Български > Политика
Вестник" Zaman"- Заман.
Nazmi:
--- Quote from: akif aliev on March 24, 2010, 21:29 ---Миналия петък бях в София и кланях джума намаз в софийската джамия на който присъстваше и турския външен министър Ахмет Давутоглу.Наистина джамията вече е много малка за да побира хората за тези намази,но този път те бяха много повече,като най-плътно до министъра се бяха струпали студентите от Турция които го приветстваха с думите''Hos geldiniz,bakan efendi''.И той естествено се спираше и ги разпитваше непринудено за проблемите им,което направи впечатление на другите мюсюлмани.
--- End quote ---
Хубава новина,Акиф Алиев.
Да беше направил и снимка,..но без значение! Познавам те от дълги години от Казанлъшко и Велинградско,.
Радвам се,че си тук сред нас братко Акиф.Поздрави от мен на семейството ти,на всички!
sirrio:
Nazmi, ама и ти не даваш линк към първоизточника на всяка статия, която копираш тук ;)
Nazmi:
--- Quote from: sirrio on March 25, 2010, 13:53 ---Nazmi, ама и ти не даваш линк към първоизточника на всяка статия, която копираш тук ;)
--- End quote ---
Статиите Sirrio са от вестник" Zaman" и съм посочил линк по горе,отделно от това статиите тук са в заглавието на темата!!!!!
pomak BG:
Ще се въздържа от коментар, тъй като няма да е в подкрепа на нурджиите. И аз имам някаква суфитска наклонност, ама не и такава.
Nazmi:
Задължена ли е майката да отглежда детето си?
Наша читателка ни е задала следния въпрос: “Преди няколко дни се публикува една статия, където авторката казваше следното: “Работата на жената свършва, когато роди. Жената не е задължена да отглежда детето си, това е задължение на бащата. Ислямът е дал такова право на жената.” Едно такова изказване правилно ли е? И ако е правилно, как бащата ще отгледа детето, когато няма по-хубаво нещо от това майката да го кърми? А майката, която е родила детето, няма ли никакви задължения и отговорности?”
Нека отговоря веднага на този въпрос - според фъкъха (ислямското право) по този въпрос е казано следното: жената е религиозно задължена да отгледа детето си, а не чрез закона. Прочетеното от вас би трябвало да носи този смисъл. Значи мъжът, дори и да се обърне към някой съдия и да каже, че жена му не гледа детето си, то съдията не може да застави жената, може само да даде някои наставления и да я остави. Не може да я задължи. Защото тя е задължена само от религиозна гледна точка, но не и от закона. Но ако детето не приема мляко по друг начин или мъжът няма възможност да наеме бавачка, тогава жената е задължена да отглежда детето си, както от религиозна, така и от гледна точка на закона. Жената не може просто да проявява претенции и да казва: “Аз съм религиозно отговорна да отгледам детето си (т.е. да дам на детето си религиозно възпитание). Щом е така, искам възнаграждение за това.” Не може да има такова изискване. Защото детето е част и от майката, и от бащата. Затова и жената също е задължена.
Най-щастливата жена и онази, която е най-високостояща в Рая, е Хазрети Фатма. И ето първото наставление от Расуляллах към Хазрети Фатма, когато се омъжила:
- Дъще, ти бъди заета с къщната работа, а съпруга ти Хазрети Али ще бъде зает с работата извън къщата!
Хазрети Фатма сама вършела къщната работа и отново сама отгледала синовете си Хасан и Хюсеин. Дори къщната работа не е задължение за жената чрез закон, а само от религиозна гледна точка. Ако жената прави нещата от тази гледна точка и си казва, че не е задължена, а мъжът от своя страна пренебрегва щедростта на това да се грижи за съпругата си, то това може да е проява на скъперничество. Мъжът да пренебрегва нещата, от които има нужда в кухнята, и може да носи само хляб вкъщи. В такъв случай мъжът може да има едно такова право, без жената да може да се противопостави.
Значи ислямът не дава прекомерна свобода на едната страна и не задължава другата страна. Всяка една страна е натоварена с това, което може да понесе според качествата си. Ако някой пренебрегва някое от задълженията си, то може да се лиши от някое свое друго право.
АХМЕД ШАХИН. Вестник" Заман"
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version