Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122608 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Може и да се учудиш,но съм си чистокръвно помаче.Даже и с малко турска жилка. :)

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Не несе учудвам. Свикнал съм да се срещам със най-различни хора. Всеки по своемо си е прав. И всеки приема това което мисли че е най-добро за него. Но ме учуди, че все още си с ник Караибрахим. Малко е дволично това от твоя страна. Не го казвам за да те обидя. Ама помисли върху това което съм написал. Аз например ако бях на твое място щах да си сложа ник с християнско име, като примера с Боян Добрев. приемаме го такъв какъвто е. Не го учождаваме, защото знаеме, че ние ако постъпим така с него, рано или късно и българите ще го разобличат така както направиха с Алексей Петров и тогава Боян ще е никакъв нито ще се приеме от едните, нито от другите. Поради това го приемаме такъв какъвто е. Така ще е и с теб не се притеснявай.

Offline KaraIbrahim

• Moderator
 Ами предложи ми нещо.Макар че тоя ник си ми харесва...

neru

• Guest
Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.
Сега ве4е те разбирам!

Offline Dobrev

• Forum fan
Аз например ако бях на твое място щах да си сложа ник с християнско име, като примера с Боян Добрев. приемаме го такъв какъвто е. Не го учождаваме, защото знаеме, че ние ако постъпим така с него, рано или късно и българите ще го разобличат така както направиха с Алексей Петров и тогава Боян ще е никакъв нито ще се приеме от едните, нито от другите. Поради това го приемаме такъв какъвто е. Така ще е и с теб не се притеснявай.

Ха ха ха, ходжа, от теб пък на последно място ще дойда да търся прием. Знаеш колко ми дреме за твоето мнение. Тия български имена са ви като трън в очите на муджахидините, ама трябва да свиквате - 80 процента от помаците сме си с нови имена. А аз проблем с българите християни нямам - разбираме си се прекрасно, щот сме си рода, само дето ние сме приели исляма преди две-триста години ;) Айде сега придържай се към темата и стига си спамил. Появи се отново тия дни и оспами де що има тема.

Offline pomak BG

• Historian
Ами предложи ми нещо.Макар че тоя ник си ми харесва...

Ами например може да се наречеш ЧеренПетър щом черното ти харесва като цвят.

Няма нищо реално на този свят.
Dünyada her şey gerçek değildir.
Сега ве4е те разбирам!

Чак сега ли започна да ме разбираш? И какво точно разбра?
Ха ха ха, ходжа, от теб пък на последно място ще дойда да търся прием. Знаеш колко ми дреме за твоето мнение. Тия български имена са ви като трън в очите на муджахидините, ама трябва да свиквате - 80 процента от помаците сме си с нови имена. А аз проблем с българите християни нямам - разбираме си се прекрасно, щот сме си рода, само дето ние сме приели исляма преди две-триста години ;) Айде сега придържай се към темата и стига си спамил. Появи се отново тия дни и оспами де що има тема.

Ти добре се разбираш с бъгарите християни, будисти, мюсюлмани и пр. Ама е възможно някой ден те да те приемат като втора категория. Примерите в това отношение са много. Ето аз по горе дадох един такъв. Според мен е добре човек да не е двуличник. И затова те посочих като пример. А това което в момета дискотираме е също по темата.

Offline Hat

• Moderator
Тия български имена са ви като трън в очите на муджахидините, ама трябва да свиквате - 80 процента от помаците сме си с нови имена.

Може и да спамим темата но с тази глупост,че 80 процента от помаците са с нови имена по никакьв начин не мога да се сьглася.За някои отделни региони може би но общо за помаците да се твьрди подобно нещо граничи с безумие.Човекьт твьрдящ тази отявлена глупост явно няма реална представа за помаците в момента.Би било добре всяко изказано нещо тук да се опира поне частично на истината най малкото от етична гледна точка.

Offline pomak BG

• Historian
За да не се отклоняваме от темата и понеже няма с кого да дискотирам по този въпрос аз съм поканил макар и на клип един мислеш православен свещенник, който в клипа говори за религиозни ценности и морал и пр. и презнава, че голяма част и от християнското общество се отдаличило от вярата към бога.

Интервю с протойерей Георги Фотакиев

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
За да не се отклоняваме от темата и понеже няма с кого да дискотирам по този въпрос аз съм поканил макар и на клип един мислеш православен свещенник, който в клипа говори за религиозни ценности и морал и пр. и презнава, че голяма част и от християнското общество се отдаличило от вярата към бога.

Интервю с протойерей Георги Фотакиев
Отец Георги ми е кварталния свещеник и го познавам лично, но не знаех че фамилията му е така сходна с тази на един наш съфорумник. Доколкото познавам отеца е един доста умерен и разбран човек.

