Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122647 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline ivopd

• Member
  • **
Явно и пак явно, че не си запознат с изследванията на Торинската Плащаница. Несериозно е да водиме дискусия за нещо а едната страна да е запозната само със статийки и журналистически спекулацийки..това е като се едно аз да Кажа че исляма това е да неядеш свинско,и да имаш много жени след смърта ако убиваш неверници а да и да си събуваш обувките 5 пъти на ден пред джамията! Как ти звуча??? Така и ти с съмненията си за плащаницата. Първо незнаеш че образа върху ленения саван/плащ е НЕГАТИВ именно в това е чудото.Никой не се занимава и да влага милиони в изследвания още повече на различни континенти от независими научни комисии и различни вероприпадности ако не е нещо наистина уникално! Има френски и американски учени които сравняват образа с това на случващото се по време на ядрен взрив. За сведение в Хирушима и Нагазаки след експлозията е имало отпечатани снимки на хора върху зградите т.к. ядрената енергия има фотографско действие и извода е че в момента на възкресението от всички части на тялото на Христос е блеснала нетварна Божествена енергия,светлина именно Тя е фотографирала тялото на Христос върху плащаницата!!! Това не е рисунка, ако беше рисунка католиците както си прочел в статията рисуват прободните рани на ръцете на Христос а историческата истина е че римляните ги правят на китките за да е в състояние разпъннатия да издържи на силата на земното привличане в.др.сл. би се довело да разкъсване на дланите :))) Много филми гледате :)))

Offline tersid

• Adviser
На мен пък винаги са ми били интересни частиците от кръста на който е бил разпънат Исус и мощите на светци. Оказва се ,че само в България сигурно има частици от светия кръст ,които да стигнат за кръстове от тук до Ерусалим.Става ми гадно даже,като си помисля ,че хората могат  да се покланят на нещо и да фетишизират нещо върху което е убит Христос. Струва ми се доста нечовешко ,някак си.Съжалявам ,че го казвам на  Разпети Петък.

Offline ivopd

• Member
  • **
Мумифициране е имало много преди поява на християнските и комунистическите светии. Какъв е проблема да има мумии и "по време"  и "след" християнството, комунизма и прочие религии?
Да но не съм видял някоя мумия да върши изцеления и чудеса..Способи за мумифициране определено има и в древност и в настояще само че Христовите светци са ставали сасъд на св.Дух или била за осветени,о-Божени чрез и със Светия Дух.Дори съм виждал как и мюсюлмани получават изцеления от мощи на православни светци след като монаси им четат 50-ти псалом!!! Мощите са и мироточиви и благоуханни мълчаливо свидетелстват за Новия Живот, за Царството Божие, за Бъдещия Век където няма да има време и смърт а Той ще бъде всичко и във всички.
Има ли при вас подобни прояви на Живия Бог който общува с живи и конкретни хора??? 

