Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122651 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline isa71

• Forum fan
В Петокнижието, в Евангелието и в Корана

Иисус (а.с.*) Бог пратил до евреите, чеда Израилеви, когато те вече не се придържали към първоначалната форма на учението на Моисей (ас*).

Той им напомнил най-важните от всички заповеди:

„първа от всички заповеди е: слушай, Израилю! Господ, Бог наш, е един Господ“ (Марк. 12/29) **

Той никога не е казвал, че трябва да му се молим, а напротив винаги изтъквал, че човек трябва да служи единствено на Господ.

„Господу, Богу твоему се покланяй, и Нему едному служи“ (Лук. 4/8)

Той напомнял на евреите, че трябва да спазват Божийте закони.

„Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня. Защото, истина ви казвам: докле премине небето и земята, ни една йота, или една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне.“ (Мат. 5/17-18)

Посланието му било само за евреите, децата Израилеви. И затова поръчал на учениците си да мисионерствуват само между евреите.

„Аз съм пратен само при загубените овци от дома Израилев.“ (Мат. 15/24)

„Тия дванайсет души изпрати Иисус и им заповяда, като каза: по път към езичници не ходете и в самарянски град не влизайте; а отивайте най-вече при загубените овци на дома Израилев;“ (Мат. 10/5-6)

Обаче учението на Иисус, Евангелието Господне, също не запазило дълго първоначалната си форма. Понеже, скоро след като той вече не бил на земята, Павла твърдял, че го видял като мираж и започнал да „обогатява“ Исусовото учение със собствените си мисли и разсъждения.

Павла анулирал закона.

„обаче, като узнахме, че човек се оправдава не чрез дела по закона, а само чрез вяра в Иисуса Христа, и ние повярвахме в Христа Иисуса, за да се оправдаем чрез вярата в Христа, а не чрез дела по закона; защото чрез дела по закона няма да се оправдае никоя плът.“ (Гал. 2/16)

Той решил да пропусне някои точки от закона и да запази други.

„Защото, угодно бе на Светаго Духа и нам да ви не възлагаме вече никакво бреме, освен тия нужни неща: да се въздържате от идолски жертви и от кръв, от удавнина и от блудство, и да не правите на други онова, което не е вам угодно. Като се пазите от това, добре ще сторите. Здравейте!“ (Деян. 15/28-29)

Тъй като християните следват Павла, а не Иисус, те считат консумацията на свинското месо и лихвите за позволени, въпреки че в Библията ясно се твърди обратното.

„и свинята, защото копитата й са раздвоени, ала не преживя: тя е нечиста за вас; месото им не яжте и до труповете им се не допирайте.“ (Второзаконие 14/8)

„на чужденец давай с лихва, а на брата си не давай с лихва, за да те благослови Господ, Бог твой, във всички твои работи в земята, която отиваш да я завладееш. Ако дадеш оброк на Господа, твоя Бог, незабавно го изпълни, защото Господ, Бог твой, ще го изиска от тебе, и върху тебе ще легне грях;“ (Второзаконие 23/20-21)

Така той променил вярата на Децата Израилеви, като противоречал и на двамата от техните пророци (Моисей и Исус). В началото като разбрали че той се отдалечава от учението на Иисус, вярващите сред евреите му оказали съпротива:

„А когато Галион беше проконсул в Ахаия, иудеите единодушно нападнаха Павла и го отведоха на съдилището, като казваха, че той придумва човеците да почитат Бога не по закона.“ (Деян. 18/12-13)

Иисус обаче бил дошъл, за да изпълни закона.

„Не мислете, че съм дошъл да наруша закона или пророците: не да наруша съм дошъл, а да изпълня.“ (Мат. 5/17)

Павла твърдял, че Иисус бил „Божий син“

Названието „Божий син“ или „Син Божий“ се използвало и преди това в библията, но със съвсем друго значение.

Много били наричани Божий синове, но без това да е било приемано буквално.

Всеки, който вярва, изпитва страх Божи и Му е покорен, е чедо Божие.

