Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122607 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline isa71

• Forum fan
Пратеника на Аллах изпращал писма до владетелите на съседните държави. Едно от тях било адресирано до византийския император Хераклий, който го прочел отначало докрай. Накарал да извикат Абу Суфян, който по онова време се намирал в близост до Дамаск. Помежду им протекъл следният разговор:

– Кои са неговите последователи – бедните или богатите?
– Бедните.
– Има ли такива, които са приели вярата му, а след това да са се отказали?
– Досега не.
– Умножават ли се или намаляват?
– Умножават се с всеки изминал ден.
– Чували ли сте го досега да лъже?
– Не, нито един от нас не го е чувал да лъже.

След като получил отговори на своите въпроси от Абу Суфян, който тогава все още бил сред най-яростните противници на мюсюлманите, Хераклийл останал под въздействието на писмото, не можал да се сдържи и казал:

– Немислимо е човек, който през целия си живот не е лъгал хората, да се опитва да лъже Бога.[8]

Той поучавал хората винаги да бъдат правдиви

“Когато говорите, казвайте истината!
Когато обещаете нещо, изпълнявайте обещанието си!
Когато ви се повери нещо, пазете го!
Овладейте плътските си страсти!
Затворете очите си за греха!
Дръжте ръцете си далеч от греха!”[9]

Offline Rahmie

• Charter member
До измисления...

21. Публикуването на изображения, коментари и цитати с цел да бъдат унижени хора, институции, учреждения или правителства, е забранено. В такива случаи администраторите на сайта имат правото да прекратят без предупреждение достъпа на провинилите се лица до форума.

Offline ivopd

• Member
  • **
Да се търси общото между Корана и Библията в боговдъхновеноста на Писанието е синкретизъм и повърхностен подход. Защо не поставиме въпроса за есхатологията на едните и другите? Да отвориме тема кой е Аллах?Кой е бога на Арий, Несторий на монофизитите и Кой е Християнския Бог?

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Това също много ме вълнува. Аз съм голям привържаник на гнустицизма, а и на някой иудейски течения, като това на есеите, терапевтите, назаряни и евионотсти. Мисля че всички тях ги обединява монотеима и скромния начин на живот, с който се славят и тяхните наследници в исляма суфиите и някой ранни мюсюлмански философи като ал Кинди и ал Фараби. Не случайно съм записал и мотото си по-отдолу "няма нищо реално на този свят".

Offline muti6

• Adviser
Muti6, Вие мислите ли ги тези неща, или просто трябва да се застъпите за брат Ви? Искрено и лично (защото съм склонна да вярвам във Вашата искреност).
Пепито,
Голямо и умно момиче си,сама стигни до извода!!!

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Ами например може да се наречеш ЧеренПетър щом черното ти харесва като цвят.

Интересно предложение.А фактът,че ходжа се опитва да ме кръщава е още по интересен!  :)

Offline PETER

• Forum fan
– Немислимо е човек, който през целия си живот не е лъгал хората, да се опитва да лъже Бога.[8]

Няма човек който да не лъже.
Не случайно сред 10-те божи заповеди няма заповедта "Не лъжи"
А това което не е забранено е разрешено.
При исляма, примерно, разрешената лъжа се казва "такийе"

Една истина прави живота спокоен, една лъжа го прави приятен.
Честит ден на лъжата! :)

Offline pomak BG

• Historian
Интересно предложение.А фактът,че ходжа се опитва да ме кръщава е още по интересен!  :)

Така е странните неща вървят със човека. Някога може да видим и по-странни хора от нас двамата за това на мен вече нищо не ми прави впечетление. Видях достта странни хора и то сред нас помаците. Имаше една част които приеха и християнството. И след кратък разговор установявах, че не го познават добре. И след въпроси кое точно те привлече в тази религия, отговорите им небяха много обедителни. Оказваше се в повечето случай, че пропагандата за малоценност ги обедилла да приминат на осрещния браг и за да се лигитимират приели и християнството. Дано поне при тебе не е било така, тъй като за мен е странно и как може един човек да си внуши, че е нещо по-долу от някакъв си сулю и пулю от мнозинството.

Offline isa71

• Forum fan
Няма човек който да не лъже.
Не случайно сред 10-те божи заповеди няма заповедта "Не лъжи"
А това което не е забранено е разрешено.
При исляма, примерно, разрешената лъжа се казва "такийе"

Една истина прави живота спокоен, една лъжа го прави приятен.
Честит ден на лъжата! :)

ЛЪЖАТА СЕ ЗАБРАНЯВА ОТ РЕЛИГИЯТА

Аллах казва в Курана: “Лъжа измислят само онези, които не вярват в знаменията на Аллах. Те са лъжците.” /16:105/
Ибн Кесир, големият тълкувател на Курана, казва: След това, Аллах ни казва, че Неговият Пратеник /саллеллаху алейхи уе селлем/ не си измисля и не е лъжец, защото само най-злите от хората, които не вярват в знаците на Аллах, неверниците и еретиците, които са известни сред хората като лъжци, говорят лъжи за Аллах и Неговия Пратеник/ саллеллаху алейхи уе селлем/. Пратеника Мухаммед /саллеллаху алейхи уе селлем/ е бил най-правдивия от хората, най-честния, най-съвършения в знание, дела, вяра и добри убеждения. Той е бил известен сред своя народ с неговата правдивост; никой от тях не се е съмнявал в него, до такава степен, че той е бил известен сред тях като “Ел-Емин” или “Доверения”. Тогава, когато Хераклий, владетеля на Рим, попитал Абу Суфян за характеристиките на Пратеника на Аллах /саллеллаху алейхи уе селлем/, едно от нещата, които попитал било: “Обвиняваш ли го в лъжа преди да каже, каквото има? Той казал “Не.” Хераклий казва: “Ако той се въздържа да говори лъжи за хората, то той не би изрекъл лъжи за Аллах.”