Offline ivopd

• Member
  • **
KAKВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА ВЕЛИКИ ПЕТЪК? АКО НЕБЕШЕ ГОСПОД УМРЯЛ ЗА НАС НЕЩЯХМЕ ДА ИМАМЕ ЖИВОТ ИМЕННО КАКТО И СЕ СПОМЕНАВА В ЦЪРКОВНОТО ПЕСНОПЕНИЕ:НЕГОВАТА СМЪРТ Е МОЯТ ЖИВОТ.НЕ Е БИЛО ДОСТАТЪЧНО БОГ САМО ДА СЕ ВЪ-ПЛЪТ-И ДА СТАНЕ ЧОВЕК А ИМЕННО ДА ИСКУСИ ДО КРАЙ ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ВСИЧКИ НИЕ ВКУСВАМЕ И МИНАВАМЕ А ИМЕННО И СМЪРТТА!АКО ХРИСТОС НЕ БЕШЕ УМРЯЛ НЕБИХМЕ БИЛИ СПАСЕНИ ЗАЩОТО ТОВА КОЕТО ТОЙ Е ВЗЕЛ ОТ НАШАТА ПРИРОДА И ОТ ТВОРЕНИЕТО ТОВА Е И СПАСИЛ! А ВЗЕЛ Е ЦЯЛАТА СЪТВОРЕНА ПРИРОДА И ВСИЧКИ НЕЙНИ ПОСЛЕДСТВИЯ. ПОСЛЕДСТВИЯТА СЛЕД ГРЕХОПАДЕНИЕТО СА БИЛИ СМЪРТ И РАЗПАДАНЕ/ГНИЕНЕ.ЗАТОВА Е ДОШЪЛ ГОСПОД В ТОЗИ ЧАС КАКТО И САМ КАЗВА, ДА УМРЕ ЗА/ЗАРАДИ НАС ЗАДА НИ ПО ТОЗИ НАЧИН И ВЪЗКРЕСИ ЧРЕЗ СЪЕДИНЕНИЕТО С НЕГО И С БОГА.
Това е било за саблазън от самото начало как така Христос като Бог умира?!Имайки в съзнанието си че Бог е вечен,безсмъртен и всесилен, всевластен кака така ще умира! За Гърците е лудост а за Евреите скандал.За Елините кръста Христов и това в което са вярвали е било лудост.Евреите пък не са могли да приемат че Бог който е за тях Вездесъщ и Всесилен и неса могли да допуснат че Той може да бъде човек, да бъде поруган. Но такава е истината която неможе да пасне на човешките умове и очаквания. Гърците са били обременени от факта че са вярвали в Бога като някаква безлична сила, която нито има начало нито край и която неможе да умре и именно затова не е могла никак да се вмести в умовете им Християнската вяра. Евреите пък от своя старана които са вярвали в Бога твореца на Небето и земята Който в ръката си държи всичко немогат да приемат как изведнъж той става безпомощен,смъртен
Отговора е в това че нашият Бог е Личност или СВОБОДЕН- свободен да бъде вечен но също така и свободен заради любовта Си и свободата си да избере да умре за нас. Тук се вижда че е истински Бог който е освободен и от собствената си Природа за разлика от нас че върши и нелогични по човешкия разум неша защото е абсолиутно свободен, независим и неусловляван било то от природата си или още по малко от нашите филофофски системи,рационални обяснения и виждания.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
В навечерието на раждането на пророка Мухаммед едно от знаменията, които се случили, че е загаснал светия огън, който е горял в храма на зороастрийците. Те били считани по това време за огненопоклонници. Днес като такива може да се смятат и християните. Вярата им в кръщенето с огън от св. Дух дава повод да се смятат като такива. Ако погледнем в апокрифната литература и в Корана, та дори и в Библията ще видим, че чрез огъня ще бъдат наказвани неверниците в ада. Огъня бил и материала с който бил създаден Сатаната и неговото потомство джиновете. В Корана се казва:    

15: 26.   И сътворихме човека от изсъхнала глина, от менлива кал. 27.   А джиновете сътворихме от пламъка на огъня преди.

Когато Аллах или Елоах се представя в 1 лц. мн.ч., както се представял и в Библията, казвайки “Битие: [1:26] След това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие, …”, той нямал предвид троица или четворица, а под Ние имал предвид великолепие и могъщество. Дадох и двата примера за да отбележа, че семитите евреи, араби, арамейци, акадци, асирийци, вавилонци и пр. имали общо взето едни нрави и обичаи, тъй като всички те били семити.. Царете им по един и същ начин се обръщали към поданиците си, казвайки нахну, което в превод на български означава ние. Със същото обръщение се обръщали и някой крале на запад, а може би и в Източна Европа, което не ги прави двама или трима. Някой учени също го споменават в разработките си, в това число и аз понякога. Обръщението Вие е в същия смисъл, то е за уважение към събеседника. Но с това не може да се каже че ти разговаряш с трима или четирима.      
   Ако се върнем на гореспоменатото в Корана, ще видим че джиновете са сътворени от огън. Следователно ако не е някаква шашма, тъй като свещеника влиза сам в божия гроб, то ще се окаже, че това е дело на джиновете, за тях се споменава пак в Корана, че те ще бъдат дървата в ада.

