Author Topic: Гърция - в предучилищното образование Помашки език!  (Read 26245 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Хубаво би било в Турция да се пусне държавен ТВ канал на български и-или помашки (който както иска да го нарича), та барем изселниците покрай "възродителния процес" да не забравят езика на родината си.
;)

Offline Seiko

• Global moderator
Севим аз лично за помашки език не съм чувал. Айде кажи ми прилича ли си говора на смолянските, чечките и тетевенските помаци? А какво да правим християните в Смолянско които говорят на 100% същия диалект като помаците, и те ли говорят помашки език? Ами в тетевенско дето помаците и християните говорят еднакво, пак ли християните говорят помашки? Ако обичаш не се излагай, че става вече смешно. 

Балканджия, вече сме в Европеиският съюз а не във Варшавският договор та да изучаваме само руски език. Гърците са доста преди нас влезнали в Е.С и ето вече дава плодове хората са решили да си запазят техните помаци заедно с техният бит, култура и обичай и език.На тебе какво ти пречи това ? Аз ти говоря за ново европеиско мислене, става вапрос да се запази един много колоритен език "помашкия" И веднага ще ти дам пример с Испания защото аз тук живея от много години.Тук официалният език е " кастеляно" но почти всяка област си има свои език, които се изучава в училище, и забележи езиците много си приличат.Самият аз знам "кастелияно" и разбирам "валенцияно" от област Валенсия без да съм го учил.Според мен ти се излагаш.

Свободен чове

• Guest
Добре де, ти какво конкретно предлагаш? За Испания знаем, но тя си е почти федерация, не е монолитна държава в пълния смисъл, схващаш ли разликата. "Каталуния не е Испания" - този лозунг дори и в България го знаем.
Ти кажи, кой от всичките помашки езици да се изучава? Или всяко село неговия си език да си изучава? Щото например аз ксантийския помашки изобщо не го разбирам, все едно китайски ми говорят.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Хубаво би било в Турция да се пусне държавен ТВ канал на български и-или помашки (който както иска да го нарича), та барем изселниците покрай "възродителния процес" да не забравят езика на родината си. ;)
Ами, щом се набляга на запазване и защита на "Помашкия език" в Туркията, нема да е ичь лошо, некой по-голем баш бабаит наш "Болгарски политик" да помоли и изиска от "Туркийското правителство"  да се разреши тоя вапрось, както и в "Болгарията" за "Турките", така и в "Туркията" за "Помаките", щото там "Болгаре" май нема, но "Помаки" боль, колкото сакашь!  ::)  ???
Налеьй, всье сье дума, че BG-то и TK-то, сме братье, 1-ви брачедье и комшийски народье, аьй помагайтье и Вий на Ваште други 2-ри брачедье "Помаките", нимой сьа услушьвайтье, катьа день, кать големи акули и мълчаливи златни рибкьи, земайтье пример от "Грецията" !   ;D
То, не се иска само "Политрикатско" ерченье и перчене отдалече и от високото, ами и повече "Дипломатски чалъми" требувать понявгашь, там където требва и когато требва, но акъльа да идва навремье, щото май на некои ичь не им дремье, ни за адьното, ни за другото, само за третото!  :D  ;)

Offline Adrenalin

• Senior member
хаха аз предлагам Ксантийския помашки да е официален тогава,че и на мен ми е непознат,тъкмо ще знам един помашки повечко;)    Свободен Цецо ,според теб как са избрали официалният македонски език в съседна Македония

Offline Seiko

• Global moderator
Добре де, ти какво конкретно предлагаш? 

Предлагам предмета да се казва: " Автентичен помашки говор и език "....ако ми разрешите...

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Предлагам предмета да се казва: " Автентичен помашки говор и език "....ако ми разрешите...
  Може,като раздел от  учебна дисциплина"Фолклористика"

Offline Kaplan

• Adviser
Ти кажи, кой от всичките помашки езици да се изучава? Или всяко село неговия си език да си изучава? Щото например аз ксантийския помашки изобщо не го разбирам, все едно китайски ми говорят.

Епа щом е като китайски, що цяла българия възвря, че в Ксанти говорят български ???
  ;D ;D ;D 

Offline KaraIbrahim

• Moderator
Епа щом е като китайски, що цяла българия възвря, че в Ксанти говорят български ???
  ;D ;D ;D 
  България

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

Балканджия, вече сме в Европеиският съюз а не във Варшавският договор та да изучаваме само руски език. Гърците са доста преди нас влезнали в Е.С и ето вече дава плодове хората са решили да си запазят техните помаци заедно с техният бит, култура и обичай и език.На тебе какво ти пречи това ? Аз ти говоря за ново европеиско мислене, става вапрос да се запази един много колоритен език "помашкия" И веднага ще ти дам пример с Испания защото аз тук живея от много години.Тук официалният език е " кастеляно" но почти всяка област си има свои език, които се изучава в училище, и забележи езиците много си приличат.Самият аз знам "кастелияно" и разбирам "валенцияно" от област Валенсия без да съм го учил.Според мен ти се излагаш.
Sevim, аналогиите те с Испания са повече от смешни. Тя е федерация от няколко стари и доказани кралства, които винаги са си били отделни народи със свои и език и култура. Обединяват се, за да могат да се противопоставят на арабите и така и до днес. Освен това аз също разбирам сръбски и руски без да съм ги учил, така че твоите тези лекинко загиват.
Айде ми направи един помашко- болгарски речник, че да се посмеем тука дружно. Ама изниква един малък проблем- на кой помашки аджеба ще превеждаме- на смоленски, чечки, тетевенски ??? Ама ако пък направим един речник на смолянския помашки и смолянския християнски- о чудо на чудесата ама то нема кина да се превежда, оти врит е еднакво! Така е и с тетевенския.