Д-р Самуел Смайлс пише:

“Лъжливостта е най-отвратителната сред низките черти. Необходимо е човек да избере една-единствена цел в този живот и тя да бъде честно и правдиво съществувание и в никой случай да не изменя на избраната цел.”

Offline PETER

• Forum fan
ЛЪЖАТА СЕ ЗАБРАНЯВА ОТ РЕЛИГИЯТА

Казано на 1-ви април звучи като истина. :)

btw, кое прави едно нещо да е истина и липсата на кое прави нещото да е лъжа?

Offline isa71

• Forum fan
Казано на 1-ви април звучи като истина. :)

лъжата ли ти е цел в живота?
защото в подписа ти друго пише.

ВЪЗДЪРЖАНЕ ОТ ЛЪЖАТА

... И избягвайте скверността на идолите, и избягвайте лъжливото слово! (Коран, 22:30)

Нов завет

Заради това, като отхвърлите лъжата, казвайте истината ... (Ефесяни 4:25)

Стар завет

Не крадете, не лъжете и не се мамете един други. (Левит 19:11)

Не обръщай внимание на празен слух, не давай ръка на нечестивец, та да не станеш свидетел на неправда. Не отивай след множеството да правиш зло, и не изказвай присъда, отстъпвайки от правдата поради множеството. (Изход 23:1-2)

Offline fotakiev

• Forum fan
Щом в Корана има стихове за християнството следователно е и иние мюсюлманските теолози да ви ги напомняме.  
Нека ти припомня,че християните на признават Корана за боговдъхновена книга,следователно колкото и да ни напомняш няма да има полза. Виж,ако имаше в Библията нещо за напомняне или за ислям с удоволствие щяхме да ти чуем напътствията.

Да се опитаме да ви поправим, ако посланията на Павел, който не е бил ученик на Иисус и Седемте вселенски събора са ва кривнали от праия път.  
Нищо не ти дав аправо да Ни напомняш.И нищо не ти дава право да казваш „ва кривнали от праия път”.Не само Павел не е бил от учениците на Иисус,но е бил изпълнен от Светият Дух, който е даден на хората на Петдесятница или на петдесетият ден от Възкрисението на Месията Христос.Ако не признаваш/те неучениците на Иисус значи признаваш/те учениците ,а я да видим какво е казал един от тях:
1. Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно.
2. И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха.
3. И явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха по един на всекиго от тях.
4. И всички се изпълниха с Дух Светий, и наченаха да говорят на други езици, според както Духът им даваше да изговарят.
5. А в Иерусалим се намираха иудеи, човеци набожни, от всеки народ под небето.
6. Когато стана тоя шум, събра се много народ и се слиса, защото всеки ги слушаше да приказват на неговия говор.
7. И всички се чудеха и маеха, думайки помежду си: тия, които говорят, не са ли всички галилейци?
8. А как слушаме всички своя си роден говор?
9. Ние - партяни и мидяни, еламити и жители на Месопотамия, Иудея и Кападокия, на Понт и Асия,
10. на Фригия и Памфилия, на Египет и Ливийските страни, съседни на Кириния, и дошлите от Рим, както иудеи, тъй и прозелити *,
11. критяни и араби, - как слушаме тях да говорят на наши езици за великите Божии дела?
12. Всички бяха смаяни и в недоумение думаха един другиму: какво ли ще е това?
13. А други се присмиваха и думаха: със сладко вино са се напили.
14. Тогава Петър се изправи с единайсетте, издигна глас и почна да им говори: мъже иудеи и вие всички, които живеете в Иерусалим! Нека ви бъде известно това, и внимавайте на думите ми:
15. тия не са пияни, както вие мислите, защото е трети час през деня;
16. но това е реченото чрез пророк Иоиля:
17. "и ето, в последните дни, казва Бог, ще излея от Моя Дух върху всяка плът; синовете ви и дъщерите ви ще пророчествуват; младежите ви ще виждат видения, а старците ви ще сънуват сънища;
18. и в ония дни върху рабите Ми и рабините Ми ще излея от Моя Дух, и ще пророчествуват.
19. И ще покажа чудеса горе в небесата и личби долу на земята, кръв и огън, дим и пушек.
20. Слънцето ще се превърне в тъмнина, и месечината - в кръв, преди да настъпи великият и славен ден Господен.
21. И тогава всеки, който призове името Господне, ще се спаси".

Или от казаното по-горе се разбира,че Светият Дух е Божествена сила над хората, даваща да говорят според както Бог им дава.Следователно след като Павел се е кръстил и е приел Светият Дух,то и Бог говори чрез него и словата му са боговдъхновени.Това важи и за вселенските събори,където с дискусия и спор се вижда достоиният и Бог изобличава лъжата, чрез Светият Дух.

Това е наш дъл, за да се снеме тежеста от нашия гръб, а вие как ще го възприемете дали като убида, наглост или чрез възгордяване като мнозинство управляващо някаква държава то си е ваш проблем.
Толерантността се състои в това да приемаш другият такъв какъвто е,а твоето е влизане в пределите на личното пространство с взлом.Като най-лошото е ,че  последствията си остават за теб наш проблем.Ти не зачиташ правото на лична свобода.Незнам защо се сещам за думите на един съвременен духовник,който казва:” ...за Бог сблъсъкът на две планети в галактиката е нищо в сравнение ограничаването на личната свобода и натиска на една личност над  друга..”
В този смисъл искам да те попитам, къде е в думите ти  по-горе се вижда мирното лице на исляма,където всички искаме да видим?