„А на всички ония, които Го приеха, - на вярващите в Неговото име, - даде възможност да станат чеда Божии;“ (Иоан. 1/12)

„за да бъдете синове на вашия Отец Небесен;“ (Мат. 5/45)

„Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии.“ (Мат. 5/45)

Пророците Господни са и синове Господни. Пророкът Израил е бил първородният син Господен:

„Кажи на фараона: тъй говори Господ (Бог Еврейский): Израил е Мой първороден син;“ (Изход 4/22)

„ще възвестя определението: Господ Ми (Давид) каза: Син Мой си Ти; Аз днес Те родих.“ (Псалтир 2/7)

Също и за Адам, който няма ни майка ни баща, е казано в Свещеното Писание, че бил Божий син:

„Еносов, Ситов, Адамов, Божий.“ (Лук. 3/38)

Павла обаче бил първият, който твърдял, че Исус в буквалния смисъл на думата бил Божий син; а също така и буйно разпространявал това свое мнение.

„но, когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона,“ (Гал 4/4)

„и веднага начена да проповядва в синагогите за Иисуса, че Той е Син Божий.“ (Деян. 9/20)

Учениците на Исус се ужасили от това дело.

„И всички, които слушаха, се чудеха....“ (Деян. 9/21)

Исус обаче сам казвал за себе си, че той е човек и син на човек.

„А Иисус му казва: лисиците имат леговища, и птиците небесни - гнезда; а Син Човеческий няма де глава да подслони.“ (Мат. 8/20)

„и даде Му власт да извършва и съд, защото е Син Човечески.“ (Иоан. 5/27)

„А сега искате да убиете Мене, Човека, Който ви каза истината, що чух от Бога. Авраам това не е правил.“ (Иоан. 8/40)

За съжаление обаче се наложило мнението на Павла, и това била първата стъпка, която довела в течение на три столетия до отдалечаване от същинското религиозно учение на монотеизма до триединството (вярата в Светата Тоица). (Първи Вселенски Събор в Никея - 325 г.с.х)

В Корана се възстановява рангът на Иисус като човек и пророк Божий.

„Месията, синът на Мариам, е само пратеник, преди когото отминаха пратеници, а майка му е всеправдива. И двамата приемаха храна. Виж как им разясняваме знаменията, после виж как лъжат!” (Сура Ал-Маида 5:75)

„И когато Иса почувства неверието у тях, рече: “Кои са моите помощници [по пътя] към Аллах?” Неговите ученици рекоха: “ Ние сме помощниците по пътя на Аллах. Повярвахме в Аллах и свидетелствай че сме отдадени!”” (СураАл-Имран 3:52)

И в молитвите им към Аллах се казва:

„Господи наш, повярвахме в онова, което Ти низпосла, и последвахме пратеника. Впиши ни редом със свидетелите!” (Сура Ал-Имран 3:52)

„И рече Иса, синът на Мариам: “О, синове на Израил, аз съм пратеник на Аллах при вас, да потвърдя Тората преди мен и да благовестя за пратеник, който ще дойде след мен. Името му е Ахмад.” А когато [Мухаммад] им донесе ясните знаци рекоха: “Това е явна магия.”” (Сура Ас-Сафф 61:6)

За да поправи така изменилата се религия и да я затвърди, Аллах (с.в.т.*) изпратил пророка Мохаммед (с.а.с.*) с корана, последното предупреждение и радостна вест за човечеството и бъдещето.

Още в Петокнижието било предсказано за пророка Мохаммед (с.а.с.).

Господ предвещал на Моисей, че ще им (на Израилтяните) изпрати пророк, който ще е от техните братя.

“Аз ще им издигна Пророк изсред братята им, какъвто си ти, ще вложа думите Си в устата Му, и Той ще им говори всичко, що Му Аз заповядам; а който не послуша думите Ми, които (Оня Пророк) ще говори от Мое име, от него ще диря сметка.” (Второзаконие 18/18-19)

„какъвто си ти“

Много общи черти различават Моисей (а.с.) и Мохаммед (с.а.с.) от Исус (а.с.):

Те са родени и умрели по естествен начин, докато Аллах (с.в.т.) взел Иисус жив в небесата. За разлика от Иисус те били женени и имали деца. Изпълнявали ролята на държавни лица, които представили на народа си един нов Божествен закон. Разкритите им писания, Петокнижието [Тората] и Корана, били затвърдени докато били живи, за разлика от Евангелието, което не било записано докато Иисус все още пребивавал по земята.

„изсред братята им“

Ибрахим (а.с.) имал два сина Исмайл и Исак.

Пророкът Мохаммед (с.а.с.) произлиза от потомството на Исмайл.