Колкото до плащаницата, с нея се увивало мъртвото тяло, след като му се направи тахара, която според иудейството означавало цялостно изкъпване, друг и е смисъла в исляма, но тъй като това не е темата за обсъждане няма и да го споменавам. След това изкъпване според Библията с елей, тялото било обвито с плащаницата, която представлявала парче плат, дълъг колкото да се увие тялото. Според християните на нея се появил образа на Исус, доколкото ми е ясно. За мен това не е толкова важно, колкото образа по иконите на Иисус. Често той се представя като един европеец, с дълга руса коса, бял със сини очи. Знаем че семитите по цвят наподобяват на нашите цигани, като са малко по светли. И между тях няма хора с сини очи и руси коси, освен ако не са от някакви смесени бракове, което при евреите е било почти невъзможно, тъй като при тях женитбата на иудеин със езичника е бил строго забранено, както това е характерно и за мюсюлманската религия. Такъв образ ни се предлага и за Дева Мария и пр. Доколкото ми е известно художниците са използвали различни образи за да обрисуват дадени икони, което излиза че са взимали образа ми и са го представяли за Иисус.  Сякаш да се вземе снимката ми и да се каже че това е Петър, което си е чиста измама.          

Offline ivopd

• Member
  • **
 Плащеницата е част от погребалната практика на евреите, умиване с благоуханни етерични масла на тялото всичко това стои и никой не го оспорва..Друг факт че съставките на плащаницата от близо 50 едва 17 се срещат в Европа а повечето принадлежат строго към флората и фауната на Палестина..Не това обаче е уникалното в нея а както споменах и по горе Факта че е НЕГАТИВ преди самата поява на Фотографията!!!!!!!!!! Доказателство за Възкресението

Що се отнася до рисуването на св.образи те са възможни след въплащението на Христос. Гонители на иконите винаги е имало и св.Йоан Дамаскин е сред най важните поддръжници на иконите! Ереста на моно-физитизма от която произлиза и гонението на иконите,(Ариянство) не приема Бога като човек. Тук е разковничеството..
Дали ще си останете идеалисти, платонисти, гностици, умосъзерцатели и всякакви философи, моралисти и ще говорите за Бога като една идея или човешка креация или ще Приемете реалния и откровен Бог, който обича човека, Бог който не е далече там някаде си в Недостожните небеса, а Бог който е тук и близо до нас, слязал за да даде възможност да се общува с Него..
Може да си дискутиратя всякакви теми но всичко ще бъде една идеология ако нямате проверка в практиката!

Offline ivopd

• Member
  • **
Образите могат да са и черни негроидни изображения, както е представен Христос на икони в Африка. Аз нямам проблем с това. Христос е дошъл за всички хора не само за семитите!!! Имаме светци и в Японската православна църква, Христос е приел цялата човешка природа и цялото творение !!!
Христос не е МОНАДА, ТОЙ Е ЛИЧНОСТ... МОЖЕ ДА ВОДИМЕ ЕКС КУРЗ НА ТЕМА КАКВО Е ЛИЧНОСТ И РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ИНДИВИДУАЛНОСТ И ЛИЧНОСТ. РАЗЛИКА МЕЖДУ ЛИЧНОСТ И ПРИРОДА ПРИ ЧОВЕК И ПРИ БОГА...
ТОГАВА НЯМА ДА ЗАДАВАТЕ ТАКИВА ВЪПРОСИ !!!!!!!!!!!

Offline Шали

• Advanced member
Уж за ислям се дискутираше, а тя каква станала накрая...

Фотакиев,
Каква е истината  за втората заповед, "да нямаме никакви изображения на Бога, "касае Стария Завет"?