През 680 година на чело на Арабския халифат застанал халифа Йезид. Той бил причината да се образува шиизма, които още като зародилисе по времето на халифите Али и Муавия, не били възприети от първия, но пък по времето на Йезид се оформили като едно основно течение застанало твърдо зад ехли байт т.е. рода на Али и дъщерята на пророка Фатима. Основната роля за това на Йезит е че по негово време в Кербала бил обезоглавен внука на Пророка имам Хюсеин. За Йезид се говори също, че водел свецки живот и не се придържал много към Корана. Поради което е нормално, по това време, човек като Йоан Дамаскин да е бил управител на Дамаск.  
Не разбирам защо говориш така за Йезид(Язид)...нима не знаеш,че заради Йезид(Язид) или като втори Халиф от династията на Омаядите ислямът се разпростира от Индия до Пиринеите.
Халифатът е вид ислямско единство под формата на държава(империя). Само за  век Халифите покоряват всичко около себе си и много от покорените територии допреди това не са и чували за ислям.Е, наистина Йезид(Язид) е убил наследника на Мухаммед,имама Хюсейн,но това е капка в морето в сравнение с всички избити.

За Йезид се говори също, че водел свецки живот и не се придържал много към Корана. Поради което е нормално, по това време, човек като Йоан Дамаскин да е бил управител на Дамаск. От друга страна халифа изразявал своето човеколюбие и уважение към ехли китап т.е. към хората на писанията. Поредното уважение към тях, различаващо се от отношението на средновековното мислене на християните към друговерците. За благодарност обаче Дамаскин се възползвал от възможността да вземе отношение относно исляма, което най-вероятно било предизвикано от факта, че ислямската религия ставала по-това време все по пополярна и по-пополярна и в лоното на която навлизали све повече християни, било то ариани, монофизити или православни.  
Йезид(Язид) е бил един от успешните Халифи според ислямският свят.С първите си думи почти го обяви за неверник ,като не спазвал Корана.
Виждам не си запознат и с детайли относно живота на Йоан Дамаскин.Ето ти част от неговото житие и не смей да казваш пак че е измислено и фалшиво.Преведено от арабски оригинал ,като и днес мощите на свети Дамаскин са в Палестина и всички араби християни знаят добре живота му и го почитат:
„В VІІ век след Рождество Христово сарацините завладели сирийския град Дамаск, където имало много християни. Победителите се отнасяли с тях жестоко. Но по Божие провидение един християнин на име Сергий, по прозвище Мансур, бил помилван от тях; те пощадили него и семейството му, не го отвели в плен и не му отнели живота. След известно време халифът (сарацинският княз) го обикнал и му поверил важна длъжност в града.
Тоя християнин имал син – Йоан, когото възпитавал в закона Господен. Но колкото повече Йоан растял, толкова повече бащата чувствал нужда от един учен човек, който да обучава сина му на разни науки. Той усърдно молел Господа да изпрати за Йоана такъв наследник. Бог чу молитвата му.
Веднъж Сергий видял, че на градския площад се е събрал много народ. Като дошъл на площада, той разбрал, че сарацински войници при нападение в съседните страни докарали в плен християни. Едни от тях продавали като роби, а други убивали. Един от пленниците привлякъл вниманието на Сергий. Той бил черноризец (монах), родом от Италия. Ползвал се с голямо уважение между съпленниците си. Всеки от тях, когото осъждали на смърт, дохождал при него и падайки пред нозете му, препоръчвал душата си на неговите молитви. А сам монахът – както изглеждало – бил обзет от неутешима скръб. Сергий се приближил до него и като узнал името, званието и отечеството му, казал: "За какво скърбиш, човече Божий? И ти ли се боиш от предстоящата участ, когато и тъй си се отрекъл от света и си принесъл в жертва Богу всички земни радости, надявайки се на вечно блаженство?"
.....”

Тук най добре проличава този непреязъм към исляма в Дамаскин, който на времето може и да е бил епископ, от енорията на който много християни приели исляма. Целта му била да омаловажи мюсюлманската религия, с цел да запази енорията си.  
Всъщност пак не си точен.Или половината истина смесена с неистина е по-скоро лъжа от колкото истина,защото Дамаскин съвсем закратко е бил в света като презвитер и е писал всичките си напътствия и книги докато е бил обикновен монах в манастир.Не е писал само за исляма.Писал е за Антихриста,Иконоборството,Против иудеите за съботата,за обрязването,за писанието,за слизането в ада и така над  90 книги.

Ние добре знаеме че когато говорим за християнство не говорим единствено за вяра, а и за материално облаги, включващи в себеси средства от търговия на свеци, икони и пр., както и блага от териториалните придобивки на църквата и манастирите.
Когато говорите за християнството къде?Вкъщи?В джамията?В мястото където си учил?Може би и трите взети заедно?И кои сте тези Вие които знаете?
Аз не отричам,че има много от представителите на църквата се облагодетелстват с материални облаги,но....това е проблем навсякъде,нали?В исляма няма ли такъв проблем?Обаче да кажеш,че  самото християнство е такова нямам почва да се съглася.Пример и конкретно Йоан Дамаскин.Той е бил от богат род и е бил управител на столицата на Арабският(Ислямският) Халифат.Следователно по него време един от най-развиващите се и богати градове.Та...на Йоан Дамаскин му е предложено да бъде управител на цялата област,но той отказва и даже  моли да го освободят от градоначалският му пост.Приема монашество!Знаеш ли какво значи това?Това значи да даде обети.Един от тези обети е нестежание или да се откажеш от всякакви имоти и материални облаги.
 В това отношение аз ще се спра единствено на факта, че историците са съгласни с факта, че пророка Мухаммед е бил неук, а срещата му с отшелник Бухайра била когато той бил на 12 години, с цели 28 по-рано от първото му откровение в пещерата Хира в Мекка.
Остава само да докажеш,че като е бил неук Мухаммед е посетен в пещерата Хира от Бог ,а не от тъмните сили...
Защото, ако е бил посетен от Бог,аз ще приема исляма,а предполагам и всички обичащи го!