От Ийсак и синът му Якоб, който също така бил наричан и Израил, произлиза народът Израилев, както и всички негови пророци, включително Моисей и Иисус.

Ако с този стих се е имал Иисус в предвид, то тогава би трябвало стихът да е: „от тях самите“. Но стихът гласи: „изсред братята им“, което сочи към Исмайл (братът на Исак), от прадедите на пророка Мохаммед.

„ще вложа думите Си в устата Му “

Мохаммед (с.а.с.) не е говорил по собствена инициатива, а казвал само това, което Аллах (с.в.т.) му е вдъхновил: „и не говори той от себе си. Това е само откровение, което [му] се разкрива.” (Сура Ан-Наджм 53:3-4)

“които (Оня Пророк) ще говори от Мое име”

Всяка сура от Корана, с изключение на една, започва с думите: „Бисмиллах“ = „В името на Аллах”.

„а който не послуша думите Ми, които (Оня Пророк) ще говори от Мое име, от него ще диря сметка.” (Второзаконие 18/19)

Чрез това става ясно, че всички трябва да се вслушват в думите му, които той казва в Божието име.

В Евангелието също така било предсказано за него (Мохаммед (с.а.с.))

„А сега отивам при Оногова, Който Ме е пратил, и никой от вас Ме не попитва: къде отиваш? Но задето ви казах това, сърцето ви се изпълни с тъга. Аз обаче ви казвам истината: за вас е по-добре Аз да си замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас; ако ли замина, ще ви Го пратя; и Той, като дойде, ще изобличи света за грях, за правда и за съд: за грях, че не вярват в Мене; за правда, че Аз отивам при Отца Си, и няма вече да Ме видите; а за съд, че князът на тоя свят е осъден.“ (Иоан 16/5-11)

„И Аз ще помоля Отца, и ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас вовеки,“ (Иоан 14/16)

„А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене;“ (Иоан 15/26)

Първоначално употребената дума, която била преведена по късно от гръцки с „Утешителят“, означава в действителност „този, който непрестанно хвали възхвалява (Бог)“, което е и буквалният превод на арабската дума „Ахмад“, една друга форма на името Мохаммед. (Повече по темата в: David Benjamin: "Mohammed in der Bibel")

„И рече Иса, синът на Мариам: “О, синове на Израил, аз съм пратеник на Аллах при вас, да потвърдя Тората преди мен и да благовестя за пратеник, който ще дойде след мен. Името му е Ахмад.” А когато [Мухаммад] им донесе ясните знаци, рекоха: “Това е явна магия.”” (Сура Ас-Сафф 61:6)

Аллах (с.в.т.) потвърждава в Светия Коран, че ние трябва да се вслушваме в този пророк.

„Той предписа за вас в религията онова, което завеща на Нух и онова, което разкрихме на теб [о, Мухаммад], и онова, което завещахме на Ибрахим и на Муса, и на Иса: “Привържете се към религията и не се разединявайте в нея!” За съдружаващите е тежко онова, към което ги зовеш. Аллах избира за Себе Си когото пожелае и напътва онзи, който се обръща към Него.” (Сура Аш-Шура 42:13)

“За това зови и правдив бъди, както бе ти повелено! И не следвай страстите им, а кажи: “Повярвах в Писанията, които Аллах низпосла, и бе ми повелено да отсъждам справедливо между вас. Аллах е нашият Господ и вашият Господ. За нас са нашите дела, за вас ­ вашите дела. Няма [основания за] спор между нас и вас. Аллах всички ни ще събере и към Него е завръщането.”” (Сура Аш-Шура 42:15)

„...Днес изградих за вас вашата религия и изпълних Своята благодат към вас, и одобрих Исляма за ваша религия...” (Сура Ал-Маида 5:3)

Ако някой наистина иска да изпълни Божията воля и да върви по Неговия път, то той трябва сериозно да се замисли, какво иска да следва, изменената теория на Петокнижието (Юдаизмът), пътя на Павла (днешното Християнство), или пътя, който Аллах от край време ни е предчертал, Ислямът.

