам, защото ще те направя баща на много народи
6. и много, твърде много ще те разплодя, и ще произведа от тебе народи, и царе ще произлязат от тебе.
7. И Моя завет между Мене и тебе и между твоите потомци подир тебе в родовете им Аз ще направя завет вечен, за да бъда Бог на тебе и на твоите потомци след тебе.
8. И ще дам на тебе и на твоите потомци след тебе на земята, по която странствуваш, цяла Ханаанска земя, за вечно владение; и ще им бъда Бог.
9. И рече Бог на Авраама: а ти запази Моя завет, ти и твоите потомци след тебе в родовете им.
10.
Този е Моят завет, който трябва да пазите между Мене и вас и между твоите потомци след тебе (в родовете им): целият мъжки пол у вас да бъде обрязан;
11. обрязвайте крайната си плът: това ще бъде знак на завета между Мене и вас.
12. На осмия ден след рождението да бъде обрязан между вас във вашите родове всеки младенец от мъжки пол, както роденият в дома, така и купеният със сребро от някой другоплеменник, който не е от твое семе.
13. Непременно да бъде обрязан и роденият в дома ти и купеният с твое сребро, и Моят завет ще бъде върху тялото ви завет вечен.
14. А необрязаният от мъжки пол, който не обреже крайната си плът (на осмия ден), тая душа ще се изтреби измежду народа си; защото той е нарушил завета Ми.
15. И рече Бог на Авраама: жена си Сара не наричай Сара, но да бъде името й Сарра;
16. Аз ще я благословя и ще ти дам от нея син; ще я благословя, и ще произлязат от нея народи, и царе на народи ще произлязат от нея.
17. И падна Авраам ничком, засмя се и каза в себе си: нима от стогодишен ще произлезе син? и деветдесетгодишната Сарра нима ще роди?
18. И рече Авраам Богу: о, дано поне Измаил да бъде жив пред Твоето лице!
19. А Бог рече (на Авраама): тъкмо Сарра, жена ти, ще ти роди син, и ще му наречеш името Исаак; и ще направя завета Си с него завет вечен (че ще бъда Бог нему и) на потомството му след него.
20. И за Измаила те послушах: ето, Аз ще го благословя и ще го наплодя, и много, твърде много ще го умножа: дванайсет князе ще се родят от него; и ще произведа от него голям народ.
21. Но завета Си ще сключа с Исаака, когото ще ти роди Сарра догодина по това време.
22. Тогава Бог престана да говори с Авраама и се издигна от него.
23. И взе Авраам сина си Измаила, и всички родени в дома му и всички купени със среброто му, всички човеци от мъжки пол в Авраамовия дом, и обряза крайната им плът в същия оня ден, както му каза Бог.
24. Авраам беше на деветдесет и девет години, когато му бе обрязана крайната плът.
25. А син му Измаил беше на тринайсет години, когато му бе обрязана крайната плът.
26. В оня същия ден бяха обрязани Авраам и син му Измаил,
27. и с него заедно бяха обрязани всички от мъжки пол в дома му, както родените в дома, така и купените със сребро от другоплеменници.

Както виждате тук не става въпрос за никаква хигиена ,а се казва за какво се дава.Този завет  е конкретно с потомството на рода на Авраам.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
 Да разбираме ли,че необрязаните не са от потомството на Авраам?
 И думите:
  "...тая душа ще се изтреби измежду народа си; защото той е нарушил завета Ми."
 какво означават?Може би,че душите на необрязаните ще отидат в ада?
 Пак повтарям-религиозните постулати са пряко свързани с бита на хората от онова време.Именно на това  се дължи и забраната за ядене на свинско месо.
 А как е формулирано в Стария завет-това вече е друга тема.Нали се сещате,че не е имало по-подходящ начин да накараш цял народ да спазва определени хигиенни навици?

Offline Шали

• Advanced member
Да разбираме ли,че необрязаните не са от потомството на Авраам?
 ...
Oбрязването без вяра е нищо, докато обратното не е в сила  ;)
Това развитие на темата...малко кофти. Обсъждаме от теологична гледна точка, дано няма засегнати...най-малкото не изказваме лични мнения.

Offline PETER

• Forum fan
Холандски проповедник: „Опасността не е в исляма”

Гарван гарвану око не вади   :)

Offline PETER

• Forum fan
Представи си само,ами ако има задгробен живот!Тогава какво?

Ще спорим дали има задгробен живот на задгробния живот. :)

Иначе "задгробен живот" е оксиморон.
Нещо като "дървено желязо" , "мюсюлман демокрация", "християн демокрация", "виртуалта реалност" и други неосъществими логически заблуди.

Offline isa71

• Forum fan

Аз не лъжа и не съм свещеник,

тука някъде имаше един  клип,за свешеник,наркомани ......,кво ли е станало с него? ??? ??? ???