Незнам от каде прочел Дамаскин за прелубодейство на Авраам и Агар на камък, който от по-долу се установява, че е в Мекка. Първо в Библията се посочва че Авраам ги (Агар и Измаил) отпратил по посока пустинята Фаран, която се намира не в Арабския полуостров, а по пътя за Египет. Ако приемем че Исаф е брата на Яков или Якуб в Корана, то според християнските богослови той се заселил не в Мекка, а в Едом намиращ се в планината на юг от Мъртво море, и владенията му се простирали до заливът Акаба. Това като християнски теолог Дамаскин би трябвало да го знае. Колкото до ислямските предания за Саффа и Мерве, те са свързани с Агар, а не с Исаф. Жената се отправяла от едниния баир до другия за да гледа в даличините за хора поради това, че детето Измаил умирал от жажда, след седемте пъти тичане от единия баир до другия от земята излезла водата зам зам, която е спомената и в Библията. Но това и да го е знаел Дамаски в случея намало как да го отбележи.
Правилно ли съм прочел:..”като християнски теолог Дамаскин би трябвало да го знае” ?Защото това е много интересно и забавно изказване,защото Йоан Дамаскинне не е мой и твой набор,който чете и се учи от написаните книги през периода.Той е съвременник на всички тогавашни събития случващи се в зората на исляма и няма нъжда да го е чел някъде(както се чудиш къде го е чел),просто го е знаел,защото е арабин.Това,че ти и други не го знаете е съвсем друг въпрос.

Тук Дамаскин цитирал една сура и наколко стиха от две сура. Ще ви ги изложа за да си направите сами извот, по какъв начин са цитирани от Дамаскин и дали това което твърдя за него по-горе не е вярно.
СУРА ПРЕЧИСТВАНЕТО
(АЛ-ИХЛАС)
Меканска. Съдържа 4 знамения.
В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
1.   Кажи [о, Мухаммад]: “Той е Аллах  Единствения,
2.   Аллах, Целта [на всички въжделения]!
3.   Нито е раждал, нито е роден,
4.   и няма равен Нему.”

Другия стих който Йоан Дасмаскин погледнал повърхностно:

4:171.   О, хора на Писанието, не прекалявайте в своята религия и говорете за Аллах само истината! Месията Иса, синът на Мариам, е само пратеник на Аллах и Негово Слово, което Той извести на Мариам, и дух от Него. И вярвайте в Аллах и в Неговите пратеници, и не казвайте: “Троица!” Престанете! Това е най-доброто за вас. Аллах е единственият Бог. Пречист е Той, за да има рожба! Негово е всичко на небесата и всичко на земята. И достатъчен е Аллах за довереник.

5: 116.   И когато Аллах рече: “О, Иса, сине на Мариам, ти ли каза на хората: “Приемете мен и майка ми за богове освен Аллах!” Рече: “Пречист си Ти! Не ми подобава да казвам това, на което нямам право. Ако бях го казал, Ти щеше да знаеш това. Ти знаеш какво има в душата ми, но аз не зная какво има в Твоята душа. Ти си Всезнаещият неведомите неща.
117.   Казах им единствено това, което Ти ми повели: “Служете на Аллах  моя Господ и вашия Господ!” И бях им свидетел, докато живеех сред тях. А когато ме прибра, Ти им бе Надзорник. Ти на всяко нещо си свидетел.
118.   Ако ги измъчваш  те са Твои раби, а ако ги опростиш  Ти си Всемогъщия, Премъдрия.”
119.   Рече Аллах: “Това е Денят, когато за искрените ще е от полза искреността им.” Техни ще са Градините, сред които реки текат, там ще пребивават вечно и завинаги. Аллах ще е доволен от тях и те ще са доволни от Него. Това е великото спасение.

А цитата "че безсеменно е роден от Мария – сестрата на Моисей и Аарон" е сам по себе си смешен и неточен. Никаде в корана не се говори подобно нещо, че Иисус е племенник на Мойсей и Арон. Тук Йоан Дамаскин малко преовиличил в лъжливите си напатки към корана.
„че безсеменно е роден от Мария” се има в предвид без участието на мъж,не се ли сети?А не е ли вярно тоест има ли го в Корана описано?Има го!
А сестра на Моисей и Аарон винаги ли значи кръвно сестринство?

Относно свидетелсвото на другите прорци в Библията има много стихове. Аз тук ще ви посоча само някои от тях:
Да има свидетелства на други пророци в Библията и то точно ще ти дам на от апостол Павел:

1. А Духът ясно говори, че в последните времена някои ще отстъпят от вярата, като се предават на мамливи духове и бесовски учения
2. чрез лицемерието на ония, които говорят лъжа и имат жигосана съвест,
3. които забраняват да се встъпва в брак и съветват въздържане от ястия, що Бог е създал да ги ядат с благодарност верните, и ония, които са познали истината.
4. Защото всяко творение Божие е добро, и нищо не е за отхвърляне, щом се приема с благодарение,
5. понеже се осветява чрез слово Божие и с молитва.
6. Като съветваш на това братята, ще бъдеш добър служител на Иисуса Христа, хранен с думите на вярата и на доброто учение, което си последвал.
7. От скверни и бабешки басни отбягвай, а се упражнявай в благочестие,

В Корана се споменава, че Иисус е пратеник и пророк, който още като бил сред учениците си ги оповестил за друг последен пратеник, който ще дойде след него и на който името му ще е Ахмад или Мухаммед, което от арабски означава славен и преславен.  
В Библията такова нещо няма!!!Има го само в Корана.