Не съм Фотакиев, но пък...
Този цитат от къде сте го взел?
Втората заповед се разглежда тук с което отговарям на всичките ви въпроси за икони, кумири и идоли. Ако толкова имахте интерес, можехте и да се информирате, но е ясно, че целта на "дискусията" е съвсем различна. Все тая.
http://www.pravoslavieto.com/books/pravoslaven_katehizis/vjara/2_bozha_zapoved.htm

Защо в протестантските църкви няма икони и не трябва ли да се молим на Бог(Аллах) и защо се молим на светците?
Защо е това различие между православни и протестанти относно иконите и не е ли грехота да им се кланят хората, като на идоли(от разбиране и неразбиране )?

Те протестантите затова са протестанти. Кое е по-близко до истината, религията на съвременниците на Иисус или деноминация, възникнала 16 века по-късно?
Разбира се, че се молим на Господ, потвърждава го и Символът на вярата. Към светец се обръщаме с молба ЗА ЗАСТЪПНИЧЕСТВО пред Господ.

И накрая

И накрая и от мен - не ви ли омръзна да дъвчите дъвка една и съща всички.
Библията е цяла книга, а не едноредови цитатчета оттук - оттам, според както ни отърва. Евангалието на Матей ви е най-удобно явно и то пак не в неговата цялост. Е, иска се труд да се чете и е по-удобно да "научите"  в ИИ да ви кажат за Писанието и православните в 2 лекции. Ваша воля, но не се излагайте с диагнози.

... да се покланят на нещо и да фетишизират нещо върху което е убит Христос. Струва ми се доста нечовешко ,някак си.Съжалявам ,че го казвам на  Разпети Петък.
"Ние не придаваме съществено значение на кръста:
това би било греховно и би било идолопоклонство.
Ние почитаме кръста,
заради Онзи, Който умря на него."

из "Вярата на нашите бащи"

Христос възкръсна от мъртвите,
като със смърт смъртта потъпка
 и на тия, които са в гробовете, живот дарува.

Offline Gelina

• Forum fan
Пепито,този начин на писане не е присъщ за теб. ;)

Offline muti6

• Adviser
Pepito,
Каквото повикало, това се обадило!Колко пъти трябва да се повтаряме,че трябва да уважаваме религията на другите вярващи, за да уважават и твоята.Да не говорим за темата която пуснаха, каква е?Така ,че дишай свободно въздух и не се напрягай много!!!

Offline tersid

• Adviser
 Пепи ,нормално ли е един тиран  да взема решения за значението на кръстния символ и самия кръст като фетиш, след като дотогава те са били отхвърляни от християните и защо според теб този тиран е въвел почитането на кръста - Защото Господ ли му е дал знак или защото  той самият е искал да вкара разделителен маркер.

Offline muti6

• Adviser
 Аз също считам за неправилно да се защитава ревностно всяко нещо, носещо етикета "православно" - трябва да се изпитват нещата.
Забелязал съм, че на повечето богобоязливи хора Бог(Аллах) дава трезвост и те успяват да различат истината от лъжата. Обаче има неща, които смятат за свещени, и когато им се наложи да преценяват нещо свързано с тях, те се парализират от страх да не би да сбъркат и да похулят нещото, което считат за свято.Това идва от непознаване на религията.
Темата е интересна и предлагам да и се смени заглавието,за да може да се показват и двете страни равностойно.