“И рекоха: “Станете юдеи или християни и ще тръгнете по правия път!” Кажи: “Не, ние следваме вярата на Ибрахим, правоверния, а той не бе от съдружаващите.”” (Сура Ал-Бакара 2:135)

„А който търси друга религия освен Исляма, тя не ще му се приеме и в отвъдния живот той е от губещите.„ (Сура Ал-Имран 3:85)

„О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и говорете за Аллах само истината! Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мариам, и дух от Него. И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: “Троица!” Престанете! Това е най-доброто за вас. Аллах е единственият Бог. Пречист е Той, за да има рожба! Негово е всичко на небесата и всичко на земята. И достатъчен е Аллах за довереник.” (Сура ал-Ниса 4:171)

От Убада е предадено, че пророкът (с.а.с.) е казал: “Ако някой засвидетелствува, че на никой освен на самия Аллах, Който няма съдружници, не е правилно да се моли човек и че Мохаммед е Негов раб и пратеник и че Исус, който Той е пратил на Мария, е Негов раб и Негов пратеник и Неговото слово и душа от Него, и че раят е истинен и адът е истинен, Аллах ще му позволи да влезне в рая чрез делата му, даже ако дори делата му са малко (на брой).”

И той добавил: “Една такава личност ще може да встъпи в рая през която от осемте му врати и се иска.” (Сахих Ал-Бухари, 4 том, книга 55, № 644)

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Колега Фотакиев, ще се опитам да продължа дискусията за Йоан Дамаскин, като в същото време ще се постарая да запазя добрия тон, поради т. н. страсна седмица (ако не се лъжа), която според съфорумеца ни Балканджията била важна за вас християните от гледна точка на религията ви.

Когато говорим за Корана трябва да се има в предвид, че там има послания които са отправени към някой, на когото те трябва да се предадът. Като писмото с парите за изхарчената електроенергия например. Наш дълг като мюсюлмани е това да го направим, тъй като призивите са към вас, но са в нашата книга. Оттам нататък вие ще се съобразители с тях, ще ги приемете ли или няма да ги приемете това си е ваш проблем. Ето на това аз му викам да си свалиш тежеста от гърба.

Колкото до Павел за да го обсъдиме на първо място трябва да разгледаме някой по-важни сведения от неговия живот. На първо място тук трябва да посочим, че той бил евреин от Вениаминовото коляно, но бил и римски гражданин, което означава че той имал същите привилегии, каквито ги имали и римляните в Рим. Обучавал се, макар и да не завършил школата на елинистичното обучение, той бил наясно с религиозните схващания на ранносреднновековния римски свят. По това време изключителна популярност придубила религията Митра. В доктрината и се споменавало, за бог Митра, че е възкръснал и неговите страдания гарантирали спасението на поклонниците му. Същата идеология за Иисус била проповядвана и от Павел. Може още много да се пише за него, но най-съществения момен в който Павел може да се посочи като лицемер е лъжесвидетелството му:
Деяния на апостолите 23:6:  А когато узна Павел, че една част от тях са садукеи, а другата - фарисеи, извика в синедриона: мъже братя! Аз съм фарисеин, син на фарисеин; за надежда и за възкресение на мъртви ме съдят!

По същата причина обвинява и Петър един от апостолите на Иисус, които като такив с години е скитал с него и попивал всяка негова дума и деяние. Павел казва, че той и Варнава били лицемери, тъй като на вечерните трапези – агапите в Антиохия, общували и яли (свинско) заедно с езичниците. А когато от Йерусалим идвали иудейски християни, считащи левитските предписания за чистотата задължителни за всички иудеи, те се спотаявали и странили от езичниците, като се бояли от обрязаните.
Според мен тъй като Павел бил и обвиняван в проповядване на религиозна свобода, тъй като бил против орязването, и бил за употребата на свинско месо и пр. и не само сред езичниците, но и към иудеите в смесените общини, и като посочвал за това горепосочените двама и тъй като лъжата е в кръфта му, като примера със сиха посочен по-горе, той до голяма степен изменил религията проповядвана от Иисус. Причината за това е че той въпрекиче е бил съвременник на Иисус, не бил негов ученик и не възприел словото лично от него. Ако беше така той на първо място нямаше да послъгва.

Колега Фотакиев ние говорим за християнството навсякъде, където се говори и за исляма и когато говоря в множествебно число, колега, аз не визирам само мене си, а и голяма част от учените, които са на моето мнение. В случея много от нас хората им е ясно, че когато един се отдаде на християнската църква, т.е. стане свещеник, той не се отказва от имуществото си,а го дарява на църквата, като пример  с католическите свещеници, които не се женят за да може богацтвото им да се наследи от църквата.

