Author Topic: Πομάκοι στην Ελλάδα - Помаците в Гърция - Pomaks in Greece !  (Read 34497 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Predlagam da se otvori edna obshta tema za Pomacite v Garciya, tui kato takava vse oshte niyama, makar che tuk za teh e pisano mnogo v drugite temi!  :)
Znaem, che po tamoshnite planini i baire ima mnogo nashenski Pomaci i da ochakvame i tiyahnoto uchastie!  ;)

Предлагам да се отвори една обща тема за Помаците в Гърция, тъй като такава все още няма, макар, че тук за тях е писано много в другите различни теми! Знаем, че по тамошните планини и баири има много нашенци Помаци, а да очакваме и тяхното участие тук!   :)

Προτείνω να ανοίξετε ένα κοινό θέμα Πομάκων στην Ελλάδα ως τέτοια δεν διαθέτει ακόμη, αν και εδώ που έχουν γράψει σε πολλά άλλα διαφορετικά θέματα! Γνωρίζουμε ότι οι αντίστοιχες βουνά και πολλά λόφο Επικύρωση Πομάκους και αναμένουμε τη συμμετοχή τους εδώ!   :)

Offline Kaplan

• Adviser
Хубава тема Европамак! Ще използвам случая, ако може някой да каже имаме ли в сайта съфорумници от Гърция и ако има какъв е техния брой?

Πολύ καλό θέμα ЕvroPOMAK ;)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Имам приятел от Шахин, който ми каза че има регистрация тук, но не е писал. Ще му кажа да пише. Момчето е много начетено, даже сам се е научил на кирилица.

Offline Svetla

• Advanced member
Да това е ценна тема. Аз се запознах с един помак от Гърция - много симпатичен, който  ми каза, че говорят български само в къщи, а задължително изучават турски (по силата на споразуменията след Балканските войни).

Обясни ми, че не може да чете на кирилица и си пишем на латиници, както и че гърците са "гадни" (цитат). 
Официално езикът, който говорят се нарича "НАШТА", което ми напомня на "нашенския" при гораните, а си е чист български....

Даже намерих "езиковедски наблюдения " на една гръцка изследователка на т.н език "нашта".

Ей, не ми се говори...

Поздрави - К.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
За първи път пред български медии беше показано единственото светилище на персийския бог Митра в Родопите.
Светилището се намира близо до гръцкото село Термес, на 6 километра от границата с България, предаде БНР.
Открито е през 1915 година от археолога Богдан Филов и до сега е било известно на учените само от неговите писмени сведения.

В района не са извършвани археологически проучвания. След отварянето на новия граничен пункт с Гърция при Златоград скалното светилище вече е достъпно за посещения.

Светилището на бог Митра се намира в гората край село Термес. До преди месец е било обрасло с дървета и храсти. Ентусиасти от Златоград платили на местни гърци да разчистят терена и сега там може да се види барелефът на Митра и свещеният извор.

През ІІІ-ІV век Митра е най-почитаният бог в Римската империя, но по-късно отстъпва мястото на християнството, разказва проф. Николай Овчаров. Според него култът към Митра е свързан с по-ранни култове в Родопите - тези на траките.

Граничната зона на юг от Златоград е неизвестна за археологията, затова български и гръцки учени започват съвместни изследвания на терена. А светилището на Митра ще бъде включено в общ туристически маршрут.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=6167430&error404

8)  ???  :)

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
Видеото, нещо не може да тръгне, да няма някакъв проблем при качването в страницата ?!?  ???

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
За да видите трябва да се логнете в youtube ;)

Offline ivetko

• Senior member

Offline ivetko

• Senior member

Offline ivetko

• Senior member

Offline ivetko

• Senior member