Offline Kaplan

• Adviser
Балканджия, как искате помашките говори да са еднакви на всякъде, като самият български език е различен. Във всеки един край от България си има различен говор. И става дума за един истински и кодифициран език. Това не е само с българският, всеки език има много разновидности, но за това езиците са кодифицирани и са уникални от тази гледна точка. Сиреч тъй нареченият ''помашки език'' в Гърция, колкото и да е близък с българският и ДА може да се каже, че там се е говорило български, този говор не е паралелен с кодификацията на чистият български език. Ето защо, това довежда до създаването на македонският език и май на път в Гърция е помашките говори да се синхронизират в един език, който колкото и да прилича на българският ще върви по друг път на развитие.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Сулеймане не знаех, че си езиковед. Евалла! Как се създава нов език? Ще дадем примера с братска Македония. Първо променяш азбуката, и махаш неудобните букви, след това взимаш от некои съседни и не до там съседни езици 3 или 4 хиляди думички и ги инкорпорираш в езика. Нищо че местните не ги знаят- ще ги научат. След това обявяваш че всичките ти съседни територии всъщност говорят твоя новосъздаден език и ги правиш неразделна част от землището си. После започваш да фалшифицираш  историята, литературата, присвояваш си героите на народа носител на изходния език, даже го обявяваш че е татаро-монголски етнос проговорил на твоя език. След това обявяваш че всиките сходни езици са произлезли от твоя език, накрая и че цялата бяла раса е произлиза от твоите хора и ставаш смешен не само на съседите ами и на целия свят. Ама тук съществува един проблем- ристиените говорят същия език като тебе бе, ама ти ги имаш за коренно различен и чужд народ. Ама има два пътя- или ги обявяваме за покръстени помаци жертви на Възродителните процеси, нищо че са ристиени от край време- ще фалшифицираме нещата нема проблем, или пък за някакъв друг народ по чудо и приказ проговорил на помашки. Лесна работа ;)
Щеше да е много смешно ако не беше толкова жалко. Такъв е пътя на създадавенето на един език, чрез откъсването на диалект от един изходен език и то не по естесвен път а по изкуствен и манипулран!

Offline Kaplan

• Adviser
Сулеймане не знаех, че си езиковед. Евалла! Как се създава нов език? Ще дадем примера с братска Македония. Първо променяш азбуката, и махаш неудобните букви, след това взимаш от некои съседни и не до там съседни езици 3 или 4 хиляди думички и ги инкорпорираш в езика. Нищо че местните не ги знаят- ще ги научат. След това обявяваш че всичките ти съседни територии всъщност говорят твоя новосъздаден език и ги правиш неразделна част от землището си. После започваш да фалшифицираш  историята, литературата, присвояваш си героите на народа носител на изходния език, даже го обявяваш че е татаро-монголски етнос проговорил на твоя език. След това обявяваш че всиките сходни езици са произлезли от твоя език, накрая и че цялата бяла раса е произлиза от твоите хора и ставаш смешен не само на съседите ами и на целия свят. Ама тук съществува един проблем- ристиените говорят същия език като тебе бе, ама ти ги имаш за коренно различен и чужд народ. Ама има два пътя- или ги обявяваме за покръстени помаци жертви на Възродителните процеси, нищо че са ристиени от край време- ще фалшифицираме нещата нема проблем, или пък за някакъв друг народ по чудо и приказ проговорил на помашки. Лесна работа ;)
Щеше да е много смешно ако не беше толкова жалко. Такъв е пътя на създадавенето на един език, чрез откъсването на диалект от един изходен език и то не по естесвен път а по изкуствен и манипулран!

Балканджия, пак мислиш и пишеш  прибързано, покажи ми къде съм писал за съществуването на помашки език, отделен от българският. Казал ли съм такова нещо ??! Човек ще рече че ти се иска помаците да си измислят нов език ;)  ;D ;D
 А ако ти се пишува многу на македонски пишувај, и него го зборуваме многу добро  :D :D ;D

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Го знам македонскиот и слободно пишувам. Нема проблема, ќе го збориме ако сакаш. Али тоа шо сакав да ти кажам е дека помашки јазик не постои.  Ти велиш дека ќе се створи помашки јазик, а јас ти кажувам каков е начинот за створување на јазик како шо го створиа во Македонија.

Offline Adrenalin

• Senior member
Не е вярно!Вие сте взели нашия език,а не ние вашия.Опровергайме,че не е така.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42