Offline pomak BG

• Historian
той и Фотакиев е умен и разбран. Или не си на това мнение?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Че умен умен е. Ама за разбран не съм съгласен. Спорили сме тук  много за славяните и накрая работите стават неприятни и атмосферата се нажежава.

Offline pomak BG

• Historian
Не повдигай този въпрос че ми е омръзнало да чета постинги за разни бактрийци и сармати ли бяха там какви ли?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Не повдигай този въпрос че ми е омръзнало да чета постинги за разни бактрийци и сармати ли бяха там какви ли?
Такива бяха :)))))

Offline muti6

• Adviser
ЙОАН ДАМАСКИН

Роден е през втората половина на VІІ в. в Дамаск. Баща му бил висш сановник в двора на халифа. Младият Йоан получил солидно светско и богословско образование. Наследил баща си на високия пост, но светската кариера не го блазнела. През 20-те години на VІІІ в. се изявил като убеден поддръжник на иконопочитанието. Заради възгледите си бил подложен на клевети и гонения.Халифът на Дамаск заповядал да отсекат дясната ръка до китката на преподобния Йоан и за назидание да я окачат на градския площад, но в гореща молитва пред икона на Божията Майка св. Йоан получил чудно изцеление. Израз на православната си позиция той дал в три слова против иконоборците, където аргументирано защитил иконопочитанието.В манастира останал до края на живота си, занимавайки се с писане и съчиняване на богослужебни песнопения. Починал преди иконоборския събор през 754г., където бил анатемосан.

Неговите последователи се осмеляват да твърдят лъжи за Аллах, твърдейки, че има син, че Месията Исус(Иса) е Бог. Те обиждат исляма, приписват на Бога лъжата, че само те ще отидат в рая, клеветят Пророка и се присмиват на Корана, заявявайки, че съдържа лъжи. Така те изменят на учението на Иисус, предвидил мисията на Мохамед, разделят се на секти, които са враждебни едни на други и "търсят власт, царство и управление".
Следователно другата религия е ерес, нейните привърженици са врагове и неверници, осъдени да изпитат рано или късно мъченията на Ада. А на този свят ако не могат да бъдат унищожени, трябва да бъдат отблъснати. При първа възможност следва да бъдат принудени да се откажат от своята погрешна вяра или доведени до подчинено положение.

Наблюдения върху ислямската религия,Павел Стефанов/"Свобода за всеки"

Павел Стефанов
Сигурно ще прозвучи странно някому, но съм посещавал софийската джамия с особено чувство на умиление. Не за да се моля с мюсюлманите, защото не съм нито синкретист, нито масон, за разлика от редица у нас, а за да усетя особената атмосфера на сакралното място на една велика религия. Ислямът запазва и дори консервира онзи особен дух, който царува в ранната църква на юдеохристияните и гностиците. Неслучайно св. Йоан Дамаскин (поч. ок. 750 г.), който преди замонашването си е финансов министър на Арабския халифат и познава превъзходно мюсюлманството, в своя списък на религиите включва исляма сред християнските секти, а не го смята за самостоятелна религия. Преди години в една йеменска джамия е открит древен препис на Корана от ІХ век, чийто текст съдържа откровения към общината (umma), а не към конкретна личност (Мохамед). Някои учени предлагат хипотезата, че тази „групова” традиция, която може би е първоначалната, по-късно е унищожена, за да остане традицията на единствения основател. Въпреки че еврейската Тора е част от християнската Библия, ислямът стои по-близо до православното християнство от юдейството. Коранът признава Иисус за велик пророк, роден от Дева Мария и Бог (Аллах), докато за Мохамед признава, че е обикновен човек. Мюсюлманите също вярват, че Иисус ще играе основна роля и в есхатологичните събития при края на света.

Проблемът на исляма е, че той никога не е реформиран, не е претърпял своята епистемологична „революция”. Текстът на Корана, и то на арабски език, се смята за предвечен, абсолютно съвършен и низпослан през VІІ в. чрез Мохамед. Тази доктрина странно напомня християнското учение за божественото Слово (Логоса), което произхожда от Филон Александрийски.
Както християнството, така и мюсюлманството се обявяват за окончателни откровения и за религии, които наследяват всички останали. На теория те са взаимно несъвместими. Излишно е да прибягваме до историческа аритметика и да изчисляваме коя от двете религии е нанесла или понесла повече щети от другата.На практика обаче епохата на глобализацията налага мирно съжителство и уважаване на собствените традиции и идентичност.

Авторът е архимандрит в Православната църква, доцент по теология в Шуменски университет

Offline Шали

• Advanced member
Muti6, Вие мислите ли ги тези неща, или просто трябва да се застъпите за брат Ви? Искрено и лично (защото съм склонна да вярвам във Вашата искреност).