Author Topic: Йоан Дамаскин и критиката му към Исляма  (Read 122675 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Шали

• Advanced member
...
Isa71, благодаря за отговора ти. Хубави думи. Ти замислял ли си се защо пък единствено на арабски може точно тази молитва. Въпросът ми е в подкрепа на питането на fotakiev в т.12. По памет, това нововъдение е от едната на жените на Мухамед. Споделяте мнение, че в християнството имало човешка намеса, а исляма е единственото божие откровение в идеалния си вариант. Има и още много други примери за уточнения, които са човешко виждане (къде тълкувания, къде добавки).
Конкретно за Ал Фатиха, интересно ми е твоето лично мнение, ако си мислил по въпроса де  :)

П.С. PomakBG, изчетох те и не видях нищо за християнството. Говориш общи приказки и нищо като теолог. Нали четеш Библията уж. Не ни приписвай нищо от това, което си представил като "доказателство" за тезите си. Само потвърждаваш слабостта си в тази дискусия. Използваш манипулативното "вие", но това не сме ние  :-X Пак се превърна в махленско бърборене.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
abc razbrahte oshte ot pyriq pyt, no se naprawih na priqtno razseqn. Az pyk shte ti zadam drug vipros. Zashto sega ne se wyzpriema Petyr Stoqnow za prezident a se wyzpriema Petyr Pyrvanov.

Isqnkar имаш грешна информация, много от нашите хора които са говяли и които не са опотребявали свински гуджуле си живеят до дълбока старост. На 80 години те си ходят без бастунки. Това е свързано и с чистия въздух по планинските райони. при вас една баба на 60 години вече си изпяла песента и ако стигне до 70 кяр ще и е това.

Offline Исянкар

• Avarage member

Isqnkar имаш грешна информация, много от нашите хора които са говяли и които не са опотребявали свински гуджуле си живеят до дълбока старост. На 80 години те си ходят без бастунки. Това е свързано и с чистия въздух по планинските райони. при вас една баба на 60 години вече си изпяла песента и ако стигне до 70 кяр ще и е това.

Грешна ти е информацията. Занимавам се с демография от години и няма как да ме убедиш, че мюсюлманския свят е по-дълголетен от християнския. И стига си ял "нашите" и "вашите" баби, щото някои от моите баби са всъщност от "вашите". Ама това е друга тема.

Та информацията ми няма как да е грешна, просто твоя кръгозор е твърде малък - до Смолян и Доспат, а мюсюлманския свят не започва от Девин и не свършва в Доспат, нито християнския започва от Хасково и не свършва до Пловдив. Светът е голям. Ако си толкова ербап, извади си мюсюлманските държави в света в една графа и изчисли средната им продължителност на живота и на християнските в друга графа по същия начин и направи сравнението. Не ми говори за някакви единични случаи или за БЪлгария. България е троха в хлябът наречен планета Земя. Не сме показателни за нищо.

Повече не искам да говоря по темата с риск да ме обвинят пак в нещо.

Offline pomak BG

• Historian
Ako ne e swyrzano samo za Bylgariq, togawa moje i da izlezesh prav, tyj kato za prodiljitelnostta na jivota golqma rolq igraqt klimaticnite usloviq, jivmotinskite vidove, vojnite, zamarsenata okolna sreda i pr. , koito ne sa svirzani s zakonite v koq i da e religiq. 

Offline abc

• Forum fan
Исляма и изборите за президент викаш са си едно и също :D

помакбг няма такъв настоящ президент.

Offline pomak BG

• Historian
Извинявай Георги Парванов. Не са едно и също ама са сходни неща, ако става въпрос за актуалност и роля. Говорим за избор на президент, партия, прокурор и каквото ти душа сака и религия свързана с небесния бог.

Offline muti6

• Adviser

Ще спорим дали има задгробен живот на задгробния живот. :)

Иначе "задгробен живот" е оксиморон.
Нещо като "дървено желязо" , "мюсюлман демокрация", "християн демокрация", "виртуалта реалност" и други неосъществими логически заблуди.
Петре,нищо ново не ми казваш.Знам мнението ти по въпроса,но все пак ако има, тогава какво???

