За циганите и влаковете
преди: 26 дни, 10 часа, прочетена 560 пъти
Скоро пътувах с електричка "Сименс" по линия София-Кюстендил. Хората, които пътуват по този маршрут, стават най-редовни свидетели на всичко, което се случва по югозападната линия на София. Когато влакът излиза от столицата минава през един цветущ квартал- Факултета. Това, което сполетява много от новите мотриси, е постоянно чупене в движение на стъклата от хвърляни камъни. Интересно защо това се случва именно в този квартал. До колкото разбрах и в други градове по линиите на БДЖ се чупят мотриси, но явно не толкова много, не бях виждала такива с натрошени стъкла. По този маршрут обаче и двете мотриси, в които пътувах (отиване и връщане), бяха с поне две счупени стъкла. Така бяха и всички останали мотриси, с които се разминахме, на една, от които, беше счупено предното стъкло на машиниста. До колкото успях да разбера, едно странично стъкло на тази мотриси струва 2000 евро, челно- 8000 евро. Някои от мотрисите са с толкова много счупени стъкла, че са негодни за ползване, а това са нови влакове. Да не говорим за ужаса на това както си стоиш във влака, до бъде хвърлен камък и да натроши стъклото точно до теб. Добре че счупените стъкла си стоят на мястото, иначе жертвите щяха да са много.
В участъка на цветущия квартал, влакът просто пълзи с минимална скорост, тъй като бараките са незаконно построени почти до линията, а нахвърляните като на сметище болкуци още малко ще паднат върху нея. Имаше идея да се издигне стена, но тя беше обявена за дискриминационна. Защо? Защо е дискриминация на циганите да не се позволява да строят незаконно, да чупят влакове и убиват хора?
Причините, по които пиша са две.
Първо искам да накарам защитниците на циганите да се позамислят поне за малко.
Второ, за циганския "нрав" няма какво да се говори, ясни са ми и единият процент цигани, които се държат като нормални хора, няма да ми промени мнението, но това, заради което всичко минава всякакви граници, сме ние българите. Държавата ни е под всякаква критика, но народът май си я заслужава. Да не говорим, че ако хората не бяха една мърша и можеха да се организират и да отвръщат по някакъв начин, циганите нямаше да си позволяват толкова.
Не зная дори дали ще ми публикуват темата, защото сигурно е дискриминационна, но това, че аз не мога да строя незаконно и да убивам, а циганите- да, не е.
http://spodeli.net/3/story-25602.html