Колкото ти може да докажеш, че Павел се е срещнал с бог по пътя към Дамаск, толкова и аз мога да докажа, че Мухаммед се срещнал с ангел Гавраил в пещерата Хира. Но мисля, че и двамата с тебе ще сме съгласни, на срещата на Мойсей с бог Елоах на Хориф. С една дума тези срещи са възможни.  

За прелубодейство на Авраам и Агар. Първо аз във Библията съм срещал не на едно място да се преписват на пророците разни грехове, които най често са от прелюбодения, като пример с Лот и неговите дъщери. Няма да изпадаме в подробности и за първородния грях, който играе основна роля в доктрината на християнските църкви. Но той също може да се вземе за пример въпреки че и при вас покаянието означва нещо доколкото знам. Колкото до Аврам тук също забелязваме подобно нещо въпреки, че тук става въпрос за един патиарх, който бива наричан халилуллах т.е. приятел на Елоах или Аллах, както ти душа сака.
Ако на Йоан Дамаскин не му са били ясни горепосочените от мен иудейски факти, то би трябвало да знае, че Аврам с Агар неможе да извърши никакво прелюбодеяние, нито на камъка нито зади него, тъй като тя му е била наложничка, като подобно на нея има и от още две такива синове. Освен това той с нея не извършва прелюбодеяние и според християнския закон, тъй като след него тя не се омъжва за друг. Освен това Йоан и си противоричи, доколкото прочетох, на едно място той посочва наличието на два къмъка като казва камъните на Сафа и Мерва, а на друго един. От каде е видял че при внимателно наблюдение се вижда слаба следа от релеф? Досега никой не го е посочил това или на Йоан Дамаским му се искало да има такъв?

Във случея той визираше имено кръвно сестинство, когато е писал, че Иисус според мюсюлманите е бил син на Мария сестрата на Мойсей и Аарон. Защо не писал на Илия и Елисей например, а на Мойсей и Аарон, тъй като вторите имат сестра Мария. Следователно Йоан Дамаскин токова познавал и исляма. За безсемнното раждане на Иисус нямам забележки, тъй като и ние вярваме в това.

За "параклит" мога да спомена само едно, че голяма част от раните християни са смятали, че той ще дойде под формата на човек. За тази част "параклит" ще е нещо като месията, който чакат иудеите. Не случайно за "параклит" се обевяват Манес, Монтан и пр.  

Когато в Корана се говори за Писанията дадени на Мойсей, не трябва да се има в предвид този вид на Библията. Да оставим на страна учените, ако се загледаме по-внимателно в Битие например, ясно и точно ще ни изпъкнат два текста, които ще ни дадът две различаващи се донякъде данни, като например с данните за потопа. В единия текст дъждът се леел четиридесет дни и четиридесет нощи, а след това Ной прекарва в ковчега три седмици, преди водата да се отдръпне достатъчно, за да може да слезе на земята. Според това изчисление потопът е траел шестдесет и три дни. От друга страна, в другия разказ минават сто и петдесет дни преди водата да започне да спада и потопът траел общо двадесет месеца и десет дена. След като са разгледали учените обстойно тези текстове стигнали до това заключение, което е отбелязано и от Фрейзър, с което се достига дозаключението, че това което е посочено в Корана не е свързано с нешния вариант на Библията, на което не само че вярвам но съм и обеден.

Ще ти разтълкувам подробно за камъка, спуснат е от ангелите, което е близко до версията на учените, че е метеорид и пъвоначално е бил бял, но от греховете на хората почернял. Ако това го виждаш като три отделни версии значи не ти е добра логиката, а аз те похвалих на едно място май за това.

Щом в Библията не е обхванат личния живот на апостолите, значи той си остава загатка за нас, тъй като целта на евангелията не им е да ни говорят дали са били женени или не а каква мисия са изпълнявяли. Същото мисля че се отнася и за Иисус.

Offline abc

• Forum fan
помакбг прекалено малко са грешките. Ти правиш по 5 на изречение. Освен ако не си наблегнал на граматиката в последните часове ;)

Offline rado

• Senior member
Интересно ако така обясняваш и исляма, горко им на обикновените мюсюлмани,които се поставят под твоето водителство. Това, че Павел е бил римски гражданини не му пречи и да е фарисей. Къде пък тук видя лъжа. Или ти се ще, а защо въобще не си гледаш вярата, а се опитваш да обясняваш чуждата, току виж си станал християнин.