В Библията също има подобни стихове но те са свързани с (παράκλητος) "параклетос" утешителят (св. дух),  която дума според много ислямски учени е била заменена с гръцката περικλεής (чете се "периклейс"), която също подобно на Ахмед означавала славен, прочут  и по такъв начин се променило основно смисъла на откъса в Евангелието от Йоан и се изменил напълно значението му от гледна точка на теологията.
Никъде в Библията не се споменава за такъв човек Мохаммед(славен,прочут)и няма ни най-малки намеци!
Да, ще ми кажеш сигурно да погледна Йоан 14:16 където както казваш ,според  доста ислямски теолози е казано: " И Аз ще помоля Отца, и ще ви даде друг Утешител..." Гръцката дума за Утешител наистина е "параклетос" (буквално като застъпник в съдебна зала ).Ти и  твоите учители  теолози обаче  все си настоявате, че Йоан всъщност бил написал „периклитос”, което е гръцкия еквивалент на "Славният". Обаче нито един единствен ръкопис на Йоан 14:16 или 14:26 ( където думата "параклетос" се използва още веднъж ) не съдържа думата периклитос изобщо и човек се чуди, как такава откровена лъжа може да бъде измислена.
Още нещо в добавка.В контекста на Йоан 14 глава от Библията точните думи са: "Утешителят ще пребъдва с последователите вечно; Той е Дух на Истината, който светът нито го види, нито го познава, но който живее вътре в последователите; и Той е Светия Дух, който ще напомня на християните всичко, що Иисус е говорил".
Би ли могло всичкото това да се отнася за физическото човешко същество, Мохаммед?
Така,че остана да обвиниш,че евангелието е фалшифицирано,но ако го направиш,ще трябва да го докажеш ,като покажеш оригинала,иначи ще си ти и ислямските теолози който твърдите това сте лъжци.А  понеже досега не се е виждало и чувало за друго Евангелие или конкретно Евангелие с тези поправки,какъв е извода?

В Библията също се споменава за Мойсей, който още като бил сред евреите в пустинята на него му било повелено, че ще дойде пророк сред семитите, какъвто е Мойсей, и нанего ще му се низпослават откровения и той ще им говори, това което Елоах му заповяда, а който не послуша думите на оня пророк, ще му се дири равносметка.  
Ето го текста който се опита да цитираш.Никъде няма и намек за низпославане на откровения!!!
Господ, Бог твой, ще ти издигне Пророк изсред тебе, от твоите братя, като мене, - Него слушайте, -
16. понеже ти моли Господа, твоя Бог, при Хорив в деня на събранието, думайки: да не чуя занапред гласа на Господа, моя Бог, и да не видя вече тоя голям огън, за да не умра.
17. И рече ми Господ: добро е това, що (ти) са казали;
18. Аз ще им издигна Пророк изсред братята им, какъвто си ти, ще вложа думите Си в устата Му, и Той ще им говори всичко, що Му Аз заповядам;
19. а който не послуша думите Ми, които (Оня Пророк) ще говори от Мое име, от него ще диря сметка.
20. Който пък пророк се осмели да говори от Мое име, каквото не съм му заповядал да говори, и който говори от име на други богове, такъв пророк да бъде погубен.
21. Но ще кажеш в сърцето си: как ще узнаем думите, които Господ не е говорил?
22. Ето как ще узнаете: ако пророкът говори от името на Господа, и думите му се не сбъднат и не изпълнят, то Господ не е говорил тия думи, а ги е говорил пророкът по своя дързост - и не бой се от него.

Ами то повечето следващи пророци в Библията са от рода на Мойсей.Каква е причината, която теб и някой ислямски теолози ви накара да мислите, че  тук не става  въпрос за никой от тези: Исая, Иеремия, Иезекиил, Даниил ,Осия, Иоил, Амос, Авдий, Иона, Михей, Наум, Авакум, Софония, Агей, Захария, Малахия и Варух.Като това са само старозаветни пророци.Да не говорим,че Иисус на едно място го наричат и пророк и Той се съгласява.Ами,Йоан Кръстител,който е бил пророк?Всъщност има много личности в Библията,които са били праведни и боголюбиви,но това не са пророци!Пророците е трябвало да предсказват демек  пророкуват,това е разликата на праведниците и пророците.А Мухаммед ,какво е пророкувал?

Освен това в Библията има и други подобни стихове, както и стихът "и цял той е прелест" = מַחֲמַדִּים, който от иврид би се превел като Махаммудим.
Това, което си написал е е много разпространено из ислямският свят,като се смят за споменаване на Муаммед в Старият Завет и по точно „КНИГА ПЕСЕН на ПЕСНИТЕ, от СОЛОМОНА”  стих 5:16.Нека да разгледаме малко по-подробно стиха, като започнем с най-новият Английски превод:

5:16 His mouth is sweetness; Yes, he is altogether lovely. This is my beloved, and this is my friend, Daughters of Jerusalem.
Вижда се ,че се използва думата lovely(прекрасен), а не име на човек или звучене на Мухаммед.

