Türkçe > Duyurular

“ 4-cu Balkan Müslümanlarının Tarihi Buluşması” 14-15-16 Mayıs 2010

(1/4) > >>

Rahmie:
Manisa’nın Karaaçlı kasabasında 2007 yılından bu yana her yıl yapılan “Balkan Müslümanlarının Tarihi Buluşması” isimli şenlik bu yıl 14-15-16 Mayıs 2010 tarihleri arasında düzenlenecekmiş. Eğer şenliğe katılmayı düşünüyorsanız bu tarihlere göre şimdiden planlamanızı yapabilirsiniz.

Караачли до град Маниса/Турция, както всяка година от 2007 г. насам се провежда фестивала "Срещата на балканските мюсюлмани". Тази година фестивала ще се състои между 14-15-16 май 2010. Ако имате намерение да присъствате на фестивала можете предварително да планйвате въз основа на тези дати.

bogutevolu:
Türkiyede Balkan müslümanlarının kendini ifade etmesinde bu şenliğin çok önemli bir yeri var. Biz de Türkiyedeki eski Pomakların kendi öz kültürünü hatırlamasına en güçlü bir vesile olarak bu şenliği benimsedik. Bu nedenle şenliğe geniş katılımı samimiyetle teşvik ediyoruz.

Bu şenlik Balkan müslümanlarının Türkiye ile olan bağlarını hatırlamasına da yaramaktadır. Unutulmamalıdır ki Bulgar tarafı Pomakları uzun ve baskılı "yeniden doğuş süreci" ile islam öncesi döneme döndürmeye uğraşmaktadır. Bu sürece ancak Pomakları Türkiye ile bağlayacak sağlam ilişkilerin geliştirilmesiyle engel olunabilir. 

Türkiyenin Pomaklara sahip çıkması tarihi borcudur.

bogutevolu:
Karaağaçlı Belediyesi
T.C. Manisa Valiliği himayelerinde
Balkan Türkleri Tarihi Buluşması ve 4. Geleneksel Bahar Şenliği
Karaağaçlı
15-16 Mayıs 2010

Program:

15 Mayıs 2010 Cumartesi
Yer: Karaağaçlı Cumhuriyet Meydanı

18.00 Açılış konuşması
18.30 Mehteran Konseri
19.00 Türkiye ve Bulgaristan Folklor Ekipleri Gösterisi
21.30 Sanatçı Lara Konseri

16 Mayıs 2010 Pazar

18.00 Bulgaristan Folklor Ekipleri Gösterisi
20.00 Kafkas Halk Oyunları Grubu Gösterisi
20.30 Türkiye Folklor Ekipleri Gösterisi
22.00 Sanatçı Bahar Şahin Konseri

bogutevolu:
Şenlik İzlenimleri…

Şenliklerin Cumartesi günkü açılış ve ilk günkü şenliklerine bir yakınımın sağlık sorunları nedeniyle katılamadım. Pazar günü Önder geldi ve birlikte Karaağaçlı’ya geldik. Önce Rahmie’yi ziyaret ettik. Rahmie Bulgaristan’dan gelen misafirlerden 11 kişiyi evinde misafir ediyordu. Dile kolay, şenlikler sırasında Bulgaristan’dan yüzlerce misafir geliyor. Bu yıl da sanıyorum 300 kişi gelmişti. Bu misafirler öyle otelde falan konaklamıyorlar. Gönüllü olarak evlere buyur ediliyorlar. Dolayısıyla böyle bir özveriyi gösteren Karaağaçlı halkına kocaman teşekkürler ediyoruz. Yoksa bu şenlikler daha sönük geçerdi.

Programa göre şenliklerin ikinci günü saat 18.00 de başlaması gerekiyordu. O yüzden tam saatinde meydan da yerimizi aldık. Ancak nedense program biraz gecikti.

Bu arada İzmir Avrasya Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Serbest ile görüştük. Kendisinin Yunan, Bulgar ve Makedonların Pomaklar üzerindeki asimile ve hristiyanlaştırma niyetlerine karşılık bu şenliklerde Pomakları buradaki halkla kaynaştırmak suretiyle bu gidişata dur demek için çalıştığını dinledik.

Program geciktiği için Önder’in İzmir’e dönmesi gerekiyordu. Bu nedenle Karaağaçlı’dan ayrılmak zorunda kaldık. Umarım Rahmiye orada resim ve video çekmiştir.

Geçen yıllarda şenlikler bir gün sürmekteydi. Öğleyin başlayan şenlikler açılış, konuşmalar, yerli ve Balkanlardan gelen grupların gösterileri ve konserler ile gece yarısına kadar sürmekteydi. Bu yıl şenlikler 2 gün yapıldı. Cumartesi günü açılış ve resmi programın ardından Breznitsa grubu sahne almış. Ardından pop konseri gerçekleşmiş. Pazar günü program özellikle Bulgaristan’dan gelen misafir grupları ile başlayacağı için heyecanlıydık. Ancak program ilan edilen saatte başlayamadı. Dönüş mecburiyeti nedeniyle Karaağaçlıdan içimiz buruk şekilde ayrıldık.

bogutevolu:
Hey gidi.. Kade e lyude kade e?
Oti ne doidat i ne pişat?
Kade e snimkite ot sabor?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version