Offline rado

• Senior member
А католическите свещеници при клетвата за целибата не оставят наследството си на църквата, а на близки роднини. В отделни случаи можие и на на църквата, но сега не е толкова често това.

Offline PETER

• Forum fan
лъжата ли ти е цел в живота?
защото в подписа ти друго пише.

Не си разбрал подписа ми, Иса. Ще ти го обясня след като отговориш на въпросчето ми.

Кое прави едно нещо (твърдение) да е истина и липсата на кое прави нещото да е лъжа?
1 думичка е и думичката не е "вяра". :)

Щото да се твърди че религията се въздържала или забранявала лъжата, както е писано в някакви религиозни цитатчета, за будали, е едно, но в действителност какво се получава е съвсем друго.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Лъжата на Павел е свързана с това, че зада си спаси кожата, той отрекъл да е последовател на Иисус и се обявил за фарисей. Той не само че излъгал, но в случея може да бъде обвинен и във вероотстъпничество, а и във всяване на раздор, последното от които би трябвало да не е характерно, за един вярващ, който има претенции, че е на нивото на учениците на Иисус.  

Ако погледнем по-обстойно ще видим, че причината поради която Павел е подсъдим от евреите не е "надежда и за възкресение на мъртвите”, тъй като садукеите не вярвали в това, а че проповядвал религиозна свобода и на иудеите в смесените общини, с което той също ИЗЛЪГВА фарисеите, за да ги противопостави на садукеите.

Offline isa71

• Forum fan
Не си разбрал подписа ми, Иса. Ще ти го обясня след като отговориш на въпросчето ми.

Кое прави едно нещо (твърдение) да е истина и липсата на кое прави нещото да е лъжа?
1 думичка е и думичката не е "вяра". :)

довод

Offline PETER

• Forum fan
Думичката е повторение.

Без повторение на нещо няма истина за нещо.

Има 2 вида повторение:
- когато нещо се повтаря непрекъснато и всички ние непрекъснато можем да проверим дали то се повтаря.
Примерно твърдението "Земята се върти около Слънцето" е истина, но след няколко милиарда години вече ще е лъжа.
- когато нещо вече се е случило, не се повтаря непрекъснато, но има повтарящи се НЕЗАВИСИМИ свидетелства за случката.
Примерно твърдението "Иисус възкръсна" е лъжа, защото няма повтарящи се независими свидетелства за случката, но може да стане истина ако се появят такива свидетелства.

А довода е само гледна точка на даващия довод.

Offline ivopd

• Member
  • **
Не съм съгласен с теб т.к. Възкресението е една реалност която е извън ограничението на времето, Всяка година се случва отново и разпъването на Христос и Неговото Възкресение и всеки роден от плът и кръв има дарът Божий=свободна воля да участва в тези благодатни събития! Независими доказателства пък за Христовото Възкресение са самата Туринска Плащаница, благодатния неръкотворен огън който слиза всяка година на Гроба Господен и св.Ахмед мисюлманин който е стоял на покрива на храма в Йерусалим когато амренците са били подкупили султана те да бъдат посрещачите на Огъня. Православните са били извън храма,отпред. След дълго чакане и неслизане на огъня в един миг колоната пред входа на храма "Гроб Господен" се разцепила и като мълния Огъня избил от там и запалил свещите на православните. Тзи Ахмед ставайки свидетел на случилото се се обръща в Христа и повярвал в Православната Църква, веднага бил убут от мюсюлманите и е станал мъченик за вярата познат до днеска като св.Ахмед т.к. дори не е успял да се кръсти с Християнско име кръщението му е било в мъченическата му кръв и от Духа Светаго. Защото Бог толкова възлюби света, че отдаде своя Единороден Син за да непогине нито един грешник а да бъде жив...
Думичката е повторение.

Има 2 вида повторение:
- когато нещо се повтаря непрекъснато и всички ние непрекъснато можем да проверим дали то се повтаря.
Примерно твърдението "Земята се върти около Слънцето" е истина, но след няколко милиарда години вече ще е лъжа.
- когато нещо вече се е случило, не се повтаря непрекъснато, но има повтарящи се НЕЗАВИСИМИ свидетелства за случката.
Примерно твърдението "Иисус възкръсна" е лъжа, защото няма повтарящи се независими свидетелства за случката, но може да стане истина ако се появят такива свидетелства.