Новобългарски:
5:16 устата му - сладост, и цял той е прелест. Ето кой е моят възлюбен, и ето кой е другарят ми, дъщери иерусалимски.
Думата прелестен има синоними,единият от който е думата прекрасен или чудесен и не се догатва даже за име на човек.

Старобългарски или така нареченият Църковно-Славянски:

Няма отново посочено име на човек и не се догатва за такова.

Латински:
5:16 guttur illius suavissimum et totus desiderabilis talis est dilectus meus et iste est amicus meus filiae Hierusalem
Където никъде няма дума,която да звучи и подобно на Мухаммед.

Гръцки:
5:16 φαρυγξ αυτου γλυκασμοι και ολος επιθυμια ουτος αδελφιδος μου και ουτος πλησιον μου θυγατερες ιερουσαλημ
Транслитерацията на текста с латински букви е:
farugx autou glukasmoi kai olos epiqumia outos adelfidos mou kai outos plhsion mou qugateres ierousalhm
Където  отново няма дума подобна по звучене на Мухаммед,че няма и даже дума която да започва с буквата „м”.

На модерен Иврит (езика, от който е и ползван превода ти):
5:16 חכו ממתקים וכלו
מחמדים זה דודי
וזה רעי בנות
ירושלם׃

И на стар Иврит  с текста на пасажа от 585 преди Христа:

Където като направим транслитерацията на текста на Иврит с латински букви:
5:16 ChKV MMThQYM VKLV MChMDYM ZH DVDY VZH Ur'yY BNVTh YUrVShLM.
добре се вихда общото в  думите MMThQYM , MChMDYM , Махаммудим и Мухаммед.Това са буквите „м” , „д” и в три от тях „и”,като думата MMThQYM  от текста по-горе си прилича много повече с думата MChMDYM от колкото с думите Махаммудим или Мухаммед.

Нека сега да разгледаме конкретно думата „прелест” от текста :” и цял той е прелест”, като се опитаме да я преведем от иврит и да видим дали може  да звучи като Мухаммед или поне Махаммудим .Тази дума на иврит найстина се пише „מַחֲמַדִּים”. Както видяхме транслитерацията и с латински букви  е “MChMDYM” .За да звучи като Маха(мм)удим или Муха(мм)ед би трябвало да има няйтде двойно „м” ,както в думата „MMThQYM”, но такава двойно „мм” няма.След това,за да се получи от думата  „Махаммудим”, думата „Мухаммед”, трябва да преместим  три букви,да  прибавим една и да премахнем две,което си е цело натъкмяване.

Някой би спорил,че думата на иврит „מַחֲמַדִּים” се пише различно и се чете различно и, като звучи  „Мухаммед” или поне Махамидим. Звучението на думата „מַחֲמַדִּים” с помощни латински букви и букви от иврит изглежда така:”Mחhגmחdלהm”,като се има впредвид,че всички букви до една в еврейската азбука са съгласни.Това означава,че буквите на иврит (ג – гимел,ל- ламед,ח- хет) в „Mחhגmחdלהm” са само съгласни или просто няма как да да дойде буквата „а”,”и” и ”е” , за да стане думата „Махаммудим” или „Мухаммед”.

Истината е,че думата  „מַחֲמַדִּים” в превод означава прелестен,прекрасен и понеже започва с буквата „м” и следващите думи са :” Ето кой е моят възлюбен”,затова ислямските теолози искат под „מַחֲמַדִּים” да се чете името на Мухаммед или поне думата да звучи така.

Колкото до отговорите на Йоан Дамаскин, те сами по себеси са измислица, тъй като това християните не са го научили от пророците, а от Павел, като първите два вселенски събора са го канунизирали.  
Ако изобщо познаваше Писанието или при нас Библията конкретно Старият Завет,щеше да знаеш за идването на Христос там.И евреите са пазели тези пророчества и са чакали Месията(Христос),но когато той идва те не го приемат,защото са очаквали друг цар,като впрочем...продължават да го чакат.Нека ти отбележа,че неслучайно Библията се състои не само от Евангелието(Новият Завет).Това е за да може да се проследи и докаже цялата първопричина,обещаното идване и цялата история между Бога и човека.
Защо в Корана го няма Старият Завет,а само се споменават отделни моменти?

Колкото че Библията е допълвана и преписвана си е потвърждение и от учените. Самия Фейзър твърди че Битие съчитание на два нескопосано нагласени текста единия наречен Яхвиски и а другия  Жречески, и двата са от предания и легенди и са от времетослед на Давидовата династия и след Вавилонския плен.
Ти  на Корана ли вярваш или на Фейзър?Защото Корана ясно казва:

2:87 И дадохме на Муса Писанието, и подир него изпратихме един след друг пратениците, и дадохме на Иса, сина на Мариам, ясните знаци, и го подкрепихме със Светия дух. Нима не ви обземаше надменност всеки път, щом пратеник ви донасяше онова, което душите ви не желаят? И някои отрекохте, а други убивате.

5:46 И изпратихме по следите им Иса, сина на Мариам, да потвърди Тората, която бе преди него, и му дарихме Евангелието, в което има напътствие и светлина, и е потвърждение на Тората, която бе преди него, и напътствие, и поучение за богобоязливите.

40:53-54
53. И дадохме на Муса напътствието. И оставихме в наследство на синовете на Исраил Писанието –
54. напътствие и напомняне за разумните хора.

6:92 И това е Книга, която Ние низпослахме -; благословена, за да потвърди наличното допреди нея, и за да предупредиш Майката на градовете [Мека] и всички около нея. Които вярват в отвъдния живот, вярват и в нея. Те спазват своите молитви.