Offline ivopd

• Member
  • **
Когато Аллах или Елоах се представя в 1 лц. мн.ч., както се предсСлед това рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие, …”, той нямал предвид троица или четворица, а под Ние имал предвид великолепие и могъщество.
OТ КЪДЕ ГО ВЗЕ ПЪК ТОВА ТЪЛКОВАНИЕ ВЕЛИКОЛЕПИЕ И МОГЪЩЕСТВО?НЕЗАВИСИМО ЧЕ ЦАРЕТЕ СЕ ОБРЪЩАТ С НИЕ, ОТГОВОРИ МИ С КОГО Е РАЗГОВАРЯЛ БОГ ПРИ ТВОРЧЕСКИЯ АКТ?КЪМ КОГО СЕ Е ОБРЪЩАЛ? АЗ ТИ НАВЕДАХ САМО ЕДИН ЦИТАТ А ИМА И ДРУГИ, КОГАТО АБРААМ ПРИЕМА НА ГОСТИ ТРИМАТА ПЪТНИКА А ПОСЛЕ РАЗБИРА ЧЕ Е БИЛО БОЖИЕ ПОСЕЩЕНИЕ ТОВА Е СЪЩО ПРА-ОБРАЗ ИЗВЕСТЕН КАТО СТАРОЗАВЕТНАТА ТРОИЦА..ДА НЕГОВОРИМЕ ЧЕ В НОВИЯ ЗАВЕТ И ХРИСТОС КАЗВА АЗ И ОТЕЦ ЕДНО СМЕ..КОЙТО МЕНЕ Е ВИДЯЛ ВИДЯЛ Е И ОТЦА..ТОЧНО ЗАТОВА ЕВРЕИТЕ СА ГО И РАЗПНАЛИ, ЗАЩОТО Е НАРИЧАЛ СЕБЕ СИ БОГ..

Offline pomak BG

• Historian
ОТГОВОРИ МИ С КОГО Е РАЗГОВАРЯЛ БОГ ПРИ ТВОРЧЕСКИЯ АКТ?КЪМ КОГО СЕ Е ОБРЪЩАЛ? АЗ ТИ НАВЕДАХ САМО ЕДИН ЦИТАТ А ИМА И ДРУГИ, КОГАТО АБРААМ ПРИЕМА НА ГОСТИ ТРИМАТА ПЪТНИКА А ПОСЛЕ РАЗБИРА ЧЕ Е БИЛО БОЖИЕ ПОСЕЩЕНИЕ ТОВА Е СЪЩО ПРА-ОБРАЗ ИЗВЕСТЕН КАТО СТАРОЗАВЕТНАТА ТРОИЦА..ДА НЕГОВОРИМЕ ЧЕ В НОВИЯ ЗАВЕТ И ХРИСТОС КАЗВА АЗ И ОТЕЦ ЕДНО СМЕ..КОЙТО МЕНЕ Е ВИДЯЛ ВИДЯЛ Е И ОТЦА..ТОЧНО ЗАТОВА ЕВРЕИТЕ СА ГО И РАЗПНАЛИ, ЗАЩОТО Е НАРИЧАЛ СЕБЕ СИ БОГ..

По подобен начин разсъждавали и хората, които живели през Късния палеолит и установили, че Бог не може да е сам и му приписали съпруга, която нарекли богиня майка. По твоята аналогия той си приказвал с един а друг играел ролята на писар. Истината е, че той това го е казал на ангелите. За Аврам и в Корана и в апокрифната литература се споменава, че тримата пътника са били ангели. Колкото до Иисус това което е казал трябва да не го приемаме буквално.    

Offline pomak BG

• Historian
МОЖЕ ДА ВОДИМЕ ЕКС КУРЗ НА ТЕМА КАКВО Е ЛИЧНОСТ И РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ИНДИВИДУАЛНОСТ И ЛИЧНОСТ. РАЗЛИКА МЕЖДУ ЛИЧНОСТ И ПРИРОДА ПРИ ЧОВЕК И ПРИ БОГА...
ТОГАВА НЯМА ДА ЗАДАВАТЕ ТАКИВА ВЪПРОСИ !!!!!!!!!!!

Може е израз, който може да се приеме и в преносен смисъл, но тук говорим за реални неща. Иисус е бил историческа личност, човек който е живял хранел се, когато ожаднеел пиел, спал и пр. Имал образ, тяло, коса и всичко, което е характерно за един човек. Не може да се рисуват разни личности и да се замъглява съзнанието на хората като им се втълпява, че точно така изглеждал Иисус.  

За плащаницата само мога да кажа, че дори да се приема като фото снимка, тя е един нов вид анимизъм.