Наистина, официалните отрицатели на задгробния свят претендират, че са доказали   нещо научно, а именно, че както съществуването на каквото и да е след смъртта,   така и безсмъртието на душата могат да бъдат научно отречени. Но всички тези   доказателства могат да бъдат разбити така, както едва ли не мимоходом ги разбива   Владимир Набоков в едно от своите произведения (при това трябва да отбележим, че   самият Набоков не е вярващ).

http://www.bulgarische-kirche.de/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=47&func=view&id=36&catid=3

Offline pomak BG

• Historian
За задгробния живот мога да кажа само това което съм забелязал от както съм имамин в моята енория. Няма покойник който преди да умре да не е виждал родителите си, близките си, които са вече покойници. Вждат и други странни неща. Обикновенно праведниците виждат момичета, които играят и пр., а неверниците едни черни и грозни същества. Така го споменава и Мухммед чрез своите хадиси, като казва че на праведниците ангела на смърта е с бели дрехи, а на неверниците е черен и грозен, страховид демек. Тук един го видял в този вид бил ловжия и режел на птичките краката за да може да се отчита. Първо чувал много птичи гласове, а после казал на дъщеря си че един черен и грозен стои до печката. Ако беше един такъв случай щяхме да си мислим че човека халиционира, но това се случва при всички умиращи.

Offline isa71

• Forum fan

Конкретно за Ал Фатиха, интересно ми е твоето лично мнение, ако си мислил по въпроса де  :)

пепи,това  е първата сура.наричат я още майка на Корана.намаз без нея не се приема,от това вече можеш да си направиш сметка че тя заема особедно място.в тези шест реда е исляма
Въпреки че е   най-кратката, в нея се съдържа най-горещото и съкровено обръщение към   Аллах. Тя включва някои от най-важните послания на Корана: човек да се   покланя единствено на Аллах Всевишния.

Fatiha Sura

1. В   името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!
     2. Хвала   на Аллах – Господа на световете,
     3. Всемилостивия,   Милосърдния,
     4. Владетеля   на Съдния ден!
     5. Само   на Теб служим и Теб за подкрепа зовем.
     6. Насочи   ни по правия път,
     7. пътя   на онези, които си дарил с благодат, а не онези, над които тегне гняв,   нито заблуждаващите се!

Offline abc

• Forum fan
Мда, помакбг понякога ми се налага да се съглася с теб. Много често човек преди да предаде Богу дух "вижда" свои починали близки и приятели. Бил съм свидетел на разкази, та и лично съм присъствал и виждал ужаса в очите на близките, когато болният или стар човек започне да казва как е видял починалите си близки и разказва с благ унес за това...

Offline Serif mkd

• Adviser
Да приемем, че не съм и очаквал да го разбереф от първия път, но приеми, че кокошката е християнството.
                Mnogu losa i pogresna komparacija , abc , se nadevam ne i zlonamerna ! Ne moze taka da se sporeduvaat
                 religiite !

Offline pomak BG

• Historian
Мда, помакбг понякога ми се налага да се съглася с теб.

Ти винаги си съгласен със мен, ама ако го признаеш можме след това да последва мъмрене или ритане по кокалчето  ;D .

Offline abc

• Forum fan
Всеки разсъждава седнал на камбанарията си. Свободния човек си мисли, че всички са свободни, марионетката, че всички са марионетки, този дето го рита по кокалчетата, че всички са така.  Помагбг за мен не е проблем да кажа, когато съм съгласен с теб. Теб те е страх да кажеш когато си съгласен с мен, защото си в окови. Какви и защо, ти си знаеш. Може и да не знаеш.

Offline Шали

• Advanced member
...
Господ ли ви е низпослал да се чете само на арабски или някой човек си е измислил това ограничение изцяло субективно?

Offline yusu

• Global moderator
     Свещенната книга е низпослана на езика на Пророка(с.а.с) и за това ако искаш да я четеш и разбереш е най-добре това да е на арабски. Разбира се може да се чете в превод но при него може да се получат някои изкривявания поради намесата на човек който може да не разбира еднакво добре и двата езика и да се получат грешки.За това всеки истински вярващ чете КНИГАТА на арабски за да се предпази от това. Иначе Аллах сигурно ще те разбере на всички езици (те са също негови).