5:47 И нека хората на Евангелието отсъждат според онова, което Аллах е низпослал в него! А който не съди според онова, което Аллах е низпослал, тези са нечестивците.

А ти гледам вярваш на Фейзър...

Словото на човека не е друг човек, а когато един човек няма слово т.е. е ням той не е без душа или дух.
Не става въпрос за това.Ето какво е имал впредвид Йоан Дамаскин в „За Словото и Сина Божий, доказателство от разума”:

И така, Този един и единствен Бог не е без Слово. А щом има Слово, То трябва да е ипостасно, без начало и край на съществуването Си. Защото не е имало време, когато Бог да е бил без Слово. Напротив, Бог винаги има Словото Си, Което се ражда от Него и Което не е неипостасно и разливащо се във въздуха като нашето слово, но е ипостасно, живо, съвършено, не е извън Него (Бога), а винаги пребивава в Него. Защото къде може да съществува То извън Бога? Но тъй като природата ни е временна и лесно разрушима, то и словото ни не е ипостасно. А Бог, като вечносъществуващ и съвършен, има и съвършено и ипостасно Слово, Което винаги съществува, живее и има всичко, което Родителят има. Нашето слово, произлизайки от ума, не е нито изцяло тъждествено с ума, нито напълно различно; защото, бидейки от ума, то е нещо различно по отношение на него; но тъй като то разкрива ума, значи не е и нещо напълно различно от ума, а бидейки по природа едно с него, се различава от него като отделно съществуващо. Така и Божието Слово, понеже съществува Само по Себе Си, се различава от Този, от Когото има Ипостас; но понеже проявява в Себе Си същото, което е в Бога, то по природа е едно с Него. Защото, както в Отца се вижда съвършенство във всички отношения, така същото се вижда и в роденото от Него Слово

За камъка има предание че той е спуснат от ангелите, тогава когато е бил прокуден и Адам от рая.  
Колкото до черния камък има предание че той бил бял, но от греховете на хората почернял.  
Някой учени твърдят, че камъка е метеорит, което се препокрива със схващанията на мюсюлманските учени.  
Ето,че ти сега даде три версии, а аз съм чувал още много,а и ти съм сигурен също.

Самия камък е мястото от кадето се започвали ритуалните обиколки на храма още през езичеството, които според някой ислямския учен Азраки са още от времето на Аврам и Измаил.  
И за подобно нещо (като свидетел) говори Йоан Дамаскин,като казва:
А тоя, дето наричат камък, е глава на Афродита, на която се покланяха [по-рано], която наричаха Хавер; върху него и досега при внимателно наблюдение се вижда слаба следа от релеф."

И тук също може да се забележи една съществена разлика между Библията и Корана и тя е че никаде в Корана не се споменава за някакъв преписан грях извършен от даден пророк с изключение на греха на Аден в рая, но за разлика от иудеите и християните, Корана не е на мнение че това е грехопадение, а акт който е в природата на всеки един човек и с покаяние, той ще бъде опростен от Аллах.
Християните смятат,че е грехопадение,защото след греха на Адам и Ева от рая  човек отпада от живота в благодат с Бога и започва живот в страдание,болка,болести и смърт.На това не може да се каже ,че е акт който е в природата на всеки човек,защото не е акт ,а грях.Ето какво се казва в Битие:
16. На жената рече: ще умножа и преумножа скръбта ти, кога си бременна; с болки ще раждаш деца; и към мъжа си ще тегнеш, и той ще господарува над тебе.
17. А на Адама рече: загдето си послушал гласа на жена си и си ял от дървото, за което ти заповядах, като казах: не яж от него, - проклета да е земята поради тебе; с мъка ще се храниш от нея през всички дни на живота си;
18. тръне и бодили ще ти ражда тя; и ще се храниш с полска трева;
19. с пот на лицето си ще ядеш хляба си, докле се върнеш в земята, от която си взет; защото пръст си и в пръст ще се върнеш.
20. И даде Адам на жена си име Ева (живот)*, защото тя стана майка на всички живеещи.

Та това не е ли грях,от който страдаме носим от Адам и Ева и днес?
А това,че с покаяние се отива в рая си прав!

Колкото до кръста то че си е било езическо средство за мъчение си е така. Не бих приел нито едно средство за мъчение или убийство, като култ, пък ако ще и от злато да е то.
Допреди разпъването на Иисус,Кръста е бил символ на смъртта и страданието,който сме наследили от отпадането от рая на прародителите си.С акта на разпъване на кръста на най-невинният ЧОВЕК на земята и с  възкръстването  побеждава  смъртта и кръста става за нас  синвол на спасение.Това е основата в която вярваме християните и не предполагам да ни разбереш:
12. И ако за Христа се проповядва, че е възкръснал от мъртви, то как някои помежду вас казват, че нямало възкресение на мъртви?
13. А щом няма възкресение на мъртви, то и Христос не е възкръснал;
14. ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра.
15. При това, ако наистина мъртви не възкръсват, ние излизаме лъжесвидетели Божии, понеже свидетелствувахме за Бога, че е възкресил Христа, Когото не е възкресявал;
16. защото, ако мъртви не възкръсват, и Христос не е възкръснал;
17. ако пък Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви: вие сте си още в греховете;
18. тогава и ония, които са умрели в Христа, са загинали.
19. И ако само през този живот се надяваме на Христа, ние сме най-окаяни от всички човеци.

Това последното вече си е измислица. Ето на това Фотакиев аз викам "обижда и то много и не се извинява въпреки дадените му привилегии, а си е даже нагъл този твой стълб на православието"
Със сигурност някой лъже!