Offline muti6

• Adviser
Фотакиев,
Каква е истината  за втората заповед, "да нямаме никакви изображения на Бога, "касае Стария Завет"?
Защо в протестантските църкви няма икони и не трябва ли да се молим на Бог(Аллах) и защо се молим на светците?
Защо е това различие между православни и протестанти относно иконите и не е ли грехота да им се кланят хората, като на идоли(от разбиране и неразбиране )?
И накрая:Човешките интерпретации на Словото божие може да го изкривяват, но не могат да го изменят.

"Истина ви казвам: каквото свържете на земята, ще бъде свързано на небето; и каквото развържете на земята, ще бъде развързано на небето. (Евангелие от Матея; гл. 18; ст. 18)"

Offline muti6

• Adviser
Думичката е повторение.

Има 2 вида повторение:

Десет пъти,като се повтори една лъжа,тя става истина ;D!

Offline PETER

• Forum fan
...
Независими доказателства пък за Христовото Възкресение са самата Туринска Плащаница, благодатния неръкотворен огън който слиза всяка година на Гроба Господен и св.Ахмед мисюлманин
...
През 1988г. 3 лаборатории - в Оксфорд, Цюрих и Тусън, Аризона, доказват че плащЕницата е фалшификат от Средновековието, създаден между 1260 г. и 1390 г.
http://www.flash.dnes.bg/technology/2009/10/07/himik-napravi-nova-plashtenica-s-obraza-na-isus.78858

Благодатния огън е прост фокус с леснозапалими вещества при стайна температура.
Благодатния Огън
По горе добре е описано че "свидетел" на нещото "Благодатен огън" е само 1 - патриарха на Палестина, който влизал сам. Т.е. нарушено е условието да има много независими свидетели на повторението.

Св.Ахмед и прочие палестинци-християни са хора повярвали на фокуса.

А Мутиш отлично е схванал значението на повторението за създаване на истина.

Offline ivopd

• Member
  • **
През 1988г. 3 лаборатории - в Оксфорд, Цюрих и Тусън, Аризона, доказват че плащЕницата е фалшификат от Средновековието, създаден между 1260 г. и ..
  O4akvah podoben otgovor :) I zatova 6te te Upgrade-na 4e prez 2004 ima6e novi izsledvaniq i dokazvat 4e Oksfordskite u4eni sa iz4islili vuzrastta na miкroorganizmite vurhu povurhnostta na pla6tanicata! 2) Как е възможно според теб да е фалшификат от 13в. когато Плащаницата е негатив а фотото се появява 15в.?!!!!!!!!!!!!!!!!!
А сега да те Ъп-грейдна и от тази седмица се говори отново за Туринската плащаница и е възтановен образа на Христос в 3D формат. Явно не си чел самите изследвания а се информираш само от телевизията...
Но такива като теб и с очи да видят пак няма да повярват т.к. вярата не е дилема на разума а на сърцето!
Какво би коментирал за светите мощи ми е интересно?:)) Пак ли е някакъв фокус? Това е другото доказателство пък вече и за победата над смърта от Христовите последователи победа над всички закони на природата! Комунистите което постигаха с мавзолея християните го приемат даром от Духа Светаго.Is Face of Jesus Christ Revealed, 31-03-2010

Offline PETER

• Forum fan
Мумифициране е имало много преди поява на християнските и комунистическите светии. Какъв е проблема да има мумии и "по време"  и "след" християнството, комунизма и прочие религии?

Какво общо има времето с измислянето на фотото с времето за производство ва плащеницата?
Често в историята има примери за независими едно от друго открития на нещо си. В линка по-горе се разказва за химик който повторил производството на плащеницата с методи на средновековието.

Колкото за 3D формата. От всяко 2D изображение при добро въображение може да създадем 3D
Виж примерно този сайт.  http://www.fun-6.com/opti4eski-iluzii-5.htm :)

За повторното изследване в Оксфорд е нарушено отново условието да има няколко независими източници на информацията, затова не бих го приел за достоверно.

Но пък си прав че "вярата не е дилема на разума а на сърцето!"
Все пак е доказано че, ние търсим истината чрез разума си, а не чрез сърцето си, нали? :)