Аллах забранил усиновяването, но покровителството над деца не. Т. е. един човек може да приюти ако ще 1000 бедни, сираци и пр. дечица. Може да ги възпитава, да ги обучава, да ги отглежда и пр., но неможе да ги осиновява поради простата причина, че той нито им е кръвен баща съответно майката не е кръвна или млечна, за това и човека може да се ожени за жените на тези деца стига те да се разведат и изкарат изискващия се период определен в Корана. Докато той не може да се ожени за жените на децата си след като те се разведат и изкарат определения период отбелязан в Корана.
Казано бе на евреите,като между другото моля забележиш,че тук се  говори за жена в единствено число:
1. Ако някой вземе жена и й стане мъж, но тя не добие благоволение в очите му, понеже той намира в нея нещо противно, и й напише разводно писмо, даде й го в ръце, и я изпрати от къщата си,
2. и тя излезе от къщата му, па отиде и се омъжи за другиго,
3. но и тоя мъж я намрази и й напише разводно писмо, даде й го в ръце, и я изпрати от къщата си, или пък тоя последният мъж, който я е взел за жена, умре, -
4. то първият й мъж, който я бе напуснал, не може пак да я вземе за жена, след като тя е осквернена, понеже това е гнусно пред Господа (твоя Бог); не мърси земята, която ти даде Господ, Бог твой, за дял.
5. Кога някой наскоро се е женил, да не отива на война, и не бива да му се възлага нищо; нека той остава свободен у дома си през цяла година и да весели жена си, която е взел.

Ето какво и как променя Иисус тук:
31. Казано бе също: "ако някой напусне жена си, нека й даде разводно писмо".
32. Аз пък ви казвам: който напусне жена си, не поради прелюбодеяние, той я прави да прелюбодействува; и който се ожени за напусната, той прелюбодействува.

И тук:
7. Те Му казват: защо тогава Моисей заповяда да даде мъжът разводно писмо и да я напусне?
8. Той им отговаря: поради вашето жестокосърдие ви е позволил Моисей да напускате жените си; но отначало не беше тъй;
9. Аз пък ви казвам: който напусне жена си, освен поради прелюбодеяние, и се ожени за друга, той прелюбодействува; и който се ожени за напусната, прелюбодействува.
10. Казват Му Неговите ученици: ако е такова задължението на човека към жената, няма полза да се жени.
11. А Той им рече: не всички възприемат тая дума, но ония, на които е дадено;
12. защото има скопци, родени тъй от майчина утроба; има и скопци, скопени от човеци; и има скопци, които сами са се скопили заради царството небесно. Който може възприе, нека възприеме.

И тук:
3. Той им отговори и рече: какво ви е заповядал Моисей?
4. А те казаха: Моисей е позволил да напише мъжът разводно писмо, и да я напусне.
5. Иисус им отговори и рече: поради вашето жестокосърдие ви е написал тая заповед.
6. Но в начало на създанието Бог ги сътвори мъж и жена.
7. Затова ще остави човек баща си и майка си
8. и ще се прилепи до жена си, и ще бъдат двамата една плът; тъй че те вече не са двама, а една плът.
9. И тъй, което Бог е съчетал, човек да не разлъчва.
10. Вкъщи учениците Му пак Го попитаха за същото.
11. Той им отговори: който напусне жена си, и се ожени за друга, той прелюбодействува спрямо нея;
12. и ако жена напусне мъжа си, и се омъжи за друг, прелюбодействува.

Сега идва въпросите:
Защо в исляма не се спазват тези думи на Иисус?
Защов Корана не се казва какво е променял и казвал Христос,когато е проповядвал?
Казва ли се в Корана защо само Иисус е Месия и защо е такъв?

Offline pomak BG

• Historian
isa71 не си прави труда да пишеш за религия на човек, на който сърцето му е запечатано. Той Петър е в случея като глината нито поема вода нито дава плод. И имам една забележка към теб. Съобразявай с общоприетата терминология от историците в България. Например не се пише Хераклий а Ираклий.

Offline fotakiev

• Forum fan
продължение...

За полигамията това не е от Мухаммед, а практика която се практикувала и преди него. Не случайно и учените твърдят, че в Библията никаде не се пишело за жените на апостолите, а те са били женини, по същия пример не са отбелязани и жените на Иисус, за които учените твърдят, че са две Мария Магдалена и Мария от от Витания (градче на юг от Йерусалим), при която той често принущувал според Библията.
Споменава се ,че е пренощувал във Витания в дома на Марта и сестра и Мария само веднъж,а другите пъти у Симона Прокажени.
Всъщност това,че в Евангелието не се споменава,че апостолите са женени е по скоро доказателство,че наистина не са били женени,от колкото обратното.Не мислиш ли?

За полигамията на Мухаммед знам,но и знам,че Бог в Старият Завет  е отредил следното:
22. И създаде Господ Бог от реброто, взето от човека, жена, и я заведе при човека.
23. И рече човекът: ето, това е кост от костите ми и плът от плътта ми; тя ще се нарича жена, защото е взета от мъжа (си).
24. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът.

А Иисус към прелюбодеянието е допълнил:
27. Слушали сте, че бе казано на древните: "не прелюбодействувай".
28. Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си.

Като се напомни,че прелюбодеяние означава да имаш жена,а да си с друга.

Offline Gelina

• Forum fan
Извинявам се,но не разбирам какъв е спора и до къде сте стигнали, та ако може с две изречения? ::) ???  Да не би въпроса да е за "яйцето и кокошката", или само така ми се е сторило. :-\